Geri Dön
GündemKızılay Başkanı Kınık: Sonuçta çadırlar ihtiyaç sahipleri için kuruldu

Kızılay Başkanı Kınık: Sonuçta çadırlar ihtiyaç sahipleri için kuruldu

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Türk Kızılay'ının Ahbap Derneği’ne çadır satılmasına ilişkin, "İşlem benim haberim olmadan yapıldı. Bana sorsalardı, 'Ahbap'a göndermeyin. Bizim lojistiğimiz var, bunu kendimiz götürürüz' derdik; ama sormamışlar. Ama sonuçta o çadırlar bölgeye götürülerek ihtiyaç sahipleri için kurulmuştur" dedi.

Kızılay Başkanı Kınık: Sonuçta çadırlar ihtiyaç sahipleri için kuruldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarının tüm yönleriyle araştırılması, depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. ​Komisyonda, Türk Kızılay Derneği ile Acil Sağlık Hizmetleri, Kamu Hastaneleri, Sağlık Yatırımları ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlükleri sunumlarını gerçekleştirdi.

‘GÖNÜLLÜLERİMİZ SEFERBER EDİLMİŞTİR’

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, depremin olduğu ilk andan itibaren Kızılay'a bağlı ekiplerin çalışmalara başladığını belirterek, "Saatler içerisinde depremden etkilenmiş olan bütün illerde il kriz komuta kontrol merkezleri ve hizmet kümeleriyle beraber devreye alınmış ve akabinde de ilçeler düzeyinde teşkilatlanma sonrasındaki günler içerisinde tamamlanmıştır. Sahada 2 bin 106 personel 49 bin 107 gönüllü ile gerek afet bölgesinde gerekse afet bölgesi dışına tahliye edilmiş olan afetzedelere 71 ilimizde hizmet etmek üzere gönüllülerimiz seferber edilmiştir" dedi.

'2,5 MİLYON İNSANA BESLENME HİZMETİ SUNULMAKTA'

Kızılay'ın deprem bölgesindeki beslenme faaliyetleri hakkında da bilgi veren Kınık, "72 ilçede 1300 farklı lokasyonda dağıtımlarımız devam etmekte. Günlük ortalama 2,5 milyon insana günde 3 öğün yemek, beslenme hizmeti sunulmakta. Şu ana kadar yaklaşık 207 milyon öğün sıcak yemek, 17 milyon tabak çorba, ekmek, ikramlık malzemeler ve su gibi temel besin, beslenme ve gıda desteği sağlandı. Ramazan boyunca da 3 öğüne ek olarak bir de sahur eklendi, dolayısıyla 4 öğün olarak günlük mutfaklarımız beslenme hizmeti sunmaya devam ediyor" diye konuştu.

'130 BİN ÇADIR SEVK ETTİK'

Kınık, depremin olduğu 6 Şubat'tan bu yana sadece Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) için çadır ürettiklerini söyleyerek, "130 bin 271 çadırı, 474 bin 249 battaniyeyi, 51 bin ısıtıcıyı ve yaklaşık 10 bin yatağı bölgeye sevk ettik. Çadır fabrikamız günlük 1200 afet çadır üretme kapasitesiyle faaliyetlerini sürdürmekte. Son iki yılda 51 bin 480 çadırı AFAD'a teslim ettik" ifadelerini kullandı.

'YAKLAŞIK 6 MİLYAR TÜRK LİRASI BAĞIŞ KIZILAY’A GEÇTİ'

'Türkiye Tek Yürek Kampanyası'nda taahhüt edilen yaklaşık 919 milyon lira bağışın 565 milyon lirasının Kızılay hesaplarına geçtiğini bildiren Kınık, "6 Şubat’tan bu yana yaklaşık 6 milyar Türk Lirası kadar bir bağış Kızılay’a ayni ve nakdi olarak geçti. Bu noktada şu ana kadar 5 milyar 530 milyon 163 bin liralık bir kaynağı halihazırda harcadık ve deprem bölgesine aktardık, aktarımı devam ediyor" dedi.

'BENİM HABERİM OLMADAN İŞLEM YAPILDI'

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek'in Ahbap Derneği’nin Kızılay’dan parayla çadır satın almasına ilişkin soruyu yanıtlayan Kınık, çadır satışının 10 Şubat’ta yapıldığını belirterek, "Bundan ne Ahbap Derneği başkanının ne de benim haberim vardı. Dolayısıyla işlem benim haberim olmadan yapıldı. Kamuoyunda oluşan vicdani yaralanma şu sebeple oluştu; Kızılay’a ait bir iştirakin, Ahbap Derneği’ne çadır alsın diye bağışlanmış paraları Ahbap Derneği’nin çadır almak için tedarik etmesi noktasında, dünyanın en büyük afet çadırı üretme kapasitesine sahip olan Kızılay cemiyetine dönmüştür. Ahbap Derneği bunu şirketten talep ettiğinde, AFAD’a teslim edeceğini düşündüğü ve şartlı bağış kaynağı elinde olduğu için bu arkadaşlarımız istişare kurmuşlar. Bana sorsalardı, ‘Ahbap’a göndermeyin. Bizim lojistiğimiz var, bunu kendimiz götürürüz’ derdik; ama sormamışlar. Ama sonuçta o çadırlar bölgeye götürülerek ihtiyaç sahipleri için kurulmuştur" diye konuştu.

AKELMA: DEPREMDEN ETKİLENEN 239 VATANDAŞIMIZ YOĞUN BAKIMDA

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Ahmet Zülfikar Akelma, depremde yaralanıp tedavisi devam eden vatandaşlar hakkında, "Halihazırda kamu hastanelerinde 1299 depremzedenin yatarak tedavisi yapılmakta. 239 vatandaşımızın da yoğun bakım servisinde yatışı devam ediyor" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarının tüm yönleriyle araştırılması, depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Komisyonda, Sağlık Bakanlığı yetkilileri sunumlarını gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Ahmet Zülfikar Akelma, yapmış olduğu sunumda 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden sonra Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde tedavisi devam eden depremzedeler hakkında güncel verileri paylaştı. Akelma, "Halihazırda kamu hastanelerinde 1299 depremzedenin yatarak tedavisi yapılmakta. 239 vatandaşımızın da yoğun bakım servisinde yatışı devam ediyor. 149 bin 751 yani kabaca 150 bin cerrahi müdahalenin 53 bin 800'ü de nispeten daha büyük cerrahi yani küçük kırıklar değil daha büyük cerrahi müdahalelerdir" açıklamasında bulundu.

Kızılay Başkanı Kınık: Sonuçta çadırlar ihtiyaç sahipleri için kuruldu



'EVDE SAĞLIK HİZMETİ ALAN DEPREMZEDE SAYISI 26 BİN 698'

Evde sağlık hizmeti kapsamında hizmet sunulan depremzede sayısının 26 bin 698 olduğunu bildiren Akelma, "Yine, depremzede olup da bizim evde takibine alıp şu anda takip listesine giren de 27 bin 716'dır. Bu takiplerin ihtiyacının bazılarını uzaktan gideriyoruz, bazılarının uzaktan reçetesi oluyor, raporu oluyor, bu tür hizmetlerle de biz bunu böylece tamamlamış oluyoruz" diye konuştu.

Akelma, afet bölgesinde 137 araçla; 121 hekim, 260 sağlık personelinden oluşan ekiplerin halen evde sağlık hizmetlerini devam ettirdiğini söyledi.

Ahmet Zülfikar Akelma'nın ardından sunum yapan Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İncesöz ise depremde zarar gören Sağlık Bakanlığı'na bağlı yapılar ve yapılacak hastaneler hakkında bilgi verdi. İncesöz, 11 ilde depremin yol açtığı hasar hakkında, 102 yıkım, 27 orta ve ağır hasar, 46 hafif hasar ve 47 hasarsız yapının tespit edildiğini belirterek, "Bunların yaklaşık 45,3 milyar TL onarım ve yeniden yapım maliyeti oluşturması beklenmektedir. Birinci basamakta hasar tespit çalışmaları devam etmekte olup 14 milyar TL onarım ve yeniden yapım maliyeti tahmin edilmektedir" ifadelerini kullandı.

'8 ADET YATIRIMIMIZ YATIRIM PROGRAMINA ALINMIŞTIR'

Deprem bölgesinde yapılacak acil durum hastaneleri hakkında da bilgi veren İncesöz, "50 yataklı 8 adet yatırımımız Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığına sunulmuş olup yatırım programına alınmıştır. Bunlar; Adıyaman Çelikhan 50 yataklı hastane, Gaziantep Nurdağı ve Oğuzeli 50'şer yataklı hastane, Hatay Altınözü ve Erzin 50'şer yataklı, Kahramanmaraş Nurhak ve Türkoğlu 50'şer yataklı hastane ve Malatya Pütürge 50 yataklı hastanelerimizdir" dedi.

Planlama ve ihtiyaç tespit çalışmaları devam eden hastaneler hakkında ise İncesöz, "Hatay İskenderun 150 yataklı acil durum hastanesi, gene Hatay Defne 300 yataklı ve Yörükselim 250 yataklı acil durum hastaneleri, Hatay Antakya 400 yatak kapasiteli acil durum hastanesi, planlama süreci devam eden toplamda 1800 yataklı iki şehir hastanesi ve 300 yataklı devlet hastanesi planlama ve ihtiyaç tespit çalışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.