İlham veren kadınlar 'Daha Eşitlikçi Bir Dünya' panelinde buluştu
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İş Bankası’nın düzenlediği 'Daha Eşitlikçi Bir Dünya' panelinde spor, sanayi, tarım, bilim gibi farklı alanlarda başarılı kadınlar ilham verici hikayelerini, başarıya giden yolda yaşadıkları deneyimleri paylaştı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, hem dünyada hem Türkiye'de düzenlenen ve kadınların ekonomik, sosyal, siyasi açıdan bir insan hakkı olan toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde daha da güçlenmelerine vurgu yapan çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye İş Bankası da Birleşmiş Milletler’in (BM) bu yıl "Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın" temasıyla kutladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 'Daha Eşitlikçi Bir Dünya' paneli düzenledi. İş Bankası Sermaye Piyasaları Müdürü Işıl Dadaylı’nın açılış konuşmasını yaptığı panelde spor, tarım, sanayi, bilim gibi farklı alanlarda başarılı işlere imza atan kadınlar, iki ayrı oturumda bir araya gelerek ilham verici hikayelerini, kendilerini başarıya götüren yolda yaşadıkları deneyimleri paylaştı.
Moderatörlüğünü Nilay Örnek’in yaptığı “Güçlü Kadın Güçlü Gelecek” oturumuna Fenerbahçe Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Güzel, Milli Tenisçi Çağla Büyükakçay ile KOÇKAM Bursiyeri ve Konuşmamız Gerek Derneği Eş Kurucusu İlayda Eskitaşçıoğlu katıldı.
İş Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı Barış Karakullukçu’nun moderatörlüğünü üstlendiği “Girişimcilik Dünyasında Kadın“ oturumunda ise İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı’nın mezunlarından, Juphy’nin ortağı ve CEO’su Alara Eren İplikçioğlu, Yüzeytek Yüzey İşlem Teknolojileri Sanayi Kurucusu Ferda Yazıcıol ve Hatay’da ipekböceği yetiştiriciliği yapan Tülay Genç katıldı.
“YATIRIMCILARIMIZA CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ GÜNDEME ALAN BİR TAKIM FİNANSAL ENSTRÜMANLAR ULAŞTIRMAYI DA HEDEFLİYORUZ”
Bankanın kadın çalışanları olarak hiçbir ayrım gözetmeyen anlayışla çalıştıklarını ifade eden Işıl Dadaylı, “Bu yıl 100’üncü yaşını kutlayan bankamızın cinsiyet eşitsizliği hakkındaki görüşleri ve benimsediği her insiyatif kuruluş, misyonlarından bir tanesi. Kurumsal kültürün en önemli bileşenlerinden biridir. Bu anlamda Dünya Kadınlar Günü etkinliklerini farkındalığa güç katacak tarafları bir araya getirip yeniden gündeme taşınmasını sağlayacak önemli bir etkinlik olarak görüyoruz. Bu panelin ilkini 2021 yılında yapmıştık. Üç senedir bu anlamda etkinliğimiz devam ediyor. Biz hem sosyal sorumluluk anlamında hem de çalışanlara bu davranışımızın bir uzantısı olarak yatırımcılarımıza cinsiyet eşitliğini gündeme alan bir takım finansal enstrümanlar ulaştırmayı da hedefliyoruz. Bu kapsamda 8 Mart 2022 tarihinde Borsa İstanbul’daki Gong töreniyle İş Portföy’ün kurucusu olduğu İş’te Kadın Hisse Senedi Yoğun Yatırım fonunu hayata geçirmiştik. Onun birinci yıl kutlamasına ‘Daha Eşitlikçi Bir Dünya’ paneliyle başlamıştık. Fonumuz 3’üncü yılını kutluyor. İş Portföy fonu yatırım yapabileceği kriterleri taşıyan şirketlerden oluşan endeksin de yaratıcısı. Bu kriterlerin kadınların daha üst görevlerde sorumluluk üstlenebileceği ve cinsiyet eşitliğine katlı sağlamayı amaçlayan şirketlere yatırım yapmayı hedefliyor. Bu anlamda da kuruluşundan beri çok ciddi ilgi gördü. 2023 yılında yüzde 85 getiriyle yatırım fonları arasında en yüksek getiriyi sağlayan ilk 5 fon arasında yer aldı. Bugün geldiği nokta itibariyle de 29 bin yatırımcının yatırım yaptığı 1 milyar lira büyüklüğünde bir düzeye ulaştı” dedi.
“BİZ ÜRETEREK YARALARIMIZI SARMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Kadınların çok güçlü olduğunu, istedikleri zaman yapamayacakları hiçbir şey olmadığını düşündüğünü söyleyen Tülay Genç, “Kadınlar çok güçlüdür. Kadını her zaman mutlu etmeliyiz ki kocasını, çocuğunu iyileştirebilsin. Kadın iyiyse aile iyidir. Bu anlamlı günde İş Bankası’nın beni davet etmesi, beni çok mutlu etti. Deprem bölgesinden yeni bir projeyle geliyoruz. Kanadımız kırıktı ve deprem bölgesinden geldiğimiz için tarifi olmayan bir acıyla geldik. Şu an gururla geldim. Artık sırtımı dayayabileceğim bir İş Bankası var. Sayın Genel Müdürümüz bizi güçlü kıldı. Büyük bir projeyle nisan ayında ipek böceği ile birlikte tüm Defneli kadınlarımız güçlü bir şekilde uyanacak ve hayatımıza devam edeceğiz. Ama biz üreterek yaralarımızı sarmaya çalışacağız” dedi.
“FIRSAT VERİLDİĞİ SÜRECE HARİKA İŞLER BAŞARACAĞIMIZA HER ZAMAN İNANIYORUZ”
Çağla Büyükakçay ise “Burada çok güzel bir sebep için bir araya geldik. Kadınların değerinin öneminin her gün bilindiği, bugün daha çok söz ettiğimiz toplumsal cinsiyet eşitliğine farkındalık yaratmak için bir arada olduğumuz bir gün. İlk önce hayata geliş sebebimiz kadınlarımız, annelerimiz. Fırsat verildiği sürece harika işler başaracağımıza her zaman inanıyoruz. Sadece bugün değil her zaman önem verilmesini diliyorum. Ben Türkiye İş Bankası’nın destek olduğu sporculardan bir tanesiyim. Türkiye İş Bankası'nın olimpiyat sürecinde destek olduğu sporcular var. Tenis branşında bana destek oldukları için çok mutluyum. Çok zor bir dönemimde harika bir tesadüfle bir araya geldik. Bu birliktelik benim motivasyonumu çok yükseltti. Destekleri için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İş Bankası’nın son yıllarda kadınlara yönelik çalışmaları hakkında banka tarafından şu bilgiler paylaşıldı:
"Mart 2023’de “Kadının Güçlenmesi Bildirgesi”ni yayımlayan banka, bildirge ile kadın işletmecilere 2028 yılına kadar 100 milyar TL tutarında finansman sağlama ve 15 bin kadın girişimciye finansal okuryazarlık konusunda eğitim sağlamayı hedefliyor. Bu çerçevede 2023 yılında kadın girişimcilere kullandırılan toplam tutar 35 milyar TL oldu.
İş Portföy tarafından İş Bankası ve KOÇKAM iş birliğinde 8 Mart 2021 tarihinde kurulan İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu, cinsiyet eşitliği temasına dayalı ilk fon olma özelliğini taşıyor. Banka, fondan elde edilen gelirin yüzde 50’si Koç Üniversitesi'ne bilimsel araştırma programı ve eğitim programlarında kullanılmak üzere bağışlanıyor. 1 Ocak 2024 itibarıyla IHK fonu yatırım evreninde 198 şirket bulunuyor. Fon, kuruluşundan bugüne yaklaşık yüzde 850 getiri sağladı. Fonun toplam büyüklüğü 1 milyar TL’ye ve yatırımcı sayısı 29 bine ulaştı.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde, İş Bankası iş birliği ve UN Women desteğiyle 2021 yılında “Girişimde Kadın Gücü” projesi hayata geçirildi. Pojeyle, Türkiye’nin farklı bölgelerinde sektör ve ölçek fark etmeksizin çalışan girişimci kadınlara kapasitelerinin gelişmesi ve iletişim ağlarının güçlenmesi için yüz yüze ve çevrim içi eğitim desteği veriliyor. 2023 yılsonu itibarıyla 5 bin 43 kadına eğitim verildi.
Banka bünyesinde “cinsiyetsiz sözlük” uygulaması hayata geçirildi. Uygulamayla, eril dil kullanımının en aza indirilmesi, ayrımcılık ifade eden sözcük kullanılmasının önüne geçilmesi ve farkındalık yaratılması hedefleniyor.
Banka, kuruluşundan beri benimsediği eşitlikçi yaklaşımı 2020 yılında BM Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin (WEPs) imzacısı olarak pekiştirdi.
Banka, 2022 yılında şirketlerin her seviyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği dengesini iyileştirmeyi amaçlayan ve yönetim kurullarında kadın temsiliyetini artırmak ve bunu sürdürmek misyonuyla çalışmalarını yürüten uluslararası bir inisiyatif olan %30 Kulübü’ne üye oldu.
Yine 2022 yılında banka, toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalarıyla Bloomberg Cinsiyet Eşitliği endeksine dahil oldu.
2021 yılında Yönetim Kurulu kararıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası oluşturuldu.
2022 yılında bu alandaki Yönetim Kurulu onaylı politikalara bir yenisini eklenerek Yönetim Kurulu Çeşitlilik Politikası yürürlüğe alındı. Söz konusu politikayla İş Bankası, 2026 yıl sonuna kadar Yönetim Kurulundaki kadın üye oranını yüzde 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyor."