GastroAntep festivali kapsamında fıstık hasadı yapıldı
Gaziantep'TE bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) kapsamında 'Antep Fıstığı' hasadı yapıldı.
Karkamış ilçesi Teketaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen Fıstık hasadına; Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep milletvekillerinden Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoğlu, Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren’in yanı sıra 40 ülkeden Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, UNESCO gastronomi şehirlerin temsilcileri katıldı. Güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzeti dünyaya tanıtmak amacıyla organize edilen gastronomi festivalinin ikinci gününe, 90 dönümlük Antep Fıstığı bahçesinde yapılan hasatta şefler, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, gurmeler, gastronomi yazarları ağaçlardan fıstık topladı.
Hasat öncesi etkinlikte konuşan ve şehrin en önemli ürününün fıstık olduğunu belirten Şahin, " Şehrimizin en önemli ürünü; fıstık ve zeytindir, bizim için Karkamış, Nizip ve Barak Ovası çok değerlidir. Başkanlık koltuğuna oturduğumda ilk talimatım, Tarım Daire Başkanlığını kurmak oldu. Çünkü her şey topraktan başlıyor, eğer bugün GastroAntep’i konuşuyorsak 40 ülke buradaysa bu nimetler soframızı zenginleştirdiği içindir. Çiftçilere verdiğimiz altın gübre desteğiyle fıstığın yok yılını var yılına çevirdik, oda başkanları, erkek ağaçla dişi ağaç arasında fark olduğunu söylediler, hemen aşılama yaptık, zararlı böceklerle mücadele başlattık. Fıstığa ve zeytine yönelik yapılması gereken ne varsa onu yaptık. Birlikte başarılı çalışmalarla rekolteyi her yıl yükseltiyoruz. Geçen yıl 270 bin ton olan rekolteyi en kısa zamanda 400 bin tona ulaştırmayı amaçlıyoruz. Neden? Çünkü gıdaya dayalı sanayide fıstık her gün daha fazla kullanılmaya başlandı. Bu istihdam demek bu ihracat demek. Geçen yıl Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler geldiler, kendi ürünlerini yaparken içerisine fıstığı koydular, fıstığın rengi, kokusu, aroması ürünü tamamen değiştirdi. Dünya’nın bu lezzete ihtiyacı var, şef gittiği yere bu lezzeti tattırınca insanlar acayip beğendi, fıstıkla ilgili zincir marketlerde satışlarımız arttı. Fıstığa dayalı sanayi ürünlerde patlama yaşandı. Bu işin kaybedeni yok" dedi.
Tüm dünyadan insanların Gaziantep'i görmeleri gerektiğini ifade eden Gaziantep Valisi Davut Gül ise " GastroAntep Festivali’nin bu yıl ikincisi yapılmasına rağmen sanki yıllardır yapılıyormuşçasına bir atmosferin oluşturuldu. Antep Fıstığı hasadına yılda bir kez de olsa hasada katılması gerekiyor. Tüm dünyada bulunan insanların bir defa da olsa Gaziantep'i görmesi gerekiyor" diye konuştu.
ŞAHİN, PARAMOTORA BİNDİ
Yamaç paraşütçülerin kullandığı motorlu hafif hava aracı olarak bilinen Paramotordan 'Kapadokya'nın kalbi Göreme Belediyesi’nden Gaziantep'e Sevgilerle' yazılı afiş açıldı. Başkan Fatma Şahin de Paramotora bindi.
Görsel şölenin ardından Antep Fıstığı hasadı başladı, başkan Şahin ve protokol üyeleri, fıstık ağaçlarından Antep Fıstığı topladı. İlk kez fıstığı ağacından toplayan ziyaretçilere fıstığın kabuğundan nasıl ayrıldığını nasıl yenileceği gösterildi.
FESTİVAL ATEŞİ YAKILDI
Festival kapsamında Gaziantep Kalesi’nden başlayan kortej yürüyüşü, Festival Park alanına kadar devam etti. Mehter takımı, motor ve klasik araba konvoyu ile alana gelen binlerce vatandaş, kurulan stantlardan birbirinden lezzetli yemeklerin tadına baktı.
Festival ateşinin yakıldığı etkinlik öncesi konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroAntep Festivali’nin adının dünyaya duyurulduğunu belirterek, festivale 70 ülkeden yüzlerce davetlinin katıldığı söyledi. Gaziantep’in yemeklerinin artık dünyada tanınır hale geldiğini kaydeden Şahin, kentin yemeklerinin lezzetini güneşten ve topraktan aldığını dile getirdi. Şahin, şöyle konuştu:
"Kokuna, dumanına, görkemine, insanına, toprağına, her şeyine maşallah Gaziantep. Şef olmak, ünlü şef olmak kolay değil. Kabiliyet, emek ister. Burası bir ticaret, merhamet, paylaşım, bereketli hilalin Doğu Akdeniz’e açılan kapısı olan bir şehir. Medeniyet Şehri olmak kolay değil. Sofra birleştirir. Sofra, iletişim, kardeşliğe ve merhamete açılan kapı, sevgimizin, muhabbetimizin göstergesidir. Gaziantep için gastronomi hayattır. En güzel mercimek, en güzel nohut benim topraklarımda yetişir.
Araban’ın sarımsağı Kastamonu’nu geçti. Nizip’in zeytinin aromasını başka hiçbir yerdeki zeytinle kıyaslayamazsın. Fıstık başımızın tacı yeşil altınımız, ailemizin ekonomisi. Her yemeğin içine giren bize güç, kuvvet ve şifa verendir. Antep şifa, sağlıktır. Bu yüzden üzümümüz, biberimiz, Oğuzeli’nin narı, Nizip’in nanesinin şifası için daha fazla üreteceğiz, daha fazla tanıtacağız. Kadın kooperatiflerini kurduk ‘Birlikte rahmet var’ dedik, tasarımlarımızı yaptık. Herkese ‘Gaziantep’in sofrasında buluşalım’ diyoruz. "
Törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül ise Gaziantep’in tarımsal ürünlerinin tanıtımla beraber aranır hale geldiğini kaydetti. Vali Gül, "Bu şehirde yüzyıllardır bu yemekler pişiyordu, vardı ama bunu bir kalkınma modeline çevirmek önemli. Gastronomi kentiyle başlayan, coğrafi tescillerle bunu taçlandıran ve Türkiye’nin bütün şehirlerinde ‘Gaziantep ne yapıyor, 'nasıl yapılıyor' denilip, takip edilen bir şehir yaptığı için Başkan Fatma Şahin’e teşekkür ediyoruz. Milletvekillerimiz, bu şehirde yapılan her iyi şeyin arkasında. Hiç şüphesiz Gaziantepliler'e teşekkür ediyoruz. Kadir kıymet bilip bunu sahiplendiler. Bu sadece yemeklerin tanıtıldığı ve gösterildiği bir festival değil, bu bir kalkınma modeli. İnanıyorum ki bu sürdürülebilir bir hale gelecek." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından davetliler Anadolu Ateşi dans gurubunun gösterilerini izledi.