Geri Dön
GündemÇanakkale'deki orman yangını kontrol altında

Çanakkale'deki orman yangını kontrol altında

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafartalar köyü yakınlarında dün çıkan orman yangınına ekiplerin müdahalesinin ardından yangın 2'nci gününde kontrol altına alındı. Anzak Koyu ve Anzaklara ait Canterbury Mezarlığı ile bölgedeki yanan diğer alanlar dron ile havadan görüntülendi.

Eceabat ilçesi Büyükanafarta köyü yakınındaki ormanda dün saat 10.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 8 uçak, 12 helikopter, 51 arazöz ve 780 personel sevk edildi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Orman Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine 4'üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığı’ndan 1 adet S-70 tipi helikopter de bölgeye gönderildi. Tedbir amacıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı ziyarete kapatıldı.

YANGINA GİDEN ORMAN ŞEFİ, EKİBİYLE KAZA GEÇİRDİ

Yangına müdahale için bölgeye giden Eceabat Anafartalar Orman İşletme Şefi Ahmet Yüksel ve beraberindeki 2 ormancı trafik kazası geçirdi. Hafif yaralanan 3 kişi, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

'TARİHİ ALANA GİRİŞLER DURDURULDU'

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı orman yangını nedeniyle tarihi alanın kuzey hattına (Kabatepe Günü Birlik Alanı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Alay, Conkbayırı) ikinci bir duyuruya kadar girişlerin durdurulduğunu duyurdu. Öte yandan alevler Anzak Koyu yoluna dayandı.

ANZAK MEZARLIĞI YANGINDA ZARAR GÖRDÜ

Anzak Koyu yakınlarında bulunan Anzaklara ait Canterbury Mezarlığı da zarar gördü. Öte yandan yangın bölgesinde müdahale sırasında Anafartalar Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait bir arazöz yanarak kullanılamaz hale geldi.

ACI TABLO HAVA AYDINLANINCA ORTAYA ÇIKTI

Yangına müdahale ikinci gününde de sürerken, acı tablo günün aydınlanmasıyla ortaya çıktı. Anzak Koyu ve Anzaklara ait Canterbury Mezarlığı ile bölgedeki yanan diğer alanlar dron ile havadan görüntülendi.

BAKAN YUMAKLI: ÇANAKKALE-ECEABAT YANGINI KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde ülke genelinde devam eden yangınlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı'ya Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci eşlik etti.

Çanakkale, Manisa, Bolu ve İzmir'de devam eden yangınlarla ilgili konuşan Bakan Yumaklı, "Çanakkale-Eceabat Büyükanafarta'da dün sabah 09.51'de başlayan yangın. İlk etapta arkadaşlarımız 3 dakika içerisinde müdahale etti. 9 uçak, 12 helikopter, 69 kara aracı ve 450 personelle direkt olarak müdahale başladı. Bunun yanı sıra yine valiliğimiz, AFAD, diğer kolluk güçleri, yerel yönetimler, belediyelerin destekleriyle birlikte bu müdahale o saatten itibaren başlamış oldu. Gece boyunca devam etti. Dün gece, 'En son çalışmalar iyiye gidiyor, inşallah güzel haberi vereceğim' diye söylemiştim. Dolayısıyla bu mücadele meyvesini verdi ve an itibariyle Çanakkale-Eceabat yangınının kontrol altına alındığını belirtmek istiyorum" dedi.

'MANİSA-GÖRDES'TEKİ YANGIN KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI'

Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Manisa-Gördes'teki yangın kırsal alandan başlayıp ormanlık alana geçmişti. Burada bir parantez açmak istiyorum. 14 Ağustos tarihinde başlayan orada başka bir yangın vardı. O kontrol altına alınmıştı. Ancak bölgeden yaklaşık 8 kilometre ileride yeni bir yangın daha başladı. Hem nemin düşük olması hem yüksek şiddette rüzgar sebebiyle ki rüzgar zaman zaman yaklaşık 70 kilometre ve üzeri ölçüldü. Burada da yangın büyüdü. Arkadaşlarımız burada da alevlerle mücadele ediyorlar. Burada da 5 uçak, 10 helikopter, 74 kara aracı ve 443 personelle müdahale ettik. Orada da gece boyunca mücadeleler ve müdahaleler devam etti. An itibariyle yüzde 100 kontrol altına alındı diyemiyoruz. Çünkü çok küçük bir yer kaldı. Orada da biraz rüzgar var. Kısmen kontrol altına alındı. Ancak gün içerisinde inşallah burada güzel haberi vereceğiz."

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

'BOLU'DA ÇALIŞMALAR İYİYE GİDİYOR'

Bolu'daki yangına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, "Diğer yangın Bolu'da idi. Göynük, Bekirfakılar'da bu yangın 12.41'de meydana geldi. İlk müdahale 12.56'da gerçekleştirildi. İlk andan itibaren 8 helikopter, 105 kara aracı ve 536 personel sevk edildi. Diğer yangınlar da olduğu gibi gece boyunca buraya da müdahale devam etti. Yine günün ağarması ile takviye hava araçları ile birlikte müdahale devam ediyor. Orayla ilgili şu anda kısmı ya da tamamen bir kontrol söyleyemiyoruz. Ancak çalışmaların iyiye gittiğini söyleyebilirim. Biraz da bitki örtüsünün farklı yapıda olması sebebiyle aslında yanan alanla çıkan duman arasında bir orantısızlık var. Bu açıdan belki farklı görünebilir ama arkadaşlarımız şu anda oraya müdahaleye devam ediyorlar. Çok fazla büyümeden kontrol altına alacağız. Ben de biraz sonra buradan oradaki çalışmalara nezaret etmek ve incelemek için Bolu'ya geçmiş olacağım. İzmir Karşıyaka'da da arkadaşlarımızın müdahalesi devam ediyor. Orada da bir sorun olacağını öngörmüyoruz. Ancak gün içerisinde orayla ilgili de diğer yangınlara nispeten daha küçük boyutta olması sebebiyle fazla detay vermeyeceğim. Ancak gün içerisinde yine bunu arkadaşlarımız bildirmiş olacak" diye konuştu.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

'ALARM DURUMUNDAYIZ'

Meteorolojik verilerde bugün, cumartesi ve pazar olmak üzere 3 gün yüksek risk olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, "Dolayısıyla biz orman teşkilatı olarak, bu üç gün için valiliklerimiz olarak, tüm kamu kurumlarımız olarak alarm durumundayız. Çok düşük nem, yüksek şiddette rüzgar ve yine yüksek derecede hava sıcaklığı, yangın oluşması için ortam hazırlayan unsurlar. Burada da bütün vatandaşlarımızın ilgilerini, hassasiyetlerini istirham ediyorum. Hep söylediğim gibi bizlerin bu müdahale kabiliyeti ve kapasitesi bir yere kadar. Vatandaşlarımızın desteği olmadan bu mücadeleden galip çıkmak mümkün değil. O yüzden tekraren bu 3 günde özellikle hatta bundan sonra da Eylül'ün 15'ine kadar üst düzeyde hassasiyet rica ediyorum" dedi.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

'700 HEKTARLIK BİR ALANIN ETKİLENDİĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ'

Yangının çıkış nedeniyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, "Çanakkale-Eceabat için yol kenarındaki bir elektrik direğinin patlamasından kaynaklı çıkan kıvılcım sonucu başlayan yangının ormana sirayet etmesiyle gerçekleşmiş oldu maalesef. Tarihi alan içerisinde etkilenen hiçbir yapı, tesis yok. Burada elbette çok yakınına kadar geldi ama arkadaşlarımız zaten bunu rüzgarın şiddetinden de öngördükleri için gidiş yönünde gerekli tedbirlerini aldılar. Yani herhangi bir sıkıntılı durum hiçbir şekilde olmadı. Henüz alanı inceleyip geldim. Yanan alanla etkilenen alan aynı şey değil. Bunun altını çiziyorum. Yaklaşık 700 hektarlık bir alanın etkilendiğini tahmin ediyoruz. Arkadaşlarımız daha sonra bunu alan çalışmasıyla netleştirecek. Ancak bunun başka bir yönü de var. Yanılmıyorsam bir önceki yangın 18 Haziran'da çıktı; sanki onun devamı niteliğinde gibi oldu. Dolayısıyla onunla da birleştirdiğimizde maalesef büyük bir alan etkilenmiş oldu. Yine her zamanki gibi söylediğim husus herkes üzerine düşeni yapmak durumunda. Vatandaşlarımız, kurumlar, kuruluşlar kimler varsa 'Artık bu son olsun' diyelim. Bundan sonrası için herkesin üstün hassasiyetini tekrar istirham ediyorum" diye konuştu.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

‘HERHANGİ BİR ANIT, ABİDE, HEYKEL, MÜZE ZARAR GÖRMEDİ'

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Alan Yönetim ve Tanıtım Grubu Başkanı Zeynel Bayseferoğulları ile birlikte Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafartalar köyündeki orman yangının ardından Anzak Koyu, Conkbayırı ve Arıburnu Yarları ve Arıburnu Bölgesinde incelemelerde bulundu.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

Büyükanafarta köyü yakınlarında elektrik direğinden çıkan yangının dün sabah saatlerinde başladığını söyleyen Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Yangın rüzgarın ve düşük nemin etkisiyle ve tabii ki Çanakkale Tarihi Alan’daki yoğun çam ağaçlarından oluşan orman nedeniyle çok kısa bir zamanda büyüdü. Hemen çok kısa bir süre sonra Orman Genel Müdürlüğümüz, devletimizin tüm kurum ve kuruluşları, kolluk kuvvetlerimiz, belediyelerimiz buradaki yangını söndürmek için seferber oldu. Çok şükür bugün sabah saatleri itibariyle dün sabah başlayan yangın kontrol altında alınmış oldu. Öncelikli olarak hepimize büyük geçmiş olsun. Bütün devletimizin kurumlarına, bölge halkına ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelerimize çok teşekkür ediyoruz. Herkes yangını söndürmek için elinden geleni yaptı. Maalesef 700 hektarlık bir orman alanı yangından etkilenmiş oldu. Her yanan ağacın bitkinin, her etkilenen canlının, böceğin, kurdun, kuşun çok kıymetli olduğunu biliyoruz. Tabii çok üzüntülüyüz bu anlamda. Ama çok şükür ki herhangi bir insan, can kaybı olmadı ve yaralanma da yaşanmadı. Çanakkale zaferlerini kazandığımız o müstesna topraklarımızda herhangi bir anıt, abide, heykel, müze zarar görmedi" dedi.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

'ÇANAKKALE BU MİLLETİN ORTAK DEĞERİ VE ORTAK KALBİ'

Conkbayırı mevkiinde bulunduklarını hatırlatan Kaşdemir, “Çanakkale Savaşları’nda çok önemli görev görmüş, büyük olaylara sahne olmuş ve büyük kahramanlıkları görmüş bu topraklarda çok şükür burada bulunan anıtlar, Atatürk'ün saatinin parçalandığı nokta, Atatürk heykeli ve Yeni Zelanda Anıtı’nda herhangi bir zarar, ziyan söz konusu değildir. Tabii ki yangından etkilenmiş bölgelerle ilgili hemen Orman Genel Müdürlüğümüzle, devletimizin tüm kuruluşlarıyla istişare edip çok hızlı bir şekilde eski görünümüne kavuşması için, eski doğal halini alması için çalışmalara başlayacağız. Çünkü Çanakkale bu milletin ortak değeri ve ortak kalbi. Çanakkale'deki yangında tüm Türk milletinin evlatlarının kalbinin incindiğini, acıdığını, yüreğinin yandığını çok iyi biliyoruz. Çok şükür şu an itibariyle de buradaki yangın sona erdi. Ama tekrar ifade etmekte fayda görüyorum. Maalesef önümüzdeki günlerde düşük nem, yoğun rüzgar ve artan sıcaklık yangına büyük bir sebebiyet verecek hal almış durumda. Gelen ziyaretçilerimizin tüm bölge halkının çok dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

'CONKBAYIRI VE 57. ALAY HATTI ZİYARETE KAPALI, DİĞER TARAFLAR AÇIK'

"Bugün itibariyle kuzey sektör dediğimiz Conkbayırı ve 57. Alay hattını ziyarete kapalı tuttuk" diyen Kaşdemir, şöyle devam etti:

"Fakat diğer bölgeler, Kilitbahir, Seddülbahir, Alçıtepe ve Şehitler Abidesi tarafları ziyarete açık. Çok kısa bir zaman içerisinde hemen gerekli tedbirleri alıp, tespitleri yapıp, bölgeyi eski haline kavuşturup ziyarete açık hale getirmeyi planlıyoruz. Büyük geçmiş olsun diyoruz ve bundan sonra daha dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz" diye konuştu.


Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında

YANGININ BAŞLADIĞI NOKTA, HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde dün saat 10.00 sıralarında çıkıp, bu sabah kontrol altına alınan 700 hektar alanın etkilendiği yangına neden olan elektrik direği ile çevresindeki bölge, havadan dron ile görüntülendi.

Çanakkaledeki orman yangını kontrol altında