Bakan Kacır: Türkiye'yi yeni nesil araç Ar-Ge ve üretim üssü haline getiriyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye'de üretim yapan markaların yeni nesil araç üretimlerini destekliyor, BYD gibi bu alanda lider küresel markaların yatırımlarını Türkiye'mize kazandırıyoruz. Tüm bu yatırımlarla Türkiye'yi yeni nesil araç Ar-Ge ve üretim üssü haline getiriyoruz" dedi.
Bakanı Kacır, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı'nda turizm faaliyetlerinde kullanılacak Ford e-Transit Araç Teslim Töreni'nde konuştu. Bakan Kacır, Türkiye'nin kadim tarihi birikimiyle, dört mevsim tatil imkanı sunan doğal güzellikleriyle, dünya turizminde eşsiz bir yere sahip olduğunu, her köşesinden tarih taşan ülkenin, sahip olduğu kültürel mirasıyla adeta geçmişin canlı bir tanığı olduğunu belirterek, "Deniz, kültür, doğa, inanç, sağlık, gastronomi turizmi gibi geniş bir yelpazede dünyada az sayıda ülkeye nasip olan zenginlikleri bünyesinde barındıran Türkiye, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor" ifadelerini kullandı.
'7 PROJEYLE 47 MİLYON AVRO FİNANSMAN'
Bakan Kacır, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın ilk 6 ayına göre ülkeye gelen ziyaretçi sayısının yüzde 14 artarak 26,1 milyona yükseldiğini kaydederek, "Turizm gelirlerimiz ise aynı dönemde yüzde 9,3 artışla 23,7 milyar dolara ulaştı. Turizmdeki olumlu hava inanıyorum ki yılın geri kalanında da artarak devam edecek. Turizm sektörü, cari denge ve istihdamda oluşturduğu olumlu katkıyla ekonomik büyümemizin itici unsurları arasında yer almaya devam edecek. Sürdürülebilir turizm altyapısını güçlendirmek ve sahip olduğumuz yüksek potansiyeli en üst düzeyde değerlendirerek ülkemiz turizmine yeni cazibe merkezleri kazandırmak, yürüttüğümüz bölgesel kalkınma programlarında öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu anlayışla Kalkınma Ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimiz eliyle kültürel mirasımızı korumak ve turizm potansiyelimizi değerlendirmek adına, 2 bin 320 projeye 13 milyar lira destek verdik. Avrupa Birliği desteğiyle Bakanlığımız tarafından yürütülen 'Rekabetçi Sektörler Programı' kapsamında yürüttüğümüz 7 projeyle 47 milyon avro finansmanı şehirlerimizi yerli ve yabancı turistler için önde gelen turizm destinasyonları arasına taşıyacak projeler için harekete geçirdik. Kültürel ve doğal mirasımızın getirdiği birikimi koruyarak, yatırım ve tanıtım faaliyetlerini etkin şekilde sürdürerek şehirlerimizi turizmde hak ettiği noktaya taşıdık" dedi.
'ADIYAMAN' İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ÇEVRECİ BİR ÇÖZÜM SUNUYORUZ'
Bakan Kacır, dünyanın bilinen en eski inanç merkezi olması dolayısıyla 'tarihin sıfır noktası' olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe Ören Yeri'nin üst çatı örtüsünü ve çevre düzenlemesini yaparak bir açık hava müzesi haline getirdiklerini ifade ederek, "Yine bu 7 proje arasında yer alan 'Adıyaman'da Turizm Sektörünün Canlandırılması' projesiyle de tarihi birikimiyle eşsiz şehrimiz Adıyaman'ın sahip olduğu zenginlikleri turizme kazandırdık. Toplamda 6 milyon avro tutarında kaynak aktardığımız proje kapsamında şehir merkezinde Kommagene Kültür Merkezi'ni inşa ettik ve Kommagene Sergisi'nin de yer aldığı sinevizyon salonunu son teknoloji ile donatarak hizmete açtık. 9 ören yerine ziyaretçi karşılama tesisleri kazandırarak çevre düzenlemelerini gerçekleştirdik. Karakuş Tümülüsü'nde, Cendere ve Kızılin Köprülerinde, Kahta Kalesi'nde, Palanlı Mağarası'nda, Arsemia, Taşgedik, Eski Besni ve Kuyulu ören yerlerinde şehrimizin mimarisine uygun eserlerle bölgenin tarihi ve kültürel mirasını turizmle buluşturduk. Bugün de bu program vesilesiyle, Adıyaman'ın tarihi destinasyonlarını keşfetmek isteyen ziyaretçilerin ulaşım ihtiyacına sürdürülebilir ve çevreci bir çözüm sunuyoruz" diye konuştu.
'LİDER KÜRESEL MARKALARIN YATIRIMLARINI TÜRKİYE'MİZE KAZANDIRIYORUZ'
Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nda üretilen 8 elektrikli ticari aracı yolcu taşıma standartlarına uygun hale getirdiklerini kaydeden Bakan Kacır, "Adıyaman şehir merkezi ile Nemrut Dağı arasındaki güzergahta bulunan ören yerlerine güvenli bir ulaşım imkanı sağlamak üzere elektrikli araçlarımızı vatandaşlarımızın, şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunuyoruz. Elektrikli araç devrimini doğru zamanda yakalayarak Türkiye'yi yeni mobilitede küresel bir merkez haline getirme vizyonumuzun meyvesi olarak gördüğümüz bu elektrikli araçlar şehrimize, ülkemize hayırlı, uğurlu olsun. Milli markamız Togg, elektrikli araçlar alanında attığımız stratejik bir adım. Togg'la birlikte Ford Otosan, BMC, Temsa, Karsan, Bozankaya, Otokar, Anadolu İsuzu gibi markalarla ticari araç ve yolcu taşıtlarında elektrikli araç devriminde en iddialı ülkelerden biriyiz. Türkiye'de üretim yapan markaların yeni nesil araç üretimlerini destekliyor, BYD gibi bu alanda lider küresel markaların yatırımlarını Türkiye'mize kazandırıyoruz. Tüm bu yatırımlarla Türkiye'yi yeni nesil araç Ar-Ge ve üretim üssü haline getiriyoruz" dedi.
'HEDEFİMİZ; ŞEHİRLERİMİZİN EKONOMİSİNİ ESKİ GÜNLERİNE DÖNDÜRMEK'
Bakan Kacır, depremden etkilenen şehirlerdeki hedeflerinden bahsederek, "Hedeflerimiz; şehirlerimizin ekonomisini eski günlerine döndürmek, üretim ve rekabetçiliklerini yeniden kazandırmaktır. Başlattığımız tarihi seferberlik sürecinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Adıyaman'ın toparlanması, alt yapısından üst yapısına eskisinden daha güçlü hale gelmesi için tüm imkanlarımızı ilk andan itibaren harekete geçirdik. Yatırım teşviklerimizle, devreye aldığımız destek programlarımızla, gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımlarla Adıyaman'da umutları yeniden yeşertiyoruz. Adıyaman'ı çekim merkezi yapacak projeleri, yeni atılımlarla destekleyerek şehrimizin bereketli topraklarında huzurun, refahın temellerini sağlamlaştıracağız ve bölgenin parlayan yıldızı haline getireceğiz. Bugün de bir araya gelmemize vesile olan projemizdeki ortak gayemiz, gayretimiz, çabamız; Adıyaman'ın güçlenmesi ve hak ettiği seviyeye ulaşması için kararlılığımızın bir nişanesidir" ifadelerini kullandı.