Geri Dön
GündemBakan Kacır: Türkiye, dünyanın 7 kıtasıyla çok etkin etkileÅŸimi olan bir ülke

Bakan Kacır: Türkiye, dünyanın 7 kıtasıyla çok etkin etkileÅŸimi olan bir ülke

Türkiye Tech Visa Programı Tanıtım Töreni'nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Başkanı Mehmet Fatih Kaçır, "Türkiye, Dünyanın 7 kıtasıyla çok etkin etkileşimi olan bir ülke. Bizim gerek medeniyet tarihinde güçlü ilişkiler içerisinde olduğumuz dost ve kardeş coğrafyalarımızdan gerek en büyük ticaret partnerimiz olan Avrupa ve Balkan ülkelerinden nitelikli insan kaynağı çekme imkânımız var. Türkiye'nin en güçlü yönü kurulan alt yapı ve eko sistem. Bu eko sistem dünyada birçok ülkede yok. Özellikle küresel düzeyde, yükselen yabancı düşmanlığı ve İslamofobi, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin cazibe merkezi olduğunu gözlemliyoruz" dedi.

Bakan Kacır: Türkiye, dünyanın 7 kıtasıyla çok etkin etkileÅŸimi olan bir ülke

İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen "Türkiye Tech Visa' Programı Tanıtım Töreni" programına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Başkanı Mehmet Fatih Kaçır ve çok sayıda davetli katıldı. Sanayi Bakanlığı tarafından Çalışma Bakanlığı'nın desteğiyle hazırlanan Türkiye Tech Visa adlı program kapsamında belirli yüksek katma değerli alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye'de kurulması halinde girişimcilere ve uzman çalışanlara üç yıllık çalışma izni verilecek.

Çalışma hayatında yaşanan hızlı dönüşümlerin, bazı sektörlerde ve mesleklerde işgücü ihtiyacını gün geçtikçe artırdığını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Ülkemizin nitelikli işgücü teminindeki küresel yarıştan kopmadan ve elbette yerli işgücümüzü önceleyerek ve koruyarak yabancılara çalışma izni veriyoruz. Uluslararası işgücü politikamızın temelinde öncelikle, kendi vatandaşlarımıza istihdam olanakları sağlamanın yer aldığını özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

Â

Bakan Kacır: Türkiye, dünyanın 7 kıtasıyla çok etkin etkileşimi olan bir ülke

'BÃœYÃœK BAÅžARI HÄ°KAYELERÄ°NE VESÄ°LE OLACAKLAR'

Türkiye Tech Visa programı ile ilgili olarak da bilgi veren Bakan Işıkhan, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız başta olmak üzere diğer ilgili kamu kurumlarımızın da desteğiyle Türkiye TEK-VİZA Programı'nı bugün uygulamaya başlıyoruz. Program dâhilinde, ülkemizde start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara hızlandırılmış ve istisnai usule tabi, çalışma izni süreçleri sunacak ve ilk başvuruda üç yıla kadar çalışma izni düzenleyeceğiz. Bu sayede bürokratik süreci kısaltarak, hızlı işleyen bu sektörün ihtiyacını karşılayan idari bir süreç işleteceğiz. Bu çeşitlilik, farklı bakış açıları ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayarak, girişimcilik ekosistemimizi daha da zenginleştirirken değerli girişimciler için yeni fırsatlar yaratacak ve büyük başarı hikâyelerine vesile olacaktır" diye konuştu.

 

'2 BİN 544 PARLAK YETENEĞİ ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK'

Bilgi ve iletişim sektörünün hızlı büyüdüğünü hatırlatan Bakan Işıkhan, "Bu sektörde nitelikli insan kaynağı ihtiyacını da ortaya çıkarmaktadır. Bu gerçekten hareket ederek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile bir Eylül 2022 tarihinden bu yana 'Uluslararası Yetenek Transferi Programı' yürütüyoruz. Bu program kapsamında Ar-Ge ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda, belirlenen 284 meslekte çalışacak yabancılar için yapılan çalışma izni başvurularını istisnai usulle ve öncelikli tutarak değerlendirip sonuçlandırıyoruz. Bu program kapsamında bugüne kadar 2 bin 544 parlak yeteneği ülkemize kazandırdığımızı gururla ifade etmek isterim" şeklinde konuştu.

 

"TÜRKİYE MİLYAR DOLARLARI AŞAN TEKNOLOJİK GİRİŞİMLERİNE SAHİP"

Türkiye Tech Visa tanıtım programını İstanbul Havalimanı'nda yapmak istediklerinin altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, "Türkiye Tech Visa programıyla İstanbul'umuzun ve Türkiye'mizin teknolojik girişimciliğinin ve nitelikli insan kaynağının buluşma adresi hüviyetini güçlendirecek bir adım atmış oluyoruz. Bu programla birlikte özellikle teknolojik girişimlerini Türkiye'ye merkezlerini taşımasını ve teknolojik gelişme yolculuklarına ülkemizde sağlamasını amaçlıyoruz. Türkiye bildiğiniz gibi son 22 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kurduğumuz Ar-Ge sistemi inşa etti. Teknoparklarımızın sayısı 2'den 104'e çıkardık. Türkiye'nin 1600'den fazla Ar Ge ve tasarım merkezi var. Araştırma ve geliştirme insan kaynağını 29 binden 270 binin üzerine bu dönemde yükselttik. Türkiye milyar dolarları aşan teknolojik girişimlerine sahip. Hedefimiz 2030 yılına dek Türkiye'den 100 bin tekno girişimin doğması ve en az bunun yüzünün milyar dolar değerini aşması. Bunu yapabilmek adına Türkiye'yi Dünya çapında bir çekim merkezi haline dönüştürmemiz çok kıymetli" dedi.

Atatürk Havalimanı'nda Terminal İstanbul'un tanıtımını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kaçır konuşmasında şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Terminal İstanbul tanıtımını Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirmiştik. Dünya'nın en büyük teknoparkını Atatürk Havalimanı'nda inşa edeceğiz. Önümüzdeki dönemde terminal İstanbul'un da devreye girmesiyle birlikte hem İstanbul'un hem Türkiye'nin teknoloji girişiminde küresel bir merkez olma iddiası daha güçlenmiş olacak. Türkiye Tech Visa programıyla da teknolojik girişimlerine ve teknolojik girişimlere istihdam edilen nitelikli insan kaynaklarına hızlandırılmış prosedürlerle Türkiye'de çalışma ve ikamet izinleri sunacağız, teknopark imkanlarından etkin şekilde yararlanmalarını sağlayacağız ve böylelikle önümüzdeki dönemde Türkiye'nin küresel rekabette ön plana çıkmasına hizmet edeceğiz."

 

'TÃœRKÄ°YE CAZÄ°BE MERKEZÄ° OLACAK'

Basın mensuplarının hangi ülke ve bölgelerden girişimci bekleniyor sorusu üzerine Sanayi ve Teknoloji Başkanı Mehmet Fatih Kaçır, "Türkiye, Dünyanın 7 kıtasıyla çok etkin etkileşimi olan bir ülke. Bizim gerek medeniyet tarihinde güçlü ilişkiler içerisinde olduğumuz dost ve kardeş coğrafyalarımızdan gerek en büyük ticaret partnerimiz olan Avrupa ve Balkan ülkelerinden nitelikli insan kaynağı çekme imkânımız var. Türkiye'nin en güçlü yönü kurulan alt yapı ve eko sistem. Bu eko sistem dünyada birçok ülkede yok. Özellikle küresel düzeyde, yükselen yabancı düşmanlığı ve İslamofobi, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin cazibe merkezi olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle Müslüman teknolojik girişimcilerinin, araştırmacılarının kendi coğrafyalarında karşı karşıya kaldıkları ayrımcılık uygulamaları Türkiye'nin onlar için aslında bu teknolojik girişimci yolculuğunu sürdürecekleri adreslerinden biri olmasını da beraberinde getirecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Â