Bakan Kirişci: 47 binin üzerinde gazi ile gazi ve şehit yakınımızın kamuda istihdamını sağladık
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 47 binin üzerinde gazi, gazi ve şehit yakınının kamuda istihdamını sağladıklarını, 210 binden fazla gazi ve yakınına ücretsiz seyahat kartı verdiklerini söyledi. Bakan Kirişci, "Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Vatan toprağında özgürce aldığımız her nefeste onlara borçlanıyoruz" dedi.
Sabah saatlerinde Ağrı'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, valilik ziyaretinin ardından kurum müdürleriyle toplantı yaptı. Kentteki tarım yatırımlarının görüşüldüğü toplantı sonrası Bakan Kirişci, Ağrı Burçin Uysal Öğretmenevi'nde yapılan gaziler günü etkinliğine katıldı. Bakan Kirişci, burada yaptığı konuşmada, devletlerin ve milletlerin tarihinde önemli dönüm noktaları olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bizim milletimiz için Malazgirt Zaferi önemli bir dönüm noktasıdır. Söğüt'te toprağa Osmanlı çınarının dikilmesi bir dönüm noktasıdır. Fatih'in surları geçilemez denilen İstanbul'un fethi sadece bizim için değil, tüm dünya için çağları böldüğümüz bir ayraçtır. 'Çanakkale geçilmez' dedirttiğimiz harpler ve sonrasında Kurtuluş Savaşı bir dönüm noktasıdır. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı da tarihimiz için kritiktir ve en son 15 Temmuz, yine bizim için bir dönüm noktası olmuştur. 15 Temmuz 2016'da ülkemizin bağımsızlığının tehlikeye düştüğünü gören herkes, vatanı müdafaa etmek için bir an dahi çekinmeden sokaklara çıktı. O gece bu milletin vatan uğruna neler yapabildiğini tüm dünyaya gösterdik. 15 Temmuz'da Gazi Meclisi'miz, hainler tarafından bombalandı ve bir kez daha gazi oldu. Aslında milletimiz topyekûn gazi bir millettir. Çünkü ne zaman vatan tehlikeye düşse, millet olarak hep birlikte, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle omuz omuza mücadele vermişizdir. Son yıllarda yaşadığımız hadiseler de önemli bir dönüm noktası mahiyetindedir. Çok şükür birliğimiz, beraberliğimiz sayesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm zorlukların üstesinden beraberce geleceğiz. Bütün arzumuz, ülkemizde, huzurun, barışın, kardeşliğin pekişmesidir."
'ÖZGÜRCE ALDIĞIMIZ HER NEFESTE ONLARA BORÇLANIYORUZ'
Tarihin isimsiz kahramanlarla dolu olduğunu ifade eden Kirişçi, şöyle devam etti:
"Bugün Anadolu topraklarına hala 'vatanımız' diyorsak o kahramanlar sayesinde, o kahramanları yetiştiren ailelerinin sayesinde. Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Vatan toprağında özgürce aldığımız her nefeste onlara borçlanıyoruz. Bu vefa borcumuzun bir nişanesi olarak, şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımızın hayatlarının her alanında yanlarında olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız düzenlemelerle; gazilerimizin kendileri veya yakınlarından birine ve şehit yakınlarımıza kamuda istihdam imkanı getirdik. Bu kapsamda 47 binin üzerinde gazimiz ve gazi yakınımız ile şehit yakımızın kamuda istihdamını sağladık. Ücretsiz seyahat kartı verdiğimiz gazi ve gazi yakınımızın sayısı 210 bini geçti. Bu kartlar aynı zamanda, kamu kuruluşlarına ait sosyal tesislerden kurum personeli tarifesinden yararlanma hakkının kullanılabilmesine de imkan veriyor. Gazilerimizden ilaç, protez ve diğer tedavileri için katılım payı, ilave ücret gibi ek ödeme alınmıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kredi, burs ve yurtlarından yararlanma konusunda gazilerimizin ve şehitlerimizin çocuklarının önceliği vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı üzere; TOKİ konutlarında şehit ailelerine ve gazilerimize hak tanınmıştır. Bu hak Kıbrıs gazilerimize de verilmiştir. Ayrıca şehitlerimizin hak sahipleri ile gazilerimize bir konut ile sınırlı olmak üzere faizsiz konut kredisi hakkı sağlanmıştır. 2022 yılı için bu rakam 241 bin TL'dir. Hükümetimizin, devletimizin şehitlerimize ve gazilerimize olan vefa borcunu ödeme konusunda en küçük bir tereddüdü olmamıştır, olmayacaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi; devletimizin sağladığı imkanlar sadece birer vefa göstergesidir, yoksa bir lütuf değildir. Asıl olan rabbimizin katında ve milletimizin gönlünde sahip olunan makamlardır. Ne yaparsak yapalım, sizlere olan borcumuzu ödememiz mümkün değildir. Dün topla, tüfekle yaptığımız mücadeleyi; bugün çok çalışarak, üreterek, ülkemiz için elimizi taşın altına koyarak devam ettirmek mecburiyetindeyiz. Bu ülke için canlarını feda etmiş milyonlarca şehidimize ve canını tehlikeye atan gazilerimize vefa borcumuzu ancak bu şekilde ödeyebiliriz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başlayacağı 2023, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle Türkiye yüzyılı olacaktır. Hiçbir düşmanca gayret, milletimizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine yürüyüşünü kesintiye uğratamayacaktır. Bu milleti, hiçbir hain plan, yolundan döndüremeyecektir. Bin yılı aşkın süredir devam eden kardeşliğimiz, bizim en büyük zenginliğimizdir. Biz, ülkemizin potansiyelini biliyoruz, milletimize güveniyoruz. Evlatlarımızın daha iyisini başaracağından asla şüphe duymuyoruz."
İKLİM KRİZİ TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Ağrı'da il özel idaresi tarafından finanse edilen TARIMPARK ile Çiftçi Eğitim Merkezi'nin açılışını yaptı. 17 milyon 500 bin lira harcanan ve içerisinde 139 adet makine ve ekipman bulunan TARIMPARK'ın açılışı sonrası Çiftçi Eğitim Merkezi'nde ilk dersi veren Bakan Kirişci, tarımın gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için, insanların temel ihtiyaçlarını karşılaması nedeniyle, hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi. Bakan Kirişci, "Çağımızda en son teknolojik imkanlara sahip gelişmiş ülkeler bile tarımsal üretimin vazgeçilemez olduğunu bugün gelinen noktada bir kez daha idrak etmiş durumdadır. Salgın hastalıklar, yaşanan savaşlar, hızlı nüfus artışları, iklim krizi, tarımsal üretimin insanlık için yaşamsal önemini çarpıcı bir şekilde tüm dünyaya hatırlattı. Sayın Cumhurbaşkanımızın sahip olduğu büyük vizyon sayesinde dünyaya derin bir oh çektiren tahıl koridoru, son dönemde malumunuz en büyük küresel krizlerden biri haline gelmişti. Bu krizin çözümünde en büyük pay sahibi olan Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz. Bu ağır sorumluluk, tarihimizin ve coğrafyamızın bize kaçınılmaz olarak yüklediği büyük bir görevdir" dedi.
20 YILDA 7,3 MİLYAR LİRALIK DESTEK
Tarım sektörünün AK Parti hükümetleri döneminde hep önemli olduğunu belirten Kirişci, yaşanan krizler sonrası da gelecek nesilleri güvence altına alacak atılımları gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi. Ağrı’ya son 20 yılda 7,3 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım yaptıklarını ifade eden Kirişci, tarımsal destek 2002’ye göre 8 kat artırılarak 29,4 milyon TL’den 227,3 TL’ye yükseltildiğini söyledi. Tarımsal üretim değerinin 10 kat artarak 497 milyon liradan 5,2 milyar liraya ulaştığını ifade eden Kirişci, "Aynı şekilde tarımsal ihracatı tam 25 katına çıkararak 134 bin dolardan 3,3 milyon dolara çıkardık. Tarla ürünleri yüzde 110, meyve üretimi yüzde 250 arttı. Bildiğiniz gibi ülke genelinde stratejik ve arz açığı olan 21 ürünü havza bazında destekliyoruz. Ağrı’da da arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, mercimek, nohut, patates ve yem bitkileri olmak üzere 8 ürüne destek veriyoruz. Kentimiz, hayvancılık için büyük önem taşıyan korunga üretiminde Türkiye’de üçüncüdür ve ülkemizin ihtiyacının yüzde 9,7’sini karşılamaktadır. Büyükbaş hayvan sayımızda 2002’ye oranla yüzde 17 (353 binden 413 bine), arı kovanı sayısında yüzde 1047, bal üretiminde yüzde 515, süt üretiminde ise yüzde 65 artış sağlandı. Ağrı’da 286 bin dekar alanda mera ıslahı çalışmasını tamamladık. Son 20 yılda 254 milyon lira yem bitkileri desteği sağladık. Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli kapsamında; yeni yapılacak veya modernize edilecek ahır ve ağılların inşaatına yüzde 50 hibe sağlıyoruz. Yüksek verimli erkek damızlık alımında (boğa, koç, teke) yüzde 80 hibe veriyoruz. Buzağı desteği kapsamında programlı aşıları yapılmış 4 ay ve üzeri yaşta ve ilave destekleme kriterlerini taşıyan buzağılara 925 TL/baş’a kadar destek sağlanabilmektedir. Ayrıca Damızlık Düve Alım Desteği Projesi ile TÜRKVET’e kayıtlı işletmeler için damızlık düve alımında en az, en fazla 20 baş olmak üzere alım bedelinin yüzde 40’ı oranında hibe verilmektedir. Damızlık Koç Teke Üretim Projesi ile en az 500 baş kapasiteli Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezi kurulumunda ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve erkek damızlık hayvana (koç-teke) yüzde 50 hibe sağlıyoruz. Tarımsal desteklerimizi her geçen gün daha çeşitlendirip üreticilerimizi güçlendirmek istiyoruz. 2021 yılında hububata dekar başına 22 TL mazot, 20 TL gübre desteği veriyorduk. Toplamda 42 TL’lik bu desteği mazotta 75 TL’ye, gübrede 42 TL’ye yükselterek 121 TL’ye çıkarıyoruz. Aynı zamanda hububat ürünlerinde mazot ve gübre desteğini yaklaşık 6 ay öne çekiyoruz. Mazot ve gübre desteklerini üreticilerimizin kartlarına tanımlayacağız. Çiftçimiz ihtiyaç duyduğu anda gübre ve mazotu temin edebilecekler" diye konuştu.
139 MAKİNE VE EKİPMAN BULUNUYOR
Açılışını yaptığı tarımparkla ilgili de bilgi veren Bakan Kirişci, Ağrı Valiliği İl Özel İdaresi tarafından finanse edilerek gerçekleştirilen yatırıma yaklaşık 17 milyon 500 bin lira harcandı. TARIMPARK’ta 139 adet makine ekipman, çiftçilerimize ihtiyaç duydukları her alanda hizmete hazır haldedir. Değerli üreticilerimiz, ihtiyaç duydukları ekipman makinelere kısa sürede ulaşabileceklerdir. Yine bu yatırım içinde Çiftçi Eğitim Merkezi de yer almaktadır. Merkez sayesinde her dönemde çiftçilerimiz, uzmanlar tarafından sınıflarda verilen teorik bilgilerin yanında demonstrasyon amacı ile yetiştirilen ürünler eşliğinde sahada uygulamalı eğitim alabileceklerdir. Böylece çiftçilerimizin stratejik ve katma değer olarak daha farklı ürünler yetiştirmeleri amaçlanmaktadır. Yapılan bin metre karelik kapalı alan içerisinde yüz metre karelik çiftçi eğitim merkezi yanında toplantı salonları ve tohum sergi alanı da hizmete sunulmuştur. Yine TARIMPARK’ta yaklaşık 40 dekar alanda hububat, endüstri bitkileri, yem bitkileri, sebze ve çilek ile birlikte 4 adet 250 metre karelik seralar içerisinde sebze fideleri, süs bitkileri gibi birçok ürün yetiştirilecek. Ağrı’mıza ve üreticilerimize değer katacak bu önemli yatırımın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
ÜRETENLER YÜZÜNDEN SORUNSUZ GEÇİRİYORUZ
Tarım alanına yaptığı yatırımlar için Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'a da teşekkür ettiğini belirten Kirişci, şunları söyledi:
Üreten herkes bizim için kıymetlidir. Bu yüzden bir kez daha söylemekte fayda görüyorum. 'Sen üret yeter' diyoruz. 'Biz senin yanındayız, biz senin arkandayız.' Bu ülke üreten herkese saygı duyduğu gibi, üreticilerine de çiftçilerine de ayrı bir saygı ve ayrı bir muhabbet duymaktadır. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın siyasi, sosyal, ekonomik sorunların ateşi ile adeta kavrulduğu bir dönemden geçiyoruz. Siz üretenler sayesinde bu dönemi sorunsuz geçiriyoruz. Sizlerin sorunlarının farkındayız. Bu problemlerinizin çözümü için yoğun gayret içindeyiz. 2023 ile başlayan ülkemizin yeni yüzyılında, yeni başarı hikayeleri yazmak için her zamanki gibi sizlerle el ele veriyor, istişarelerimizi sürdürüyoruz. Bugün, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük Türkiye’yi inşa etme konusundaki azmimizi, emin olun dipdiri koruyoruz. Çünkü burada bizim Türkiye aşkımız var. Bize emanet edilen Cumhuriyet’i, 20 yıl içinde getirmiş olduğumuz noktadan çok daha ileriye taşıyacak bir sürecin içindeyiz."
ORGANİZE SERA BÖLGESİNİN TEMELİNİ ATTI
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Diyadin ilçesindeki Sera Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) temel atma törenine katıldı. Sera OSB'lerin önemli olduğunu belirten Kirişci, 4 Mart 2022 günü görevi devralırken kent tarımı, stratejik ürün ve tarımın vazgeçilmezliği konularını tek tek sıraladığını hatırlatarak, "Bizim 10 yıllık komisyon başkanlığımız var sonra kendi çalışmalarımız faaliyetlerimiz işimiz var. Çiftçi çocuğuyuz, akademik dünyadan gelen birisiyiz. Bunların hepsini birleştirdik dedik ki eğer Antalya'da 1 kilo domates İstanbul'a gelmek için 800 kilometre yol kadediyor ise buraya geldiğinde bin 50 kilometre yol kat ediyor ise bir kilo domates buraya geldiğinde salça olmaya namzettir. Niye? Biz konforlu araçla gelirken canımız çıkıyor. Onun geldiği kasaları bulunduğu kasaları, kasaların bulunduğu paletleri, TIR'ların yol üzerinde durması, beklemesi, gelmesi, gitmesi bunları düşündüğümüzde dometes gibi bir ürünü taze olarak hedef kitleye ulaştırmamız lazım. Bu yolu kat ettiğinde sadece tazeliğini mi kaybediyor? Lojistik diyoruz bir numaralı maliyet unsuru. Pandemi döneminde her şey alt üst oldu. TIR bulmakta, konteyner bulmakta güçlük çekiyorsunuz. Akaryakıt fiyatları aldı başını gidiyor. Ayrıca biz insanları yerinde istihdam etmek istiyoruz. Suyu düştüğü yerde tutalım, insanı da doğduğu yerde doyuralım diyoruz. Böyle bir olumsuzluğu da dikkate alalım. Çevre diyoruz, iklim değişikliği diyoruz, küresel ısınma diyoruz. Küresel ısınmanın nedenlerinden biri de egzoz emisyonu. Yani bin 50 kilometre yol kat etmek için mazot tüketmek durumundasınız. Mazotun motorda yanması sonucu egzozundan istenmeyen gazları atmış olacaksınız çevreye de var zararınız. Dolayısıyla kent parkı dediğimiz kavram tam da sera OSB ile buluşuyor. Bizim kent parkından muradımız sera OSB türü uygulamaların yaygınlaşması, insanların doğdukları yerde doyurulması, istihdamı ve üretimi gerçekleştirmesidir" dedi.
Bakan Kirişci'nin konuşmasından sonra Diyadin Organize Sera Bölgesi'nin temeli atıldı. Törene Vali Osman Varol, AK Parti Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Diyadin Kaymakamı Mustafa Karali ve davetliler katıldı.