Geri Dön
Gündemİsmail Demir: Operasyonlarda kullanılan canlı tespit sistemi, deprem bölgelerinde de kullanıldı

İsmail Demir: Operasyonlarda kullanılan canlı tespit sistemi, deprem bölgelerinde de kullanıldı

Elazığ’da konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Daha önce teröre karşı meskun mahal mücadelelerinde duvar arkasındaki canlı varlığını tespit eden sistem, bir zaman sonra çok ihtiyaç olmadığı için bir kenara bırakılmıştı. Deprem sırasında elimizde bulunan ürünleri deprem bölgesine gönderdiğimizde, ne kadar etkili olduğunu gördük. 30'a yakın vatandaşımızın enkazdan çıkarılmasında, tespit edilmesinde etkili oldu. Bu ürünümüz de Elazığ'da üretilecek” dedi.

İsmail Demir: Operasyonlarda kullanılan canlı tespit sistemi, deprem bölgelerinde de kullanıldı

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Elazığ’a geldi. Vali Ömer Toraman’ı makamında ziyaret eden Başkan Demir, şeref defterini imzaladı. Daha sonra Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’na (ETSO) geçen Demir, burada gerçekleştirilen ‘Savunma Sanayi Elazığ İl Buluşması’ toplantısına katıldı. Toplantıya Demir'in yanı sıra Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Vali Ömer Toraman, ETSO Başkanı İdris Alan,  Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, sanayiciler ve akademisyenler katıldı. Burada bir konuşma yapan Demir, yatırımlarda bölgedeki insanların istihdam edileceğini ifade ederek, “Üretim ve yatırımların yanında, buradaki her kalemin çok önemli olduğunu gördüm. Projemizin adı ‘iskan ve istihdam’ dedik. Yapılacak yatırımlarla beraber belirli özelliklerde konutların da yapılmasını yine bu şirketlerimiz üstlenecekler. Çalışanlarımızın bölgeden olması ve bu konutlarda iskan edilmesini hedefliyoruz. Konutlarımızın çok nitelikli olmasını hedefliyoruz. Bunu yaparken de kriterlerimiz var. Diğer deprem bölgesindeki illerde de söyledik. O bölgelerde yapılacak olan istihdamdan, kesinlikle o bölgedeki, ildeki insanlar yararlanacak” diye konuştu.

İsmail Demir: Operasyonlarda kullanılan canlı tespit sistemi, deprem bölgelerinde de kullanıldı

‘ÇİP KILIFLAMA ÜRETİMİ ELAZIĞ’DA YAPILACAK’

Çip kılıflama üretiminin Elazığ’da yapılacağını ifade eden Başkan İsmail Demir, “Elazığ'a daha önceleri de geldiğimiz oldu ve sanayicilerimizle ticaret adamlarımızla savunma sanayi için ‘neler yapabiliriz’ konusunu birkaç başlık altında konuştuk. Çok küçük adım atılabildi ama Elazığ özelleri çok somut bir ürün ortaya çıkmadı bazı küçük adımların dışında. Bu bakımdan, diğer illerde yaptığımız gibi Elazığ'a geldiğimizde de ‘spesifik bir proje ile gelelim’ dedik ve buraya gelirken ‘ileride önü açık olabilecek teknoloji içerecek bir alan olsun’ diye düşündük. Malum son zamanlarda çip krizi ile beraber dünyada ne kadar önemli olduğu görüldü. Türkiye'de çip üretimi şimdiye kadar laboratuvar ölçeği dışında pek yok. Çip ile ilgili bir şirket kurduk. Hüseyin Kızıl hocam şirketimizin başında ve şirketin ana sorumluluğu Türkiye'deki bir çip politikasını öncelemek, onunla ilgili çeşitli işbirlikleri ve yatırımlarını hayata geçirmek ve teknolojiye yenilik getirmek. Çip kılıflama için ilk adımı burada atacağız inşallah” ifadelerini kullandı.

İsmail Demir: Operasyonlarda kullanılan canlı tespit sistemi, deprem bölgelerinde de kullanıldı

‘DUVAR ARKASINI GÖRÜNTÜLEYEN SİSTEM, DEPREMDE 30 KİŞİYE ULAŞTI’

Daha önce terörle mücadelede kullanılan duvar arkası görüntüleme sisteminin depremde de kullanıldığını kaydeden Savunma Sanayii Başkanı Demir, şunları söyledi:

“Benim de yönetim kurulu başkanlığı yaptım savunma teknolojileri ve şirketlerimizin çeşitli ürünleri var. Daha önce teröre karşı meskun mahal mücadelelerinde duvar arkasındaki canlı varlığını tespit eden sistem, bir zaman sonra çok ihtiyaç olmadığı için bir kenara bırakılmıştı. Deprem sırasında elimizde bulunan ürünleri deprem bölgesine gönderdiğimizde, ne kadar etkili olduğunu gördük. 30'a yakın vatandaşımızın enkazdan çıkarılmasında, tespit edilmesinde etkili oldu. Bu şu anda savunma sanayi teknolojilerinin afet ile ilgili teknolojileri de kullanılması, ürünler oluşturması açısından da önemini gösterdi ve onlarca yeni ürünü Hem Türkiye'de hem dünyada kullanılmasını önüne açtı. Teknolojisi de geliştirilerek devam ediyor ki bu ürünümüz de Elazığ'da üretilecek 2’nci ürünümüz olacak. Üçüncü adımımız ise bir yazılım evi oluşturmaktır. Fırat Üniversitemizin ne kadar köklü bir üniversite olduğunu ne kadar yetkin özellikleri olduğunu biliyoruz. YÖK Başkanımız dahil olmak üzere üniversitelerimizi bilen kişiler bunu çok iyi biliyor. Ama genelde bir farkındalık eksikliği var ve üniversitemizin bu kabiliyetlerini hayata geçirmek, ürünleştirmek konusunda da biraz eksiğiz gibi geldi. Bir yazılım evi kurarak HAVELSAN STM’nin önderliğini yaptığı siber güvenlik ve çeşitli simülasyon yazılımları var. Çok geniş bir alan, bu alanda da kuracağımız bir yazılım evinde bu şirketlerimizin harekete geçireceği ve hedef gösterecek ürünlerle ilgili bir yazılım kampüsü oluşturmak istiyoruz.”

GENÇLERLE BULUŞTU

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gençlerle buluştu. Buradaki konuşmasında Türkiye’nin savunma sanayi ve havacılıkta son yıllarda önemli başarılar elde ettiğini belirten Demir, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisi ve işaretidir. Biz 5’inci nesil savaş uçaklarını konuştuğumuzda biraz buruk bir şekilde bakılıyordu. Herhalde onlar da hayret ediyorlardır bu aşamaya nasıl geldiler diye” dedi.

‘BİR YIL İÇERİSİNDE DAHA NİCE MÜJDELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Savunma sanayi ve havacılıkta son 1 ayda önemli yol kat edildiğini belirten Demir, "Anadolu gemisini sadece bir gemi yapmaktan çıkarttık üzerine SİHA’ların konulacağı bir gemi yaptık. İnşallah HÜRJET’i de onun üstünden kaldıracağız. Bu yolculuk durmadan devam edecek. Anadolu Gemisi'nden sonra, ZAHA’mızı, Zırhlı Amfibi Hücum Aracımızı çıkarttık. İnsansız Deniz Araçlarımızı çeşitlendirdik. İlk defa torpido atışını yaptık. İmece uydumuzu uzaya gönderdik. İmece’nin yanında KILIÇSAT’ı uzaya gönderdik. Kızılelma’nın çeşitli uçuşlarına devam ettik. TUSAŞ’ımızın hedef uçağı seyir füzesi haline geldi ve arkasından ANKA-3 HÜRJET’imizi uçurduk. Bunların hepsini bir aya sığdırdık. Bu hızla devam edersek, bazıları bu bir seçim yatırımı diyor, hayır. Bizim yürüyüşümüzün normal bir hızıdır. Göreceksiniz bu yıl içerisinde daha nice müjdeleri, hayata geçireceğiz. Bunların daha ilerisini yapacaksınız derken, yaptıklarımızı yapacaklarımızın garantisi olarak görüyoruz ve sizlerin bunların çok daha iyisini yapacağınızı söylüyoruz” diye konuştu.

Program, katılımcıların soru cevap kısmının ardından son buldu.