Ä°l Tarım Ve Orman Müdürü Karaca'dan kurban kesenlere uyarı
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Etlerini götürüp kasaplarda kıyma, parçalama suretiyle işlem yapacaklar. Bunları da yine bakanlığımızdan onaylı kasaplarda ve ya bakanlıktan onaylı işletmelerde yapmaları lazım. Terzide, tekel bayiinde, kıyma çekilir ibaresi olan merdiven altı yerlerde kesinlikle yaptırmamalarını istiyoruz. Eğer buralarda yaptıkları bulaştan sonra gerekli şartları sağlamadan yapılan işlem güvensiz gıda, enfeksiyon olarak kendilerine döner" dedi.
Kurban Bayramı'nda bazı vatandaÅŸlar kurban kesimi için boÅŸ arazileri, arsaları, parkları ya da bahçeleri tercih etti. Kesim merkezlerinde yapılmayan iÅŸlemler için Ä°stanbul Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca vatandaÅŸlara uyarılarda bulundu. Bahçelievler'deki bir kurban kesim yerini de ziyaret eden Karaca, Ä°stanbul'da bin 136 yerde hijyenik ve usule uygun kesimin yapıldığını hatırlattı. Karaca kesim yerlerinde hayvanların saÄŸlık kontrolünden geçtiÄŸini belirterek, "Ä°zinsiz bir yerde kestirdikleri bir ette hastalık çıktığında tazminat da ödeyemiyoruz. Buna çok dikkat etmeleri lazım. Bizim belirlediÄŸimiz yerler ÅŸu anda hem kapasitesiyle hem de kesim sayılarıyla yeterli. Ä°lk gün bile yeterli ama ikinci, üçüncü gün kestirirlerse çok daha rahat, çok daha sakin kestirmiÅŸ olabilirler" ifadelerini kullandı. Â
Â
HAYVANLARDAKÄ° HASTALIKLARDA VATANDAÅžIN ZARARIN TAZMÄ°N EDÄ°LÄ°YORÂ
Ä°stanbul Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Ä°stanbul'da yaklaşık bin 136 yerde kesim yapılıyor . Geçen yıl 65 bin civarında büyükbaÅŸ, 75 bin civarında küçükbaÅŸ hayvan kesimi gerçekleÅŸti. Bu yıl da aÅŸağı yukarı aynı rakamları bekliyoruz. Kontrol noktalarımızdan geçtikten sonra hayvanlar pazarlara geldi, pazarlardan sonra izinli alanlarda kesimlere baÅŸladık. Her zaman söylediÄŸimiz gibi izinli alanlarda kestirip almaları ve bu alanlarda da ehil kiÅŸilere kestirmeleri lazım. EÄŸer ehil kiÅŸilere kestirmezlerse süre uzun tutulur ve sıcak mevsimde olduÄŸumuz için et bizim için ne kadar önemliyse mikroorganizmalar için de o kadar önemli. Parklarda, bahçelerde kesilen yerlerde, acemi kasapları haberlerde izleyeceÄŸiz. Bu iÅŸin içerisinde deÄŸilseniz, gerekli alet ve ekipmanınız yoksa bunu yapamazsınız. Ä°lk önce hayvanlar geliyor, kesim öncesi saÄŸlık kontrolünden geçtikten sonra kesim sonrasında da ette herhangi bir ÅŸey var mı diye bakıyorlar. En büyük hastalıklardan bir tanesi tüberküloz, tüberküloz vakalarıyla bazen karşılaşıyoruz. Bunların imhasını gerçekleÅŸtirip vatandaşın zararını tazmin edip ilgili iÅŸletmelerde hastalık takibini yapıyoruz" dedi. Â
Â
MERDÄ°VENALTI YERLERDE ETLERE Ä°ÅžLEM UYARISIÂ
Karaca, "VatandaÅŸlarımızdan isteÄŸimiz ÅŸu, etlerini kestiler, aldılar, götürdüler. Hızlı bir ÅŸekilde dolaba, büyük poÅŸetler halinde aniden atıp hemen akraba ziyaretlerine gitmesinler. Bu etleri belli bir süre dinlendirdikten sonra küçük yemeklik porsiyonlar halinde dolaplara yerleÅŸtirsinler. 4-5 kiloluk poÅŸetlerde yerleÅŸtirdiklerinde dış soÄŸukluÄŸun içeriye girmesi saatler alır. O arada da zararlı mikroorganizmaların içerde üremesi çok hızlı bir ÅŸekilde devam eder ve biz fark etmeden eti bozmuÅŸ oluruz. Ä°lerleyen günlerde etlerini götürüp kasaplarda kıyma, parçalama suretiyle iÅŸlem yapacaklar. Bunları da yine bakanlığımızdan onaylı kasaplarda ve ya bakanlıktan onaylı iÅŸletmelerde yapmaları lazım. Terzide, tekel bayiinde, kıyma çekilir ibaresi olan merdiven altı yerlerde kesinlikle yaptırmamalarını istiyoruz. EÄŸer buralarda yaptıkları bulaÅŸtan sonra gerekli ÅŸartları saÄŸlamadan yapılan iÅŸlem güvensiz gıda, enfeksiyon olarak kendilerine döner" diye konuÅŸtu. Â
Â
KAÇAK KESÄ°ME CEZA; KESÄ°M YERLERÄ° KAPASÄ°TE OLARAK YETERLÄ° Â
Karaca, "İzinsiz yerde ceza 46 bin 159 TL. Çeşitli cezalarla beraber 3 bin ila 180 bin TL arasında idari para cezası uygulanıyor. Vatandaşımız hem cezaya muhatap kalıyor, hem de güvensiz bir şekilde saatlerce o etle uğraştığında eti bozuyor. Bu seferde zehirlenip, et bozuldu diye bizlere geliyorlar. O yüzden ehil kişilere kestirmeleri önemli. İzinsiz bir yerde kestirdikleri bir ette hastalık çıktığında tazminat da ödeyemiyoruz. Buna çok dikkat etmeleri lazım. Toplum olarak ilk sırada kesmek, hemen kesmek gibi bir huyumuz var. İkinci gün, üçüncü günü de kurban kesilebiliyor. Diğer günlerde de kurban kesme işlemi oluyor, daha sakin ortamlarda kesmelerini salık veriyoruz. Bizim belirlediğimiz yerler şu anda hem kapasitesiyle hem de kesim sayılarıyla yeterli. İlk gün bile yeterli ama ikinci, üçüncü gün kestirirlerse çok daha rahat, çok daha sakin kestirmiş olabilirler. Biz tespitlerimizde şunu gördük. Birçok kesimhanemizde, kesimin bittiği yerler var. Hijyenik ve temiz bir şekilde kesmek yerine parkta, bahçede, hem insanları rahatsız ediyorsunuz hem de çevreyi kirletiyorsunuz. Kirlettiğiniz çevrede malum yaz mevsimindeyiz. Sivrisinek gibi birçok haşere üreyecek. Gerekli temizlik yapılmadığı için oralarda çevreye zarar vermiş olacağız. O yüzden mutlaka izinli yerlerde kesmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımız herhangi bir olumsuz gördüklerinde il, ilçe tarım müdürlüklerine, belediyelerin ilgili birimlerine ALO 174 ve ALO 180 hattımıza bildirimde bulunduklarında gerekli müdahaleyi yapacağız" ifadelerini kullandı.