KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Türkiye ile birlikte geleceğe yürümenin bahtiyarlığı içindeyiz
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Güçlü ve yeni Türkiye Yüzyılı’nda, emin adımlarla Türkiye Cumhuriyeti milli savunma sanayi gibi büyük projeleri başarırken, Doğu Akdeniz'de bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve mavi vatanda ve göklerde hava sahasında büyük milletimizin ulusal ve milli çıkarları bakımından birlikte geleceğe yürümenin bahtiyarlığı ve mutluluğu içerisindeyiz” dedi.
Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşun 104'üncü yıl dönümü kutlamaları, Maraş Kalesi'nde Türk Bayrağı'na İstiklal Madalyası'nın takılmasıyla başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KKTC Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşların katılımıyla gerçekleşen törenler, Trabzon Bulvarı'nda devam etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın törene katılanların bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.
Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi nedeniyle kentin kurtuluşunu hüzünle andıklarını belirtti. Güngör, "Ancak ne depremde kaybettiklerimizi ne de emperyalistlere karşı büyük bir direniş göstererek kazandığımız Kurtuluş Bayramımızı unutmayacağız. 104 yıl önce ecdadımızın 'Korkma' diye başlattığı mücadelemiz, bugün nice zorluğu aşarak devam edecek. Bugün burada yıl dönümünü birlikte andığımız kurtuluş mücadelemizi, nasıl ki 104 yıl önce, tek bir fert istisnası bile olmaksızın, hep birlikte başarıya ulaştırdıysak, hiç şüphesiz geçtiğimiz yıl yaşadığımız asrın felaketinin yaralarını da tek bir ferdini bile istisna etmeksizin topyekûn Kahramanmaraş olarak hep birlikte saracak ve geride bırakacağız" diye konuştu.
VALİ ÜNLÜER: ANADOLU’NUN DÖRT BİR YANINA CESARET VERDİ
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer ise 104 yıl önce Kahramanmaraş'ta 22 gün 22 gece süren savaşın, Kurtuluş Savaşı'nın ilk kıvılcımı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Nice zorluğu aşarak, şanlı kurtuluş mücadelesiyle büyük bir destan yazan atalarımızın bizlere mirası olan 12 Şubat Kurtuluş Bayramı, bağımsızlığımızın, milli birliğimizin ve beraberliğimizin adeta mührüdür. Millî Mücadelesinde göstermiş olduğu kahramanlıkla Anadolu’nun dört bir yanına cesaret veren Kahramanmaraş, her zaman her yerde öğünmekte haklıdır. Ecdadın bize en büyük armağanı olan bu birlik beraberlik ruhunu her daim yaşatan bir millet olduğumuza 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde de bir kez daha şahit olduk."
TATAR: KIBRIS'TAKİ VARLIĞINIZ, MİLLETİMİZ İÇİN ÇOK DEĞERLİ
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise kurtuluş gününde Kahramanmaraşlılarla bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Tatar, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na katılanlar arasında Kahramanmaraşlıların da olduğunu hatırlattı. Kıbrıs'ta çok acılar çektiklerini, 1878'te Kıbrıs'ın İngiltere'ye kiralanması sonucu Osmanlı bayrağının gönderden indirilip yerine İngiliz bayrağının çekilmesinin Kıbrıs Türk’ünün tarihinde yaşadığı en büyük acılardan biri olduğunu ifade eden Tatar, "Bu acıyı hep sürekli olarak biz hatırlarız ve o günleri andığımızda işte bizim de kurtuluş savaşlarımız İngiliz yönetimine karşı direnişimiz, Rum-Yunan ikincisine karşı gerçekten kahramanca direnişimiz, her türlü saldırıya karşı ana vatandan Türkiye'den gelen destekle orada yazdığımız destan, kahramanlık ve tabii ki 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile Mehmetçik'in adaya çıkması ile artık Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığına, özgürlüğüne ve hürriyetine kavuşmuştur. 1983 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanıyla artık Doğu Akdeniz'de buradan çok da uzak olmayan bir mesafede ve Türkiye Cumhuriyeti'nin güney sahillerine bir bakıma güvenliği sağlayan Kıbrıs'taki varlığınız ve devletiniz elbette milletimiz için çok değerli ve kıymetlidir" diye konuştu.
‘BAĞIMSIZLIK BİZİM KARAKTERİMİZ’
Doğu Akdeniz'de yaşananlar ile çeşitli farklı ülkelerin kendi emelleri ve Kıbrıs'ta Rum-Yunan ikilisinin yaptığı birtakım oyunlarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yönelik saldırıların olduğunu, bunun da kendilerini kenetlediğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:
"Ana vatanımız Türkiye Cumhuriyet ile ve şimdi de esasında büyük Türk dünyası ile büyük bir gayret ve gerçekten kahramanlık duygusuyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni güçlendirmeye çalışıyoruz. Onun için hepimizin geçmişi, hepimizin tarihi, büyük milletimizin zaferleri ve hiçbir zaman bağımsızlığımızdan taviz vermeyerek, kimsenin boyunduruğu altına girmeden, bağımsızlık ve özgürlük ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi bağımsızlık bizim karakterimizdir. Ve bu şiarla geleceğe emin adımlarla yürürken tabii ki ekonomik, sosyal, kültürel, bütün bu değerlere sahip çıkmak ve bunlarla birlikte geleceğimizi şekillendirirken gelecek nesillere, gençlerimize verdiğimiz önemin de elbette altını çizerek geleceğe Türk milleti şimdiden imzasını atarken, evet güçlü ve yeni Türkiye Yüzyılı’nda, emin adımlarla Türkiye Cumhuriyeti milli savunma sanayi gibi büyük projeleri başarırken, Doğu Akdeniz'de bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve mavi vatanda ve göklerde hava sahasında büyük milletimizin ulusal ve milli çıkarları bakımından birlikte geleceğe yürümenin bahtiyarlığı ve mutluluğu içerisindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'ne baktığımda onun büyük lideri Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın her zaman onun liderliğinde bütün bu başarıların başarıdan başarıya taşınacağına inanmak istiyorum. Ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtılmasına geldiğinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanımız, Birleşmiş Milletler’de olsun, diğer farklı uluslararası platformlarda olsun her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanıtılması gerektiğini, Kıbrıs Türk halkına uygulanmakta olan zulmü, haksızlığı, ambargoları, izolasyonları artık dünyanın çelişen kendi değerleriyle yüzleşmesi ve kaldırması gerektiğini, dolayısıyla kendisine ben buradan bir kez daha teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum, kendisine minnet duygularımı paylaşıyorum."
JANDARMANIN GÖSTERİSİ ALKIŞ ALDI
Konuşmaların ardından şehrin düşman işgalinden kurtuluşunda önemli yer edinen Sütçü İmam'ın ilk kurşunu sıkması, bayrak olayı, davulcu Abdal Halil Ağa'nın Ermeni Hırlakyan'a verdiği cevap sahnelendi.
Törende, Abdal Halil Ağa'nın torunları, "Depremde şehitlerimiz var, acımız" diyerek her 12 Şubat'ta yaptıkları davul gösterisini bu sene yapmadı. Törende Ankara Jandarma Merasim Bölük Komutanlığı'na bağlı jandarmalar da tüfekli gösteri sundu. Jandarmanın gösterisi törene katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.
'DÜNYA DEVLETLERİ ARASINDAKİ YERİMİZİ ALANA KADAR HAKLI MÜCADELEMİZDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ'
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıldönümü töreninin ardından Kapıçam Şehir Mezarlığı’na geçti. Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, milletvekilleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün de eşlik ettiği Tatar, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret edip karanfil bıraktı. Dua edilmesinin ardından Tatar, ‘Son Gelişmeler Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Önemi’ konulu konferansa katılmak üzere Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne (KSÜ) geçti.
Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin tarihi, coğrafi, jeopolitik konumu ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile ilgili bilgiler aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını geçmişten günümüze kadar uluslararası toplantılarda her fırsatta dile getirdiklerini belirten tatar, şunları söyledi:
“Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılını kutlamaktayız. 104 yıl önce Kahramanmaraş’ta olduğu gibi 1974 yılında da aynı milli mücadele ruhu Kıbrıs'ta Kıbrıs'ı Rum yapmamak için canını feda etti. Buradan tüm aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor; gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Her birinin ruhu şad makamları âli olsun. Kıbrıs Osmanlı’nın Venediklerden 80 bin şehit vererek aldığı, coğrafi olarak İskenderun Körfezinden koparak şu anki coğrafyasına yerleşmiş Toroslarla Beş Parmak Dağları'nın birbirine baktığı Anadolu’dan sadece 40 mil uzaktaki vatanımız. 1878’de Kıbrıs'ı ilhak eden İngilizler yaklaşık 100 yıl bölgeye hâkim oldu. Bu süre zarfında birçok soydaşımız baskıcı sömürge idaresinin politikaları nedeniyle asıl vatanı Anadolu’ya ve Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Adanın Rumlaştırılmasına yönelik politikalarla yaklaşık 100 bin olan Rum nüfusu kısa zamanda 450 bin civarına çıkartılarak adanın bir Yunan adası olduğu imajı verilmeye çalışıldı. Gerek Lozan Antlaşması gerekse Adnan Menderes Hükümetinin Kıbrıs Türkü’nün haklı davası için çalışmalarının sonucu olarak Türkiye 1974 yılında tek taraflı müdahale hakkını kullanarak Kıbrıs Türkü’nün soykırıma kurban gitmesine engel oldu.
Günümüze gelindiğinde ise Kıbrıs, Türk Devletler Teşkilatı’nda ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gözlemci üye olarak yer almaktadır. Mavi Vatan ile birlikte yaklaşık 12 bin kilometre kare toprağa sahip olan Kıbrıs kendi deniz yetki alanına sahip olan, kendi münhasır ekonomik bölgesiyle kendi hava sahası olan egemen bir devlet konumundadır. Güçlü demokrasisi köklü devlet yapısı ile tam bağımsızlığımızı kazanarak dünya devletleri arasındaki yerimizi alana kadar da haklı mücadelemizden taviz vermeyeceğiz.”
FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLDİ
Konferansın ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım bir konuşma yaptı. Yasım, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a geçen yıl fahri doktora unvanı vermeye karar verdiklerini ancak deprem nedeniyle ertelendiğini belirterek, “Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yılında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Üniversitemizde görmek çok anlamlı ve bir o kadar da gurur verici. KSÜ Senatosu olarak geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a KKTC için vermiş olduğu mücadelelerden dolayı fahri doktora unvanı vermek üzere karar almıştık. Ancak meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle bu anlamlı güne kısmet oldu” dedi.
Rektör Yasım daha sonra, Cumhurbaşkanı Tatar’a Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında fahri doktora belgesini takdim etti.
İŞ İNSANLARIYLA BULUŞTU
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sütçü İmam Üniversitesi’ndeki konferansın ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na geçerek iş insanlarıyla buluştu. Tatar, burada 6 Şubat depremlerini anlatan fotoğraf sergisini gezdi.
'BU YAKINLIĞIMIZI EKONOMİK DEĞERLERE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ'
Burada konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş’ın sanayi, tekstil, su ürünleri ve tarımıyla tanınan bir şehir olduğunu belirterek, bu potansiyelin değerlendirilmesinde iş insanlarına büyük görevler düştüğünü söyledi. Tatar, şöyle devam etti:
"Şu anda öyle bir çağda yaşıyoruz ki, global dediğimiz küresel ısınma, bunun getirdiği sıkıntılar, rekabet ve Ukrayna savaşları, pandemi dönemi, şu anda Gazze’de olanlar bitenler, Uzakdoğu’dan gelen ticaretin o denizlerde korsancılık, enerji maliyetlerindeki artışlar hepsi işimizi daha da zorlaştırmaktadır. Ve bu noktada son 5 yılda pandemiden tutunuz da Ukrayna savaşı ve enerji maliyetlerindeki artışlar ve bir de depremin etkileriyle ticarette, sanayide, üretimde var olmak o kadar daha zor oldu. Ama az önce rakamlarına baktığımızda gerçekten burada büyük bir başarı vardır. Çünkü inanç vardır, vatan sevgisi vardır Kahramanmaraş'a olan sizin bağlılığınız vardır ve mutlak surette bu felaketleri aşarak geleceğe emin adımlarla yürümenin azmi ve kararlılığı vardır. Onun için ben Kahramanmaraş'ta bugün Ticaret ve Sanayi Odası'nda bu kadim şehrin tüm iş insanlarını, sanayicilerini, ticaret insanlarını, üreticilerini, hayvancılarını, çiftçilerini, tarımsal faaliyetlerle en altta uğraşan esnafı, hepsini tebrik ediyorum. Tabii Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti buraya 100-150 kilometre uzaklıkta kuş uçuşu. Bugün sabah Adana'dan geldik yarım saat, 1.5 saatte yolda, 2 saatte buralara ulaştık. Direkt uçuş olsa hava meydanından kırk dakikada ulaşabiliriz, o kadar yakınız. Ve dolayısıyla bu yakınlığımızı nasıl ekonomik değerlere dönüştürebiliriz, bunun tabii ki çalışması içerisinde olmak durumundayız.”
SATIRLA DONDURMA KESTİ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, daha sonra iş insanlarından Mehmet Kanbur’un işlettiği restorana geçti. Burada Mehmet Kanbur, Cumhurbaşkanı Tatar’a, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın satırla dondurma keserken fotoğrafını gösterdi. Kanbur daha sonra şehrin vazgeçilmez lezzetlerinden olan dünyaca ünlü Maraş Dondurması’nı çengelle tavana asarak davetlilere dondurma şov yaptı. Ersin Tatar da eline aldığı satırla tavana asılı dondurmayı kesti.