Görgün: Türkiye, ilk defa bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracat sözleşmesi imzaladı
Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, Portekiz Donanması'nın ihtiyaçları için üretilecek iki adet denizde ikmal ve lojistik destek gemisinin imza töreni için Lizbon'da olduklarını duyurdu. Görgün, anlaşma ile ilgili yaptığı paylaşımda, “Türkiye olarak ilk defa, bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracat sözleşmesi imzalamış olduk” ifadesini kullandı.
Savunma Sanayii Başkanı Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türk Savunma Sanayii olarak bayrağımızı dünyada başarıyla dalgalandırmaya devam ediyoruz. Portekiz ile ilk savunma tedarik projemiz olan, Portekiz Donanmasının ihtiyaçları kapsamında üretilecek, iki adet Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisinin imza töreni vesilesiyle Lizbon'dayız. Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) ile Portekiz Deniz Kuvvetleri arasında imzalanan ve Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveiae Melo ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz, 'Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi' törenimizde kıymetli amiraller ve subaylarla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sayın Amiral’e ve ekibine bizleri misafir ettikleri için teşekkür ediyorum. Türk Savunma Sanayii’ne ve denizlerimizdeki milli mühendislik gücümüz STM'ye duyulan bu güven, bizleri hem gururlandırmış hem de çalışmalarımız için motive edici bir unsur olmuştur. Türkiye olarak ilk defa, bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracat sözleşmesi imzalamış olduk. NATO Müttefiklerimizle güçlü bir savunma ve savunma sanayii iş birliği geliştirmeyi, Türkiye'miz için oldukça önemli görüyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz imza törenimiz vesilesiyle; güçlü donanmalara sahip Portekiz ve Türkiye arasında gerçekleşen savunma sanayii alanındaki iş birliğimizin kritik öneme sahip olduğuna inanıyoruz. İş birliğimizin Portekiz ile ikili bağlarımızı güçlendirmesini, verimli, uzun vadeli bir ortaklığın yolunu açmasını temenni ediyorum. Çalışmalarda emeği olan STM Ailesi ve Başkanlığımız çalışanlarına teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızın, savunma sanayii ihracatımızı ve dolayısıyla ülke kalkınmasına olan hizmetleri, umuyorum ki artarak devam edecek" dedi.
STM tarafından Portekiz Deniz Kuvvetleri için üretilecek Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemilerinin kabiliyetleri arasında; denizde ikmal, komuta kontrol, lojistik destek, amfibi harekat, tibbi destek, insani yardım, bölgesel güç aktarımı ile arama ve kurtarma gibi özellikler bulunmakta.
Gemiler, 4 bin metreküp F-76 yakıtı, 350 metreküp F-44 yakıtı, 650 metreküp temiz su, 700 metreküp genel kargo, 6x20 fit konteyner, 20 adet hafif taktik zırhlı araç kargo kapasitesine sahip.
Gemilerin sahip olduğu teknik özellikler ise şöyle:
"137 metre tam boy, 11 bin ton deplasman, 90 gün denizde kalma süresi, 18 Knot azami sürat, 14 knot ile 14 bin deniz mili seyir siası, 100 personel kapasitesi + 100 personel için geçici konaklama, modüler mimari, temel harp türlerine yönelik sensör ve silah sistemleri, helikopter/İHA iniş platformu ve İHA hangarı."
GÜLERYÜZ: AB VE NATO ÜYESİ ÜLKEYE İLK ASKERİ GEMİ İHRACATIMIZ
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Portekiz Donanması'nın ihtiyaçları için üretilecek iki adet denizde ikmal ve lojistik destek gemisinin imza törenine ilişkin, Türk savunma sanayiini dünya arenasında başarıyla temsil ettiklerini ifade ederek, “Türk Donanması’nı yerli ve milli platformlarımızla güçlendirirken, Ukrayna, Malezya ve Pakistan için çeşitli su üstü ve denizaltı projelerine imza atıyoruz” dedi. Lojistik Destek Gemileri alanında, bugüne kadar önemli projeleri başarıyla tamamlandıklarını belirten Güleryüz şöyle devam etti:
“Pakistan Deniz Kuvvetleri için tasarladığımız Denizde İkmal Tankeri PNS MOAWIN, 2018 yılından beri, lojistik destek ve sancak gemisi olarak görev yapıyor. Türk Donanması için iki adet Lojistik Destek Gemisi inşa edip teslim ettik. Bu gemiler NATO dahil birçok uluslararası deniz harekatında görev alıyor. Bugün, Türkiye ile Portekiz arasında savunma iş birliğini artıracak, ‘Auxiliary Oiler Replenısher and Logistics’ gemilerinin sözleşmesini imzalamaktan gurur duyuyoruz. Bu kilometre taşı aynı zamanda, Türkiye’nin bir Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkeye gerçekleştirdiği ilk askeri gemi ihracatı olma özelliğini taşımaktadır. Ülkemize böyle bir gurur yaşattığımız ve Türk askeri gemi mühendisliğini dünyaya gösterdiğimiz için mutluyuz. Tarihte denizcilik alanında çığır açan bir ulus olan Portekiz’in, çağın gerekliliğine uygun, modern gemi isteme vizyonunu ve bu ihtiyaç için Türkiye’yi ve STM’yi seçmeleri bizler için bir onur kaynağıdır.”
'ÇOK YÖNLÜ GÖREV FONKSİYONU'
STM ana yükleniciliğinde geliştirilecek gemiler hakkında bilgi veren Güleryüz, “Portekiz Deniz Kuvvetlerinin stratejik hedeflerini ve harekat gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacak özgün tasarıma ve modüler bir mimariye sahip olacak. Lojistik Destek Gemileri yenilikçi tasarımı ve çok yönlü görev fonksiyonu ile müşterek güç aktarımı, amfibi harekat ve denizde ikmal fonksiyonlarını icra edebilecek. Benzer boyuttaki gemilere kıyasla yüksek sürat ve kargo kapasitesine sahip olacaklar. Gemiler STM ana yükleniciliğinde, Türkiye’de inşa edilecek. Gemilerin inşasına 2025 yılında başlayacağız” ifadelerini kullandı.
DENİZDE YAKIT İKMALİ YAPACAK, ZIRHLI ARAÇ TAŞIYACAK, LOJİSTİK DESTEK SAĞLAYACAKLAR
Türkiye’nin askeri deniz mühendisliğinde geldiği seviyeyi gösterme açısından önemli bir proje olarak kabul edilen, Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemilerinin inşaları, modüler bir tasarım içeriyor. Gemiler, lojistik destek sağlama, denizde akaryakıt ve kargo transferi yapmasının yanı sıra, zırhlı araç taşıma kapasitesi ile müşterek güç aktarımı, amfibi harekat maksatlı da görev alabilecek. Gemiler 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araç taşıyabilecek.
Gemiler, modüler, özgün ve çok yönlü tasarımları sayesinde, kriz zamanlarında; insani yardım, arama- kurtarma, hastane gibi görevleri de yerine getirecek. Entegre haberleşme sistemi ile donatılmış bu gemiler komuta ve kontrol kabiliyetlerine de sahip olacak.
90 GÜN KESİNTİSİZ GÖREV SÜRESİ
137 metre uzunluğa, 11 bin ton deplasmana, 18 artı knot azami sürate sahip olacak gemiler, 90 gün boyunca kesintisiz denizde kalabilecek. Toplamda 100 görev personeline ilave olarak 100 hariçten kişi barındırma kapasitesine sahip gemilerde, 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araçları taşınabilecek. Ağırlıklı olarak hava savunma harbi olmak üzere, tüm temel harp nevilerine yönelik sensör ve silah sistemleri bünyesinde barındıracak. Gemiler, yakın hava savunma sistemleri, 12.7 mm uzaktan kumandalı silah sistemleri ve chaff /dekoy sistemleri ile donatılacak, çok sayıda ileri sensör ve sistemleri bünyesinde barındıracak. Gemilerde ayrıca helikopter ve İnsansız Hava Araçları (İHA) için platform ve İHA’lar için hangar da olacak. Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi (AOR+), barış ve harp zamanlarında suüstü platformlara hem katı hem de sıvı yük desteği sağlamak üzere tasarlanmış, çok amaçlı müşterek lojistik destek gemisi olarak öne çıkıyor.