Motosikletlilerin 'çekici ücreti' tepkisi
Karayolları Trafik Kanunu gereği bazı kural ihlalleri otomobil, hafif ticari araç ve motosikletli gibi araçların bağlanmasını ve otoparka çekilmesini gerektiriyor. Bu kapsamda aracı bağlanan sürücüler, yediemin otoparkına giderek çekici bedellerini ödeyip araçlarını teslim alıyor. Otomobil ve hafif ticari araçlarda çekici üzerinde tek araç olurken, motosikletlerde ise çok sayıda araç aynı çekici üzerinde taşınıyor. Motosiklet sürücüleri, çok sayıda motorun tek çekici ile taşınmasına rağmen araçlarla aynı ücreti ödediklerini belirterek hem sosyal medyadan hem de bir araya gelerek tepkilerini dile getirdiler.
MOTOSİKLETİ BAĞLANAN SÜRÜCÜDEN ÇEKİCİ UYGULAMASINA TEPKİ
Kask kullanmadığı için motosikleti bağlanan ve motosikleti diğer motosikletlerle birlikte aynı çekiciye yüklenmek istenen sürücü Murat Karakaya, o anları telefon kamerasıyla kaydetti. Motosikletlerin bu şekilde taşınarak zarar gördüğünü ileri süren Karakaya, "Şu an motorumu çekeceklerini ifade ediyorlar. Her motordan bir çekici parası alıyorlar ve bir çekiciye bakın kaç tane motor yüklemişler. Yan yana, hepsi birbirine dayalı durumda. Motorlar tamamen birbirine sürter şekilde. Bunun gayet yasal olduğunu söylüyor. Benim motorumu da benden bir çekici parası alarak bu şekilde çekiciye yükleyeceğini, burada 6-7 tane motor yükleyebileceğini ifade ediyor" dedi.
Â
"MOTOSİKLETLER BİR ÇUVALMIŞ GİBİ ARAÇLARIN ÜZERİNE ATILIYOR"
Çok sayıda motosikletin aynı anda bir çekici üzerinde taşınmasına, motosiklet sürücülerinin sosyal medya sözcülerinden Cumhur Kahraman da tepki gösterdi. Kahraman, "Motosiklet kağıt üzerinde bir araç ama araba gibi bir araç değil. Denetimlerde bağlanan motosikletler oluyor.
Tabii ki denetimlerin sıklaşmasını istiyoruz çünkü bu denetimler bizim güvenliğimiz için de geçerli. Yalnız denetimler sonrasında motosikletler bir çuvalmış gibi araçların üzerine beşerli onarlı atılıyor. Burada motosikletlerin sahipleri mağdur oluyorlar. Çünkü kırılan parçalar oluyor, ezilen dökülen parçalar oluyor" diye konuştu.
Â
"10 TANE MOTOSÄ°KLET KONULUYOR VE HER BÄ°RÄ°NDEN BÄ°RER ÃœCRET ALINIYOR"
Kahraman, "Bununla alakalı olarak yetkililerden en azından önlem alınmasını isterim. Orada eksik bir evrakından dolayı motorcunun motoru bağlanabilir ama arabaya beşerli onarlı atıp da mağdur olmaktansa, motorcuların mağdur olmamasını isterim. Normalde bir çekiciye bir araba bağlandığı zaman tek araç ücreti alınıyor ama motosikletler 10 tane koyuluyor ve her birinden birer tane araç ücreti alınıyor. Bu da yanlış bir uygulama bence. Burada yetkililer en azından motorcuların mağduriyetini giderirlerse, hak ne ise onu uygularlarsa daha doğru olur" ifadelerini kullandı.
Â
"KAÇ TANE MOTOSİKLET ÇEKİLDİYSE O SAYIYA BÖLÜNMESİ GEREKİR"
Konuya ilişkin hukuki değerlendirmede bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü ise, "Motor çekme işlemlerinin her bir motor için ayrı ayrı ve güvenli bir şekilde yapılması gerekir. Ancak bazen görüyoruz ki motorlar aynı çekiciye beşerli, onarlı halde yüklenmekte.
Bu hem taşıma işleminin güvenli olmamasına neden oluyor hem de bu işlemi yapan firma adına haksız kazanç sağlamakta. Çünkü çekim işlemi tek bir seferde yapıldığına göre kaç tane motosiklet çekildiyse o sayıya bölünmesi gerekir. Uygulamada şunu görüyoruz; motorlar toplu çekiliyor ama tek tek ücretlendiriliyor" dedi.
Â
"VATANDAÅžIN ZARARINDAN BU Ä°ÅžLEME MÃœSAADE EDEN VE Ä°ÅžLEMÄ° YAPAN SORUMLUDUR"
Taşıma sırasında oluşan zararların sorumluluğuna da değinen Güllü, "Çekim işlemi nedeniyle zarar gören vatandaşın zararından bu işleme müsaade eden ve çekim işlemini yapan kişiler sorumludur. Borçlar Kanunu'nun 41 ve 60'ıncı maddelerindeki haksız fiil şartları kapsamında sorumlu olur ve tazminat ödemek zorundadırlar.
Aynı zamanda Türk Ticaret Kanunu'nda pervasızca hareket ibaresi vardır. Yani pervasız bir şekilde, o zararın ve hasarın oluşacağını görerek bu işlemi yapan kişiler Karayolları Taşıma Kanunu'ndaki sorumluluktan kurtulma hallerinden de istifade edemezler" şeklinde konuştu.