Beşiktaş'taki yangında ön bilirkişi raporu: Yangın çıkış kapısı kapalı, yangın söndürme sistemi çalışmıyor
Beşiktaş'taki gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüne neden olan yangına ilişkin bilirkişi ön raporunun detaylarına ulaşıldı. Raporda, yangının geç fark edilmesi, çalışanlarca "yeni başlamıştır, küçüktür" düşüncesiyle önemsenmemesi, hızla yayılarak çıkış kapılarının alevle kesilmesi ve kaçış yollarının kapanması, çalışanların üst asma katlara çıkarak mahsur kalmalarının ölüm ve yaralama olayının çok olmasına sebep olduğu anlatıldı. Bu arada, yangınla ilgili mahkemeye sevk edilen 9 kişiden 8'i tutuklandı. 1 kişi ise hakkı ise adli kontrol kararı verildi. Şüpheliler ve yangından kurtulan çalışanların emniyette verdikleri ifadeler ortaya çıktı.
Gayrettepe'de bulunan 'Masquerade' isimli gece kulübünde, 2 Nisan 2024 günü, saat 12.35 sıralarında çıkan yangında, 29 kişi hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında, Elektrik Mühendisi/ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Vasfi Seber, Emekli İtfaiye Müdür Yardımcısı Abdullah Akıncı ve Kimya Mühendisi/ B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Raşit Oruç tarafından hazırlanan 5 Nisan tarihli bilirkişi heyeti ön raporu savcılık dosyasına girdi.
SAVCILIĞIN SEVK YAZISI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamaya sevk yazısında, yangın sonrasında olay yeri inceleme ekipleri, İstanbul İtfaiyesinin uzman ekipleri, üç kişilik iş güvenliği ve yangın uzmanı bilirkişi heyetince ve 2 Cumhuriyet Savcısı nezaretinde inceleme ve keşif yapıldığı kaydedildi. Olay yerinde gerekli örneklerin alınarak usulüne uygun olup olmadıklarının tespiti için ilgili kurumlara gönderildiği anlatılan yazıda, bilirkişi ön raporuna göre gerekli tedbirleri almayarak ihmal gösterdikleri ve kusurlu oldukları belirtilen şüpheliler sıralandı.
Şüpheli Mehmet Menduh C. ve Fatma D'nin gece kulübünün sahibi olan şirketin yüzde 50 ortağı oldukları, İsmet Ş'nin şirkette mesul müdür olduğu ve birçok anlaşma ve evrakta adı geçtiği, Şehzade Ş'nin 2018'de şirketin iflas etmesi sonucu yeni kurduğu ve gece kulübünün sahibi olan şirketin ortakları olarak Mehmet Menduh C. ile Fatma D'yi şirkete ortak olarak atadığı ve şirketin tüm mali işleriyle organizasyon, tamirat, tadilat işlerini yürüttüğü, Çağatay A'nın gece kulübünde yapılan tadilatta çalışan ve ölen mobilya işçilerinin patronu olduğu, Kahraman E'nin gece kulübünde yapılan tadilatta çalışan ve ölen demir işçilerinin patronu olduğu, Kahraman E'nin Çağatay A. ile ortak olarak bu tadilat işine girdikleri, İbrahim B'nin kulübün tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu olduğu ve yapılan bu tadilata ilişkin anlaşmalarda isminin olduğu ve organize ettiği, Dursun Ç. ve Sibel Ç'nin yüzde 50 hisseli gece kulübünde bulunan asansörlü ve hidrolik destekli sahneyi kuran şirketin sahipleri olduğu, Sibel Ç'nin sahibi olduğu Çeliker Teknik Servis Hizmetleri Ltd Şirketi bünyesinde çalışan 3 kişinin öldüğünün anlaşıldığı vurgulandı.
ÖN BİLİRKİŞİ RAPORU
Yazıda, şüphelilerin kusurlu oldukları, iş yerinin fenni ve teknik açıdan çalışmaya elverişli şekilde tutulması amacıyla üzerlerine düşen yasanın yüklediği yükümlülükleri yerine getirmedikleri ve bu sebeple birden fazla kişinin ölümüne sebep oldukları belirtildi. Ön bilirkişi raporuna, olay yeri inceleme ekiplerinin yapmış oldukları incelemelere göre kusurlu olduklarının tespit edildiği vurgulanarak kamera görüntülerinden yanıcı malzemelerin iş yerinde depo edildiği, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı, yangın çıkış kapılarının kapalı olduğu, yangın söndürme sisteminin çalışmadığı, ayrıca ifadelere göre yangın söndürme tüplerinin bir kısmının çalışmadığına dikkat çekildi.
KUSURLU OLMALARI VE TOPLUMDA İNFİAL YARATMASI NEDENİYLE TUTUKLANMALARINA
Savcılığın sevk yazısında, şüphelilerin kusurlarının bulunması, olayda 29 kişinin ölmüş olması, bu durumun toplumda infial yaratması ve şüphelilerin serbest kaldığı takdirde telafisi zor zararların meydana gelebileceği, delillerin tamamen toplanmamış olması, asıl bilirkişi raporunun daha sonra düzenlenecek olması ve şüpheliler Mehmet Memduh C. , Şehzade Ş., Çağatay A., Sibel Ç., Dursun Ç., İsmet Ş., Kahraman E., Fatma D. ve İbrahim B'nin delilleri karartma ihtimalleri dikkate alınarak tutuklanmaları talep edildi.
BELEDİYE GÖREVLİLERİNE DE SORUŞTURMA
Öte yandan işyerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve esasları ile süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgeler toplanmakta olup, ilgili kamu görevlileri, belediye görevlileri hakkında ise 4483 sayılı yasa hükümlerine göre soruşturma başlatılacağı öğrenildi.
AYNI ANDA BİRDEN FAZLA TADİLAT YAPILDIĞI BELİRTİLDİ
Raporda, yangın tarihi itibari ile ilgili iş yeri içerisinde geniş çaplı tamirat tadilat yapıldığı, iş yeri içerisindeki 4 taşeron firmanın çalışanlarının dekor, demir doğrama, mobilya işleri, elektrik işlerini yaptıkları anlatıldı. Yangın esnasında 30'dan fazla çalışanın içeride olduğu, kulübün iç kısmının yaklaşık 1000 kişi ve üzeri insanı alacak kadar büyük olduğu, mekanın oval şekilde ve localarla çevrilmiş 750 metrekare civarında alan olduğu kaydedildi. Eğlence merkezi salon, idari birimler, kostüm değiştirme odaları, malzeme depoları dahil toplam 2 bin metrekarelik kapalı bir alan olduğu, iç tadilatların tüm mekanlarda aynı anda birden yapıldığının anlaşıldığı ve bu nedenle çalışan sayısının bu kadar çok olduğunun anlaşıldığı vurgulandı.
POLİÜRETAN MALZEMELERİN OLDUĞU KISIMDA YANGIN BAŞLADI
Raporda tüm çalışmaların ana salonda yapıldığı, bu kısmın tamirat, tadilat monte yapma yeri olarak kullanıldığı, demir doğrama, ekleme, kaynak, birleştirmenin bu kısımda yapıldığı vurgulandı. Kaynak yapılan yerde zemin seviyesinde çok miktarda, tahta kırıntıları, tahta talaş ve tozları, izolasyon malzemeleri, duvar kaplama dekor malzemeleri, strafor kırıntıları, poliüretan malzemeler, koltuk süngerlerinin olduğu kısımda, yangının başlamış olduğu, bu kısımdaki kaynak makinesinin aktif vaziyette olduğu, diğer tarafta görülen kaynak makine ve aletlerinin kapalı olduğu tespit edildi.
YANMA GEÇ FARK EDİLDİ, ÇABUK YANICI MALZEMEYLE HIZLA YAYILDI
Yangının ağırlık merkezinin salon girişine göre sağ taraf olduğu belirtilen raporda, burada yapılan elektrotlu kaynak makinesiyle yapılan çalışma esnasında yere ve etrafa dağılarak dökülen kıvılcımların yerde ve kaynak yapılan yerin sahne altı (veya loca altı) aralarından kapalı yere düşen kıvılcımların burada bulunan yanıcıları tutuşma sıcaklığına kadar ısıtarak alevli yanmanın başlamış olacağı, çalışmanın devam etmesi nedeniyle yanmanın geç fark edilmesi, yangının etrafta bulunan çok çabuk yanıcı ve kolay alev alıcı diğer malzemelere sirayeti ile hızlı bir şekilde yayılmış olabileceği anlatıldı.
BİR DAKİKADAN AZ SÜREDE ÇOK HIZLI BÜYÜDÜ
Yangına ilk önce orada çalışanlar tarafından müdahale edildiğinin boş olan yangın söndürme tüplerinden anlaşıldığı, "Yangın daha yeni başlamıştır, nasılsa daha küçüktür" düşüncesiyle çalışanların yangını önemsemediği, bir dakikadan bile az bir süre içerisinde yangının çok hızlı bir şekilde büyümesiyle çıkış yolu kapı tarafının alevlerle kesildiği, insanların kendilerini kurtarmak maksadıyla salon iç kısımlarına ve üst asma katlara doğru kaçışarak mahsur kaldıkları, yangın hakkında bilinçli olmadıkları için alevlerin yukarı kısımlarda daha etkili olabileceğini düşünemedikleri ve yangın çıkışını gösteren yönlendirme işaretlerinin aktif olmadığı, bu nedenle yüksek ısı ve oluşan karbonmonoksit gazından etkilenerek öldüklerinin tahmin edildiği anlatıldı.
Gece kulübündeki yangın sonrasında 11 şüpheli gözaltına alınmıştı. Şüphelilerin ve çalışanların emniyette verdikleri ifadeler ortaya çıktı. Kulübün eski sahibi olan şimdiki organizasyon ve tadilat işlerinden sorumlu olan şüpheli Şehzade Ş. ifadesinde, Ramazan ayından önce tadilat için şirketlerle görüştüğünü söyledi. Mekana gelip projeyi çizdiklerini, demir ve loca işlerini Kahraman E.'ye dekoratif ve marangozluk işleri için de Ramazan A.'ya vermek istediğini söyledi. Şehzade Ş., "Demir ve loca işini yaklaşık 12 milyon TL'ye dekorasyon ve marangozluk işleri için yaklaşık 6 milyon TL'ye anlaştık. Tadilattan önce iş yerinde olan ve kullandıkları eşyaları dışarı çıkardık. Diğer işleri marangoz ve demirci yapacaktı. Biz projenin uygulaması için kendi işimizi yaptıktan sonra iş yerini Kahraman beye teslim ettik. Kahraman beyle Çağatay bey yaklaşık 15 gün birlikte çalıştı. İşler ilerleyince bir yandan marangozlar işe başladı. bildiğim kadarıyla 4-5 gün birlikte çalıştılar. Kahraman bey alt katın kasalarını bitirdi. Loca kısmını yapıyordu. Son 3 gün sahneciler de çalışmaya başladı. Olay günü sahnecilerin son günüydü, onların işi bitecekti" dedi.
GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİLERİN İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI
"YOĞUN DUMAN VE ATEŞ OLMASI SEBEBİYLE İÇERİYE GİREMEDİK"
Kulübün diğer ortağı olan Mehmet Menduh C. kağıt üzerinde ortak olduğunu aslında kulübün muhasebesine baktığını söyleyerek, “Olay günü muhasebe katındaki odamda otururken Kahraman E. odama gelerek, 'Ağabey yangın var herhalde' dedi. Ben hemen odamdan dışarı çıktım. Arka iç kısımda marangoz olarak çalışan Ercan Erkan'ı elindeki yangın tüpüyle yangına müdahale ederken gördüm. Daha sonra ben ofise geri girdim. Bu esnada elektrikler gitti. Ortamı yoğun duman sardı. Muhasebenin yanında bulunan ofisten yan taraftaki mağazaya açılan bir kapı var. Bu kapının anahtarı benim odamda bulunur. Bu anahtarı cep telefonu ışığıyla bulunduğu yerden aldım. Kapıyı açarken Kahraman ve Salim yanıma geldi. Kapıyı açıp kendimizi dışarı attık. İş yeri içerisinde yoğun duman ve ateş olması sebebiyle içeriye girip müdahalede bulunamadık. İş yerinde bulunduğum sırada içeride kimlerin bulunduğundan haberim yoktu" diye konuştu.
"O GÜN İŞ YERİ ÇALIŞANLARI DA VARDI"
Taşeron firmalardan mobilya tasarım şirketinin sahibi olan şüpheli Kahraman E. de ifadesinde Razaman ayının 2. günü çalışmaya başladıklarını, Masquerade çalışanlarının da bir yandan işyerinde bulunan ses izolasyon malzemelerini söktüklerini, 17 gün çalıştıklarını, daha sonra işin yetişmeyeceği düşüncesiyle mobilyacıların da işe başladığını, 5 gün de onlarla çalıştıklarını söyledi.
Olay günü kaynak ustasına yapması gereken işi söyledikten sonra odaya geçtiğini, birden iş yerinde olanların bağırdığını, iş yerinin alt katında alev ve duman gördüğünü, muhasebe odasının kapısına vurarak içerdekileri çağırdığını, "Yangın var" diye bağırdığını anlattı. Kahraman E. "Kadir, Salim ve Mehmet Menduh C'nin dışarı çıktılar. Bu sırada suriye uyruklu Ahmet Medhuş'un elinde yangın tüpü ile yangın alanına doğru koştuğunu gördüm. Sonra kapının önünde bulunan kepenkleri açtılar ve dışarı çıktık Dışarıdayken Ercan Erkan ağabeyin de dışarı çıktığını gördüm. İşyerinin alt katının çıkış kapısından dumanlar çıkmaya başladı. Bunu alevler takip etti. Alevlerden biranan 3. katındaki pençeler patladı. İçeride kalanlara yardım etmek istedik ancak o kadar yoğun bir duman vardı ki yanına yaklaşmak bile mümkün değildi. Genellikle her gün 12-13 kişi çalışıyorduk. Ancak o gün iş yeri çalışanlarının da olay yerinde olduğunu, sahneciler ve ahşapçıların sayısının çok fazla olduğunu gördüm. Bu yüzden de ölü sayısının fazla olduğunu düşünüyorum" dedi.
"MAĞAZA KAPISINDAN DIŞARI ÇIKTIM"
Kulüp çalışan Salim A., ifadesinde “Arkadaşlarım olan Mehmet Menduh C, Kadir Y'la birlikte iş yerinin üst katında bulunun muhasebe ofisinde kahvaltı yapıyorduk. Odamızın kapısı çok şiddetli bir şekilde vurulmaya başladı. Hemen kapıyı açtım. Kapıda işyerinin tadilat işini yapan Kahraman E. vardı, 'Yangın var, yangın' diye bağırmaya başladı. Birden şoka girdi. Bir yandan alt kata baktım. Tadilat işi yapan ustaların ellerinde yangın tüpleriyle çıkan yangını söndürmeye çalıştıklarını gördüm. Bu sırada elektrikler kesildi. İş yerini duman kapladı. Alev görmedim. Ben odada bulunan bilgisayarımı ve telefonumu aldım. Mehmet C. dışarı çıkmam için bana yardımcı oldu. Ben de mağaza kapısından dışarı çıktım. Odada bulunan hepimiz dışarı çıktık" dedi.
ÇÖPLERİ DÖKMEK İÇİN ÇIKTI HAYATI KURTULDU
Tadilat dolayısıyla personelin izne ayrıldığını anlatan Masqerade çalışanı E.E, "Olaydan bir gün önce personel müdürü çalışanların olduğu gruptan, 'Yarın herkes 11.00'de dükkanda olsun' diye mesaj attı. Ben de dediği saatte iş yerine gittim. OÇay ocağında çay içiyorduk" dedi. Olay anında çöpleri dökmek için dışarı çıktıklarını ve döndüklerinde alevlerin üstüne geldiğini anlatan E.E, "Mobilyacıların kestiği sunta ve tahta molozlarını ben, Zafer, Nihat ve Ahmet Kartal'la birlikte iş yerinin dışında bulunan çöp konteynırına atmaya gittik. Molozları attıktan sonra iş yerine geri göndük. Arkadaşlarımızdan Ahmet Kartal önden işyerine girdi. Ben, Nihat ve Zafer arkasından gidiyorduk. Birden işyerinin kapısından büyük bir alev geldi. Ahmet içeride kaldı çıkamadı. Biz de hemen dışarı kaçtık. Kapıdan gelen büyük alevler neticesinde iş yerinde çok kısa sürede büyük yangın çıktı" dedi.
"KAĞIT ÜZERİNDE ORTAĞIM"
Şirket sahibi olan Fatma D. ise ifadesine eniştesi olan Şehzade Ş. borçları sebebiyle kağıt üzerinde ortak olarak göründüğünü söyleyerek "Eniştem Şehzade borçlarını kapattıktan sonra benden bu hisseyi alacaktı" dedi.