TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partilerinin grup önerileri reddedildi
TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet partilerinin grup önerileri reddedildi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, 1 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, DEAŞ terör örgütüyle iltisaklı olduğu tespit edilen 17 kişinin mal varlıklarına el koyulduğunu anımsatarak, "DEAŞ'la bağlantısı olduğu tespit edilen 17 kişinin 4'ünün sonradan Türk vatandaşlığı kazanmış olması Türkiye'nin, iktidarın göç politikası sebebiyle nasıl bir güvenlik zafiyetiyle karşı karşıya bırakıldığını açıkça ortaya koymaktadır. İçişleri Bakanlığı, istisnai yollarla vatandaşlık verdiği yabancıların terör örgütleriyle ilişki içinde olduğunu dahi bilmemektedir. Ciddi ve saygın bir ülkede bu kadar kontrolsüz vatandaşlık dağıtılamaz. Türkiye'de terör hücreleriyle bağlantılı bu kişilere vatandaşlık verilirken güvenlik soruşturması yapılmadı mı?" diye sordu.
ÖZEL'DEN KADRO VE EYT ELEŞTİRİSİ
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, "Kapsamı konusunda çok sayıda soru işareti oluştu. İktidar partisi bir an önce bu düzenlemeyle ilgili önerisini Meclis'e sunmalıdır. Mecliste milletvekillerinin sadece ve sadece kanun teklifi vereceğini söyleyip sarayın odalarında, birtakım farklı yerlerde kanun tasarıları hazırlayıp, bunu müjdeleyip daha sonra Meclis'in elinde hiçbir şey olmaması bu ucube sistemin bize kazandırdığı milletvekillerini küçük düşüren, Meclis'i küçük düşüren bir uygulamadır" değerlendirmesinde bulundu.
Özel, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ilgili de, "Emeklilikte yaşa takılanların kapsamının ve bu konuda yapılacak düzenlemenin hep birlikte ve kapsamlıca görüşülmesi gerekiyor. Öyle 'Biz yaptık, oldu' diye getirirlerse bir sürü mağduriyet yaratılacak" dedi.
'NE SÖYLEMİŞSEK YAPTIK'
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da söz alarak, EYT ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin muhalefet partili sözcülerin eleştirilerine yanıt verdi. Akbaşoğlu, "Ne söylemişsek yaptık, yaptıklarımızı söyledik. İlkeli siyaseti hem içeride hem dışarıda ortaya koyduk. Bu münasebetledir ki sözü en güvenilir ülke Türkiye haline geldik ve Türkiyesiz bir denklem kurulamayacak bölgesel ve küresel büyük bir güç haline geldik. Bununla beraber, evet, ne söylemişsek onu yaptık ve yapıyoruz. Geçen sene bu zamanlarda '5 adım atacağız' demiştik, 'Asgari ücreti aralığın ortasına kadar halledeceğiz' demiştik; hallettik, temmuzda bir daha yüzde 30 ilave zam yaptık. 'Memur ve emeklilerle ilgili maaşları düzenleyeceğiz, enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedik, gereğini yaptık. '3600 ek göstergeyi yasalaştıracağız' dedik; temmuz ayında yasalaştırdık, Allah'ın izniyle ocakta bütün memurlar ve emekliler için 3600 ek gösterge yürürlüğe girmiş olacak" dedi.
Akbaşoğlu, EYT'lilere verdikleri sözleri de tutacaklarını belirterek, "Aynı şekilde, 424 bin sözleşmeli personel kardeşimizi kadroya geçiriyoruz. EYT'li kardeşlerimize verdiğimiz sözü tutuyor ve Allah'ın izniyle 'en geç aralık sonu, ocak başı' diye nitelendirdiğimiz bu kanunlaşma, yasalaştırma sürecini de Genel Kurul'a getirmek suretiyle bu meseleleri de kökünden çözeceğiz" açıklamasında bulundu.
İYİ Parti'nin terör örgütleriyle iltisaklı kişiler, HDP'nin asgari ücret ve CHP'nin Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili grup önerileri görüşülerek reddedildi.
'ULUSLARARASI ANLAŞMA' KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'ne Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi' ile Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu raporları görüşülerek kabul edildi.
Teklif ile; Avrupa Birliği tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) yararlanıcısı ülkelere katılım öncesi mali işbirliği kapsamında yapılan yardımların ülkemiz bakımından 2021- 2027 döneminde de kullanılmasını sağlayacak ve Avrupa Birliği ile Topluluk Programları dahil olmak üzere mali işbirliğinin sürdürülmesini temin edecek olan anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunması amaçlanıyor.