Bakü İnisiyatif Grubu’nun ‘Dekolonizasyon: Rönesansın Uyanışı’ Konferansı İstanbul'da yapıldı(GÜNCELLEME)
Azerbaycan merkezli Bakü İnisiyatif Grubu tarafından düzenlenen “Dekolonizasyon: Rönesansın Uyanışı” adlı uluslararası konferans bugün İstanbul’da yapıldı. 13 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan katılımcılar, dekolonizasyonun öneminin altını çizdi.
“Dekolonizasyon: Rönesansın Uyanışı” adlı uluslararası konferansa katılım sağlayan ve sömürge yönetimi altında olan Fransız denizaşırı bölgeleri olan Yeni Kaledonya, Fransız Polinezyası, Fransız Guyanası, Martinik, Guadeloupe, Wallis ve Futuna, Korsika ve ayrıca Komorlar Birliği (Fransa Komorlar Birliği’nin bir parçası olan Mayotte adasının işgalini sürdürmektedir) özel yer tutuyor.
Konferansta, Fransız Guyanası Meclisi’nin (Parlamento) Başkan Yardımcısı Samantha Françoise CYRIAQUE, Yeni Kaledonya Dışişleri, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Mickael FORREST, BM’nin küresel yönetişim uzmanı, Fransız Polinezyası’nın BM'deki temsilcisi Carlyle CORBIN, Martinik Meclisi Milletvekili Luc Francis CAROLE, Fransız Polinezyası Parlamentosu Avrupa ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Maurea MAAMAATUAIAHUTAPU, Korsika Parlamentosu eski Başkanı Jean-Guy TALAMONI, Avrupa Parlamentosu eski üyesi, Guadeloupe Halkının Kurtuluşu Birliği’nin Genel Sekreteri Jean-Jacob BICEP, Türkiye Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmalar Vakfı’nın (SETA) araştırmacısı Tunç DEMİRTAŞ ve diğerleri konuşma yaptılar. Etkinlik tartışmalar formatında devam etti.
Etkinliğin sonunda katılımcılar Fransa Cumhurbaşkanı'na açık mektup yazdılar. BM Genel Kurulu'nun dekolonizasyona ilişkin kararlarına atıf yapılan mektupta, bu kararların 60 yılı aşkın bir süre önce kabul edilmesine rağmen Korsika, Melanezya, Polinezya, Karayipler ve Antiller'de yaşayan halkların hâlâ Fransız sömürgeciliğinden ve neokolonyalizminden muzdarip olduğu vurgulanıyor.
Mektupta, Fransız hükümetinin söz konusu adalar grubunda işlediği çeşitli suçların yanı sıra, bu toprakların Fransız devleti tarafından işgal edilmesi, yerel ekonominin gelişmesinin kasıtlı olarak engellenmesi, yerel halkın pestisitlerle zehirlenmesi ve bu zehirlenmenin sonuçlarından halkın acı çekmesi, yerel halkın zorunlu göçü, bu bölgelere yasa dışı göçün günümüzde de devam etmesi, bölgelerde sömürge mahkeme sistemlerinin uygulanması vb. gerçeklere değinildi.
Katılımcılar, Emmanuel Macron'dan Fransız hükümetinin bu hukuka aykırılıklarına son vermesini talep ederken, söz konusu bölgelerdeki kültürel ve dini mirasın durumu hakkında bir rapor hazırlamak üzere UNESCO heyetinin bu bölgelere gönderilmesini, AGİT'in çevre, ekonomi, insan hakları ve yerel halkın hakları konusunun araştırılması misyonunun sömürgelere gönderilmesi amacıyla AGİT’e başvuru için çağrı yapılmıştır.
Aynı zamanda konferansın sonunda Fransız hükümeti tarafından eski ve mevcut kolonilerden çalınıp Fransa ana karasına nakledilen 100 binden fazla maddi ve kültürel varlığın iadesi için imza kampanyası başlatıldığı açıklandı.
Bakü İnisiyatif Grubu, Fransız sömürge yönetimi altında yaşayan halklarla dayanışma içinde olduğunu ifade ederek, onların özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine her zaman destek vereceğini beyan ediyor.