Geri Dön
GündemBolu'da orman yangınında 3'üncü gün

Bolu'da orman yangınında 3'üncü gün

Bolu’nun Göynük ilçesinde önceki gün çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. Alevlerin yaklaştığı 4 köyden 490 kişi tedbir amacıyla tahliye edildi. Bakan Yerlikaya, gözaltına alınan 4 kişiden 2'sinin tutuklandığını açıkladı.

Bolu'da orman yangınında 3'üncü gün

Bekirfakılar köyü mevkiinde geçen perşembe günü öğle saatlerinde anız ateşinden yangın çıktı. Köylülerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangın geniş bir alanda etkili olurken, bölgeye takviye ekipler gönderildi. 23 kentten gelen ekiplerin müdahale ettiği yangın nedeniyle Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köylerinde 130 hanede yaşayan 490 vatandaş, tedbir amaçlı tahliye edilip, güvenli alanlara götürüldü.

Boluda orman yangınında 3üncü gün

Yangın söndürme çalışmaları, 3’üncü günde bin 213 personelin katılımıyla aralıksız sürüyor. Çalışmalarda 11 helikopter, 108 arazöz, 8 itfaiye aracı, 17 su tankeri, 41 ilk müdahale aracı, 11 iş makinesi görev alıyor. Bölgede telefonlar iyi çekmediği için ekiplerin iletişiminin kopmaması amacıyla GSM şirketleri toplam 8 mobil baz istasyonu aracı yolladı.

Ayrıca anız ateşi yakarak yangının çıkmasına sebep olduğu iddia edilen 4 kişi ise gözaltına alındı. Şüphelilerin işlemleri sürüyor.

Boluda orman yangınında 3üncü gün

VALİ KILIÇ: YANGIN, ŞU ANDA TAM KONTROL ALTINA ALINAMADI

Bolu Valisi Erkan Kılıç, 3 gündür Göynük ilçesinde devam eden yangınla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Vali Kılıç, “Yangın şu anda tam kontrol altına alınmadı. Ama ekiplerimiz yoğun şekilde çalışıyor. AFAD, Orman Genel Müdürlüğü’nün personeli, sağlık personeli, jandarma, emniyet, Kızılay hepsi burada. Herkes cansiperane çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda yangın belli noktalarda söndürüldü ama oralarda da tedbir amaçlı müdahaleler devam ediyor. Bizim amacımız yangının daha da yayılmasını önlemek" diye konuştu.


Boluda orman yangınında 3üncü gün

'490 KİŞİYİ AKRABALARININ YANINA YERLEŞTİRDİK'

Köylere sıçrama tehlikesi nedeniyle 490 kişinin evlerinden tahliye edildiğini hatırlatan Vali Kılıç, “490 kişiyi akrabalarının yanına yerleştirdik. Bunlar yaşlılar, kadınlar, çocuklar ve engelli vatandaşlarımız. Vatandaş evini bırakmak istemiyor. Beyaz et sektöründen dolayı tavuk kümesleri var. Orada da çok büyük sayıda yetiştirilen tavuklar var. Ama bir şekilde vatandaşları ikna ettik. Süreci izleyeceğiz, inanıyorum ki kısa sürede her şey normale döner ve vatandaşlarımız evlerine, bağ bahçesine döner” ifadelerini kullandı.

Boluda orman yangınında 3üncü gün

BAKAN YARDIMCISI POLAT: 12 FARKLI NOKTADA BAŞLAYAN YANGIN 3 NOKTAYA İNDİRİLDİ

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, yangının devam ettiği Göynük ilçesine bağlı Dedeler köyündeki koordinasyon merkezinde açıklamalarda bulundu. 12 farklı noktada başlayan yangının 3 noktaya indirildiğini söyleyen Polat, "Sarp ve dik araziler, insan unsurunun dahi ulaşmasının mümkün olmadığı, sık ormanların yer aldığı bir arazide yangını söndürmek için büyük bir mücadele veriyoruz. Bahsettiğim alan çevresi 30 kilometreye yaklaşan, içerisinde farklı noktalarda yerleşim yerleri bulunan ve ticari müesseseler bulunan fabrikalar ve tesisler bulunan bir alan. Bu işimizi zorlaştıran unsurlardı ve yangının söndürme süresini uzatan sebeplerin başında geliyordu. Başlangıçta birbirinden uzak 12 farklı noktada yangın devam etmekteyken 3’üncü gün itibariyle bu noktayı 3’e indirmiş bulunmaktayız. Diğer noktalarda yangın sönmüş ve oranın personeli ve araçları da henüz söndürülmemiş alanlara kaydırılmış ve oralarda kümelendirilmiş bulunmaktadır. Bu sevindirici bir durum" dedi. 

'HENÜZ YANGININ KONTROL ALTINA ALINDIĞINI SÖYLEYEMEYİZ'

Polat, "Zaman zaman ulaşılamayan noktalarda parlamalar ve enerji artımları görülmektedir. O yüzden bugün şu saat itibariyle yangının kontrol altına alındığını teknik olarak söyleyemeyiz. Çünkü bölgenin ağaç yapısı karaçam ağırlıklı, yüksek enerjiyle yanan, sürprizler yapabilen bir ağaç türü. Bu vesileyle henüz yangını kontrol altına alındığını söyleyemeyiz" ifadelerini kullandı. 

'HAVA ARAÇLARININ SU TEMİNİ NOKTASINDA HİÇBİR SORUN YAŞANMAMAKTADIR'

Hava araçlarının su temini konusunda hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten Polat, "Hava araçlarının su temini noktasında hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Su kaynağımız bölgeye çok yakındır. Sünnet Göleti’nden temin ediyoruz; bu bir avantajdır. Malumunuz uçak kullanımıyla ilgili bu bölgede geniş yüzeyi olan bir su kaynağı bulunmadığı için sadece helikopter desteği verebiliyoruz. Başlangıçta 13’lere kadar çıkan hava aracı desteğimiz 3 gün içerisinde değişik şekiller ve sayılarda devam etti. Tabii bunların ikmal ihtiyaçları ve çalışma saati ihtiyaçları, gece çalışıp çalışmama gibi kısıtlarından dolayı devamlı havada göremiyor olabilirsiniz. Bu da bazı spekülasyonlara sebep oluyor. Aynı zamanda yangın alanının çok geniş olması, birbirinden farklı ve birbirini görmeyen alanlarda bulunması da diğer tarafta çalışan hava aracının, bu taraftan görülmemesi sanki hava aracı eksikliği varmış gibi bir spekülasyonlar oluşturuldu. Kesinlikle bu doğru bir şey değildir. Devletimiz bütün imkanlarıyla, bu arada Türkiye'mizin farklı noktalarında ortaya çıkan yangınlarla da cansiperane ettiğimiz için bu yangının gerektirdiği sayıda hava aracını intikal ettirmiş ve çalıştırmış bulunmaktayız. Hava araçlarımız gün batımıyla birlikte tabii çalışamayacak ama yine yarın umarız kontrol altına alındıktan sonra yer yer soğutma çalışmalarına da katılacaklar" ifadelerini kullandı.

Boluda orman yangınında 3üncü gün

'HİÇBİR YERLEŞİM YERİMİZ TEHDİT ALTINDA DEĞİL'

Tahliye edilen vatandaşlarla ilgili de konuşan Polat, "Yerleşim yerlerinin güvence altına alınmasıyla ilgili çalışmalarımız 3 gün de devam etti. Şunu kesin ve kesin söyleyebilirim ki hiçbir yerleşim yerimiz şu anda bir tehdit altında değildir. Her geçen gün daha da rahatlatılmıştır. Çünkü bizim amacımız ilk önce yerleşim yerlerinin korunması, insanların can ve mal güvenliklerinin sağlanması özellikle ticari müesseselerimizin zarar görmemesi üzerine kurulmuştur. Sarp arazide ilk yapabileceğimiz şey buydu. Bunda da çok şükür başarılı olduk çok şükür. Şu anda hiçbir yerleşim yerimizi yangın tehdit etmemektedir. Evlerine dönmesiyle ilgili konularda Sayın Valimizle, valilikte yapacağımız toplantılarda karar verilecektir. Şu anda hiçbir yerleşim yerimiz tehdit altında değildir" dedi.

ANIZ YAKAN 2 KİŞİ TUTUKLANDI

Bu arada anız yakarken yangına sebep olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 4 kişiden 2'sinin tutuklandığı öğrenildi.

Boluda orman yangınında 3üncü gün

'BÖYLE BİR YANGIN HİÇ OLMADI'

​Bolu'da çıkan orman yangına müdahale devam ederken, yardıma gelen 74 yaşındaki Nuri Kocayiğit, "Burada bazı yerlerde sıkıntılar yaşadık. Böyle bir yangın hiç olmadı" dedi. Göynük’te yaşayan 35 yaşındaki Mustafa Tuncer, "Rüzgarın etkisiyle 2 gündür Dedeler mevkisinde doğru yangın gitti. Zaten rüzgar ters yönde esseydi bizim olduğumuz bölgeye gelecekti. Biz de onun endişesi içerisinde ekiplere elimizden geldiğince yardım ediyoruz. Evde sağ olsun annelerimiz, ninelerimiz börek, çörek yapıyor. Ben de buraya onları bırakmaya geldim. Bizim yapabileceğimiz tek şey dua ve yiyecek, içecek. Onun dışında 2 gündür sürekli bu bölgeyi izlemekle geçiyor. Yakın akrabalarımız, eşimiz dostumuz hatta hayvanlar bizim tarafa taşındı. O şekilde yardımcı olmaya çalıştık. Çok kötü bir 2 gün geçirdik ama çok şükür ki şu durumda yangının yoğun etkisi geçmiş durumda. Şu anda aşağı bölgelerde biraz daha sorun var" ifadelerini kullandı.

Boluda orman yangınında 3üncü gün

GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİDEN 2'Sİ TUTUKLANDI

Yerlikaya: Orman yangınları ile ilgili Bolu'nun Göynük ilçesinde gözaltına alınan 4 şahıstan 2'si tutuklanmış, 2'si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir.

HAVADAN MÜDAHALEYE ARA VERİLDİ

Bolu'nun Göynük ilçesinde 3 gündür devam eden orman yangınında, havanın kararmasıyla birlikte helikopterle müdahaleye ara verildi. Ekiplerin, alevlere karadan müdahalesi devam ediyor