Geri Dön
GündemJet Fadıl'a "Nitelikli dolandırıcılık" davasında 6 bin 140 yıl hapis istendi

Jet Fadıl'a "Nitelikli dolandırıcılık" davasında 6 bin 140 yıl hapis istendi

Bayrampaşa'daki Caprice Gold ile Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 614 kişiyi dolandırdıkları iddiasıyla yargılanan Fadıl Akgündüz ve akrabalarının da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, duruşma sonunda tutuklanmasına karar verilen sanıklar Fadıl Akgündüz için 6 bin 140 yıla kadar hapis cezası, yeğeni Mehmet Salih Obut için 6 bin 10 yıla kadar hapis cezası talep etti.  Sanıklar Avniye Obut ile İbrahim Obut için 6 bin yıla kadar hapis istenirken, 6 sanığın beraati istendi.

Jet Fadıl'a "Nitelikli dolandırıcılık" davasında 6 bin 140 yıl hapis istendi

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 28'inci duruşmaya, tutuksuz sanık Fadıl Akgündüz Siirt’ten Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Davanın tutuksuz sanığı yeğeni Mehmet Salih Obut ile bazı müştekiler de mahkeme salonunda hazır bulundu.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Capricegold Gayrimenkul Yatırım Turizm ve İnşaat Ticaret Limited Şirketi tarafından gerçekleştirilen, Capricegold Bayrampaşa projesine ilişkin ön ödemeli devre mülk ve Capricegold Maldivler projesine ilişkin ön ödemeli devre tatil sözleşmelerinde, mağdurlardan söz konusu devremülk ve devre tatil bedellerinin alınmasına rağmen şirket yönetimi tarafından taahhütlerinin yerine getirilmediği, bu şekilde dolandırıcılık yapıldığına ilişkin iddialar üzerine şirket ortakları Avniye Obut ve İbrahim Obut, şirket müdürü Mehmet Salih Obut ve söz konusu şirketi idare ettiği anlaşılan Mehmet Fadıl Akgündüz hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

 

Jet Fadıla Nitelikli dolandırıcılık davasında 6 bin 140 yıl hapis istendi

MAĞDUR SAYISI KADAR DOLANDIRICILIK SUÇU İŞLENDİ

Mütalaada, Capricegold Gayrimenkul Yatırım Turizm ve İnşaat Şirketi'nin Caprice Gold İstanbul Bayrampaşa Oteli projesi ile Maldivler Cumhuriyetinde Caprice Gold Maldivler projesi olmak üzere iki proje için tüketicilere satış işlemine başladığı, Caprice Gold İstanbul Bayrampaşa Oteli ile ilgili olarak tüketicilerden kira getirisi ve tapu teslimi taahhüdü ile devre mülk ve satışı yapılarak para toplandığı, bu satış işleminin 28 Mayıs 2014 tarihine kadar devam ettiği, ancak sözleşmede taahhüt edilen tarih geçmesine rağmen inşaatın tamamlanmadığı ve devre mülklerin hak sahibi tüketicilere fiilen teslim edilmediği kaydedildi. Ayrıca Caprice Gold Maldivler projesi ile ilgili olarakta tüketicilere 30 Ocak 2014 tarihinden 28 Mayıs 2014 tarihine kadar devre tatil satışı yapıldığı, ortada yapımı devam eden bir otel inşaatının olmadığı, sonuç itibariyle bu projenin de gerçekleşme ihtimalinin bulunmadığı anlatıldı. Capricegold Gayrimenkul Yatırım Turizm ve İnşaat Ticaret Limited Şirketinin ortakları olan Avniye Obut, İbrahim Obut ile dolandırıcılık eyleminin gerçekleştiği dönemde şirket müdürü olan Mehmet Salih Obut ile söz konuşu şirketi fiilen yönettiği anlaşılan ve kamuoyuna bu şekilde tanıtılan Mehmet Fadıl Akgündüz'ün, tamamlanmayan ve tamamlanması da mümkün olmayan otel projelerini satarak mağdurları zarara uğrattıkları, bu şekilde kendilerine yarar sağladıkları ve mağdur sayısı kadar dolandırıcılık suçunu işledikleri belirtildi.

4 SANIĞA CEZA, 6 SANIĞA BERAAT İSTENDİ

Mütalaada, Fadıl Akgündüz için 614 mağdura karşı "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan bin 842 yıldan 6 bin 140 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Yeğeni Mehmet Salih Obut için ise bin 803 yıldan 6 bin 10 yıla kadar hapis istendi. Sanıklar Avniye Obut ile İbrahim Obut hakkında bin 800 yıldan 6 bin yıla kadar hapis cezası istendi. Ceza istenen sanıklar hakkında tutuklama talep edildi. Diğer sanıklar Mehmet Fatih Obut, Birsen Akgündüz, Nurdan Atağan, Fidan Kılbaş, Hüseyin Yiğit, Bilgihan Kurtoğlu yeterli delil elde edilemediğinden beraat istendi.

İKİ SANIĞIN TUTUKLANMASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti kaçma şüphelerinin bulunması nedeniyle tutuklanmalarına karar verdi. Diğer sanıklar Avniye Obut ve İbrahim Obut hakkında ise tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmedildi. Duruşma, taraflara mütalaaya karşı beyan ve savunmalarını hazırlamaları için ertelendi.

MAĞDURLAR BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Duruşma sonrasında mağdurlar ve avukatları adliye önündeki meydanda açıklama yaptı. Avukat Yaşar Metehanoğlu, "Bugün adalet yerini ilk defa bulmuştur. Bugün çekirge bir sıçramış iki sıçramış ama bugün de kanatları kırılmış, ayakları kırılmıştır Allah’ın izniyle. Mahkeme heyetine teşekkür ederiz.  İşin vahametini anladılar. 28 bin 130 kişiyi dolandırmış bulunan Jet Fadıl namıyla bilinen örgütlü, nitelikli dolandırıcılık şebekesinin başı olan Jet Fadıl bugün tutuklandı. Böylece adaletin yerini bulduğu kanaatiyle mutluyuz, heyecanlıyız" dedi. Fadıl Akgündüz’ün mağdur ettiği iddia edilen dayısı Sait Obut ise "Devletten Allah razı olsun. Ben o kirayla geçiniyordum. Aldı bizden utanmaz. Daha ne söyleyeyim" diye konuştu.

Jet Fadıla Nitelikli dolandırıcılık davasında 6 bin 140 yıl hapis istendi

"ÖRGÜTLÜ NİTELİKLİ DOLANDIRICILIKTAN CEZA ALMASINI İSTİYORUZ"

Mağdurların diğer avukatı Şahin Ömür ise, "Mütalaayla bizim görüşlerimiz arasında bir fark var. Biz sadece nitelikli dolandırıcılıktan değil, bunun örgütlü, nitelikli dolandırıcılık sebebiyle tutuklanması gerektiğini, hüküm verilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Tek başına değil akrabalarıyla, arkadaşlarıyla ona inanan bir şebekeyle örgütlü olarak nitelikli dolandırıcılıktan ceza almasını istiyoruz" dedi. Almanya’dan geldiğini söyleyen bir diğer mağdur Turan Demirci de "Bundan 26 yıl önce namı diğer Jet Fadıl geldi, 'yerli ve milli araç çıkaracağız' diye bütün duygularımızla oynadı. Ve o gün bugün arkasından bizi koşturuyor. Bugün adalet yerini buldu" dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Fadıl Akgündüz birlikte yargılanan 5 sanığa 349 müştekiye yönelik "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan ayrı ayrı 698 yıldan 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Akgündüz, 22 Aralık 2015'de tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı suçundan tutuklanmıştı. 28 Mart 2017'de çıkarıldığı mahkemede ise yeğeni Mehmet Salih Obut ile birlikte tahliyesine karar verilmişti.

BATMAN KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU’NA GETİRİLDİ 

İstanbul Bayrampaşa'daki gayrimenkul projelerinde devre mülk satışı yapılan 349 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan ayrı ayrı 698 yıldan 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep edilen ve yeğeni ile tutuklanmasına karar verilen Fadıl Akgündüz, Siirt’ten SEGBİS ile katıldığı duruşmanın ardından sağlık kontrolü için Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Fadıl Akgündüz, sağlık kontrolünden sonra Batman Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildi.

Jet Fadıla Nitelikli dolandırıcılık davasında 6 bin 140 yıl hapis istendi

Jet Fadıla Nitelikli dolandırıcılık davasında 6 bin 140 yıl hapis istendi