‘Harik’ sanatının son temsilcisi müşteri bulamayınca 'Mini harik' üretmeye başladı
Bitlis’te yöresel ayakkabı olan 'Harik' üreterek geçimini sağlayan son usta temsilci Haydar Yılmaz, bütün zorluklara rağmen mesleğini geleceğe aktarmak için çabalıyor. Halk oyunları ekipleri ve az sayıda meraklısı için 'Harik' üretmeyi sürdüren Yılmaz, müşteri bulmakta sıkıntı yaşamaya başlayınca "Mini harik" üretmeye karar verdi. Yılmaz, hediyelik süs eşyası da olsa sanatını sürdürmeyi ve geleceğe aktarmak istediğini anlattı.
Bitlis'te yaşayan Haydar Yılmaz, keçi kılı ve kendirden yapılan ve bir dönem yöre halkı ve sanat camiasının gözdesi olan Bitlis'e özgü ve yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi bulunan harik sanatını yaşatmaya çalışıyor. Yöre halkının geçmişte ayakkabı olarak kullandığı harik, yazın serin, kışın ise ayakları sıcak tuttuğu için önerilen bir giyim eşyası olarak biliniyor.
Zorlu bir üretim süreci olan harik, ustasının elinde 12 farklı yapım aşamasından geçirilip, çuvaldızla yaklaşık 2 bin 500 dikiş atılarak 5 günde tamamlanıyor. Yaklışık 27 yıldır halk oyunları ekipleri ve az sayıda meraklısı için 'Harik' üretmeyi sürdüren Yılmaz, müşteri bulmakta sıkıntı yaşamaya başlayınca "Mini harik" üretmeye karar verdi. Yılmaz, süs eşyası da olsa sanatını sürdürmeyi ve geleceğe aktarmak istediğini belirterek, "Harik piyasası olan bir ürün değil.
Tüm geleneksel el sanatlarında olduğu gibi o da pazar sorunu yaşıyor. Bu sıkıntıyı aşmak için farklı metotlar denedik. Bunlardan biride mini harik üretimi oldu ve süs amaçlı yapıp satıyorum. Bitlis'teki kurum ve kuruluşlar da gelen misafirlerine mini harikleri hediye olarak vererek bize destek olmaya çalışıyorlar.
Amacım, bu sanatı ayakta tutup geleceğe aktarmak. Genç nesillere aktarabilmek için zaman zaman Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurslar da açıyoruz. Kursiyerlerimiz geliyorlar öğreniyorlar. Ama devam ettirme konusunda fazla bir rağbet göstermiyorlar." dedi.