Geri Dön
GündemBoyga'nın ilk ihracatı yapıldı

Boyga'nın ilk ihracatı yapıldı

Türk savunma sanayi firması Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), tarafından milli imkanlarla geliştiren ve terörle mücadelede aktif rol oynayan, mühimmat bırakan İnsansız Hava Aracı (İHA) Boyga'nın ilk ihracatı gerçekleştirildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk savunma sanayinde milli ve yenilikçi sistemler geliştiren STM, Türkiye'de öncüsü olduğu taktik mini İHA alanında, önemli bir ihracat başarısı daha yakaladı. STM mühendisleri tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, havan mühimmatı taşıyan döner kanatlı İHA Boyga, ilk ihracat başarısına imza attı. Boyga'nın Türkiye'den sonraki ilk uluslararası kullanıcısı, Afrika kıtasından bir ülke oldu. Boyga'nın ilk ihracatına yönelik sözleşme imzalandı ve teslimatlar 2024 yılı içinde tamamlanacak.

2022 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine giren Boyga, terörle mücadele, sınır ötesi operasyonlar ve uluslararası tatbikatlarda aktif olarak görev alıyor. Boyga son olarak, Efes-2024 Tatbikatı'nda görev almış ve belirlenen hedefleri tam isabetle vurmuştu.

Boyganın ilk ihracatı yapıldı

'İHA AİLEMİZİN TÜM ÜYELERİ İHRACAT BAŞARISI YAKALADI'

Açıklamada görüşlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Mehmetçik’in ihtiyacı için STM'nin ileri mühendislik kabiliyetleri ile geliştirdiği Taktik Mini İHA ailesinin uluslararası arenada da öncü olduğunu belirterek, "Döner kanatlı milli vurucu İHA'mız Kargu'yu 2018'de TSK envanterine kattık ve bugüne kadar 10'dan fazla ülkeye ihraç ettik. Ardından ailemizin gözcü üyesi Togan’ı 2 yıl önce ordumuzun hizmetine sunduk akabinde, iki Afrika ülkesine ihracatını gerçekleştirdik. Son olarak sabit kanatlı vurucu İHA'mız Alpagu'nun da 2023'te ilk ihracatına imza attık. Tüm bu başarılardan sonra, ordumuzun envanterine kazandırdığımız Boyga'nın da ilk uluslararası satışını bir Afrika ülkesine yapmış bulunuyoruz. Böylece geliştirdiğimiz, sahada kendini başarıyla kanıtlayan taktik mini İHA ailemizin tüm üyelerini ihraç ederek önemli bir başarı sağladık. Sahada sürpriz etki yaratan ve etkili olan İHA'larımızın yeni ihracatları için görüşmelerimiz de sürüyor. Ordumuz başta olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin taleplerini de karşılamak için mini İHA alanındaki üretim kapasitemizi de artırdık" dedi.

'MİLLİ YAZILIMI VE ÖZEL MÜHİMMATI İLE SAHADA AVANTAJ SAĞLIYOR'

Boyga'nın özelliklerine değinen Güleryüz, "Ukrayna-Rusya savaşı özellikle bu dronların ve mühimmat bırakabilen İHA'ların sahada ne kadar oyun değiştirici bir unsur olduğunu bir kez daha gösterdi. Boyga, milli ve özgün yazılımı, özel olarak geliştirilmiş mühimmatı ve kestirim algoritması ile kullanıcılara sahada ciddi bir avantaj sağlıyor. Yüksek irtifalardan, hedefleri tam hassasiyetle vurabilen Boyga, bu sayede düşman tarafından tespit edilmesi güç bir silah olarak dikkat çekiyor" ifadelerini kullandı.