Geri Dön
GündemBakan Kirişci, Pakistan'a giden yardım trenini uğurladı

Bakan Kirişci, Pakistan'a giden yardım trenini uğurladı

Van'a gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Türkiye'nin 21 ilinde, selden etkilenen Pakistan için toplanan yardımların bulunduğu 39 vagonlu treni dualarla uğurladı. Bakan Kirişci,"Bir kez daha bu kardeşlerimizin yaşamış olduğu sel felaketinden dolayı acılarını paylaşıyoruz. Bu acıları paylaşmak yetmez. 39 vagonumuzda 21 ilimizden toplamış olduğumuz vatandaşlarımızın gerçekten burada duaları var. Aziz milletimizin destekleri var. Tabii ki tüm acıyı belki dindirmez dindiremez, ama en azından Pakistanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu buradan bir kaz daha göstermek durumundayız" dedi.

Tarım ve Orman  Bakanı Vahit Kirişci eşi Hanife Kirişci ie bir dizi toplantıya katılmak üzere Van'a geldi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van Milletvekilleri İrfan Kartal, Abdulahad Arvas, Osman Nuri Gulaçar ve protokol üyeleri tarafından Van Ferit Melet Havalimanı'nda karşılanan Bakan Kirişci, buradan Pakistan'a gönderilmek üzere hazırlanan 811 ton 330 kiloluk 53 bin 950 gıda ve temizlik kolisinin bulunduğu tren garına geldi. Bakan Kirişci, okunan duaların ardından da yardım trenini uğurladı. 

Bakan Kirişci, Pakistana giden yardım trenini uğurladı

'PAKİSTANLI KARDEŞLERİMİZİN ACILARINI PAYLAŞIYORUZ'

AFAD gönüllüleri tarafından karşılanan Bakan Kirişci, millet olarak en büyük vasıflarının zor günde kardeşlerinin yanında olmak olduğunu söyledi. Pakistan'ı her zaman yanlarında gördüklerini kaydeden Bakan Kirişci, "Burada paylaştığımız ülkenin ismi dost ve kardeş Pakistan'dır. Bir kez daha bu kardeşlerimizin yaşamış olduğu bu sel felaketinden dolayı acılarını paylaşıyoruz. Bu acıları paylaşmak yetmez. 39 vagonumuzda 21 ilimizden toplamış olduğumuz vatandaşlarımızın gerçekten burada duaları var. Aziz milletimizin destekleri var. Tabii ki tüm acıyı belki dindirmez, dindiremez ama en azından Pakistanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu buradan bir kaz daha göstermek durumundayız. Çünkü bu kardeşlerimiz bizim zorda olduğumuz her daim yanımızda ilk gördüğümüz kardeşlerimiz olmuştur. Rabbim, Pakistan ve İslam çoğrafyası başta olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde bu tür sel felaketlerini hiç kimseye yaşatmasın. Çünkü bu tahammül edilebilecek, katlanılabilecek bir acı ve sıkıntı değil" dedi.

Bakan Kirişci, Pakistana giden yardım trenini uğurladı

'DİKKATLİ VE TEDBİRLİ OLMALIYIZ'

"Ama şunu da unutmamamız gerekiyor" diyen Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

"Evet bunlar tabiat olayları, afetler. Ama biz de ülkeler olarak daha dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Bu afetler yaşanmadan alınması gereken tedbirleri almak durumundayız. İnsan olarak, beşer olarak bizlere düşen bu tedbirleri zamanında ve yerinde almaktır. Pakistan'daki yağmurlarının vermiş olduğu bir tahribattır. Eşi benzeri görülmemiş bu felaketten dolayı kardeşlerimizin acılarını bir kez daha paylaştığımızı belirtiyoruz. Van'dan vagonlarımızı inşallah dualar eşliğinde kardeşlerimize ulaştıracağız. Rabbim Pakistanlı kardeşlerimizin ve dünyada sıkıntı yaşayan bütün kardeşlerimizin sıkıntılarını, elemlerini gidersin. Bir daha da bu sıkıntıları yaşatmasın diyorum."

Bakan Kirişçi kendisine eşlik eden protokol üyeleri ile birlikte Pakistan'a doğru yola çıkan 'İyilik Treni'ni el sallayarak uğurladı. Bakan Kirişci, daha sonra da Van Valiliği'ne geçti.

'YARDIMLAŞMAYI HAYAT TARZI HALİNE GETİRMİŞ BİR ÜLKEYİZ'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci AK Parti Van İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya geldi. Burada konuşan Bakan Kirişçi, dost ve kardeş ülke olan Pakistan'a 39 vagondan oluşan 21 şehre ait yardım trenini dualar eşliğinde uğurladıklarını, bunun bir lütuf olmadığını, tamamıyla insani ve İslami görev olduğunu söyledi.

Bu program sonrası Vali Balcı başkanlığında birim amirleriyle birlikte istişare toplantısı yaptıklarını anlatan Bakan Kirişci, "Bu toplantıdan da çok istifade ettiğimi belirtmek isterim. Çünkü biz Ankara'da bir şeyler yapıyoruz. Ama bunun sahadaki karşılığı nedir? Acaba saha bunu nasıl alıyor, algılıyor onun da ölçümlemesini bu tür ziyaretlerimizde gerçekleştiriyor. Bu zamana kadar 17 tane ziyaret yaptık. Bu 18'incisi, inşallah bu ziyaretimiz de bizim açımızdan bakanlık çalışanlarımız açısından oldukça verimli olacaktır diye umut ediyoruz" dedi. 

Ülkenin bu iktidara ihtiyacının olduğunu belirten Bakan Kirişci, "Değerli kardeşlerim, kendi aralarımızda da birtakım mesuliyetlerimiz, sorumluluklarımız var. Bu ülkenin bu iktidara çok ihtiyacının olduğunu bugünkü Pakistan'a yapılan yardımda da gördük. Sıradan herhangi bir ülke olmuş olsak ve kendimiz yardıma muhtaç olmuş olsak herhalde bu yardımı gerçekleştiremezdik. Hamdolsun güçlü bir ülkeyiz. Yardımlaşmayı ve paylaşmayı kesinlikle kendi hayat tarzı haline getirmiş bir ülkeyiz. ‘Komşusu aç yatar iken, kendisi tok yatan bizden değildir’i içselleştirmiş ve bunun gereklerini olabildiğince yerine getiren bir ülkeyiz. Diğer taraftan Türkiye savaştan yana değil, barıştan yana olan bir ülke olduğunu ama zorda kalırsa da savaştan kaçmayacağını, bunun gereğini yapacağını da dün göstermiş bugün de göstermeye devam ediyor” dedi.

AĞRI’DAKİ KONUŞMASINA DEĞİNDİ

Ağrı'daki konuşmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Kirişçi, “Bizim dün yaptığımız bir konuşmadan hareketle 'Öbür dünyada hesabını sorarlar' ifademizi. Şimdi mazlum milletlerin umudu haline gelen bir Türkiye'nin eğer bu geldiği noktadan geriye düşmesi şayet birilerini mutlu edecekse, elbette Cenabı hak bunu bu dünyada da sorar, ahirette de sorar. Bunun hilafına, bunun aksine görüş beyan edenlerle ilgili bizim bir tek söyleyebileceğimiz söz vardır. O da kalpleri mühürlenmiş olanlardır. Artık onlara bizim yapabileceğimiz herhangi bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

‘DÜNYA BARIŞINA DA ÖNEMLİ BİR KATKIDA BULUNDUK’

Parti olarak çok çalışmaları, gayret etmeleri gerektiğini anlatan Bakan Kirişci, "Bu 2023 eşiğini de çok rahat bir şekilde aşmamız gerekiyor. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere mahalle temsilcimize varana kadar bütün kardeşlerimizin yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu biliyorum. Sadece Türkiye'nin umudu değil, mazlum milletlerin umudu haline geldiğini söyledim. Düşünün, Rusya, Ukrayna ile savaşıyor. Ve bir ülke, ki bu ülke Türkiye, NATO üyesi ülke, NATO'nun iki numaralı ülkesi, aynı zamanda AB ile müzakere süreci yürüten bir ülke. Ve bu ülke diyor ki; 'Ben ne Ukrayna'yı ne de Rusya'yı bir futbol taraftarlığı içerisinde tutmayacağım. Her ikisi de benim komşu ve dost ülkelerimdir'. Hani şimdi barış, barış deyip bunların hepsini sözde bırakanlar var ya, önemli olan ameldir, eylemdir. Böyle zor zamanlardaki duruştur. Şimdi bütün dünya bir anda fark etti ki, ya bu savaştan gerçekten pek çok ülkenin yani bu taraftarlık ruhu içerisinde hareket edenlerin tamamının bundan menfi olarak etkilendiğini ama en başta da hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın bu işten olumsuz etkilendiğini gördüler. Allah'tan Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde bu dış politikada her iki ülke de bizim dost ve komşu ülkelerimizdir diyerek biz bir anlamda dünya barışına da önemli bir katkıda bulunduk. İşin daha da büyümesine mani olduk. Bir anda pandemiyle başlayıp, ondan sonra savaşla iyice köpüren gıda krizine bir nefes aldırdık. Koridorun oluşmasına Türkiye, BM'yi de yanına alarak 2 tarafı da masaya oturtarak bir dörtlü zirve gerçekleştirdi. 22 Temmuz'da gerçekleştirilen bu zirve sayesinde bir tahıl koridoru kavramı çıktı. Bu koridor önemli bir koridor. Bu koridor bizim stratejik olarak adlandırdığımız ürünlerle ilgili koridor" dedi.

‘YENİ BİR 100 YIL BAŞLAYACAK’

Dünyanın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu da belirten Bakan Kirişci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyanın Türkiye'ye ihtiyacı var. Bölgenin Türkiye'ye ihtiyacı var. Vatandaşlarımızın da Türkiye'deki bu yönetime ihtiyacı var. Eğer bu yönetim gerçekten önümüzdeki cumhuriyetimizin 100 yılı gelecek yıl bitmiş olacak. Yani 1923'te kurulan Cumhuriyet 100 yaşını tamamlamış olacak. Sonra yeni bir 100 yıl başlayacak. Ve bu 100 yılın adı da Türkiye yüzyılı olacak. İnşallah 2023 yılından itibaren bu Türkiye 100 yılı kavramını hepimiz içselleştireceğiz. Peki Türkiye 100 yılı ne anlama geliyor? Tarihin ve coğrafyanın bize yüklemiş olduğu bu sorumluluğun gereği olarak Türkiye'nin kendisi için yaşamamasını, bölgesi için yaşamamasını, bütün dünya için yaşaması ve yaşatmasını beraberinde getiriyor. Yani Türkiye artık global küresel oyuncu oluyor. Bunun pek çok emarelerini gördüm. En son tahıl koridoruydu. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın gerek Semerkant'ta gerekse Amerika'da verdiği resimler, verdiği görüntüler Central Park'ta yürürken vatandaşların kullandıkları ifadeler herhalde siz Amerikan Başkanı Biden'ı görseniz o cümleleri kurmazsınız. Veya Almanya başbakanını görseniz kullanmazsınız. Sadece içinizden gelen ve geldiği şekliyle de bunu hak eden insanlara bunu kullanırsınız. Yani bunu bütün dünya görürken bizim o kalpleri mühürlü olanlar bunu görmüyorlarsa buna bizim diyeceğimiz bir şey yok. Dolayısıyla bu millet, bu devlet kıyamete kadar baki kalacak. Bu baki kalmasının şartı da bizim çalışmamızla olacak. Öyle kendi kendine devletle millet yaşamaz. Gayretle olur, çabayla olur. Bütün emeklerimizi bu yola hasletmekle olur. Dolayısıyla ben bütün kardeşlerimin bu duygu içinde olduğunu biliyorum. Ama her ziyaretimizde sizlerle bir araya geldiğimizde de en azından bunları bir kendi cümlelerimizle ifade etmeye çalışıyoruz."

Bakan Kirişci, Pakistana giden yardım trenini uğurladı

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BİRARAYA GELDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti Van İl Başkanlığı'na yaptığı ziyaretin ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne geçerek burada sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Kirişci, ülkenin terör olayları nedeniyle uzun yıllar sıkıntı yaşadığını ve bu iller arasında Van'ın da bulunduğunu söyledi. Artık huzur ve sükunetin sağlandığını belirten Bakan Çirişci, "Her şeyin başı huzur. İster para yı, ister siyaseti, ister ekonomiyi ister kültür ve sanatı konuşalım. Neyi konuşursak konuşalım, hepimizin dönüp dolaşıp baktığı yer huzurdur. Dolayısıyla Van'ımızın şu geldiği noktayı çok önemsiyorum." dedi. 

Küresel ısınma, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşına değinin ve bu sürecin ardından dünyanın gıda milliyetçiliği gibi bir kavramla tanıştığını belirten Bakan Kirişci, "Herkes ürettiğine sahip çıkmak, daha fazlasını üretip kendisi için bu üretimi içerde tutmak adına bir takım adımlar attı. Türkiye de hamdolsun 85 milyon mevcut nüfusu, 4-4,5 milyon civarında geçici statüdeki mültecileri ve 7 milyonu aşan turistleriyle birlikte bunları doyurmakla kalmadı. Bizim en son rakamlarımıza göre 8 aylık ihracatımız da 21,5 milyar dolar gibi rekor düzeye ulaştı. Bu bizim tarım ürünleri alanında tarihin en yüksek oranı. 4 aylık bir dönemi de buna katarsak herhalde 30 milyar doların üzerine çıkmış olacağız." dedi. 

Tarım alanında verilen desteklere de değinen Bakan Kirişci, önemli mevzuatların tarıma kazandırıldığını söyledi. Bitkisel üretim için mazot ve gübre, hayvansal üretim için de yem ile sınırlı olacak şekilde verilecek desteklerin sadeleştirme gayreti içinde olacaklarını kaydeden Bakan Kirişci şöyle konuştu: 

"Tarım sektörü olarak dijitalleşmeden olabildiğince daha yüksek düzeyde istifade etmemiz gerekiyordu. Bunu e-Devlet ortamına taşıma ve bir sonraki hamlesi de yine bir mobil uygulamayla 'Tarım Cepte' ya da 'Tarım Cebimde' gibi bir mobil uygulamaya gideceğiz. İl ve ilçe müdürlüklerimize ise ziyaretler yerine oralara sadece çay kahve içmek için gideceğiz. 1 Ekim itibariyle de inşallah çiftçi kayıt sistemini e-devlet üzerinden başlatmış olacağız. 2022 yılının mazot ve gübre desteğini de 2023'ün mart ayına bırakmayacağız. 6 ay öne çekeceğiz. Bu ayın sonu, önümüzdeki ayın başı itibariyle mazot ve gübre desteklerini sizlere ayni olarak, mazot ve gübre alımında kullanabilmeniz için bir banka kartına yüklemiş ve sizlere de bu kartları teslim etmiş olacağız. Esas daha büyük katkıyı da Ziraat Bankasının verdiği 100 bin lira limiti olan kredinin limitini de 200 bin liraya çıkarıyoruz. Ve bu 200 bin lira kredinin de 100 bin liralık kısmını yüzde 50'sini karta yükleyeceğiz. Üreticimiz bunu sadece mazot ve gübre alımında kullanacak." 

Tarıma kazandırılan önemli mevzuatların olduğuna dikkat çeken Bakan Kirişci, "Bunların başında da TARSİM geliyor. TARSİM ile ilgili maalesef bizim arzuladığımız vatandaşın bir ilgisinin olmadığını görüyoruz. Bu konuda ben kendi teşkilatlarımı da mutlak suretle üreticilerimizi sigorta yaptırma konusunda cesaretlendirmelerini ve yönlendirmelerini istiyorum. Diğer bir konu ise sözleşmeli üretim. Bu bizim tarım sektörü için çok konuşuldu. Şeker pancarında bir sözleşmeli üretim var. Biz sözleşmeli üretim mevzuatını başka mevzuatlarla desteklemeye çalışacağız." diye konuştu.


Bakan Kirişci, Pakistana giden yardım trenini uğurladı

SEBZE YETİŞTİRME VE ÜRETİM ALANI İLE ET VE SÜT KURUMUNU ZİYARET ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ziyaretleri kapsamında, Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Sebze Yetiştirme ve Üretim alanını ziyaret etti. Çiftçiler, kendilerini ziyaret eden Bakan Kirişci ve eşi Hanife Kirişci'ye Alaköy kavunu ikram etti. Kirişci ise kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına elleriyle kavun ikram etti. Buradaki ziyaretinin ardından Kirişci, aynı bölgede bulunan Et ve Süt Kurumunu ziyaret edip, yapılan üretim ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Kirişci, kesilen bir koyunun derisini yüzdü. Kirişci, daha sonra akşam yemeği için Edremit ilçesinde bulunan Uygulama Oteline geçti. Bakan Kirişci'nin yemeğin ardından uçakla Ankara'ya döneceği belirtildi. 

Bakan Kirişci, Pakistana giden yardım trenini uğurladı

Bakan Kirişci, Pakistana giden yardım trenini uğurladı