Deprem felaketinde zamanla yarış sürüyor
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12 bin 873 kişi hayatını kaybetti, 62 bin 937 kişi ise yaralandı. Felaketin dördüncü gününde ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz başlarında vatandaşların umutlu bekleyişi de sürüyor. Tüm bölgelerden dakika dakika gelişmeler...
09:02 AFAD: Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 12 bin 873 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 62 bin 937 vatandaşımız yaralanmıştır.
03:20 AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.
20:56 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Cilvegözü sınır kapısı açık. İki kapınında da açılması için çalışıyoruz. Bu siyasi değil insani bir konu. gelen yardımların Suriye'ye ulaşması adına gerekli desteği de veriyoruz.
20:15 '66 ÜLKENİN ARAMA-KURTARMA EKİPLERİ SAHADA'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, beraberindeki Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) depremden sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Oktay, 10 ili etkileyen 2 depremden sonra toplamda 790 artçı deprem yaşandığını ve 3'ünün 6'nın üzerinde büyüklüğe, 24’ünün de 5 ve 6 büyüklüğü arasında olduğunu açıkladı.
Arama-kurtarma faaliyetleri konusunda da içeriden ve dışarıdan katkı vermeye devam ettiklerini bildiren Oktay, "Şu anda sayı 21 bin 600 olmuş durumda. Tabii yurt dışından gelenler de bunun içerisinde. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladılar; tüm AFAD ekipleri ve sivil toplum örgütleri sahada. Geleceklerle birlikte bugün 66 ülkenin arama-kurtarma ekiplerini sahada görüyoruz. Bunun 4 bin 931'i fiilen sahada ve 1756 kadar da gelecek olan var. Geldikçe de sahaya sevk ediyoruz. Sahada toplam görevli sayısına baktığımızda 103 bin 800'dür" diye konuştu
Oktay, şu anda çalışmaların bazı illerde yoğunlaştığını bildirerek, "Burada iller itibarıyla baktığımızda Kilis, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve bir nebze olsun Malatya artık diğer illerimize göre biraz daha bu illeri arama-kurtarma faaliyetleri noktasında buradaki ekipleri diğer tarafa kaydırabilecek şekilde rahatlatmış durumdayız. Şu anda odaklandığımız illere baktığımızda ise yine Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya bunun içerisindedir" ifadelerini kullandı.
'GEÇİCİ BARINMA ALANLARINDAKİ SAYI 500 BİNİ GEÇTİ'
Barınma hizmetleri konusunda da bilgi veren Oktay, "Afet bölgeleri dışında 1 milyon 60 bin kadar bir kapasite oluşturmuş durumdayız. Afet bölgesinin dışına çıkmak isteyenleri teşvik ediyoruz. Gidilecek yeler için adresler belirlendi ve il valilikleri de talimatlandırıldı. Geçici barınma alanlarında bulunan vatandaşların sayısı 500 bini geçmiş durumda" dedi.
Oktay, ulaştırma anlamında sahayı etkileyecek herhangi bir sorunun bulunmadığını, kapalı yolun olmadığını bildirdi.
Afet bölgelerinde doğal gazla alakalı tedbirli davrandıklarından söz eden Oktay, "Doğalgaz konusunda ana iletim hatlarıyla alakalı sorunu bugün akşam itibarıyla çözmüş durumdayız. Tüm afet bölgesine kontrolü bir şekilde doğal gaz vermeye başlayacağız. İkincil afetlerin önüne geçmek için tek tek kontrol edilecek ve aşamalı olarak doğal gazı vermeye başlayacağız" açıklamasında bulundu.
Fuat Oktay, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medyadan yaptığı paylaşımlara ilişkin ise "Bizle görüşmek isteyenlere kapılarımızı açtık ve tüm bilgileri paylaştık. Buradan ayrıldıktan sonra çıkıp da bu kadar insanın üzerinden siyaset yapmak isteyenlere yazıklar olsun. 'Havalimanını biz yapıyoruz, kim tutukluyorsa tutuklasın'. Son derece seviyesizce bir meydan okuma. Çok basitçe iddialarla siyaset yapmak kadar çirkin bir şey olmaz. Siz kimsiniz, ne olduğunuzu zannediyorsunuz? Bir havalimanını devlet yapamayacak da bir belediye mi yapacak?" diye konuştu.
İş makinelerinin deprem bölgesine sokulmadığına ilişkin iddialara ise Oktay, "Biraz önce iş makinelerini dışarıda bırakıyorlar diyorlardı ya, külliyen yalan. İş makineleri dışarıda bırakılır mı? İçeride 5 bin 500 iş makinesi var ve dışarıdan gelen iş makineleri şehrin neresinde hizmet vereceklerse ona göre planlama yapılır. Şehrin içine sokup orada planlama yapacak halimiz yok" cevabını verdi.
Hatay Havalimanı'ndaki çalışmaların Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Oktay, "Hatay Havalimanı’nda tüm çalışmalar Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından başlatılıyor. Orada aralarında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin araçlarının da olduğu iş makineleri moloz taşımak için havalimanına yönlendiriliyor, yönlendiren de biziz. Gidip birkaç araçla moloz toplayıp da 'Hatay Havalimanı’nı biz yapıyoruz, kim tutukluyorsa tutuklasın'. Yazıklar olsun size, söyleyecek hiçbir şeyim yok" dedi.
Oktay, sosyal medya üzerinden yapılan ve yanlış bilgi içeren paylaşımlara ilişkin gereğinin yapılacağına da dikkat çekerek, "Biz her bir ihbarı ciddi bir şekilde değerlendiririz. Herhangi bir yerde bir olayı görüntüleyip, kendi mecrasından çıkarıp başka boyutlarda olayı tetiklemeye çalışanlar olursa da onun da gereğini yaparız. Dezenformasyonla ilgili bir şey varsa gereğini yapacağız, yapmamamız mümkün mü? Gün siyaset yapma günü değil, birlik olma günü" ifadelerini kullandı.
'TEKNİK BİR SORUN VAR'
Gün içerisinde sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişim sorunu ile ilgili soruya, "Biz şu anda burada afeti yönetiyoruz. Onunla ilgili zaten ilgili kurumlarımız var. Onu o kurumlarımızla birlikte değerlendirebilirsiniz. Benim öğrendiğim kadarıyla zannediyorum bazı teknik sorunları vardı. Kendileri gerekli açıklamaları yapacaktır" dedi.
Enkazdan çıkarılan vatandaşların sayısı konusunda ise Oktay, "Enkazdan çıkarılanlarla alakalı bilgileri çok dikkatli paylaştık. Şimdi bunu bir bütün olarak çalışıyoruz. Önceden açıkladığımızın çok üstünde bir rakam olacak. Enkazdan kurtarılanlar tahmin ediyorum ki an itibarıyla 20 binin altında değil" diye konuştu.
Depremde vefat edenlerin isimlerinin paylaşıp paylaşılmayacağına ilişkin soruya ise Oktay, "Vefat isimlerinde son derece hassas davranıyoruz. Teyit edilmiş bilgileri paylaşıyoruz. Tek bir hata yapmış olsak bile bunun vebali çok büyüktür. Vefat edenlerin listesinin paylaşılmasını değerlendirebiliriz ama toplum psikolojisi açısından da bunu değerlendirmek lazım" açıklamasında bulundu.
'SURİYE'YE 2 SINIR KAPISININ AÇILMASI KONSUNDA ÇALIŞIYORUZ'
Suriye'deki depremzedelere gidecek yardımların ulaştırılmasıyla alakalı geçiş noktaları oluşturulup oluşturulmayacağı hakkında soruya cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde Cilvegözü Sınır Kapımız açık. Ama Suriye tarafında da bazı yollarda tahribat var. O tahribatlar nedeniyle bizim ve uluslararası yardımları konusunda bazı zorluklar da çekiliyor. Bu nedenle 2 tane daha kapının açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu insani bir durum olduğu için Suriye rejiminin de kontrol ettiği noktalardan bu kapıların açılması için de çalışıyoruz. Gelen yardımların Suriye'ye ulaşması adına gerekli desteği de veriyoruz" cevabını verdi.
18:20 '9 BİN 57 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 52 BİN 979 YARALI'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde Türkiye genelindeki vefat sayısının 9 bin 57, yaralı sayısının ise 52 bin 979 olduğunu ifade ederken, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hatay'daki vefat sayımız şu an itibariyle 3 bin 356. Yaralı sayısı ülke genelinde 52 bin 979, yıkılan bina sayısı 6 bin 444. Şu an itibariyle Hatay'da asker, polis, jandarma 21 bin 200 personel görev ifa ediyor. Bununla ilgili olarak da bazı haysiyetsiz. Açık konuşuyorum namussuz kişiler, kampanya yaparak Hatay'da biz asker göremedik. Biz jandarma göremedik, polis göremedik gibi yalan yanlış, iftiralar atıyorlar. Bizim askerimiz, jandarmamız, polisimiz şereflidir. Ama bu şerefsizlerin ağzına biz onları meze yaptırmayız. Bunu da herkesin bilmesi lazım. Şu an itibariyle sağlık çalışanlarında da yine 9 bin 179 personel burada akredite ve çalışıyor. Diğer önemli adım 7 valimiz, 12 kaymakamımız burada görevli. Burada yıkık bina sayımız 2 bin 749, 170 ekip, 5 bini aşkın arama- kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. 18 ülke yabancı olarak buradalar. Bu arama-kurtarma çalışmalarına katılıyorlar. Bütünüyle vefat edenlere tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize şifalar diliyorum. Hatay'da da üniversite hastanemiz bu akşamdan itibaren aktif olarak o da göreve katılacaktır."
16:45 EPDK: Deprem öncesinde 10 ilimizde yaklaşık 6 milyon litre akaryakıt satılmışken depremin ardından bu rakam yüzde yüzün üzerinde artarak yaklaşık 13 milyon litreye ulaşmıştır. Bölgeye gönderilen 787 tankerin yaklaşık tonajı 23,6 milyon litre olup, buna göre bölgeye teslim edilen akaryakıt miktarı 15,3 milyon litre seviyesindedir. Kalan kısmın büyük çoğunluğu da gün içinde teslim edilecektir.
16:42 MEKSİKA ARAMA-KURTARMA EKİBİ TÜRKİYE'DE
Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Meksika arama-kurtarma ekibinin Türkiye’ye geldiğini duyurdu.
16:13 RUSYA'DA ARALARINDA 11 DOKTORUN DA OLDUĞU İKİNCİ EKİP YOLA ÇIKTI
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 50 arama-kurtarma personeli ile 11 doktorun Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktığını açıkladı.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, özel bir seferle 50 arama-kurtarma personeli ile 11 doktorun Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktığını duyurdu. Bakanlık bugün yaptığı bir başka açıklamasında deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta arama-kurtarma çalışması yapan Rus ekibinden bir grup görevlinin Hatay’a geçtiğini belirtti. Bakanlık, Hatay’da bir anne ve iki çocuktan oluşan bir Rus ailesinin enkaz altında olması şüphesiyle inceleme yapmak için gittiğini kaydetti.
15:57 BAKANLAR AKAR VE KOCA, SAMANDAĞ'DA KURTARMA ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin vurduğu illerden Hatay'ın Samandağ ilçesindeki arama- kurtarma çalışmalarını takip etti.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki 7.7, Elbistan ilçesindeki 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Hatay dahil 10 ilde başlatılan arama- kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin hemen ardından beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay'a gelen Bakan Hulusi Akar, burada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile arama- kurtarma çalışmalarını yerinde takip ediyor. Bakanlar Akar ve Koca, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki arama- kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi. Arama- kurtarma ekiplerinden bilgi alan Akar ve Koca'ya, Genelkurmay Başkanı Güler ile Hatay Valisi Rahmi Doğan da eşlik etti.
15:55 Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Türkiye’nin Riga Büyükelçiliğini deprem felaketi sebebiyle ziyaret ederek bilgi aldı. Bakan Rinkevics taziye defterini imzaladı.
15:35: VAN'DA DEPREMİN VURDUĞU MALATYA'YA 45 YARDIM TIR'I GİTTİ
Kahramanmaraş'ta peş peşe meydana gelip, 10 ili vuran depremin ardından Van'dan Malatya'da 45 yardım TIR'ı gönderildi. İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, hazır hale getiren 10 kamyon ile 10 TIR'ın yola çıkacağını söyledi.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen depremin ardından, Van'da da vatandaşlar depremzedeler için seferber oldu. Büyükşehir ve diğer ilçe belediyeleri ile Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kentin farklı noktalarında depremzedeler için yardım toplama merkezleri kuruldu. İpekyolu Kaymakamlığı ile belediyesinin organizasyonu ile yardımlar, İskele Caddesi'ndeki Atatürk Lisesi Spor Salonu ile Zaferler İlk ve Ortaokulu'nda toplanıyor. Gönüllülerce getirilen yardımlar, görevliler tarafından kolilenip, TIR'lara yüklenerek deprem bölgesine gönderiliyor. Şu ana kadar 45 TIR Malatya'ya gönderilirken, hazır hale getirilen 10 kamyon ile 10 TIR da kısa sürede yola çıkacak.
'ACİL İHTİYAÇ LİSTESİ ARALIKLARLA GÜNCELLENECEK'
İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, yardım TIR'larının hepsinin Malatya'ya gönderildiğini belirterek, "Acılarını yüreğimizde hissediyoruz. Vanlı hemşehrilerimizle birlikte canla başla burada yardım faaliyetlerini koordine ediyoruz. İpekyolu Belediyesi ve İpekyolu Kaymakamlığı koordinesinde tüm yardımlarımızı deprem bölgesine ulaştırmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Şimdiye kadar 45 TIR'ın sevkini gerçekleştirdik. 10 kamyon ve 10 TIR, daha yola çıkmak için hazırlanıyor. Tüm hemşehrilerimizden önemle ricamız, AFAD tarafından belirlenen öncelikli ihtiyaçların yardım toplama merkezimize getirilmesi. Deprem bölgesi için acil ihtiyaç listemiz aralıklarla güncellenmekteyiz. Hemşehrilerimizden belirlediğimiz ihtiyaçlar dahilinde katkı sağlamalarını istiyoruz. Sayın Valimiz Dr. Ozan Balcı ile Malatya'da koordinasyon merkezinde iletişim halindeyiz. Buradaki tüm yardımlar, Malatya ilimize sevk ediliyor. Destek olmak isteyen hemşehrilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız bizlerle iletişime geçebilir. Belediyemizin 444 71 60 Çağrı Merkezi ile 0538 963 65 65 WhatsApp iletişim numarası 7/24 hemşehrilerimizin hizmetinde olacak" dedi.
57 KİŞİLİK DESTEK EKİBİ DAHA YOLA ÇIKTI
Van Büyükşehir Belediyesi, depremin vurduğu Malatya'ya 219 iş makinesi ve araç ile 703 arama- kurtarma, yerel destek ve yardım dağıtım personeli gönderdi. Malatya'ya ulaşan ekipler, günlük 10 bin kişi yemek kapasiteli Mobil Aşevi TIR'ı kurarak, depremzedelere sıcak çorba ve yemek dağıtımı yapıyor. Bugün de Büyükşehir Belediyesi'nin önünden kalkan araçlarla 57 kişilik yardım ve destek personeli daha Malatya’ya yola çıktı.
14:39 BAKAN KOCA: 10 İLİMİZDE 77 SAHRA HASTANESİ KURDUK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "10 ilimizde 77 sahra hastanesi kurduk. Acil sağlık hizmeti verilen bu hastanelerin bir kısmında cerrahi operasyonlar da yapabiliyoruz" dedi.
Bakan Koca, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "10 ilimizde 77 sahra hastanesi kurduk. Acil sağlık hizmeti verilen bu hastanelerin bir kısmında cerrahi operasyonlar da yapabiliyoruz. Sağlık durumu riskli depremzedelerimiz buralarda yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterlerle bölgedeki hastanelere sevk ediliyor" denildi.
13:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Deprem bölgesinde) Deprem felaketi malum 10 vilayetimizi vurdu. Ve bu 10 vilayetimizin merkezi de burası Kahramanmaraş’tı. Kahramanmaraş'ta depremin ilk adımını buradan yaşadık ve ondan sonrada dalga dalga malum 10 vilayetimizde bu gerçekleşti. Şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133. Yıkılan bina sayısı 6 bin 744.
13:26 UKRAYNA'DAN 35 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ GELDİ
Kahramanmaraş'ta depremlerin ardından Ukrayna'dan yola çıkan 35 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan uçak, Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı’nda yakıt ikmali yaptı. Ukraynalı ekip, ikmalin ardından Adana’ya uçtu.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrası, Ukrayna'dan 35 kişilik arama kurtarma ekibi, 2 eğitimli köpek ile birlikte Türkiye'ye geldi. Uçak, yakıt ikmali için Çorlu Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Arama kurtarma ekibi, havalimanı yönetimi tarafından karşılandı. Kahvaltı ikram edilen ekip, yakıt ikmalinin ardından deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Adana'ya uçtu.
13:34 AVUSTRALYA'DAN 72 KİŞİLİK ARAMA-KURTARMA EKİBİ GÖNDERİLECEK
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Türkiye’de meydana gelen depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 72 kişilik bir ekip gönderileceğini duyurdu.
12:37 Denizcilik Genel Müdürlüğü: İskenderun Limanı'ndaki yangın; denizden, karadan ve havadan müdahale ile kontrol altına alınmıştır. Bu limanda gemi elleçleme hizmetleri verilememekte olup bekleyen gemiler diğer tesislere yönelmelidir. Körfezdeki diğer liman tesislerinde operasyonlar için engel bulunmamaktadır.
12:34 BELARUS ARAMA-KURTARMA EKİBİ YOLDA
Belarus Savunma Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında arama-kurtarma faaliyetlerine katılmak için ekibin yola çıktığını duyurdu. Ekipte arama-kurtarma köpeklerinin de bulunduğu belirtildi.
12:00 'HAVA KÖPRÜSÜ' KURULDU
AFAD, saat 10.35 itibarıyla depremde 7 bin 108 kişinin hayatını kaybettiğini, 40 bin 910 kişinin de yaralandığını duyurdu. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan toplam 122 hava aracı ile İstanbul, Ankara ve İzmir'den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için 'hava köprüsü' kurulduğu belirtildi.
11:30 ERZİNCAN'DAKİ KOMANDOLAR, HATAY'DAKİ ÇALIŞMALARA DESTEK İÇİN YOLA ÇIKTI
Erzincan'ın Refahiye ilçesindeki Jandarma Tabur Komutanlığı'nda görevli komandolar, destek için depremin vurduğu Hatay'a gidiyor.
Hatay'da yürütülen arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıkan 91 komando, Vali Mehmet Makas, Vali Yardımcısı Mehmet Deniz Arabacı, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedeoğlu ve askeri personellerce dualar eşliğinde Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan uğurlandı. Vali Mehmet Makas, komandolara teşekkür ederek, yollarının açık olmasını diledi.
11:32 AFAD: Toplam 7 bin 108 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 40 bin 910 vatandaşımız yaralanmıştır.
10:43 ÇİN'DEN GELEN 90 KİŞİLİK EKİP ADANA'YA GELDİ
Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Çin, bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılacak 90 kişilik bir ekibi Türkiye'ye gönderdi.
Depremin ardından yabancı arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye gelişleri devam ediyor. Son olarak Çin'den gelen ekip Adana'ya ulaştı. Konuyla ilgili Çin Başkonsolosluğu tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, "Çin'den gelen 2 grup toplam 90 kişilik arama kurtarma ekibi, Adana Havalimanı'na ulaştı. Ekip zaman kaybetmeden afet bölgelerine giderek kurtarma çalışmalarına başlayacak. Bunun yanı sıra, 50 kişilik bir arama kurtarma ekibi daha bugün öğlen Çin'den Adana'ya ulaşacak" denildi.
10:15 KRAL CHARLES'TAN TAZİYE MESAJI
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından taziye mesajı yayımlayan İngiltere Kralı III. Charles, “Sevdiklerini kaybedenlerin ailelerine en derin ve en içten duygularımızı iletmek istedim” dedi.
İngiltere Kralı III. Charles, 10 ili etkileyen yıkıcı depremlerin ardından yayımladığı taziye mesajında eşi ve kendisinin Türkiye’deki deprem haberleri nedeniyle derinden üzüntü duyduğunu belirtti. Kral Charles, “Bu korkunç trajedilerin sonucunda yaşanan acıların ve kayıpların boyutlarını ancak hayal edebiliyorum ve özellikle sevdiklerini kaybedenlerin ailelerine en derin ve en içten duygularımızı iletmek istedim. Düşüncelerimiz ve dualarımız, bu korkunç doğal afetten etkilenen herkesin yanı sıra acil durum hizmetleri ve kurtarma çalışmalarına yardım edenlerle birlikte” ifadelerine yer verdi.
09:34 AFAD: DEPREMDE 6 BİN 234 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli 7.7'lik depremde 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 bin 11 kişinin de yaralandığını duyurdu.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat günü saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7'lik depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 olmak üzere toplam 648 sarsıntı olduğu belirtildi. Depremde an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiği; 37 bin 11 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Ayrıca depremzedelerin barınması için bölgede 50 bin 818 AFAD Aile Yaşam Çadırı kurulduğu ve toplam arama-kurtarma personeli sayısının 79 bin 110'a ulaştığı belirtildi.
YARALI SAYISI 38 BİN 224
AFAD, saat 09.45 itibarıyla depremde 6 bin 957 kişinin hayatını kaybettiğini, 38 bin 224 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bölgede görev yapan personel sayısının 96 bin 670'e ulaştığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu diğer ülkelerden yardım için gelen 5 bin 309 personelin de afet bölgesine sevk edildiği belirtildi. Ayrıca afet bölgesine ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör başta olmak üzere toplam 5 bin 434 aracın sevk edildiği kaydedildi.
09:19 YARALI DEPREMZEDELER MALATYA'DAN UÇAKLA İSTANBUL'A GETİRİLDİ
Malatya'da depremde yaralanan vatandaşlar askeri kargo uçağıyla tedavi için İstanbul’a getirildi. Yaralı 30 kişi İstanbul genelinde hastanelere götürüldü.
Deprem bölgesinden aldığı yaralılarla Malatya'dan İstanbul'a hareket eden Türk Hava Kuvvetleri kargo uçağı, saat 08.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi.
Uçak inmeden dakikalar önce hazırlanan sağlık ekipleri, yaralıları sedyelerle ambulanslara taşıdı. Uçakta bulunan 30 yaralı ambulanslarla İstanbul genelinde hastanelere sevk edildi.
09:18 ADANA'DA 12 KATLI BİNANIN ENKAZINDAN 4 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI
Adana'da çöken 12 katlı Alpergün Apartmanı'nda sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarında 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana'da büyük yıkıma yol açtı. Ekipler, bölgede arama-kurtarma çalışma başlattı. Aynı gün saat 13.24'te merkez üssü Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Bu depremde de çok sayıda bina yıkıldı.
Depremlerle birlikte Adana'da yıkılan 12 binadan biri olan Alpergün Apartmanı'nda gece boyunca ekipler, arama-kurtarma faaliyetlerini sürdürdü. Enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışan AFAD ekiplerine, çevredekiler de destek veriyor. Gece boyunca süren arama-kurtarma çalışmalarında, 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi.
KEDİ 42 SAAT SONRA CANLI ÇIKARTILDI
Osmaniye'de Adnan Menderes Mahallesi'nde çöken 8 katlı Metin Tamer Sitesi'nde arama-kurtarma çalışması yapan ekipler, bu kez bir kedi sesi duydu. Ekipler, depremden 42 saat sonra bir kediyi canlı kurtardı. Kurtarılan kedi, aynı binadan çıkan sahibine teslim edildi.
08:21 KAHRAMANMARAŞ'TA OTEL ENKAZINDAN 52 SAAT SONRA YARALI KURTARILDI
Kahramanmaraş'ta yıkılan Arıkan Oteli'nin enkazında mahsur kalan Hilal Kocaoğlu (58), 52 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde kent merkezinde bulunan Arıkan Oteli de yıkıldı. Azerbaycan Bulvarı'ndaki otelin enkazında görev alan arama kurtarma ekipleri, sabaha karşı yıkıntıların arasından gelen ses üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Sesin geldiği bölgede yapılan çalışma sonucu enkazda mahsur kalan Hilal Kocaoğlu'na ulaşıldı. Hilal Kocağolu, depremden 52 saat sonra yaralı olarak enkazdan çıkarıldı. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesini enkaz başında yaptığı Hilal Kocaoğlu, sedye ile ambulansa taşınıp, hastaneye kaldırıldı. Ekiplerin enkazdaki kurtarma çalışması sürüyor.
07:28 Adalet Bakanı Bozdağ: Deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatlar ile diğer barolara kayıtlı olup da deprem bölgesinde yakınları olan avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum süreleri depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatacağız.
01:27 MERVE, 46 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ KURTARILDI
Kahramanmaraş merkezli depremde, Hatay'da enkaz altında kalan, isminin Merve olduğu öğrenilen 28 yaşındaki kadın, ekipler tarafından sağ olarak kurtarıldı. Merve'nin nişanlısı ve annesinin de halen enkaz altına olduğu öğrenildi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem 10 ili vurdu. Hatay'da, kent merkezindeki Atatürk Caddesi'nde yıkılan binaların enkazlarında arama- kurtarma çalışması devam ediyor. Yıkılan 5 katlı bir binanın enkazından ise Merve adlı kadın, ekipler tarafından sağ olarak kurtarıldı. Sedye ile taşınan Merve, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Merve'nin sağlık durumunun iyi olduğu ve bacağından yaralandığı belirtildi. Merve'nin nişanlısı ve annesinin de halen enkaz altına olduğu öğrenildi.
01:10 İZMİR İTFAİYESİ, 1'İ ÇOCUK 3 VATANDAŞI ENKAZDAN SAĞ OLARAK KURTARDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Acil Kurtarma Sağlık (AKS) ekipleri ve askerlerin Hatay'da yürüttüğü arama- kurtarma çalışmalarında, Narlıca Mahallesi’ndeki bir binanın enkazından biri 3,5 yaşında çocuk ile üç kişi sağ olarak kurtarıldı.
İzmir itfaiyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkazların olduğu Hatay'da çalışmalarına devam ediyor. Ekipler, Narlıca Mahallesi'nde bir apartmanın enkazında askerlerle beraber yürüttüğü çalışmalarda biri çocuk olmak üzere üç kişiyi sağ olarak kurtardı.
SOYER: İTFAİYE EKİBİMİZ, ASKERLERİMİZLE BİRLİKTE HATAY'DA BİR ÇOCUĞUMUZU ENKAZDAN SAĞ OLARAK ÇIKARDI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İtfaiye ekibimiz, askerlerimizle birlikte Hatay’da bir çocuğumuzu enkazdan sağ olarak çıkardı. Kelimeler boğazımda düğümleniyor… Ömrün uzun olsun çocuğum…" ifadelerini kullandı.
00:39 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Refakatsız çocukların ekiplerimiz dışında hiçbir şekilde başkasına teslim edilmesi söz konusu değil.
00:36 Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre; 10 ilde 8 Şubat 2022 01.00 itibariyle üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi.
00:31 İSKENDERUN'DA BİR VATANDAŞ, 40 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ OLARAK KURTARILDI
Hatay'ın İskenderun ilçesinde Mehmet Çolak isimli vatandaş, yaklaşık 40 saat sonra enkazdan sağ olarak kurtarıldı.
Depremin vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde Mehmet Çolak isimli bir vatandaş, yaklaşık 40 saatin ardından enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Açık Ceza İnfaz Kurumu Kurtarma Teşkilatı personelince yapılan çalışma sonrası kurtarılan Mehmet Çolak, tedavi için ambulansla hastaneye kaldırıldı.
00:17 CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY, DEPREM BÖLGESİNE İLİŞKİN SON VERİLERİ AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerle ilgili son durumu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından sahayla ilgili açıklamalarda bulundu. Oktay şu ifadeleri kullandı:
"Can kaybı sayımız 5 bin 894. Yaralılarımız 34 bin 810 kişi. Yıkılan binamız ise 5 bin 775. Enkazdan kurtarılan sayımız ise 8 bin civarında. Son vatandaşımıza kadar arama- kurtarma çalışmalarımız devam edecek. Toplamda 16 bin 139 arama- kurtarma ekibimiz fiilen sahada. Arama- kurtarma ekiplerini havadan sevk etmeye devam ediyoruz. Hava operasyonlarına bugün hava şartları hamdolsun müsaade etti. İş makineleri olarak 4 bin 794 iş makinemiz sahada. 3 bin 251 yurt dışından gelen ekipler vardı. 2 bin 400 civarında ilave arama- kurtarma ekibi ekipmanları ile gelecek. Toplamda 60 bin 218 kişi fiilen sahada çalışıyor. Türkiye’den 1500'e yakın ilave arama- kurtarma ekibini sahaya sevk ediyor olacağız. İş makinelerini ifade etmiştim. Vinç makinelerine sahada ihtiyaç var idi. Şu anda sahada 750 vinç çalışıyor. Buna ilave olarak 4 bin 794 iş makinesi sahada."
'TÜM HAVALİMANLARINI KULLANMAYA BAŞLADIK'
Havalimanı ve hava araçlarının kullanmasıyla ilgili detayları paylaşan Oktay, "Tüm havalimanlarını kullanmaya başladık. Özellikle Adana Havalimanımız lojistik konusunda işimizi büyük ölçüde hızlandırdı. 36'yı bulan helikopterimizle yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gece görüşü olan 17 kadar helikopterimiz sahada çalışmayı sürdürüyor" ifadelerinde bulundu.
'KONTEYNER KENT KURMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK'
Oktay, barınma ve beslenme konusuna ilişkin ise şunları söyledi:
"Yurtlarda ve Gençlik Merkezlerinde 401 bin 880 kişinin barınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanıyor. Çadır kentlerimiz afet bölgelerinde kuruluyor. An itibariyle 1 milyona yakın battaniye sahada veya sahaya yetişmek üzere. Bu sayıyı çok hızlı bir şekilde 2 milyona ulaştırmaya çalışıyoruz. Toplam 100 bin çadır sahaya geldi veya gelmek üzere. Kapalı olan yollar vardı. Yollar neredeyse tamamen açılmış durumda. Konteyner kent kurma çalışmalarına başladık."
Bölgede doğal gaz, elektrik, ulaştırma ve iletişimin sağlanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Oktay, "Arızalı 6 trafomuzdan 3'ünün bakımı tamamlandı. Haberleşme ve elektrik konusunda gelişmeler var. 1400 civarında jeneratör sahaya ulaşmış durumda. Yarın akşam itibariyle yeni bir sürprizle karşılaşmazsak eğer çalışmaları tamamlayıp kontrollü bir şekilde afet bölgesine doğal gazı veriyor olacağız. Akaryakıt konusunda Nurdağı'nda hafif bir ulaşım sorunumuz vardı. Yol açıldığı için sorunumuz kalmadı. 151 tanker yollardaydı. Ek olarak 650 seyyar tanker de yine bölgeye ulaştı. Neredeyse afet bölgesine giden kapalı yolumuz kalmadı" dedi.
'ÇOCUKLARIN KİMLİK TESPİTİNİ YAPTIKTAN SONRA AİLELERİNE TESLİM EDECEĞİZ'
Enkaz altından çıkartılan refakatsiz çocukların bakanlık gözetiminde kaldığını aktaran Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Bakanlık olarak deprem bölgelerinde gözetimimizde olan refakatsiz çocukların sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında enkaz altından çıkarılıp hastanelerde tedavileri tamamlanan çocukları da Sağlık Bakanlığı’yla yaptığımız çalışma neticesinde bakanlığımız personeli dışında herhangi bir üçüncü şahsa teslimi söz konusu değil. Çocukların kimlik tespitini yaptıktan sonra ailelerine teslim edeceğiz" ifadelerinde bulundu. Düzgün Barış DENİZ/ ANKARA, (DHA)-
23:48 KAHRAMANMARAŞ'TA 4 YAŞINDAKİ BEYZA, 42 SAAT SONRA KURTARILDI
Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Kahramanmaraş'taki depremde enkaz altında kalan 4 yaşındaki Beyza isimli çocuğu sağ olarak çıkardı.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından tüm Türkiye seferber oldu. Yardımlar doğrultusunda afet bölgesine giden Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. İtfaiye ekipleri, depremin 42'nci saatlerinde Kahramanmaraş'ta enkazdan 4 yaşlarındaki Beyza isimli kız çocuğunu sağ olarak çıkardı. Enkazdan çıkarılan elleriyle 'çak' yapan Beyza ile itfaiye eri bir süre sohbet etti. İtfaiye eri küçük kıza kardeşinin ve annesinin nerede olduğunu sordu. Beyza, tedavisinin yapılacağı hastaneye ulaştırılmak üzere sedye ile ambulansa götürüldü.
22:45 Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Ermenistan başbakanları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, görüşmede, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.
22:37 Sağlık Bakanı Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 434 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 bin 777 kişinin yaralandığını açıkladı.
21:41 KAHRAMANMARAŞ'TA NERİMAN, 31 SAAT SONRA KURTARILDI
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, dün saat 13.24'te meydana gelen 7,6 şiddetindeki depremde Neriman Kılıç (56) ve eşi Ömer Kılıç, Güneşli Mahallesindeki 4 katlı binanın enkazında kaldı. Ekipler Kılıç çiftine ulaşmak için çalışma başlattı. Bu kapsamda Neriman Kılıç'tan gelen çığlık sesleri üzerine ekipler çalışma yaptı. Yaklaşık 7 saat süren çalışmanın ardından Neriman Kılıç, enkaz altından 31 saat sonra kurtarıldı. Ömer Kılıç'a henüz ulaşamayan ekipler, ara verdikleri çalışmaya yarın sabah devam edecek.
21:09 DİYARBAKIR'DA 40 SAAT SONRA KIZ ÇOCUĞU ENKAZDAN SAĞ OLARAK ÇIKARILDI
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Karacadağ Caddesi'ndeki Işık Apartmanı'nda arama- kurtarma çalışmalarında, 40 saat sonra bir kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı. Yaralı kız çocuğu, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.
21:07 ADIYAMAN’DA 4 YAŞINDAKİ MÜJGAN 39’UNCU SAATTE SAĞ OLARAK KURTARILDI
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yıkılan binalarda arama- kurtarma çalışmaları devam ediyor. Siirt Belediyesi İtfaiye ekipleri, Adıyaman Valiliği’nin arkasında yıkılan 5 katlı binadan 39’uncu saatte 4 yaşında Müjgan’ı sağ salim çıkardı. Depremin 39’uncu saatinde kurtarılan Müjgan, ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye götürüldü.
20:59 MSB: ENKAZDAN BİR ANNE İLE ÇOCUKLARINI KURTARDIK
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 5’inci Kolordu İstihkam Alayı Doğal Afetler Arama Kurtarma Timi'nin Hatay'da enkazdan bir anne ile çocuklarını kurtardığını duyurdu.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Hatay Kırıkhan’daki arama- kurtarma faaliyetlerine destek sağlayan 5’inci Kolordu İstihkam Alayımızın Doğal Afetler Arama Kurtarma Timi, enkazdan bir anne ile çocuklarını kurtardı" denildi.
20:19 HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI: DEPREM BÖLGESİNDEKİ MÜKELLEFLER İÇİN MÜCBİR SEBEP HALİ İLAN EDİLMİŞTİR
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, depremle mücadeleye vurgu yapılarak, "Depremin yaralarının sarılması ve depremden zarar gören vatandaşlarımızın barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanabilmesi amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızla sürekli iletişim halinde ilerlenmekte, acil nakit talepleri Bakanlığımız tarafından gecikmeksizin karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Deprem tarihi itibarıyla, bu illerdeki mükelleflerin, 6.2.2023 ila 31.7.2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir" denildi.
VERGİ BEYANNAME VE BİLDİRİMLERİN SÜRESİ UZATILDI
Yapılan açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
"Mücbir sebep süresince, verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri 15.8.2023 günü sonuna kadar, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri de 31.8.2023 gününe kadar uzatılmıştır. Halen uygulaması devam eden 7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunları kapsamında Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme sürelerinin; mücbir sebep halinin bitim tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihlerine uzatılması hususunda gerekli hazırlıklar yapılmaktadır. Devletimiz, depremden etkilenen tüm vatandaşlarımızın yanındadır ve gereken tüm desteği ilerleyen dönemde de kesintisiz şekilde vermeye devam edecektir. Ülkemiz ve milletimiz, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde bu günleri inşallah en kısa sürede geride bırakacaktır."
20:14 SERİN 2 APARTMANI'NDA 1 KADININ CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak'taki Serin 2 Apartmanı'nın enkazında yapılan arama- kurtarma çalışmalarında bir kadının cansız bedenine ulaşıldı. Depremin yaşandığı andan itibaren arama-kurtarma faaliyetlerini aralıksız yürüten ekipler, enkaz altındaki sesleri dinleyerek yaşayan kişilerin olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor.
20:12 BAKANLAR AKAR, KOCA VE DÖNMEZ HATAY'DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINI HAVADAN İNCELEDİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremin etkilediği Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını havadan inceledi.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise saat 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, Hatay'ın da aralarında bulunduğu 10 ilde başlatılan arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin hemen ardından beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay’a gelen Bakan Akar, burada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile arama kurtarma çalışmalarını yerinde takip ediyor.
Kent merkezine giderek çalışmaları inceleyen, arama kurtarma ekiplerinden çalışmalara ilişkin bilgi alan Bakanlar, daha sonra helikopterle havadan genel çalışmaları inceledi. Milli Savunma Bakanı Akar, Sağlık Bakanı Koca ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez’e Hatay Valisi Rahmi Doğan da eşlik etti.
20:07 MSB: İskenderun Limanında meydana gelen yangın, Kara Kuvvetlerimize ait helikopterler ve Hava Kuvvetlerimize ait uçağın havadan müdahalesi ile söndürüldü.
19:54 DEPREMİN ARDINDAN FAHİŞ FİYATLA EKMEK SATAN FIRINLARA CEZA
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen iller arasında yer alan Diyarbakır’da fırınlarda fahiş fiyatla ekmek satıldığı ihbarları üzerinde Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı denetim gerçekleştirdi. Kent merkezinde 15 fırında denetim yapan zabıta ekipleri, fahiş fiyatla satış yapan ve gramaja aykırı ekmek üreten 5 fırına cezai işlem uyguladı. Denetimler sürüyor.
19:50 AFAD: 4 BİN 544 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada; Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olmak üzere 435 sarsıntı daha olduğu belirtildi. Depremlerde; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 4 bin 544 kişinin hayatını kaybettiği ve 26 bin 721 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
19:34 'KİLİS'TE ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI: 22 ÖLÜ, 466 YARALI'
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kilis'te arama faaliyetlerinin sona erdiğini ve enkaz altında kimsenin kalmadığını söyledi. Bakan Muş, Kilis Valiliği'nde yaptığı açıklamada, çok boyutlu bir doğal afet ile karşı karşıya olunduğunu belirtti. Kilis'te, depremde 466 kişinin yaralandığını belirten Bakan Muş, "Bunların şu an itibarıyla 30'u serviste, 14'ü yoğun bakımda. Geri kalan vatandaşlarımız taburcu edilmiş durumda. 22 vefat var Kilis'imizde. Buradaki 10 vatandaşımız Kilis'te ikamet eden, 12 vatandaşımız da diğer illerden buraya gelen ve vefat eden vatandaşlarımız. Şu an itibarıyla Valiliğimiz koordinasyonunda hasar tespit çalışmaları yürütülmekte. An itibarıyla yapılan tespitlerde 138 binanın ağır hasarlı olduğu, 119 binanın yıkık durumda olduğu ilgili birimlerce tespit edilmiş durumdadır" diye konuştu.
Kilis'te hayatın yavaş yavaş normale döneceğini vurgulayan Bakan Muş, vatandaşların hasarlı binalardan uzak durmasını istedi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, daha sonra Kilis'te, depremde hayatını kaybeden Yakup ve Veysel Çetin isimli kardeşlerin cenaze törenlerine katıldı.
19:30 MSB: KKTC'DEKİ 14'ÜNCÜ ZIRHLI TUGAY KOMUTANLIĞI PERSONELİ MERSİN'E GELDİ
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) konuşlu bulunan 14'üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı personelinin arama- kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere Mersin'e geldiğini duyurdu.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde konuşlu bulunan 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığımız personeli, arama- kurtarma çalışmalarına destek için Mersin’e geldi. Mehmetçikler, deprem bölgesine intikal ediyor" denildi.
19:14 7.7’LİK DEPREMİN DİYARBAKIR’DAKİ YENİ GÜVENLİK KAMERASI GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem anına ait Diyarbakır’daki güvenlik kamerası görüntüleri, depremin şiddetini ortaya çıkardı. Kayapınar ilçesinde bir sitenin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde 55 saniye süren depremin başlamasıyla beraber ortaya çıkan ışık hüzmesi ile ağaçların ve yandaki binanın sallanması yaşanan afeti gözler önüne serdi.
19:11 38 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ ÇIKTI
Malatya'da Battalgazi ilçesi Dabakhane Mahallesi Bakırcılar Çarşısı yanında yer alan Özlem Oteli enkazında bir kişinin sağ olduğu bilgisi üzerine ekipler bu bölgeye yönlendirildi. Yaklaşık 2 saat süren çalışmaların ardından otel müşterisi olduğu sanılan ve kimliği henüz bilinmeyen 60 yaşlarında bir erkek kişi, enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Ekipler tarafından sedyeyle taşınan kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı.
KIRÇAVUŞ OTELİ'NDEN 2 CESET DAHA ÇIKARILDI
Malatya Büyükşehir Belediyespor Voleybol takımının konakladığı ve dünkü ilk depremde enkaza dönüşen Kırçuval Oteli'nde arama- kurtarma çalışmaları sürüyor. Hiçbir sese rastlanmayan otel enkazında öğle saatlerinde 1 cesedin çıkarılmasının ardından 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler enkazda çalışmalarını sürdürüyor.
18:54 1 GÜN ÖNCE ANJİYO OLDU, DEPREM OLUR OLMAZ EKİBİYLE DİYARBAKIR'A GELDİ
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden 1 gün önce Siirt Devlet Hastanesi’nde kalp rahatsızlığı nedeniyle anjiyo olan, Siirt Belediyesi İtfaiye Müdürü Mizbah Yılmaz, depremin hemen ardından 15 kişilik ekibiyle Diyarbakır’a geldi.
'NE KADAR CANLIYA ULAŞIRSAM O KADAR İYİLEŞİRİM'
Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi Emek Caddesi 482’nci Sokak’ta bulunan Akar Apartmanı’nın enkazındaki çalışmalara katılan ekip, şu ana kadar 4 yaralı ve 16 cansız bedeni enkaz altından çıkardı. Sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Yılmaz, "Burada yaşanan depremden 1 gün önce, rahatsızlığımdan dolayı Siirt Devlet Hastanesi’nde anjiyo oldum. Depremi duyduktan sonra, Diyarbakır halkının yalnız kalmaması için Siirt’ten gelerek burada arama- kurtarma çalışmalarına katıldık. Burada 4 yaralı, 16 da cansız bedene ulaştık. 1,5 yıl önce de Antalya’nın Manavgat ilçesinde yaşanan orman yangınına giderek 12 gün boyunca müdahale ettik. Ne kadar yorgun olsak da buradaki canlı insanlara ulaşmak bizi rahatlattı. Buradaki olaylar durulmadıkça ayrılmayacağız. Rahatsızlığım iyiye giriyor, çok iyiyim. Ne kadar canlı çıkarırsam, o kadar da iyileşiyorum. 36 yıldır itfaiyecilik mesleği içerisindeyim. 36 yıldır da Siirt’te hizmet ediyorum." dedi.
18:53 EGM: PROVOKATİF PAYLAŞIM YAPAN 7 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
1 TUTUKLAMA
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), deprem sonrası sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 135 hesap yöneticisi tespit edildiğini ve 7 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınan 1 kişinin ise tutuklandığı bildirildi.
Öte yandan yapılan çalışmalar sonrası; depremzedelere yardım etmek isteyen vatandaşları suistimal etmek amacıyla oluşturulmuş 16 adet internet sitesi, resmi kurumların adını kullanan 4 adet sosyal medya platformu hesabı ve 'deprem yardımı' teması kullanılarak para yatırılması talep edilen 3 adet kripto varlık cüzdana adresi tespit edilerek gerekli işlemlerin yapıldığı duyuruldu.
18:45 AFAD: 3 BİN 703 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada; Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olmak üzere 422 sarsıntı daha olduğu belirtildi. Depremlerde; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 3 bin 703 kişinin hayatını kaybettiği ve 22 bin 286 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Bölgede görevlendirilen arama ve kurtarma personel sayısının 59 bin 971, başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör iş makineleri olmak üzere toplam araç sayısının 4 bin 746'e ulaştığı kaydedildi. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu 65 ülkeden yardım için gelen 3 bin 251 personelin afet bölgesine sevk edildiği belirtildi.
Öte yandan, Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 88 hava unsuruyla İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulduğu duyuruldu.
17:29 32 SAATİN ARDINDAN MUCİZE KURTULUŞ
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle yaşanan büyük yıkım sonrası Türkiye’nin dört bir yanından arama- kurtarma ekipleri, bölgelere gönderildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı 25 personel de 3 itfaiye aracı ile afet bölgesine ulaşarak arama- kurtarma çalışmalarına katıldı. AFAD ile koordineli yürütülen çalışmalarda itfaiye ekipleri, 3’ü çocuk 7 kişiyi sağ çıkardı. Elbistan ilçesinde itfaiye ekipleri, ilk olarak çöken 7 katlı binanın altında mahsur kalanlara ulaşmak için mücadele etti. Kurtarma çalışmalarında önce ailenin en küçük üyesine ulaşıldı. 5 yaşındaki çocuğun enkazdan çıkarılması sırasında itfaiye ekipleri, büyük sevinç yaşadı. Ekipler, daha sonra ailenin diğer üyelerine de sağ ulaşmayı başardı. İtfaiye ekipleri, 32 saat sonra da 10 yaşındaki çocuğa sağ ulaştı. Enkazlardan kurtarılanlar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
17:22 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A LİDERLERDEN 'GEÇMİŞ OLSUN' TELEFONU
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayan İran Cumhurbaşkanı Reisi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile yaptığı telefon görüşmelerinde de deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
17:19 9 KATLI APARTMAN ÇIKAN SESLER ÜZERİNE BOŞALTILDI
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden etkilenen Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi 486'ncı Sokak’ta bulanan 9 katlı Selam Apartmanı, binadan çıkan sesler üzerine çökme ihtimaline karşı tahliye edildi. Polis ve jandarma bina çevresine güvenlik bariyeri çekerek önlem aldı.
‘BİRKAÇ EŞYA ALABİLDİK’
Apartmanda oturan Ramazan Karabulut (42), 3 yıldan bu yana apartmanda oturduğunu ifade ederek, “Deprem oldu biz de ilk gün dışarı çıktık, bugün içeri girdik. Birkaç tane eşya almaya çalıştık. Polisler bize 'Binayı boşaltın, bina çöküyor' dedi. Binanın kolonları çatlamış, çökecek. 3 çocuğumla dışarı eşya çıkarıyorduk. Polisler öyle söyleyince birkaç eşya alabildik. Bundan sonra babamın evi köyde. Biz de birkaç gün oraya onların yanına gideceğiz. Sonra ne yapacağız bilemiyorum” dedi.
17:14 161 KİŞİLİK ABD EKİBİ YOLA ÇIKTI
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) İnsani Yardım Bürosu ekipleri, deprem felaketinde sebebiyle Türkiye’ye doğru yolu çıktıklarını duyurdu.
İnsani Yardım Bürosu, açıklamasında 161 uzman personel ile 12 arama-kurtarma köpeğinin daha önce Türkiye’ye gelen USAID ekibine katılacağı ifade edildi.
17:04 AZERBAYCAN, 370 KİŞİLİK EKİPLE DEPREM BÖLGESİNDE
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde ilk yardıma koşan ülke Azerbaycan oldu. Azerbaycan'dan gelen 370 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgesinde enkazdan can kurtarmak için çalışıyor.
Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birçok ülke yardım talebinde bulundu. Büyük felaket için Türkiye'nin yardımına ilk koşan ülke Azerbaycan oldu. Ölü ve yaralı sayısının her geçen saat arttığı felaketin ilk gününde Azerbaycan'dan yola çıkan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgesinde görev aldı. 120 kişi, depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, 250 kişi de diğer illerde görev yapıyor.
Tam tehçhizatlı profesyonel ekipler 10, 15, 20 kişilik gruplar halinde deprem bölgesinde yıkılan binalarda can kurtarmak için büyük çaba harcıyor. Azerbaycanlı arama kurtarma ekiplerine, Türkiye'den görevlendirilen rehberler eşlik ediyor. 370 kişilik ekip, saatler süren çalışmaların ardından birçok enkazdan bazı depremzedeleri sağ kurtarmayı başardı. Ekipler, cansız bedenlerin de enkazdan çıkarılmasına yardım etti.
Kahramanmaraş merkezde yıkılan apartmanın enkazında çalışan Azerbaycan arama kurtarma ekibinde görevli Maisıı Aliyev (27), 16 kişinn cansız bedenini çıkardıklarını söyledi. Enkazda 3 kişinin sesini aldıklarını belirten Aliyev, "Şimdi onlara ulaşmaya çalışıyoruz. İnşallah iyi haberler vereceğiz" dedi. İzmir depreminde de görev aldığını belirten Aliyev, diğer arkadaşlarının da bölgede yıkılan diğer binalarda gruplar halinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Türkiye'nin büyük bir felaket yaşadığını belirten Aliyev, "Biz her zaman olduğu gibi yine Türkiye'nin yanındayız" diye konuştu.
Azerbaycan arama kurtarma ekibine rehberlik eden Serkan Kantar da "Azerbaycan'dan gelen arkadaşlar bize yardım ediyor. Hep birlikte elizimden geldiğince insanlara canlı ulaşmaya çalışıyoruz. Çok büyük bir felaket" ifadelerini kullandı.
16:52 35’İNCİ SAATTE MUCİZE KURTULUŞ
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7'lik depremde, çok sayıda binanın yıkıldığı ve hasar gördüğü Gaziantep’te, arama-kurtarma çalışmalarının 35’inci saatinde, 6 katlı Gölgeler Apartmanı'nın enkazından 2 kişi sağ kurtarıldı. Bölge halkı ve arama-kurtarma ekipleri tarafından alkışlarla çıkarılan genç, sağlık ekiplerinin kontrolünün ardından hastaneye götürüldü.
Öte yandan yakınlarının bulunduğu enkazın başından ayrılmayanlar, soğuk havaya rağmen çalışmaları takip ederek, bir an olsun bölgeden gitmedi. Ekipler, iş makineleriyle molozları kaldırırken, zaman zaman seslik çağrısı yaparak enkaz altını dinleme çalışmalarını sürdürüyor.
SURİYELİ ASYA, 30 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI
Trabzon'dan Malatya'ya giden İHH İnsani Yardım Vakfı gönüllüleri, merkezde yıkılan 6 katlı binanın altında kalan Suriyeli Asya'yı 30'uncu saatte kurtardı. Hastaneye kaldırılan küçük kızın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Asya'nın mucize kurtuluşu, cep telefonu kamerasına yansıdı. Ekiplerin 'Nasılsın' sorusuna Asya'nın, 'Ağabey dizim çok ağrıyor' yanıtını verdiği duyuldu.
ALPERGÜN APARTMANI ENKAZINDA GENİŞ KORİDOR
Öte yandan Adana’nın Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde depremle birlikte enkaz olan 14 katlı Alpergün Apartmanı’nın arama-kurtarma çalışmalarında ekip sayısı arttı. Başka illerden gelen AFAD gönüllülerinin de katılımıyla halkın da destek verdiği geniş koridorda, enkazın üst bölgesinden alınan beton parçaları, kovalarla tahliye edildi. Ekipler, enkaz altındakilere ulaşmaya çalışırken, zaman zaman sessizlik istedi; aileler de umutlu bekleyişini sürdürdü.
YOL KAPANDI
Kozan ilçesi ile Saimbeyli ilçesini birbirine bağlayan kara yolu ise toprak kayması sonucu kapandı. Araç trafiğine tamamen kapanan yolun açılması için ekipler, çalışma başlattı.
16:38 İÇİŞLERİ: DEPREM BÖLGELERİNDE 38 BİN 487 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ
İçişleri Bakanlığı, deprem bölgelerinde 31 vali ve 61 kaymakam ile 38 bin 487 personel görevlendirildiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Depremden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerine sadece İçişleri Bakanlığı'nca 1536 AFAD, 893'ü Polis Arama Kurtarma (PAK) olmak üzere 6 bin 183 polis, 296 Jandarma Arama Kurtarma (JAK), 216 Jandarma Özel Harekat (JÖAK), 17 bin jandarma personeli, 527 Sahil Güvenlik Komutanlığı, 7 bin 510 gönüllü, 5 bin 219 güvenlik korucusu olmak üzere toplam 38 bin 487 personel görevlendirilmiştir. Bölgeye ayrıca personel sevkiyatı sürmektedir" denildi.
Deprem bölgesindeki illerde yürütülen çalışmalara destek olunması için çevre il ve ilçelerden de 31 vali ile 61 kaymakamın görevlendirildiği belirtilerek, "Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla 1 Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisi, 11 Emniyet Genel Müdürlüğü, 2 Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 26 Jandarma Genel Komutanlığı hava aracı gönderilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2 mobil mutfak TIR'ı, Jandarma Genel Komutanlığına bağlı 2 mobil mutfak TIR'ı ve 1 mobil fırın bölgeye sevk edilmiştir" açıklaması yapıldı.
16:21 BAKAN AKAR VE KOCA, HATAY'DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, Hatay'ın da aralarında bulunduğu 10 ilde başlatılan arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin hemen ardından beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay'a gelen Bakan Akar, burada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile arama kurtarma çalışmalarını yerinde takip ediyor. Hatay'daki arama kurtarma çalışmalarının koordine edildiği AFAD Koordinasyon Merkezi'nde brifing alan Bakan Akar ve Koca daha sonra kente merkezine giderek çalışmaları yerinde inceledi, arama kurtarma ekiplerinden çalışmalara ilişkin bilgi aldı, talimat verdi. Bakan Akar ve Koca'ya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever ile Hatay Valisi Rahmi Doğan da eşlik etti.
16:04 OSMANİYE'DE 293 KİŞİ ARANIYOR
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük deprem ve artçı sarsıntılardan etkilenen Osmaniye'de yıkılan 127 binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 293 kişiye ulaşılamadığı kentte, kurtarma çalışmalarına Balıkesir İtfaiyesi Arama Kurtarma ekipleri de destek veriyor.
VOLEYBOLCULARIN KALDIĞI OTELİN ENKAZINDAN CESET ÇIKARILDI
Malatya Büyükşehir Belediyespor Voleybol takımının konakladığı, dünkü ilk depremde yıkılan Kırçuval Oteli'nde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Öğle saatlerinde aralıklarla yaşanan artçı depremler kurtarma faaliyetlerini zaman zaman aksatırken, yapılan çalışmalar sonucu bugün saat 15.00 sıralarında enkazdan bir ceset çıkarıldı. Ceset, kimlik tespiti için adli tıpa gönderildi.
Çalışmalara iş makinelerinin yanı sıra AFAD ve itfaiye ekipleri de eşlik ediyor.
15:51 HATAY VE MALATYA HAVALİMANLARINDA ONARIM ÇALIŞMASI
Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hasar gören Hatay ve Malatya havalimanlarının yeniden ulaşıma açılması için çalışma başlatıldı.
Kahramanmaraş'ta dün meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem nedeniyle Hatay Havalimanı yolunda derin çatlaklar oluştu. Ayrıca pistteki yarılmalar nedeniyle de havalimanı uçuşlara kapatıldı. Malatya Havalimanı'nın ise çatısı çöktü. Terminal binasının hasar görmesiyle burada da havalimanı, sivil uçuşlara kapatıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve valilikler ile TAV Havalimanları Holding iş birliğinde 2 havalimanının da yeniden ulaşıma açılabilmesi için çalışma başlatıldı. İş makineleri ile yapılacak çalışmalarla havalimanlarının en kısa sürede hizmete açılmasının hedeflendiği belirtildi.
14:54 İSTANBUL'DAN DEPREM BÖLGESİNE YENİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİ YOLA ÇIKTI
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından çevre illerden de olmak üzere toplam 56 kişilik arama kurtarma ekibi İstanbul'dan 2 uçakla yola çıktı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve toplamda 10 ili etkileyen depremde ekiplerin çalışması devam ediyor. Çevre illerden İstanbul Atatürk Havalimanı’nda toplanan AFAD, AKUT, Toplumsal Afet Derneği ve ilçe belediyelerin arama kurtarma ekibi toplam 56 kişi Türk Hava Kuvvetlerinin kargo uçağıyla Adana Havalimanı’na havalandı. Ekipler Adana’ya iniş yaptıktan sonra ihtiyaç sırasına göre deprem bölgelerine gidecek. Öte yandan 3 askeri kargo aracında 2'si ekipleri taşırken 1 tanesi ise malzemeleri doldurup deprem bölgesine gidecek.
14:50 3 BİN 549 CAN KAYBI, 22 BİN 168 YARALI VAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 549, yaralı sayısının ise 22 bin 168 olduğunu açıkladı.
14:31 TBMM'DEN DEPREM YARDIMI KAMPANYASI
TBMM Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ayni yardım kampanyası başlatıldığını duyurdu.
Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, TBMM Acil Durum Yönetimi Merkezi tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliğiyle deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan malzemelerin belirlendiği belirtilerek, "Bu çerçevede, deprem bölgelerine gönderilecek malzemelerin, mevsim koşullarına ve her yaş grubuna uygun paketlenerek sağlam bir koli içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir. Nakdi yardım yapmak isteyenler AFAD ve Kızılay'ın web sitelerinde açıklanan hesaplarına gönderebilirler" denildi.
Yardımların 10.00-17.00 saatlerinde arasında TBMM Tören Alt Salonu’nda toplanacağı belirtildi. Meclis tarafından kabul edileceği duyurulan ihtiyaç listesinde; battaniye, uyku tulumu, nevresim takımı, kıyafet (bebek, çocuk ve yetişkin), ayakkabı ve bot (bebek, çocuk ve yetişkin), mont, kaban ve palto (bebek, çocuk ve yetişkin), atkı, bere ve eldiven, bebek maması, bebek bezi, yenilebilir dayanıklı hazır gıda, ısıtıcı, powerbank, hijyen seti ve kadın hijyen seti yer aldı.
Öte yandan AK Parti Meclis Grubu da nakdi yardım kampanyası başlattıklarını duyurdu. Kampanyaya başta milletvekilleri olmak üzere teşkilatlar da davet edildi.
14:30 VALİ ÇUHADAR: EKİPLERİN BİR AN ÖNCE ADIYAMAN’A GELMESİ GEREK
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Adıyaman’da, ekiplerin enkazda arama- kurtarma çalışmaları sürüyor. Vali Mahmut Çuhadar başkanlığında kurulan Kriz Koordinasyon Merkezi'nde depreme ilişkin gelişmeler, anlık değerlendiriliyor. AFAD, itfaiye ve 112 ekipleri tarafından enkazda çalışma yürütülüyor. Çok sayıda kişi de ekiplere yardım ediyor. Yakınları enkaz altında kalanlar, cadde ve sokaklarda ateş başında ekiplerden gelecek iyi haberleri bekliyor.
Kentte 100'e yakın binanın yıkıldığını, 28 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Çuhadar, "Şu anda çöküntüler altında belki yüzlerce insanımız var, ekiplerimizi koordine ediyoruz. Çevre illerden özellikle AFAD ekiplerinin bir an önce Adıyaman'a gelmesi gerekiyor" dedi.
KKTC’DEN GELEN KOLEJ TAKIMININ KALDIĞI OTEL DE ÇÖKTÜ
Kentte Atatürk Bulvarı’nda, KKTC'den gelen Gazimağusa Türk Maarif Koleji ortaokul erkek voleybol takımı oyuncularının kaldığı otel de çöktü. Otelin tam kapasite dolu olduğu, 140'a yakın kişinin bulunduğu öğrenildi.
6 KATLI BİNANIN YIKILMASI KAMERADA
Öte yandan Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğündeki depremde hasar gören, Trabzon Caddesi'nde bulunan 6 katlı Onikişubat Apartmanı'nın, 7.6'lık depremde yıkılma anının görüntüleri ortaya çıktı.
Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, bina yıkıldığı sırada caddede olanların kaçıştığı anlar yer aldı.
14:30 MSB: AKUT EKİBİNİN ADANA'YA ULAŞIMI SAĞLANDI
Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB), Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklarla, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin Ankara'dan Adana'ya ulaşımının sağlandığı bildirildi.
MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Arama-kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine ulaştırılmasına yönelik uçuşlarımız aralıksız sürüyor. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar Ankara'dan Adana'ya AKUT ekiplerinin ulaşımını sağladı" denildi.
14:26 Adalet Bakanı ve HSK BAŞKANI Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi.
13:56 KAHRAMANMARAŞ'TA SEFERBERLİK
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, bölge illerini vurdu. Kahramanmaraş merkezde yüzlerce bina yıkıldı, binlerce binada da büyük hasar oluştu. Enkaz altında kalanlar için herkes seferber oldu, kurtarılan yaralılar ise hastanelere kaldırıldı. AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin de dahil olduğu çalışmalar, dünden bu yana aralıksız sürdürülüyor. Çalışmalara ayrıca Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, askerler ve çevik kuvvet polisleri katıldı. Halkın da destek verdiği çalışmalar titizlikle yürütülüyor.
Ekiplerin yoğun çaba harcadığı kentte, depremzedeler de enkaz altında kalan yakınlarından gelecek iyi haberi bekliyor. Depremzedeler, enkazların çevresinde ateş yakarak bekleyişini sürdürüyor. Eşini, çocuğunu ya da anne- babasını bekleyen depremzedeler, çok fazla yıkım olduğunu ve enkaz altındakilerin kurtarılması için daha fazla ekibe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Depremzedeler, gözyaşları içinde dua ederek yakınlarının kurtarılmasını istediklerini anlattı.
ÇADIR KENTLER KURULUYOR
Soğuğun, karın ve kuvvetli yağmurun etkili olduğu kentte, bu sabahtan itibaren çadır kentlerin kurulmasına da başlandı. Kahramanmaraş 12 Şubat Stadyumu ile fuar alanında AFAD görevlilerince kurulan çadırlar, depremzedelere tahsis edildi. Çadırların farklı ve uygun bölgelere yayılacağı, böylece mağduriyetin önlenmesinin önüne geçileceği kaydedildi.
DEPREMZELERE YARDIMLAR
Kahramanmaraş'ta birçok iş yeri de açılamadı. Kepenklerin kapalı olduğu kentte depremzedelerin gıda, su, yiyecek ve diğer ihtiyaçları; Kızılay, AFAD ve sivil toplum örgütlerince karşılanıyor. Kentin çeşitli noktalarında araçlarla getirilen yardım malzemeleri, depremzedelere teslim ediliyor.
98 YARALI GEMİ İLE MERSİN'E GETİRİLDİ
Öte yandan Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremde yaralanan 98 kişi, 'TCG İskenderun' gemisi ile Mersin Limanı'na getirildi. 30 refakatçi ile birlikte gemiden alınan yaralılar, limanda bekletilen ambulanslarla Mersin'deki çeşitli hastanelere sevk edildi.
13:15 ENKAZDAN 24 SAAT SONRA KURTARILDI
Malatya’da sabah saatlerinde başlatılan arama- kurtarma çalışmaları, aralıksız sürdürülüyor.
Battalgazi ilçesi Dabakhane Mahallesi’nde bulunan Sarıbeyoğlu İşhanı’ndaki ofisinde öğle saatlerinde ikinci depreme yakalanan ve çöken binanın enkazında kalan mali müşavir Abdullah Bircan (78), ekiplerin çalışmasıyla yaklaşık 24 saat sonra sağ çıkarıldı. Halatla indirilen Bircan, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmasını izleyen yakınları, sevinç gözyaşı döktü.
İSKENDERUN’DA MİNİK MUNE, ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin vurduğu bölgelerden Hatay’ın İskenderun ilçesine, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü arama- kurtarma ekipleri sevk edildi. İş makinesi ve araçlar ile İskenderun’a ulaşan ekipler, enkazlarda arama- kurtarma çalışmalarına başladı. Yıkılan binada çalışma yapan ekipler, enkaz altındaki çocuğun sağ olduğunu belirledi. Beton blok ve demirler arasında sıkışan Mune Rezzak’ı (4) kurtarmak için yoğun çalışma yapan ekipler, demirleri keserek çocuğu yaralı çıkardı. Sedyeye alınan Mune Rezzak, bölgedeki sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılırken, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hatay İskenderun’a ulaşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma ekibimiz 4 yaşındaki güzel kızımızı bularak sağ salim kurtardılar. Var gücüyle canı gönülden çalışan, bize bu mutluluğu yaşatan tüm arama kurtarma ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.
13:08 GÖNÜLLÜLERİN DEPREM BÖLGESİNE GİDİŞLERİ SÜRÜYOR
Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen gönüllülerin, İstanbul Havalimanı'ndan deprem bölgesine gidişleri sürüyor.
İstanbul'dan deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen yardım gönüllüleri, özel uçuş seferleriyle Adana'ya gönderildi. İstanbul Havalimanı'nda toplanan yardım gönüllüleri burada bilet ve kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından uçaklara bindirildi. Adana'ya gidecek olan gönüllüler burada arama kurtarma çalışmalarına destek verecek.
"ONLARIN BİZLERE İHTİYACI VAR"
Deprem bölgesine giden gönüllülerden Ediz Bekçi, "İlk görevim Gaziantep'e en erken saatte ulaşıp, depremzedelere, enkazın altında kalanlara yardım etmek. Başka hiçbir hedefim yok. Şu andaki tek hedefim o. Herkesin bilgisi olsun, şu günlerde şu soğukta enkaz altına kalanların, depremzedelerin bizlere ihtiyacı var. En kısa zamanda gitmek istiyorum" dedi. Yiğit Yüksel ise, "Gaziantep'ten Hatay'a geçeceğiz. Zaten 48 saat kuralı da geçti. Oradakilere bir nebze de olsa yardımda bulunmak istiyoruz. AFAD vesilesiyle bölgeye gidiyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" diye konuştu. İstanbul Havalimanı'nda Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ARFF şefi Hüseyin Yaşar ise şunları söyledi: "ARFF olarak daha önce bu işin eğitimini almış, AFAD ile beraber çalışmış bir ekiple onların koordinesinde arama kurtarma çalışmalarına tabii olacağız. Adana bölgesinde gösterilen yerlerde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
13:04 ŞANLIURFA’DA ENKAZDAKİLER İÇİN SEFERBERLİK
Şanlıurfa dahil 10 ili etkileyen 7.7’lik depremde yıkılan binalarda arama- kurtarma çalışmaları 2’nci günde de sürdürülüyor. Depremin şiddetli hissedildiği kentte evleri hasar görenler, geceyi parklarda, spor salonlarında, araçlarda ve sosyal tesislerde konaklayarak geçirdi. Bu sabah itibarıyla kent genelindeki belli noktalarda konaklama için AFAD tarafından çadır dağıtımına başlandı. Çadırlar polis, asker ve bölge halkı iş birliğiyle kurulmaya başlandı. Kent merkezi ile ilçelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle akaryakıt istasyonlarında yakıt ve fırınlarda ekmek sıkıntısı yaşanırken, belediye ekiplerine belli noktalarda sıcak çorba servisi yapıldı.
18 SAAT SONRA KURTARILDI
İpekyolu Caddesi'nde bulunan Osmanağa Apartmanı’nın enkazından 18 saat sonra bir kadın, yaralı olarak kurtarıldı. Kentte arama- kurtarma çalışmaları sürdürülürken, Şanlıurfa ve ilçelerinde 30 binanın yıkıldığı, 95 kişinin hayatını kaybettiği 1195 kişinin ise kent merkezindeki hastanelerde tedavilerine devam edildiği öğrenildi.
8 BİN PERSONEL GÖREVDE
Kent merkezi ve ilçeleri ile yaklaşık 3 milyona varan nüfusuyla depremden etkilenenler için 8 bin kişilik arama-kurtarma ekibi görevlendirildi. Şanlıurfa Valiliği’nde oluşturulan kriz masasında Vali Salih Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, jandarma, polis ve ilçe belediye başkanları ile krizi 24 saat esasına göre yürütmeye çalışıyor. Kentte yıkım tehlikesi bulunan evlerin tespiti için de ekipler çalışma yürütüyor. Riskin devam ettiği kentte yetkililer, hasarlı evlere girilmemesi uyarısında bulunuyor.
HIRSIZLIKLARA KARŞI POLİS DEVRİYEDE
Depremin ardından evlerini boşaltanların bazılarının, hırsızlık korkusu nedeniyle binaların önünden ayrılmaması da dikkat çekti. Tahliye edilen evlerin çevresinde polis, 24 saat devriye gezerek olası olumsuzlukların önüne geçmeye çalışılıyor.
HASTANELER DEPREM YARALILARI İÇİN BOŞALTILDI
Öte yandan afet öncesi hastanede yatanlar ve hayati tehlikesi bulunmayanlar, taburcu edilirken, depremde yaralananlara yer açılmaya başlandı. Depremde hayatlarını kaybedenlerin cenazeleri de işlemlerin ardından yakınlarına teslim edilerek toprağa veriliyor. Deprem nedeniyle kent merkezi ve ilçelerinde ise elektrik kesintisi devam ediyor.
12:47 İSTANBUL'A GETİRİLEN YARALI DEPREMZEDE YAKINI: HAYATİ TEHLİKESİ YOK
Kahramanmaraş depremlerinde yaralı olarak enkazdan çıkarılanlardan askeri uçakla Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne, Adıyaman'dan getirilen yaralı depremzede Vahit Karlı'nın yakını Hüseyin Uslu, "Çok şükür hayati tehlikesi yok. Belinden darbe almış, operasyon geçirecek. Orada kendi imkanlarıyla molozları kaldırıp, çocukları oradan çıkarttılar. Ailenin geri kalanın hala enkaz altında olduğu bilgisini aldık" dedi.
Adıyaman'dan dün gece askeri kargo uçağıyla İstanbul'a getirilen yaralı depremzedelerin Bağcılar ve Bakırköy Devlet Hastanesi, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavileri sürüyor. Adıyaman'dan getirilen 18 yaşındaki Vahit Karlı'nın yakınları, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne gelerek sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Yakını Hüseyin Uslu, hayati tehlikesinin olmadığını öğrendikleri için rahatladıklarını belirtti.
"AİLESİNDEN ENKAZ ALTINDA OLANLAR VAR"
Depremzede yakınının belinden yaralandığını ve operasyon geçireceğini ifade eden Hüseyin Uslu, "İnşallah durumu iyi olacak. Ailesiyle birlikte enkaz altında kaldı. Babası ve küçük kardeşi şu anda Ankara'da. Onları kendi imkanlarımızla Ankara'ya götürdük. Bilinci yerinde ve çok üzgün. Depremin şokunu yaşıyor. Apartmanın ikinci katında kardeşiyle beraber enkazın altında kalmışlardı. Bize babası ulaştı. Babası 'Buraya kepçe gönderin' dedi. Biz de görevlilere bildirdik. Orada kendi imkanlarıyla molozları kaldırıp çocukları oradan çıkarttılar. Ailenin geri kalanın hala enkaz altında olduğu bilgisini aldık" diye konuştu. kullandı.
12:48 AFAD: 3 BİN 432 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
YARALI SAYISI 21 BİN 103
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada; dün saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiği ve ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olmak üzere 312 sarsıntı daha olduğu belirtildi. Depremlerde; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da toplam 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiği ve 21 bin 103 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Bölgede görevlendirilen arama ve kurtarma personel sayısının 25 bin 693, araç sayısının 360, 629'u vinç olmak üzere iş makinesi sayısının da 3 bin 361'e ulaştığı kaydedildi.
Ayrıca Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu 65 ülkeden yardım için gelen 2 bin 769 personelin afet bölgesine sevk edildiği belirtildi.
12:32 KÜÇÜK BEKİR, 24 SAAT SONRA ENKAZDAN KURTARILDI
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye giden İstanbul'un Esenyurt Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ESAK), enkaz altında kalanlar için seferber oldu. Çok sayıda binanın yıkıldığı Antakya ilçesinde çalışma başlatan ekipler, enkaz altında 24 saat kalan küçük Bekir'i kurtardı. Çocuğa saat 04.30 sıralarında ulaşan ekipler, annesini de yoğun çabalar sonucu enkazdan çıkardı. Bekir ile annesi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
PAK EKİBİ, 7 KİŞİYİ KURTARDI
Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından Van'dan da bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi. Malatya'ya giden Van Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Polis Arama Kurtarma (PAK) ekibi, enkaz bölgelerinde çalışma yaptı. Enkaz altında kalan 7 kişiye ulaşılarak sağ kurtulmaları sağlandı. Van Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü belirtildi.
EYLÜL, 29 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI
Adıyaman'ın Malazgirt Mahallesi 1071 Sokak'taki 5 katlı binada sürdürülen arama- kurtarma çalışmalarında, 29 saat sonra mucize yaşandı.
Bölgedeki Gümüşhane Belediyesi itfaiyesi ile Trabzon Sürmene Arama Kurtarma (SÜRAK) gönüllü ekipleri, gelen sesler üzerine indikleri enkazdan Eylül İklim Bali adlı çocuğu enkazdan yaralı çıkardı. Hastaneye kaldırılan küçük kızın durumunun iyi olduğu öğrenildi. Eylül'ün mucize kurtuluşu ise cep telefonu kamerasına yansıdı.
DEPREMZELER İÇİN TÜROFED'E BAĞLI OTELLER HAZIR
Öte yandan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, TÜROFED ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle deprem destek kampanyasının başlatıldığını söyledi. TÜROFED'e bağlı tüm tesislerin kapılarının depremzedelere açıldığını aktaran İşler, "1170 İzmir içinden, 1000'e yakın Çeşme'den toplam 2170 yatak, ilk kapasitede verildi. İhtiyaç halinde bunlar artırılmak üzere bekliyor. İzmir, depremzedelere kollarını açmış şekilde bekliyor. Sadece İzmir değil; Bodrum, Antalya, Alanya, Marmaris, İstanbul, Bursa, Kapadokya, Kayser, Ankara, Karadeniz, Mersin, Fethiye, Kuşadası, Didim, Seferihisar, Foça, Ayvalık, Eskişehir, Afyon, Uşak gibi tüm TÜROFED'e bağlı bölgelerde yatak tahsis edildi. Gün, birlik olma günüdür" dedi.
Mehmet İşler, afet merkeziyle koordineli olarak 15 bölgedeki oda sayılarına ilişkin bilgileri merkeze ilettiklerini dile getirdi. Bu kapsamda ilk kafilenin Diyarbakırlı iş insanının kiraladığı uçakla Bodrum'a geldiğini belirten İşler, "Bodrum'un yanı sıra bölgede bulunan TÜROFED tesislerinde depremzedeler ağırlanmaya başlandı. Antalya 20 bin yatak, Alanya 10 bin yatak tahsis etti. Kapadokya, Kayser, Ankara, Karadeniz, Mersin, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kuşadası, Didim, İzmir, Çeşme, Seferihisar, Foça, Ayvalık, Eskişehir, Afyon, Uşak tüm TÜROFED'e bağlı bölgelerde yatak tahsis edildi. AFAD ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordineli bir şekilde bu odaları tahsis edecek" diye konuştu.
'RESMİ KURUMLARLA KOORDİNELİ ÇALIŞILIYOR'
Depremzedelerin otellere getirilmesini Türk Hava Yolları'nın organize ettiğini hatırlatan İşler, "Aynı zamanda iş insanları ve ayrılan bütçe ile tahsis ediliyor. Bu tamamıyla koordine içinde oluyor. Yetkililerin bize söyledikleri talimata göre hareket ediyoruz. Herkes kendi başına yardım etmeye çalıştığında da bir karışıklık çıkıyor ve yardım yerine sağlıklı ulaşmıyor. Bu yüzden resmi kurumların ve illerimizdeki valiliklerin koordinasyonunda olan organizasyonlara destek vererek yol alıyoruz" dedi.
12:24 BAKANLIKTAN DEPREM SONRASI FAHİŞ FİYATA KARŞI DENETİM
Ticaret Bakanlığı, deprem sonrası acil ihtiyaç malzemelerinde fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik ülke genelinde denetim başlatıldığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için devlet kurumları başta olmak üzere herkesin canla başla çalıştığı belirtilerek, "Öte yandan bu üzücü hadise sırasında acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapıldığı iddialarına yönelik olarak bakanlığımızca ülke genelinde denetimler başlatılmıştır. Ayrıca elektronik ticaret pazar yerlerine de gerekli tedbirleri almaları yönünde uyarılar yapılmıştır. Bu kapsamda, yaşadığımız bu olağanüstü dönemde devletimiz ve milletimiz büyük bir dayanışma örneği göstererek birbirine kenetlenmişken depremden etkilenen vatandaşlarımızın mağduriyetini suistimal etmeye yönelik her türlü fırsatçılık faaliyetleri bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu tür fırsatçılık eylemlerinde bulunanlara karşı bakanlığımızca en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağından hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın" denildi.
12:06 İTALYAN ARAMA-KURTARMA EKİBİ ADANA’DA
İtalya Sivil Koruma Dairesi, itfaiye ve acil durum personelinden oluşan 50 kişilik bir ekibinin yardım malzemeleriyle birlikte bu sabah Adana'ya vardığını duyurdu.
12:04 MSB: HATAY'DA, ENKAZ ALTINDAKİ BUSE KURTARILDI
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hatay'da görev yapan Doğal Afet Arama Kurtarma Taburu'nun, enkaz altında kalan Buse isimli genci kurtardığını duyurdu.
Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Hatay'da görev yapan Doğal Afet Arama Kurtarma Taburumuz, Buse isimli genç kardeşimizi enkazın altından sağ salim kurtardı. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" denildi.
11:53 BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESİ'NDEN DEPREMDE YARALANLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından yaralılar gece saatlerinde İstanbul'a getirilmeye başlandı. Depremde yaralanan 11 kişinin tedavileri Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde devam ediyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Klinik Şefi Prof. Dr. Gülden Turan "Deprem bölgesinden 11 ağır durumda hasta getirildi. Kapasitemiz var, daha çok hasta kabulünü sağlayabiliriz" dedi.
Prof. Dr. Gülden Turan hastaların durumuyla ilgili ise şu açıklamayı yaptı; "Deprem bölgesinden 11 ağır durumda hasta getirildi. İstanbul'a sevk edilen hastaların, durumu ağır olanlar burada tedavi oluyor. 11 hastamızdan 2'si çocuk. Takip ve tedavilerine devam ediyoruz. Kapasitemiz var, daha da çok hasta kabulünü sağlayabiliriz."
11:47 14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma personeli fiilen sahada.
11:41 FUAT OKTAY: SİLAHLI KUVVETLER'İMİZİN PERSONELİ SAHADA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Sosyal medya üzerinden afeti yönetmeye kalkarsak faydadan çok zarar görürüz. Silahlı Kuvvetler'imizin personeli fiilen sahada" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) basın açıklaması yaptı. Oktay, deprem bölgesinde enkazdan kurtarılanların sayısının 8 bini geçtiğini söyledi. Arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Oktay, "Buradaki çok yoğun kış şartları özellikle tipinin de yoğun olduğu bölgede yolların kapanması, bir taraftan afetle mücadele ederken diğer taraftan da hava şartlarıyla mücadele etmemizi beraberinde getirdi. Özelikle hava araçlarını kullanamamıştık. Bu sabah itibarıyla da biraz daha rahat kullanmaya başladık" diye konuştu.
'12 BİN 181 ARAMA- KURTARMA PERSONELİ SAHADA'
Şu an tüm illerde 12 bin 181 arama- kurtarma personeli olduğunu; 4 bin 60’ının Kahramanmaraş’ta, 2 bin 456’sının Hatay’da, 1314’ünün Gaziantep’te, 1721'inin Adıyaman’da, 687'sinin Osmaniye’de, 119'unun Adana'da, 562'sinin Diyarbakır'da, 100'ünün Şanlıurfa'da, 41'inin Kilis'te ve 1112'sinin Malatya'da bulunduğunu kaydeden Oktay, "Özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki çalışmalarımız başarılı bir şekilde yürütüldü. Bu illerde oldukça iyi durumdayız" dedi.
14 ÜLKEDEN ARAMA- KURTARMA PERSONELİ
Fuat Oktay, arama- kurtarma faaliyetlerinde iş makinelerinin son derece kritik olduğunu ve 4 bin 191 iş makinesinin fiilen sahada olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma personelinin fiilen sahada olduğunu dile getirdi. Oktay, hastanelerdeki hasar boyutunda değişme olmadığını, sahra hastanelerinin kurulumunun hızlı olarak yapıldığını kaydetti.
'YOLLARI AÇIK TUTMAMIZ ÖNEMLİ'
Fuat Oktay, tipiden yolların kapanması nedeniyle hava yoluyla yardımları ulaştırmayı öncelediklerini belirtti. Bazı yolların görevli araç dışındaki araçlara kapatıldığını kaydeden Oktay, "Afet bölgelerinde ulaşım son derece kritik. Bizim bu yolları açık tutmamız son derece önemli. İşi olmayan vatandaşların bu yolları kullanmamaları yönünde özellikle ikaz etmek istiyoruz ve rica ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerde Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araç dışındaki araçların girişini durdurmuş durumdayız. Diğer illerde de ihtiyaç olduğunda bu tedbir genişletilebilir" diye konuştu.
Elektrik verilemeyen bölgelere ilişkin Oktay, "Reyhanlı’ya vermiş olacağız elektriği. Antep'te İslahiye ve Nurdağı verilmiş değil. Malatya’da yine tamamına elektrik kontrollü olarak veriliyor. Osmaniye merkez ve Bahçe ilçesinin tamamına elektrik verilmeye başlanmıştır. Kahramanmaraş merkeze kontrollü, Elbistan’a kısmen verilmeye başlandı. Pazarcık henüz verilmiyor" dedi.
'FAYDADAN ÇOK ZARAR GÖRÜRÜZ'
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) depremdeki çalışmalarda yeterince devreye giremediğine ilişkin iddialar için Oktay, "Sosyal medya üzerinden afeti yönetmeye kalkarsak faydadan çok zarar görürüz. Silahlı Kuvvetler'imizin personeli fiilen sahada. Silahlı Kuvvetler'imizin hava gücü kullanılmakta ve ihtiyaca binaen de zaten kullanılacaktır. Orada bir sınır söz konusu değildir. Elbistan’da ulaşılamayan yerlere havadan erişimle alakalı biraz daha rahat ulaşıyor olacağız" diye konuştu.
'HER CAN ÖNEMLİ'
Enkaz altında kalan kişi sayısına ilişkin soru üzerine Oktay, "Bizim şu aşamada herhangi bir tahminde bulunmamız ne insani olur ne de afet yönetimi açısından sağlıklı olur. Her bin can son derece önemli. Dolayısıyla kimliğini netleştirdikten sonra açıklayacağımız hususlar bunlar" dedi.
Fuat Oktay, deprem bölgelerinden tahliyeleri organize etmiş durumda olduklarını vurgulayarak, "Valilerimiz bununla ilgili talimatlandırıldı. Vatandaşların gidecekleri yerde her türlü ihtiyaçları hazırlandı. Antalya olsun, Mersin olsun; otellerden bize ayrılan yerler de var. Orada herhangi bir sorun yok" diye konuştu.
11:36 32 SAAT SONRA GELEN KURTULUŞ
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak'taki Serin 2 Apartmanı'nın enkazından 32 saat sonra Zeynep Ateşoğulları (35) sağ olarak kurtarıldı. Ateşoğulları, ilk müdahalesinin ardından hastaneye götürüldü. AFAD, UMKE, Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
98 DEPREMZEDE GEMİYLE TAHLİYE EDİLDİ
Hatay'ın İskenderun ilçesindeki depremde yaralanan 98 kişi, TCG İskenderun gemisi ile Mersin'de tahliye edildi. Mersin Limanı'na getirilecek olan yaralılar, Mersin Şehir Hastanesi'nde tedaviye alınacak. Ayrıca 1 fırkateyn, 2 korvet, 2 karakol gemisi de İskenderun’a görevlendirildiği bildirildi.
DEPREMİ UNUTMAYAN GÖLCÜK’TEN BÖLGEYE YARDIM
17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü olan Gölcük’te, halk depremzedelere yardım etmek için seferber oldu. 24 yıl önce aynı zorlukları yaşayan vatandaşların, Kahramanmaraş ve çevresindeki deprem bölgesine gönderilmek üzere getirdikleri yardım malzemeleri dağ gibi birikti.
Gölcük Belediyesi ve Kızılay tarafından Kavaklı Kültür Merkezi'nde toplanan yardımlar, gıda, giyim, temizlik malzemesi gibi sınıflara ayrıldıktan sonra, TIR'lara yüklenerek deprem bölgesine gönderilecek.
Kongre merkezine yardım getiren Ali Esastürk, "Ben de yaşadım depremi. Buradaydım. Duygularımız çok kabarık. Gözlerimiz doluyor, duygulanıyoruz. Kardeşlerimiz için üzülüyoruz. Dua ediyoruz" dedi.
Giyim yardımı yapan Rümeysa Usta ise "Biz de Gölcük depremini yaşadığımız için onları en iyi biz anlarız. O yüzden biz de yardım etmek istiyoruz. Yanlarında olmak istiyoruz. Tüm Türkiye'nin başı sağ olsun. Kalanlara da Allah sabır versin" diye konuştu.
Ailesiyle birlikte yardım getiren Emre Bal, "Gerçekten kötü bir durum. Bunu biz de yaşadık zamanında. Bundan dolayı çok duygusal bir dönem geçiriyoruz açıkçası. Oradaki vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Elimizden geldiğince de yardımda bulunmak istiyoruz. Allah yardımcıları olsun. Şartlar, hava koşulları gerçekten kötü" dedi.
VAN, DEPREMZEDELER İÇİN SEFERBER OLDU
Van’da vatandaşlar, depremden etkilenenler için seferber oldu. Büyükşehir ve diğer ilçe belediyeleri ile Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kentin farklı noktalarında depremzedeler için yardım toplama merkezleri kuruldu. İpekyolu Kaymakamlığı ve Beledisi tarafından da İskele Caddesi'ndeki Atatürk Lisesi Spor Salonu'nda başlatılan yardım kampanyası yoğun ilgi gördü. Dün başlayan ve gece sabaha kadar devam eden yardımlar belediye görevlileri ve yardım gönülleri tarafından kolilenerek TIR ve kamyonlara yüklendi. Yardım TIR'ları deprem bölgesine gönderildi.
Yardımları koordine eden İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, 2011 yılında depremin acısını yaşayan Van halkının depremzedeler için seferber olduğunu söyledi. Aydın, “Yaralarımızı sarma zamanı. Bu yardım TIR'ları Malatya'ya gidiyor. Sayın valimiz de Malatya'ya görevlendirildi. Orada koordinasyonu Sayın Valimiz sağlıyor. İlçemizin yanı sıra diğer ilçelerden de belediyelerin yardım kampanyaları var" dedi.
Yardım kolilerini özel araçları ile getiren kişiler ise depremden etkilenen şehirler için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.
11:35 MSB: KAHRAMANMARAŞ'TA İNSANİ YARDIM TUGAYI, ABDULLAH VELİ'Yİ KURTARDI
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kahramanmaraş'ta görev yapan İnsani Yardım Tugayı'nın, enkaz altında kalan Abdullah Veli isimli genci kurtardığını duyurdu.
Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş'ta görev yapan İnsani Yardım Tugayımız, Abdullah Veli isimli bir gencimizi kurtardı. Vatandaşlarımızı sağ salim kurtarmak için mücadelemiz devam ediyor" denildi.
11:25 ALİ'NİN EBRAR SİTESİ ENKAZINDAN MUCİZE KURTULUŞU
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta umutlu bekleyiş devam ediyor. Yıkılan binalarda arama- kurtarma ekiplerinin çalışması, gece boyunca devam etti. Kent merkezindeki 8 bloklu Ebrar Sitesi de depremde yıkıldı. Enkazda mahsur kalanlardan Ali isimli gence, gece saatlerinde ulaşıldı. Beton blokların arasında sıkışan Ali için ekipler seferber oldu. Ali, ekiplerin uzun uğraşları sonucu beton blokların kaldırılmasıyla sıkıştığı yerden yaralı kurtarıldı. Ali, sedye ile ambulansa taşınarak, ilk müdahalesi yapıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. AFAD, AKUT ve PAK ekipleri ile diğer arama- kurtarma ekiplerinin yanında gönüllüler de çalışmalara destek verdi. Enkazda mahsur kalanların yakınlarının umutlu bekleyişi sürüyor.
OYUNCAĞA İLİŞTİRDİĞİ HARÇLIĞINI DEPREMZEDELERE GÖNDERDİ
Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi, depremden etkilenenlere ulaştırılmak üzere yardım kampanyası başlattı. Belediyenin çağrısı üzerine Keşanlılar, elektrikli ısıtıcı, bot, atkı, bere, battaniye, çocuk maması, termal içlik, uyku tulumu, tüplü ısıtıcı, kazak, kışlık kıyafet, çorap ve çocuk bezi gibi ihtiyaçları Keşan Lisesi Kapalı Spor Salonu’na getirdi. Yardım kolilerinin birinden çıkan oyuncak ve üzerine takılmış 100 lira ise dikkat çekti. Küçük çocuğun oyuncağını ve harçlığını bağışlayarak yaptığı yardım, görenleri duygulandırdı.
Çocuğun bağışı, Keşan Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarında, “Hem oyuncağını hem harçlığını yollamış. Kocaman yüreğinden öpüyoruz seni çocuk. Deprem bölgesine yardımlarımızı topladığımız Keşan Lisesi Spor Salonumuzda büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Küçük bir evladımızın hem oyuncağını hem de harçlığını deprem bölgesine göndermek için bize göndermesine ne denilebilir ki. Bu duyarlılık bu yardımseverlik nasıl anlatılır ki. Kocaman yüreğinden öpüyoruz” notuyla paylaşıldı.
MADEN İŞÇİLERİ KÜÇÜK KIZ VE ANNESİNİ ENKAZDAN KURTARDI
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan 752 madenci deprem bölgelerindeki arama- kurtarma çalışmalarına katıldı. Yer altında edindikleri tecrübe ile çalışan maden işçileri, Kahramanmaraş'ta küçük kız ve annesini enkaz altından kurtardı. Madenciler, Zonguldak ve Bartın’dan deprem bölgelerine sevk edildi. Kömür üretiminde kullandıkları tahkimat yöntemiyle ilerleyen maden işçileri, Kahramanmaraş’ta anne ve kızını göçükten sağ çıkardı. Küçük kıza sarılarak öpen maden işçileri, büyük sevinç yaşadı.
24'ÜNCÜ SAATTE KURTARILDI, 'ANNE- BABAMIN ÇIKMASINA YARDIMCI OLAYIM' DEDİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, AFAD ile koordinasyon halinde bölgede arama-kurtarma faaliyetleri yürütmek üzere 20 personel, 2 tam donanımlı sismik arama kurtarma görüntüleme cihazı olan AKS ve iaşe araçları ile deprem bölgesine hareket etti. Hatay'da yıkılan binanın enkazında arama-kurtarma çalışması yapan ekipler, depremden 24 saat sonra göçük altından Hatice Şeren'i (26) kurtardı. Bu anlar, kurtarma ekibi tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntülerde Hatice Şeren'in, "Hiçbir yerimde hasar yok. Burada kalıp annemin, babamın çıkmasına yardımcı olayım" dediği anlar yer aldı. Buna izin vermeyen ekiplerin bölgedeki çalışmaları devam ediyor.
5 KİŞİLİK SÜMER AİLESİ, 30 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI
Deprem sonrası Erzurum’dan Hatay’a giden AFAD ekibi, enkazdan canları kurtarıyor. Hatay merkez 600 Evler Mahallesi’nde arama- kurtarma görevi yapan AFAD ekibi, 4 katlı binanın enkazında mahsur kalan 5 kişilik aileyi çıkarmak için sabaha kadar uğraştı.
AFAD görevlileri, depremden yaklaşık 30 saat sonra enkazdan ilk olarak Hakkı (7), Selim'i (5) daha sonra 30 günlük olduğu belirlenen Miraç bebeği çıkardı. Binada çalışmasını sürdüren ekipler, baba Yusuf Sümer ile anne Özge Sümer’i de sağ çıkardı. Aile, ambulansla hastaneye götürüldü.
MALATYA’DA BABA İLE 8 YAŞINDAKİ KIZI KURTARILDI
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeye yurdun dört bir yanından arama-kurtarma ekipleri sevk edildi. Ordu İtfaiyesi Arama Kurtarma ekibi de Malatya’daki çalışmalara destek vermek amacıyla bölgeye sevk edildi. Depremin vurduğu Malatya’da, Hamidiye Mahallesi Aşıklar Sokağı’nda Ordu itfaiyesi ekipleri, arama-kurtarma çalışması başlattı. Enkaz altından küçük kızın sesini duyan ekipler, alanda çalışmalarını yoğunlaştırdı. Çalışmaların ardından Sadiye Özdemir (8) ile babası Şahin Özdemir, 25 saat kaldıkları enkazdan sağ olarak kurtarıldı.
‘ANNEM KAÇAMADI’
Ekiplerle telefonda konuşarak babasının ve kendisinin bulunmasını sağlayan Sadiye Özdemir'in sözleri ise yürek burktu. Küçük kız, bahçeye çıkmak için hazırlandıkları sırada annesinin farklı odada depreme yakalandığını ve enkaz altında kaldığını söyledi. Sadiye Özdemir, “Annem kaçamadı. Annem yanımızdan ayrıydı. Bize eşya almak için yatak odasına gitmişti bahçeye inecektik. Annemden hiç ses gelmiyor. Annemin elini çektim, tuttum sonra elimi bıraktı. Ondan sonra daha hiç elimi tutmadı. Annem enkazın altında kaldı” dedi.
BURSA EKİBİ, 17 YAŞINDAKİ DİLARA’YI 28 SAAT SONRA KURTARDI
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye gönderilen ekipler, arama-kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bursa’dan depremin merkez üssü Kahramanmaraş’a giden Osmangazi Belediyesi Sivil Savunma Birimi ekipleri de tam donanımlı arama kurtarma aracı, 4x4 arazi tipi kurtarma aracı, personel taşıyıcı otobüs, 3 pikap yük malzeme donanım aracı ve 38 kişilik arama kurtarma personeli ile arama-kurtarma çalışmaları yürütüyor. Kahramanmaraş merkezde çalışma yapan ekipler, çöken 8 katlı Sözler Apartmanı enkazından ses geldiğini belirleyince enkazdaki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ekipler, beton yığınlarının altındaki Dilara Aktaş’a (17) ulaştı. İlk depremden 28 saat sonra enkaz altından çıkarılan Dilara, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.
11:21 DEPREMDE YARALANANLARIN İSTANBUL'A GELDİĞİNİ ÖĞRENEN YAKINLARI HASTANEYE GELDİ
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından yaralılar gece saatlerinde İstanbul'a getirilmeye başlandı. Deprem bölgesinde yakını bulananlar yaralılarının durumunu öğrenebilmek için Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne geldi.
Depremde yaralananların İstanbul’a getirildiğini duyan ve deprem bölgesinde yakınları olanlar, sevdiklerinden bir haber alma umuduyla hastanelere koştu. Adıyaman’a tur rehberi olarak giden İdris Talha Kartal (25) kendisinden haber alamayan yakını Ufuk Can Yurt Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne geldi. Yakının burada olmadığını öğrenen Yurt, yakınından bir haber alabilmek için diğer hastanelere kontrol etmeye gitti.
"KENDİSİNE ULAŞAMIYORUZ"
Ufuk Can Yurt "Hastaneye bilgi almaya geldik. Adıyaman’a tur rehberi olarak gitti. Kendisine ulaşmıyoruz. Yaralıların buraya geldiğini öğrendik o yüzden geldik" dedi.
10:56 3 BİN 400 DEPREMZEDEYE VAGONLARDA KONAKLAMA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, depremden etkilenen illerde 3 bin 400 kişiye vagonlarda konaklama imkanı sağlandığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya'da temin ettiğimiz vagonlarla 3 bin 400 vatandaşımıza konaklama imkanı sağlandı" denildi.
10:30 HİNDİSTAN ARAMA KURTARMA EKİBİ ADANA'DA
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar Hindistan’ın 50’den fazla arama-kurtarma ekibiyle birlikte özel eğitimli köpekler, delme makineleri, destek malzemeleri ve ilaçların Adana’ya bu sabah ulaştığını duyurdu.
10:29 AFAD RİSK AZALTMA MÜDÜRÜ TATAR: DEPREMDE 3 BİN 381 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 bin 426 kişinin de yaralandığını açıkladı.
AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, yaptığı açıklamada, depremin etki alanının yaklaşık 110 bin kilometrekare olduğunu belirterek, "Ülkenin yüz ölçümünün yaklaşık 7'de 1'ine karşılık gelen bir alanda bu depremin etkilerini hep birlikte yaşıyoruz. Devletimiz tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerini ve iyileştirme faaliyetlerini yürütüyor" diye konuştu.
Depreme ilişkin güncel bilgileri de paylaşan Tatar, "Şu ana kadar toplam 285 artçı var; ancak bunlar sürekli artıyor. Şu ana kadar yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426, yıkılan bina sayısı ise 5 bin 775. Bununla birlikte henüz teyidi yapılmamış ancak 'yıkıldı' ihbarı gelen bina sayısı 11 bin 302. Ayrıca bölgede şu anda 24 bin 443 personel görev yapmaktadır" dedi.
10:01 UMUTLU BEKLEYİŞ
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde dün saat 04.17'de Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde deprem oldu. Bu depremin ardından Kahramanmaraş ve çevre illerde en büyüğü 6.6 olan çok sayıda artçı deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana’da yıkıma neden oldu. Ekipler, bölgede arama kurtarma çalışması başlatırken, saat 13.24’ü gösterdiğinde, bu kez Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem oldu. Bu depremde de ilk depremden etkilenen illerde bazı binalar yıkıldı.
Bölgeye yurdun dört bir yanından da kurtarma ekipleri sevk edildi. Başkent Ankara ve depremin etkilediği illerde kriz merkezleri oluşturdu. Bakanlar bölgeye gitti. Yabancı ülkelerden de kurtarma ekipleri geldi. Bazı illerde soğuk hava kar yağışının etkili olduğu deprem bölgesinde 16 bin 400 personel ile yabancı ülkelerden gelen personel görev yaparken, ekiplere vatandaşlar da destek oluyor. Bu arada bölgeye diğer illerden de takviye ekip sevki devam ediyor.
Bölgeye ayrıca, şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme, 300 binin üzerinde battaniye ve diğer ısıtıcı türü malzemeler gönderildi.
ÖLÜ SAYISI 3 BİN 381
Depremde 5 bin 775 bina yıkılırken, 3 bin 381 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 426 kişi de yaralandı. Ekipler, illerde, yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
SPORCULARIN KALDIĞI KIRÇUVAL OTEL’DE ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin vurduğu Malatya'da, arama-kurtarma çalışmaları gece boyu sürdü. Ekipler, ilk depremin yıktığı binalarda enkaz altında kalanları kurtarmak için büyük çaba sarf ediyor.
Malatya Büyükşehir Belediyespor takımından 11 voleybolcu ile 4 ampute futbolcunun kaldığı belirtilen Battalgazi ilçesi Kırçuval Otel'de de kurtarma çalışmaları da devam ediyor.
Çalışmalar, iş makinelerinin desteği ile yoğun kar yağışı nedeniyle güçlükle sürdürülüyor. Depremzedeler, valilik ile belediyenin belirlediği barınma merkezlerinde kalırken, büyük çoğunluğu geceyi araçlarında geçirdi. Bazı depremzedeler ise enkazdan çıkardıkları malzemeleri yakarak ısınmaya çalıştı. Valilik ise kentteki son durum ile henüz resmi açıklama yapmadı.
ENKAZDAN 2 KADININ CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI
Depremin vurduğu Diyarbakır'da da arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak'taki Serin 2 Apartmanı'ndaki enkazdan, 2 kadının cansız bedeni çıkarıldı. Hacire Bayuncuk ile Serap Ateşoğlu'nun cenazeleri, otopsi için hastaneye götürüldü.
ADANA’DA ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Depremlerde 12 binanın yıkıldığı Adana’da da enkaz bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları gece boyunca sürdü. İş makineleri ve vinçlerin de kullanıldığı çalışmalarda beton bloklar kaldırılıp, mahsur kalan vatandaşlara ulaşılmaya çalışılıyor.
Vatandaşlar da ekiplere destek veriyor. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz başlarında ailelerin umutlu bekleyişi de sürüyor.
Adana'da şu ana kadar devam eden kurtarma çalışmalarında yıkılan binalardan 140 kişinin cesedine ulaşılırken, yaralanan 2500 kişi de kaldırıldıkları hastanelerde tedavi görüyor.