Geri Dön
GündemBalıkesir'de orman yangını

Balıkesir'de orman yangını

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde orman yangını çıktı. Ekipler, yangına havadan ve karadan müdahale ediyor.

Balıkesir'de orman yangını

Yangın, saat 14.30 sıralarında Altıeylül ilçesi Paşaköy Mahallesi'ndeki arazide başladı. Alevler yakındaki ormana da sıçradı. İhbarla bölgeye Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan helikopter ve arazözler sevk edildi.

Balıkesirde orman yangını

Alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.


Balıkesirde orman yangını

ALEVLERİN YAKLAŞTIĞI MAHALLE TAHLİYE EDİLİYOR

Balıkesir'in Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Paşaköy Mahallesi'nde tarım arazisinde başlayıp, ormana sıçrayan yangın, rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı.

Balıkesirde orman yangını

Alevlerin yaklaştığı kırsal İnkaya Mahallesi için tedbiren tahliye kararı verildi. Bölgeye Balıkesir Büyükşehir Belediyesi otobüsleri sevk edildi.

Balıkesirde orman yangını

Otobüslerle mahallelinin tahliyesine başlandı. Mahalleden tahliyesi sağlanan yöre halkı, kümes ve ağıllardaki hayvanlarını tahliye edemediklerini dile getirdi.


Balıkesirde orman yangını

YANGININ SAMAN BALYALAMA SIRASINDA ÇIKMIŞ

Balıkesir’in Altıeylül ilçesindeki orman yangınına Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 2 helikopter, 23 arazöz, 7 su ikmal aracı, 6 ilk müdahale aracı, 7 hizmet aracı, 8 greyder ve 4 dozerin yanı sıra belediyelerden takviye olarak gelen 27 araç ve toplam 370 personelle müdahale ediliyor. Yangınla ilgili bilgi veren Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, "İnkaya Mahallesi'ndeki Selimiye Barajı'nın bulunduğu bölgedeyiz. Tarlada ot balyalaması sırasında çıkan yangın, rüzgarın sürekli daire şeklinde esmesi nedeniyle büyüterek ilerledi. Valilik, Büyükşehir ve Altıeylül Belediyemiz yöredeki herkes elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Tedbir amaçlı, kırsal İnkaya Mahalle halkı bölgeden uzaklaştırılıyor. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Herhangi bir telef olan mal da yok. Sadece ormanımızın zayi altında. Herkese geçmiş olsun diyorum. Peş peşe gelen bu yangınlar gerçekten çok can sıkıcı. Ve coğrafyanın ulaşılamaz olması, hava şartlarının, rüzgarın sürekli değişik yönlerden esmesinden dolayı kontrolü zorlaştı" dedi.


Balıkesirde orman yangını

1 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinin kırsal Paşaköy Mahallesi'nde arazide başlayan ve ormana sıçrayan yangınla ilgili şüpheli 3 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 2'si jandarmadaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Diğer 1 şüphelinin ise işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Öte yandan, alevlerin ilerlemesi büyük oranda durdurulurken, söndürülen kısımlarda soğutma çalışmalarına başlandığı bildirildi.


Balıkesirde orman yangını

BALIKESİR'DE HASAT YASAĞI KARAKI ALINDI

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde arazide başlayıp ormana sıçrayan 3 ayrı yangının ardından il genelinde hasat yasağı getirildi. Balıkesir Valiliği tarafından alınan karara, biçerdöver ile hasat ve balya bağlama işlemlerinin aşırı sıcaklardan kaynaklı yangınlara yol açabileceği gerekçe gösterildi. Balıkesir Valiliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Balıkesirde orman yangını

“İlimizde hububat üretim sezonu hasat iş ve işlemleri yoğun bir şekilde devam etmektedir. Ancak, Balıkesir Meteoroloji İl Müdürlüğünce 19.07.2024 Cuma ve 20.07.2024 Cumartesi günü ilimizde sıcaklığın yüksek seyredeceği bildirilmiş olup, rüzgarın da etkisiyle biçerdöver ile hububat hasadı yapılması durumunda yangın riskinin artacağı değerlendirilmektedir. Bu nedenle; tarım arazilerindeki yangın riskinin azaltılması amacıyla, 19.07.2024 Cuma ve 20.07.2024 Cumartesi günü saat 08.00 ile 20.00 arasında biçerdöver ile hububat hasadı ve balya bağlama işlemleri durdurulmuştur. Vatandaşlarımızı ve üreticilerimizi; kesinlikle anız yakmamaları, bağ, bahçe ve sera temizlik işlerinde ateş kullanımından kaçınmaları, yol kenarlarına yangına neden olabilecek çöp, sigara izmariti vb. maddeleri bırakmamaları, uyarılara dikkat etmeleri ve görülen olumsuzlukları 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ivedilikle iletmeleri konusunda duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.”

Balıkesirde orman yangını

YANGINA MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

Valilik açıklamasında yangınla ilgili de bilgilere yer verildi. Balya makinesinin çalışması sırasında çıktığı saptanan yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Altıeylül İlçesi Paşaköy Mahallesi orman yangını ile mücadele devam ediyor. Altıeylül ilçesi Paşaköy Mahallesi kırsalında saat 14.08 sıralarında arazi yangını olarak başlayarak ormanlık alanda devam eden yangına; Balıkesir Valiliği koordinasyonunda Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer kurumlardan 6 hava aracı, (4 uçak, 2 helikopter), 29 arazöz, 14 su ikmal, 12 ilk müdahale, 15 hizmet aracı, 6 dozer, 6 greyder, 2 treyler, 6 kepçe, 4 otobüs, 3 toma ve yaklaşık 380 personel ile müdahale devam etmektedir. Paşaköy Mahallesi'nde devam eden yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi nedeniyle İnkaya Mahallesi'nde 92 vatandaşımız tahliye edilerek kamu misafirhanelerine sevk edilmiştir.

Yangının Paşaköy Mahallesi'nde balya makinasının çalışması esnasında çıktığı tespit edilmiş olup, bir şahıs gözaltına alınmıştır.”


Balıkesirde orman yangını