"Örgüte yardım" davasında İBB yöneticisinin yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı
DİN Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin (DİAYDER) terör örgütü PKK ile iltisakını araştırmadan derneğe yemek kartları verdiği iddiasıyla "örgüte yardım" suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı davada, yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuksuz sanık Yavuz Saltık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da izleyici olarak katıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Fatma Yavuz, İBB'de çalıştığı dönemde DİAYDER ile iletişime kendisinin geçtiğini, bu iletişimi kurmasını isteyen kişinin de İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat olduğunu anlattı. DİAYDER'in Polat'ın kendisini Ekrem Baran ile tanıştırdığını söyleyen Fatma Yavuz, İBB'nin pandemi döneminde yoğun bir yardım çalışması olduğunu, o dönemde yardımların hızlı yapılması için prosedürlerin çiğnenmiş olabileceğini ve sanık Yavuz Saltık'ın bu dava ve terör örgütüyle bir ilgisinin olmadığını söyledi.
OY ÇOKLUĞUYLA ADLİ KONTROL KALDIRILDI
Duruşmada savunma yapan sanık Yavuz Saltık ise "Bu davada bulunmamın nedeni, benimle husumeti olan birisidir. Gerçek ortaya çıktığında hem bu dünyada hem de inancı varsa diğer dünyada karşılığını alacaktır. Diyeceklerim bu kadardır" dedi. Mahkeme heyeti, sanık Yavuz Saltık hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi. Oy çokluğuyla alınan bu karara, mahkeme başkanı muhalefet şerhi koydu. Duruşma tanık dinlenmesi için ertelendi.
İDDİANAME
İddianamede, DİAYDER ile dernek yönetici ve üyelerinin PKK/KCK Silahlı Terör Örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütmüş oldukları faaliyetlerin deşifresi ve ortaya konulması amacıyla yürütülen soruşturma kapsamında 23 sanık hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldığı hatırlatıldı. Davada tanık olarak dinlenilen İBB çalışanları Nilüfer Taşkın ve Yavuz Saltık hakkında sosyal yardım kartlarının dağıtılmasına yönelik tape kayıtlarındaki tespitler nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. O dönem İBB Sosyal Hizmeler'de görevli Yavuz Saltık'ın sosyal yardımlara ilişkin başvuruların bireysel yapılması gerektiği ve yapılan sosyal inceleme araştırması sonucunda yardımın yapıldığını beyan etmesine rağmen DİAYDER Başkanı Ekrem Baran'ın anlatımından ve yapılan dijital tespitler doğrultusunda liste halinde başvuru yapıldığının anlaşıldığı, bireysel başvurunun olmadığı belirtildi. Yaklaşık 272 adet market yardım kartlarının belediyeye ait araçla görevli memur aracılığı ile Ekrem Baran'ın ikametgahına gönderildiği, Baran'ın market yardım kartlarını 20-25'er adetlik gruplar halinde "mele" diye tabir edilen şahıslara dağıttığı, kartların bir kısmının "değer ailesi" olarak hitap edilen şahıslara verildiğinin anlaşıldığı, 272 kişilik listede de örgüte müzahir birçok şahsın yer aldığı anlatıldı. Şüpheli Yavuz Saltık'ın ifadesinde söz konusu dernekten yardım talebiyle gelen şahısların olduğunu ve bir kez görüştüğünü, yardım talepleriyle ilgili memura yönlendirme yaptığını kabul ettiği ancak alınan tüm başvuruların belediye yönergesi doğrultusunda alındığını söylemesine rağmen mevzuat hükümleri doğrultusunda söz konusu yardımın yapılmadığının anlaşıldığı, yardım kartlarının toplu şekilde dernek başkanına teslim edildiği kaydedildi. İddianamede, şüphelinin gerçekleştirmiş olduğu eylemlerin özel kast ile işlenip işlenmediği hususundaki takdirin mahkemenin takdirinde olduğu belirtilerek şüpheli Yavuz Saltık'ın "Örgüt üyesi olmamakla birlikte silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.