Geri Dön
Gündem‘Genç istihdamın teşviki’ projesinde ödül alan 4 kadına plaket verildi

‘Genç istihdamın teşviki’ projesinde ödül alan 4 kadına plaket verildi

Avrupa Birliği (AB) desteğiyle Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından yürütülen 'TRC3 Bölgesi'nde Genç İstihdamının Teşviki' projesi kapsamında girişimcilik yarışmasında jüri tarafından seçilen 4 kadın ödüllerini törenle aldı.

‘Genç istihdamın teşviki’ projesinde ödül alan 4 kadına plaket verildi

AB desteğiyle DİKA tarafından yürütülen 'TRC3 Bölgesi'nde Genç İstihdamının Teşviki' projesi kapsamında girişimcilik yarışmasında dereceye girenler ödüllerini aldı. Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde gerçekleşen törene Vali Ekrem Canalp, DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, Batman Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Rohat Cebe, Batman Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Gülbahar, AB delegasyonundan temsilciler, kadın girişimciler ve vatandaşlar katıldı. Jüri tarafından seçilen Batmanlı Nergiz Çakar, Siirtli Helin Selçuk, Şırnaklı Cennet Üren ve Mardinli Feleknaz Taş’a plaket takdimi yapıldı.


‘Genç istihdamın teşviki’ projesinde ödül alan 4 kadına plaket verildi

Burada konuşan DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, genç istihdamın teşviki amacıyla başlattıkları projenin 2,5 yıllık bir süreci kapsadığını belirtti. Alanlı, "Sürecin içerisine baktığımızda ilk etapta hem kurumlarımız da hem de eğitim alan kişiler de büyük bir isteksizlik vardı. Pandemi süreci de başlayınca birinci girişimcilik yarışmasına kadın ve erkek toplamda 70 katılımcı olmuştu. Burada ise ne mutlu 100'ün üzerinde katılım var. Katılımlarımıza ilgi gün geçtikçe artıyor. Bu projenin en büyük çıktılarından biri, bu projenin sürdürülebilir olması için mümkün olduğu kadar paydaşları tarafından sahiplenmesi ve benimsenmesi gerekiyor'' dedi.

‘Genç istihdamın teşviki’ projesinde ödül alan 4 kadına plaket verildi

‘PROJEME GÜVENİYORDUM AMA KAZANACAĞIMI TAHMİN ETMİYORDUM’

Kentte girişimcilik ödülü kazanan Nergiz Çakar ise, 2020 yılında Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Anabilim dalında zeytin atık suyunun arıtılması tez çalışması ile mezun olduğunu ifade etti. Çakar, “Tez çalışmaları sırasında zeytin atık suyunun içerisindeki organik madde içeriğini fark ettiğinde  iş fikri ortaya çıktı. Daha sonra çevre kirliliğine neden olan zeytin atık suyu kullanılarak tarımda katma değeri yüksek sıvı organomineral gübre üretimi iş fikriyle projeye başvuru yaptım. Ülkemiz tarımı için önemli olan çevre dostu sıvı orgamineral gübre üretimi ile çiftçinin gübre ihtiyacının yanı sıra çevre için atık olarak nitelendirilen zeytin atık suyunun içerisinde toprak düzenleyici, bitkilerde gelişim arttırıcı, bitkiler için azot, fosfor, potasyum ihtiyaçlarını karşılayacak sıvı gübre üretimini gerçekleştireceğiz. Zaten kazanan 4 yarışmacıdan biri de ben oldum. Bize bir aylık staj imkanı sağlıyorlar. Yurt dışından farklı firmalardan danışmanlık hizmetleri alacağız. Photoshop eğitimi alacağız. Şirket kurulum sürecinde yardımcı olacaklar. Bununla ilgili maddi destek alacağız. Ben Batman'dan bu projeye başvuru yaptığımda projeme güveniyordum ama bu şekilde sonuçlanacağını ve kazanacağımı tahmin etmiyordum" diye konuştu. Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp da, dinamik bir ekonomiye sahip olan ülkeler de insanların kendi işini kurmanın derdinde olduğunu söyledi.

KUYUCU: BABAM FUTBOLCU, ANNEM VOLEYBOLCUYDU

Ödül töreninin son panelinde konuşan Basketbol Federasyonu Medya ve İletişim Direktörü Barış Kuyucu, sporla çok küçük yaşlardan itibaren iç içe yetiştiğini belirtti. 

Kuyucu, "Bir Gaziantepli çocuk olarak doğdum, 1975 yılında. Ben ticari alandan gelen bir ailenin çocuğu olmadığım için babam futbolcu, annem voleybolcuydu. Çok küçük yaşlardan itibaren sporla çok iç içe yetiştim. Fakat mahçup bir çocuktum. İlkokulda and içtirmeyi başaramayan bir çocuk Marmara Üniversitesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümünü kazandı. Orada verilen sevgi, güven ve destekle birlikte ben Türkiye’de 21 yaşında ana haber bülteni sunan  en genç isim oldum. Ne yaparsanız yapın sevdiğiniz noktaları bulmanız lazım. Kendi keyif alanlarınızı mahcubiyetlerinizi atacak oranda bilgiyle yan yana getirip, kendi öz eleştirilerinizi, merakınızı, değerlerinizi koyup sonrasında da çok mesul olarak çalışmakla ilgili bir durum var. Ne yaparsam yapayım, keyifle, merakla, insanlara soru sorarak başladım hayatıma. Bütün o kariyer başlangıcında soruyla başladı. Doğru soru, doğru cevaplar getiriyor. Kadın olarak daha handikaplı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama öz güveninizi kazanabilecek tüm şeylere merakla, doğru soruyla, insanlarla konuşarak, onların hikayelerini dinleyerek sormanız lazım’’ dedi.