Geri Dön
GündemSağlık-Sen Başkanı Durmuş, sağlık çalışanlarına ilişkin yasa teklifini değerlendirdi

Sağlık-Sen Başkanı Durmuş, sağlık çalışanlarına ilişkin yasa teklifini değerlendirdi

SAĞLIK-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 3600 ek gösterge ile ilgili TBMM’ye sunulan yasa teklifine ilişkin “Düzenleme ile ilgili yasa teklifinin meclise gelmesini bekliyoruz. Maddeleri görünce daha net konuşabiliriz. Eğer bizim taleplerimizin tersi bir durum söz konusu olursa, mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.

Sağlık-Sen Başkanı Durmuş, sağlık çalışanlarına ilişkin yasa teklifini değerlendirdi

Memur-Sen Genel Merkezi’nde Sağlık- Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve yönetim kurulu üyeleri, ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarının başında şiddetin geldiğini belirten Durmuş, Sağlık Bakanlığının uğraşları ve Adalet Bakanlığının destekleriyle sağlıkta şiddetin katalog suçlar arasına girdiğini hatırlattı. Düzenlemenin önemli olduğunu belirten Durmuş, kanunların kendi başına yeterli olmayacağını söyledi. Sağlıkta şiddetin ortadan kalkabileceğine inandıklarını dile getiren Durmuş, “Yapılan düzenlemeleri önemli buluyoruz. Ancak şiddeti körükleyen sorunlar da ortadan kalkmalı. Bunun için de çalışmalar yapılmalı. Sağlık kuruluşlarında devletin varlığı daha çok hissettirilmeli. Her ay yayınladığımız raporlarla, sağlıkta şiddete karşı toplumsal bir duyarlılık yarattık. Bu duyarlılığı daha da fazla artırmak için devlet nezdinde de çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

Sağlık-Sen Başkanı Durmuş, sağlık çalışanlarına ilişkin yasa teklifini değerlendirdi

  

‘EK GÖSTERGE ARTIŞI İÇİN KANUN TEKLİFİNİ GÖRMEMİZ GEREK’

Memur-Sen olarak 3600 ek göstergenin kapsamının geniş tutulması ve her çalışanın bu haktan yararlanması gerektiğini tüm platformlarda dile getirdiklerini kaydeden Durmuş, şunları söyledi:

“Talebimizin karşılık bulduğu bir düzenlemeyi Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Her bir kamu çalışanın ek göstergesinde 600 puanlık yükseliş oldu. Düzenleme ile ilgili yasa teklifinin meclise gelmesini bekliyoruz. Maddeleri görünce daha net konuşabiliriz. Eğer bizim taleplerimizin tersi bir durum söz konusu olursa, mücadelemizi devam ettireceğiz. Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelen yasa teklifi ile ilgili daha önce açıklanan düzenlemeye karşı çıktık. Sağlık çalışanlarının döner sermayeye bağlı çok büyük sorunları var. Sendika olarak bizim temel yaklaşımımız tüm sağlık çalışanlarının ücretinin yükseltilmesi ve tavan ücretlerinin artırılması. Bizler her platformda, performansa bağlı ücret sistemini doğru bulmadığımız söyledik. Farklı hastanelerde çalışan ama aynı işi yapan sağlık çalışanları birbirinden farklı ücret alıyor. Biz bu konuda adalet istedik. Merkezi ödeme sistemini talep ettik. Bireysel performans sisteminin hayata geçmesini istedik. Bu taleplerimizin karşılık bulduğu bir yasa teklifi var. Sağlık çalışanlarını memnun edecek, adaleti sağlayacak bir düzenlemeden bahsedebiliriz. Ancak, ikincil düzenlemeler de çok önemli. Uygulamaya geçerken yönetmeliklerin yasanın içeriğini negatif yöne çevirmesi ihtimali endişesini de yaşıyoruz. Bu durumda, itirazlarımızı yaparak mücadelemize devam ederiz. Sağlık çalışanları arasında adalet sağlanmalı. Sağlık-Sen olarak hekiminden hemşiresine tüm sağlık çalışanlarının haklarını savunuyoruz. Tüm sağlık çalışanlarımızın meselelerine bütüncül yaklaşıyoruz ve sorunlarını çözmek için mücadele ediyoruz.”

‘ATAMA BEKLEYEN 600 BİN MEZUN VAR’

Sağlık çalışanlarının sorunlarının temelinde istihdam yetersizliği olduğunu vurgulayan Durmuş, ulusal ve uluslararası verilere göre Türkiye’de bir hemşirenin 4 hemşirenin işini tek başına yaptığını söyledi. Sağlık çalışanlarının ortalama 13 saat çalıştığını belirten Durmuş, “Çalışanların iş yaşamı ile aile ve sosyal yaşamlarının uyumlu hale getirilmesinin gereklidir. Her yıl sağlıkta 60-70 bin istihdam yapılması gerekiyor. Şiddetin ve sorunların temel unsurunun iş yoğunluğu. Atama bekleyen 600 bin sağlık mezunu var. Sağlık hizmetinin nitelikli yürütülmesi için de istihdamın önemlidir” dedi. (DHA)