Geri Dön
GündemKüçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

Küçükçekmece'de 4 katlı bina çöktü. Enkazdan, 8 kişi yaralı olarak kurtuldu, 1 kişi ise hayatını kaybetti. Binanın çökme anı çevredeki bir işyerinin güvenlik kamerasına ve İETT otobüsünün araç içi kamerasına yansıdı. Enkazdan hafif yarayla kurtulan Korkut Yılmaz, “Binada 7-8 kişi yaşıyorduk, sabah erken saatlerde çöktü; sadece hafif bir sarsıntı duyduk sonrasında çöktü. Ben yatakla dolabın arasına atmıştım kendimi. Orada bir boşluk oluştu, bina yattığı için o şekilde o aralıktan çıkabildim" dedi. Bina sahibi gözaltına alınırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir. Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı. Enkazdan, yaralı olarak kurtarılanların çeşitli hastanelerde tedavi altına alındıkları; 6 aylık Shakoura Dazz isimli kız çocuğunun ise hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.

Kartaltepe Mahallesi’nde Belediye Caddesi ile Geçit Sokak’ın kesişim noktasında bulunan ve 1988 yapımı olduğu öğrenilen 4 katlı bina sabah 08.40 sıralarında çöktü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, olay yeri inceleme, sağlık, itfaiye, AFAD ve çevre belediyeler bünyesindeki arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Binada yaşayanlardan bazıları kendi çabaları ile enkazdan çıkarken, bazı yaralılar ise olay yerindeki arama ve kurtarma ekiplerince; kepçe, arama-kurtarma köpekleri ve çeşitli ekipmanların da kullanıldığı müdahale ile çıkarıldı. Yaralılar Mikail Atlı, Shakoura Dazz, Kemal Parahadov, Aygozel Charyewal, Charyyev Charyyev, Atacan Baltaev, Korkut Yılmaz Ayaz ve Seyitgül Babajanowa ambulanslarla hastaneye götürüldü. Dovletyar Charyyev ise hayatını kaybetti. İstanbul Valisi Davut Gül de olay sonrasında çalışmaları incelemek üzere bölgeye geldi.

Küçükçekmece'de 3 katlı binanın çökme anı İETT otobüsü kamerasındaKüçükçekmece’de çöken 3 katlı binada 1 kişi ölürken 8 kişi de yaralandı. Çökme anı İETT otobüsünün araç içi kamerasıyla kaydedildi.

“1 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞ, 8 KİŞİ DE YARALANMIŞTIR"

İstanbul Valiliği’nden enkaz altındakilerin sayısı ve son durum ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında kalan son kişi de yaralı olarak kurtarılmıştır. Olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştır. Enkazda an itibariyle kalan şahıs bulunmamakta olup, arama kurtarma ekiplerinin enkazda dinleme çalışmaları devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

“ADLİ VE İDARİ SÜREÇ DEVAM EDECEK"

İncelemelerde bulunan Gül ise binayla ilgili, “1988 yapımı. Çökme nedeniyle ilgili henüz tespit edilen bir sebep yok. İleriki saatlerde ileriki günlerde sizleri bilgilendireceğiz. Cumhuriyet Başsavcımız zaten olay yerinde. Adli ve idari süreç zaten devam edecek bundan sonraki süreçte. Hepimize geçmiş olsun. Herhangi bir patlama ihbar ya da tespitimiz yok " diye konuştu.

YAŞAM ÜÇGENİ HAYATINI KURTARDI: “HAFİF BİR SARSINTI DUYDUK VE ÇÖKTÜ"

Binanın enkazından kendi imkanlarıyla kurtulan iki kişi, çökme anında yaşadıklarını anlattı. Apartmanda ofisi ve evi bulunan Korkut Yılmaz, “Binada 7-8 kişi yaşıyorduk, sabah erken saatlerde çöktü; sadece hafif bir sarsıntı duyduk sonrasında çöktü. Ben yatakla dolabın arasına atmıştım kendimi. Geri geri çıkmaya çalıştım bir boşluk buldum" şeklinde konuştu.

“BOŞLUK OLUŞTU, ARALIKTAN ÇIKABİLDİMö

‘Cookie’ isimli köpeğinin de enkaz altında kaldığını belirten Yılmaz, “4 katlı bir binaydı, bildiğimiz bir risk taşımıyordu. Giriş katımızda dükkan, onun üstünde benim mali müşavirlik ofisim vardı. 10 dakika sonra polis ekipleri ve ambulanslar gelmişti. Ellerimde birkaç yara var, sağ olsunlar kıyafet verdiler giyindik. Ben ara kattaydım aslında, üstümde iki kat daha vardı. Yatak ile dolabın arasına girmenin önemini görmüş olduk. Orada bir boşluk oluştu. Bina yattığı için o şekilde o aralıktan çıkabildim" dedi. Bina enkazından çıkarıldığı sırada eşinin de enkaz altında olduğu öğrenilen başka bir kişi ise, “Önce sallandı bina, sonra birden yıkıldı" dedi.

“1.5 KAT KAÇAK OLARAK EKLENDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de olayla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Bakan Özhaseki’nin paylaşımında, “İstanbul’umuza, ülkemize geçmiş olsun. İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde bir binanın çökmesi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

“BİNANIN STATİĞİNİ BOZACAK MÜDAHALELERİN YAPILDIĞI ANLAŞILMIŞTIR"

Bakan Özhaseki’nin paylaşımının devamında ise çöken binayla ilgili, “Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır. Ekiplerimiz sahada incelemelerine devam ediyorlar, gelişmeleri anbean takip ediyoruz.ö bilgilerine yer verildi.

BAKAN TUNÇ: 3 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ HEYETİNİN GÖREVLENDİRİLDİ

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki bir binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Hepimizi üzen olayla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir. Bilirkişi heyeti, incelemelerine başlamıştır. Soruşturma titizlikle yürütülmektedir" dedi.

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

 BİNA SAHİBİ GÖZALTINDA

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "02 Haziran 2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak sucundan bina sahibi Hacı Murat Gençtürk hakkında soruşturma başlattı. Gençtürk gözaltına alındı.

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

“KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKMAK İSTEMEDİ İDDİASI"

Olay yerine gelen ve çöken binanın bitişiğindeki binanın sahibi olduğunu belirten kişi, kendi binalarının kentsel dönüşüm sürecinde olduğunu, yıkılan binanın ise sahibiyle daha önce iletişime geçtiklerini ifade ederek, " Biz kendi binamızı komple boşaltmış ve tahliye etmiştik. Elektriği doğalgazı kesilmişti. Bugünlerde de kendi binamızı yıkacaktık. Bu talihsiz olay denk geldi. Biz kendi binamızı kentsel dönüşüme sokmadan önce oranın (çöken binanın) sahibi Murat Bey’le görüştük. Murat Bey kendisi, binayı kendi özel sebeplerinden dolayı yıktırmak istememişti. Kentsel dönüşüme sokmak istemedi. Ondan dolayı tabi bizler de müdahale edemedik bina sahibi olması münasebetiyle. Ama, bugün böyle talihsiz bir olay yaşandı. Geçmiş olsun diliyorum" dedi.

 

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

ÇÖKME ANI GÜVENLİK KAMERASINDA

Binanın çöktüğü an, çevredeki bir işyerinin güvenlik kamerasına da yansıdı. O görüntülerde; apartmanın öne doğru eğimli şekilde, ani şekilde çöktüğü, çökme esnasında apartmanın hemen altındaki caddede ilerleyen lacivert bir otomobilin son anda kurtulduğu, yolun karşısındaki bir işletmenin önünde servis aracı bekleyen yayaların ise panikle kaçtığı görüldü. Olay sırasında caddede bulunan bir İETT otobüsü ve minibüsün ise enkaz altında kalmaktan son anda kurtulduğu görüldü.

 

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

“ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI"

Çevresine şeritler çekilerek güvenlik önlemleri alınan olay yerinde, çalışmalar devam ediyor. AFAD, çevre belediyeler ve gönüllü arama-kurtarma ekipleri; yaralılar çıkarıldıktan sonra da bir süre boyunca enkaz altında ‘sessiz arama’ gerçekleştirdi. Tedbiren gerçekleştirilen bu arama faaliyetleri sonrasında, enkazın kaldırılması çalışmalarına başlanıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise çevredeki 3 binanın ilçe belediyesince boşaltıldığı, 5 binada daha ise boşaltma kararı alındığı bilgisini paylaştı. Enkazdan kurtarılan yaralıların; Biruni Üniversitesi Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildikleri öğrenildi.

 

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

“İSTANBUL’DA 2 BİN – 3 BİN TANE BÖYLE BİNA OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ"

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgeye gelerek incelemelerde bulunan İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Alan binanın enkazına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Alan, “Bilhassa 2000 yılı öncesi yapıları tek tek kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer çürükse yıkmamız, sağlamsa da plaket vermemiz gerekiyor. Çünkü çok az çıkıyor.

Küçükçekmece’de 4 katlı bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

Bizim laboratuvarlara da bir sürü bina geliyor incelemesini yapıyoruz. Yüzde 95 gibi büyük bir rakamda binalar depreme dayanıksız çıkıyor. Deprem bile gerekmeden yıkılabilen binalarımız var. İstanbul’da hemen hemen her sene 2-3 tane böyle olay yaşamaktayız. İstanbul’da 2 bin 3 bin tane binanın böyle olduğunu tahmin etmekteyiz. Bunlar saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara sebep olan bir durumla karşılaştırıyor" ifadelerini kullandı.