Geri Dön
GündemDüzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, 5.9'luk depremde hasar gördüğü için ibadete kapatılan Sarıdere Köyü Camisi'nin yıkımına başlandı.

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, 23 Kasım günü saat 04.08'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde Sarıdere Köyü Camisi, hasar gördü. Caminin ön kısmına sonradan eklenen bölüm, tamamen yıkıldı. Hasar tespit çalışmasında caminin ağır hasarlı olduğu tespit edilip, acil yıkılması yönünde karar verildi.

Cami çevresinde önce güvenlik önlemi alan ekipler, ardından çalışmalara başlayıp, ilk olarak kubbenin yıkımını gerçekleştirdi. Bölgede toplam 71 yapı için yıkım kararı alınırken, bunlardan 7'sinin acil olduğu belirtildi.

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

SAHİBİNİN BAŞVURUSUNDAN O BİNA DA YIKILIYOR

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5.9'luk depremde hasar gören merkez ilçe Alemdar Sokak’taki 40 yaşındaki binanın, yetkililerin ağır hasarlı raporu vermesinin ardından yıkımına başlandı. Sabah saatlerinde evin önüne gelen bina sakinleri, yetkili personel tarafından kontrollü olarak dışarı çıkarılan eşyalarını aldı. Binanın boşaltılmasının ardından yıkım işlemlerine başlandı.  

Başvuruyu bizzat kendisi yapan ve ağır hasarlı olduğu için binanın yıkılmasını talep eden bina sahibi Berkay Karaman, evinin yıkılmasını istemeyenlere tavsiyede bulunarak, "Apartman yıkılma tehlikesi altındaydı, yetkililere başvurduk yıkılmasına öncülük ettik. Sağ olsun bakanlık yetkilileri çok yardımcı oldu. Binanın ağır hasarlı olduğunu söylediler ve yıkım kararı verdiler. Sokağımızın komple kentsel dönüşüme girmesi lazım çünkü en ufak bir artçıda komple sokak yıkılabilir. Sağ olsun gerekli işlemler, çalışmalar yapılıyor. Düzce genelinde hasarlı binalar var. Bu bina 40 yıllık bir bina ve hasarlı bina şu an baya bir zararımız var ama çok şükür canımızı kurtardık. Depremin ilk 15 dakikası cehennem gibiydi çok şükür sağ salim kurtulduk" dedi. 

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor



'GEREKLİ KURUMLARA BAŞVURUN, BU EVLER MEZAR OLMASIN'

Hasar gören binaların sahiplerinin, hasar tespitinde görevli kişilere yardımcı olması gerektiğini anlatan Karaman, "Gerekli işlemler için lütfen bilgilendirmeleri takip edin. Bakanlığa, valiliğe, AFAD’a başvurun canınızdan önemli değil hiçbir mal. Canımız yerine gelmez ama malımız gelir. Lütfen tedbiri elden bırakmayın, herkes gerekeni yapsın. Gerekirse dışarıda kalırım, çadırda yatarım, komşumda kalırım ama hasarlı binada kalmam. Gerekli kurumlara başvurun bu evler bize mezar olmasın" diye konuştu. 

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Deprem nedeniyle binada ağır hasar olduğunu belirten Enes Tezgin ise "Binalar kötü durumda, bu evde dedem kalıyordu. Depremden sonra yıkım kararı verdiler, biz de dedemi yanımıza aldık. Şu an binayı boşaltıyoruz.

Bina içinde durum kötü, duvarlar çok kötü. Çok çatlak var. Bina arkaya doğru meyillendi. Ekipler gelip baktıktan sonra hemen yıkım kararı verdi" dedi.

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

1999 DEPREMİNİN MERKEZ ÜSSÜ KAYNAŞLI, GÖLYAKA DEPREMİNDE HASAR ALMADI

Merkez üssü Kaynaşlı olan, 12 Kasım 1999'da saat 18.58'de meydana gelen, 7.2 büyüklüğündeki 30 saniyelik depremde 782 kişi yaşamını yitirirken, 16 bin 666 konut ve 3 bin 837 iş yeri de yıkıldı. 23 yıllık süreçte Kaynaşlı ilçesindeki yapı stokunun yüzde 70'i yenilendi. Bölgede 4 kat üstü binalara ruhsat verilmedi. İlçedeki binaların birçoğunun yıkılmasıyla yerine yeni deprem yönetmeliğine uygun binalar yapıldı. Kaynaşlı ilçesi, 23 Kasım'da meydana gelen, Düzce'nin Gölyaka ilçesindeki 5.9'luk depremde ise hasar görmedi. Bölgedeki hasar tespit çalışmaları sonucu ağır hasarlı ya da orta hasarlı binaya rastlanılmadı. İlçedeki hiçbir bina için yıkım kararı verilmedi.

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, "12 Kasım 1999 depreminde Kaynaşlı'nın yüzde 70'i yıkılmıştı. Büyük bir felaketti. O depremden sonra binalar yenilendi. TOKİ ve devletimiz tarafından yeni konutlar yapılmıştı. Devletimiz Kaynaşlı'da 800 tane konut yapmıştı. Müteahhitler de yeni binalar yaptı ilçede. 400 civarı da bu şekilde konut yapıldı. Kaynaşlı'nın en büyük avantajı zaten 12 Kasım'daki depremin ardından binaların yenilenmesi oldu. Zaten o dönem hafif hasar alan binalar da güçlendirilmişti. Ayrıca vatandaşlar da kendilerince riskli gördüğü binaları yıkıp, yenilerini yaptı. Böylece Kaynaşlı'daki felaketin önüne geçilmiş oldu. Gölyaka'da yaşanan deprem, bizleri çok derinden üzdü. Kaynaşlı'da bu depremde kesinlikle herhangi bir yaralanma yok, ağır hasar yok, orta hasarlı ağır hasarlı bina yok. Az hasarlı binalar olabilir. Duvar çatlakları, ufak tefek çatlaklar olabilir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de ekipleriyle inceleme yapıyor. Vatandaşlar, ilgili yerlere müracaatlarını yapıyor. Şu an itibarıyla herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

Alınan tedbirlerin faydasını Kaynaşlı'da gördüklerini belirten Başkan Şahin, "İş yerlerinde mal hasarları var. Vatandaşın malı döküldü, kırıldı. Evlerde de aynı şekilde televizyon, buzdolabı gibi hasarlar var. Bunlarla ilgili de gerekli müracaatlar yapıldığı zaman gerekli yardımlar yapılacağı açıklandı. Yani sonuçta biz çok büyük deprem yaşamış bir ilçe olarak bu sıkıntıyı görmüş bir ilçe olarak tedbirleri almıştık. Biz belediye olarak 4 kat üstüne ruhsat vermiyoruz. En fazla 4 kat. Bununla ilgili çok hassasız. Gerekli denetimleri yapıyoruz. Vatandaşları bu konuda sık sık uyarıyoruz. Kendi yaptıkları binaları güçlü ve sağlam yapmalarını söylüyoruz. Çok katlı yapılmaması konusunda da tavsiye veriyoruz. Zaten şu anda genel itibarıyla 2-3 katlı binalar var. 4 kat çok fazla yok. Var ama fazla yok, şehirde 4 katlı bina. Bu da Kaynaşlı'da hasarın, yıkımın önüne geçmek anlamında çok önemli oldu. İnşallah bundan sonra böyle bir felaketle karşılaşmayız. Bu kadar şiddetli bir depreme karşın Kaynaşlı'da hasar olmaması, deprem yaşamış bir ilçe olarak alınan tedbirlerin ne kadar faydalı olduğunu bizlere göstermiş oldu" dedi.

DÜZCE’DE OKULLAR 5 ARALIK'A KADAR TATİL 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremin yaşandığı Düzce’ye geldi. Valilik binasında yetkililerle görüşen Özer, kent genelinde okulların deprem sonrasındaki durumuyla ilgili bilgiler aldı. Düzce’deki okullarda 5 Aralık'a kadar eğitime ara verildiğini belirten Özer, hasar gören 5 okuldaki öğrencilerin de başka okullarda eğitime devam edeceğini söyledi. Depremin yaşandığı kentteki tüm okulların titizlikle incelendiğini anlatan Bakan Özer, şunları kaydetti: 

“Okullarımızla ilgili deprem sonrası yapılan çalışmaları kapsamlı bir şekilde değerlendirme şansımız oldu. En büyük sevincimiz hiçbir can kaybının olmaması. Düzce’de, Bolu’da, Sakarya’da; olay vuku bulduktan sonra valiliklerimiz İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD Başkanlığı tüm süreci anbean yerinde izleyerek gerekli önlemleri aldılar. Bizim için en büyük sevindirici olan şey deprem sonrası Düzce, Bolu ve Sakarya’da hiçbir okulumuzun yıkılmamış olmasıdır. Düzce, 1999 depreminden sonra Milli Eğitim Bakanlığı’mızın sürekli gündeminde olan mevcut okulların güçlendirilmesi, güçlendirme değil yıkılması gereken okulların yıkılıp yeniden yapılmasıyla ilgili bakanlığımızın her türlü destek verdiği illerin başında geliyor. Düzce’deki eğitim sistemindeki okulların yüzde 63’ü, 1999 sonrası yapılan okullar. Dolayısıyla sağlam okullar. Diğer okullar ile ilgili güçlendirme çalışmalarını bakanlık olarak biz çok büyük bir destekle yürütüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle son 1 yıl içinde deprem güçlendirmesi kapsamında hiçbir ilimize yatırım bütçesiyle ilgili bir sınırlandırma koymadık. İllerimizi mümkün olduğu kadar 2022 yılı içerisinde tüm güçlendirme çalışmalarını yapsınlar, diye hak ediş bazlı bir sisteme geçiş yaptık. Bugün bunu da gördük ki aslında bir önceki ziyaretimizdeki o güçlendirme çalışmalarına vermiş olduğumuz destekle okullarımızın tamamının güçlendirme kapsamında alındığını ve bugün belki yaşanabilecek bazı olumsuzlukların o karardan dolayı hızlı bir şekilde görmekten de ayrıca mutluluk duyuyoruz. Sadece Düzce’de değil deprem kuşağında olan tüm illerimizde güçlendirme çalışmalarını bu yılın sonuna kadar tamamlayacağız. Bununla ilgili hiçbir kaynağımızda eksiklik yok, tüm illerimize gerekli destekleri sağlıyoruz.”

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

‘5 OKULDAKİ ÖĞRENCİLER BAŞKA OKULLARDA EĞİTİM GÖRECEK’           

Düzce genelinde bulunan 5 okuldaki öğrencilerin farklı okullarda eğitime devam edeceğini ve bu süreçte bu öğrencilere bazı destekler yapılacağını anlatan Bakan Özer, “Burada 5 okulumuzla ilgili raporun tekamül etmesiyle ilgili süreç devam ediyor. Bu okullarımız Cumayeri Ortaokulu, Merkez Hamidiye Şehit Özgür Işık İlkokulu, Turgut Özal Anadolu Lisesi, Arsal Anadolu Lisesi; bu okullarımızdaki öğrencilerimizi aynı okulda eğitim ve öğretime almayacağız, en yakın okullarımıza taşıyacağız. Bir destek mekanizması oluşturduk. Bu okullarımızdaki öğrencilerimizi yeni okullarına ücretsiz olarak taşıyacağız ve öğle yemeğini de ücretsiz vereceğiz. Mevcut okullar, raporları çıkana kadar güçlendirme mi yapılacak, yıkılıp tekrar mı yapılacak; o süreçler tamamlanana kadar ailelerimizin ve öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Okulların durumunun netleşmesi ve depremi yaşayan öğretmenler ile öğrencilerin kendilerini toparlayabilmesi için Düzce’de eğitime 1 hafta ara verildiğini kaydeden Özer, şunları söyledi: “Pazartesi günü okullarda eğitim ve öğretim başlayacak mı? Bolu ve Sakarya’da okullarımızı 1 gün tatil ettik, depremden sonra ama Düzce’de hafta sonu ile birlikte 5 gün tatil ettik. Hem süreci sükunetli bir şekilde yürütebilmek hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın, valiliğin koordinasyonuyla birlikte rehber öğretmenlerimiz ve psikolojik danışmanlarla öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize psikolojik sağlamlıklarını tekrar tesis etmeleriyle ilgili bir süre tanıma ama aynı zamanda bu arada da mevcut okulların hızlı bir şekilde tahkik raporlarını nihayetlendirebilmek için önümüzdeki hafta, Düzce’de tüm okullarımızı 1 hafta tatil ediyoruz. Dolayısıyla Düzce’de okullarımız eğitim ve öğretime 5 Aralık 2022 tarihi itibarıyla başlayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz bu süreçlerin sükunetli bir şekilde devam etmesiyle ilgili her türlü teknik, psikolojik, desteği vermeye devam edeceğiz.”

Düzce depreminde hasar gören Sarıdere Camisi yıkılıyor

BAKAN ÖZER OKUL İNŞAATINI VE ÇADIR KENTİ GEZDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Düzce Valiliği’nde yaptığı toplantının ardından kent merkezinde Aziziye Mahallesi’nde bulunan ve yapımı devam eden Kasım Aktaş Ortaokulu’nın inşaatında incelemelerde bulundu. Burada yetkililerden bilgi alan Bakan Özer, kendisini okul kapısında bekleyen çocuklarla sohbet ederek, tablet hediye etti. Daha sonra aynı mahallede bulunan bir çadır kente giden Bakan Mahmut Özer, depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti.