Geri Dön
GündemDoğrulama platformu, Gazze'deki gelişmeleri teyitleyen özel sayfa tasarladı

Doğrulama platformu, Gazze'deki gelişmeleri teyitleyen özel sayfa tasarladı

Doğrulama platformu Teyit, Gazze’deki gelişmelere ilişkin manipülasyonların sosyal medyada yanlış bilgi akışını da hızlandırdığını belirterek, internet sitesinde bu konu özelinde bir sayfa açarak konuyla ilgili yayılan iddiaları teyitlemeye başladığını duyurdu.

Doğrulama platformu, Gazze'deki gelişmeleri teyitleyen özel sayfa tasarladı

Doğrulama platformu Teyit'in bölgede yaşanan gelişmeleri, savaşa ilişkin iddiaları ve şüpheli bilgileri incelediği sayfada “İsrail ordusunun Facebook'ta paylaştığı iddia edilen gönderi”, “Ronaldo'nun Filistin'e destek çağrısı”, “Netanyahu protestoları iddiaları”, “Gazze'ye giden Endonezyalılar” gibi sosyal medyada farklı zamanlarda yayılan iddiaların kapsamlı incelemelerine yer verildi. Teyit’in gerilimin başladığı 7 Ekim’den bu yana, 50’den fazla şüpheli bilgiyi incelediğine dikkat çeken Teyit İletişim Sorumlusu Mahmut Tezcan, “Teyit olarak her kriz anında internet kullanıcılarının yanlış bilgiden sakınması hedefiyle, açıklayıcı içeriklerimiz ve rehberlerimizle yanlış bilgiye anında müdahale etme görevini üstleniyoruz. Tüm dünyanın yakından takip ettiği bu krize ilişkin yeni iddiaları ve şüpheli bilgileri incelemeyi İsrail-Hamas Savaşı'na ilişkin açtığımız özel sayfada sürdürüyoruz” dedi. 

İSRAİL-FİLİSTİN SORUNUNUN KRONOLOJİSİNE DE YER VERİLİYOR 

Bölgenin bir çatışma alanı olduğunu hatırlatan ve İsrail-Filistin sorununun geçmişinin de son dönemde internette en çok aranan konulardan biri olduğuna dikkat çeken Tezcan, “Bu ihtiyaca doğrulanmış bilgilerle yanıt verebilmek amacıyla İsrail-Filistin sorunu kronolojisini de kaynaklarıyla birlikte bu özel sayfada konumlandırdık. Kullanıcılar, 1897’den Ekim 2023’e kadar olan süreçte, İsrail-Filistin sorununa dair yaşanan öne çıkan gelişmeleri kaynaklarıyla birlikte inceleyebiliyor. Bu sayede, kriz dönemlerinde ortaya çıkan tarihsel çarpıtmaların ve bilgi manipülasyonlarının önüne geçmeyi hedefledik” diye konuştu. 

“KRİZ ZAMANLARINDA ŞÜPHELİ BİLGİ VE İDDİALAR DOLAŞIMA DAHA KOLAY GİRİYOR” 

Türkiye'nin ve bölge ülkelerin yakın tarihlerinde dönüm noktası olarak anılabilecek seçim, deprem, afet, siyasi olaylar, pandemi gibi kriz dönemlerinde aktif olarak görev alarak internette yayılan yanlış bilginin önüne geçmek için çalıştıklarını vurgulayan Tezcan, “Bölgede yaşanan olaylar Türkiye kamuoyunda da geniş yankı buldu. Tepkinin ve hararetin yüksek olduğu kriz zamanlarında şüpheli bilgi ve iddialar internette dolaşıma çok daha kolay giriyor. Bu dönemde herkese sorumluluk düşüyor. Tüm kullanıcılara özellikle kaynağından emin olmadıkları içerikleri paylaşmamalarını, haber ve içerik tüketirken her bilgiye temkinli yaklaşmalarını öneriyoruz. Özellikle İsrail-Hamas Savaşı’na dair dezenformasyondan korunmak ve dijital eleştirel medya okuryazarlığını artırmak isteyen herkesi, Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı prensipleriyle çalışan Teyit’i, internet sitesi ve sosyal medya üzerinden takip etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.