Geri Dön
GündemBakan Kacır: TEKNOFEST yarışmalarında geleceğin Aziz Sancarları, Selçuk Bayraktarları var

Bakan Kacır: TEKNOFEST yarışmalarında geleceğin Aziz Sancarları, Selçuk Bayraktarları var

Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST'i ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "İnanıyorum ki buralarda geleceğin Aziz Sancarları var, geleceğin Selçuk Bayraktarları var. Türkiye'yi geleceğe taşıyacak, Türk gençliğinin hayallerini, ufkun ötesine taşıyan Alper Gezeravcı gibi tarihi adımları, milletimizle buluşturacak nice gencimiz var" dedi.

Bakan Kacır: TEKNOFEST yarışmalarında geleceğin Aziz Sancarları, Selçuk Bayraktarları var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları Finali için fuara geldi. Antalya Valisi Hulusi Şahin, AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik ve Tuba Vural Çokal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Ak Parti İl Başkanı Ali Çetin'in eşlik ettiği Bakan Kacır, açıklamada bulundu.


Bakan Kacır: TEKNOFEST yarışmalarında geleceğin Aziz Sancarları, Selçuk Bayraktarları var

'HER YIL KENDİ REKORUNU TAZELEYEN BİR ETKİNLİK'

2018'den bu yana düzenledikleri ve Milli Teknoloji Hamlesi'nin Türk gençliğiyle buluşma platformu olan TEKNOFEST'i bu yıl Akdeniz şehirlerinde gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Kacır, "Burada 49 yarışmanın 25'inin finalisti olan 5 bine yakın gencimizle birlikteyiz. Malumunuz, 2018'de TEKNOFEST yolculuğuna başlamıştık. İlk yılımızda 14 yarışmada, 4 bine yakın takımda, 1 milyon gencimiz yarışmıştı. Bu yıl ise 49 farklı yarışmada, 770 binden fazla takımda, 1 milyon 600 binden fazla gencimiz hayallerini araştırmaya, geliştirmeye, projeye dönüştürerek TEKNOFEST yarışmalarına katıldılar. TEKNOFEST bu yönüyle, her yıl kendi rekorunu tazeleyen ve yeni dünya rekorlarına imza atan bir etkinlik" dedi.

Bakan Kacır: TEKNOFEST yarışmalarında geleceğin Aziz Sancarları, Selçuk Bayraktarları var

'TÜRKİYE, BİR AR-GE ORDUSUNA SAHİP'

TEKNOFEST'in, Türk gençliğinin, Milli Teknoloji Hamlesi'nin öncüsü olmaya devam devam edeceğini kaydeden Bakan Kacır, "Artık 6 yıldan bu yana düzenlediğimiz yarışmada sadece proje takımlarının değil, bu proje takımlarından doğan teknoloji girişimlerinin de bulunduğunu büyük bir mutlulukla ve memnuniyetle gözlemliyoruz. Her zaman ifade ediyoruz, Türkiye'nin geleceği, teknoloji hamlesini, Milli Teknoloji Hamlesi'ni gerçekleştirmekle AR-GE ve inovasyon ekosistemini güçlendirmekle çok daha aydınlık olacak. Şu an 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'nin dört bir yanında teknoparklar inşa ettik. Teknoparklarımızın sayısını 2'den 202'ye, teknoparklarımızda faaliyet gösteren firma sayısını yaklaşık 60'tan 15 bin 500'e yükselttik. Türkiye, bugün 270 binden fazla insandan oluşan bir AR-GE ordusuna sahip. Ve işte her yıl TEKNOFEST'lere katılan, buralarda projeler geliştiren gençlerimizle, bu o AR-GE ordusuna yeni neferler kazandırmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

85 MİLYON TL'LİK DESTEK

Bu yıl TEKNOFEST'e 30 milyon liraya yakın ödül desteği, 55 milyon lira üzerinde malzeme ve ekipman desteğiyle yine gençlerin yanında olduklarını anlatan Bakan Kacır, "Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ve 100'den fazla paydaş grubumuzla birlikte gençlerin önündeki engelleri kaldırmak, onların geliştirdikleri projelere destek olmak, bizim için yapageldiğimiz en anlamlı işlerin başında geliyor. Yine bu yılın TEKNOFEST'i, pek çok yeniliğe ev sahipliği yapıyor. Bu yıl ilk kez kuantum teknolojileri yarışması düzenliyoruz. İlk kez nükleer enerji teknolojileri yarışması düzenliyoruz. Yapay zeka büyük dil modeli yarışması düzenliyoruz. İkinci finans teknolojileri yarışmalarını ilk kez düzenliyoruz. İlk kez hava savunma sistemleri yarışması düzenliyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA

Geçen ay Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önemli bir karar alındığını ve Türkiye'nin çelik kubbe projesinin yerli ve milli olarak geliştirilmesine yönelik adımları hızlandırdıklarını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi: "İşte bütün bu projelerden yetişen gençlerimiz, gerek savunma sanayinde, gerek sağlık teknolojilerinde, eğitim, tarım, finans teknolojileri, enerji teknolojileri gibi sanayinin ve teknolojinin tüm alanlarında geliştirdikleri projelerle Türkiye ekonomisine değer katmayı inşallah sürdürüyor olacaklar. Tabii bu yıl sadece Antalya'da değil; İzmir, Isparta, Mersin, Adana, Aksaray, Kahramanmaraş, Erzurum, Ankara, İstanbul ve Kocaeli'nde de farklı yarışmalarımızın finallerini gerçekleştirerek bu heyecanı Türkiye'nin dört bir yanına taşımış olduk. Ama bu finaller, burada, ANFAŞ'la, Antalya'nın bu güzel fuar merkezinde gerçekleştirdiğimiz 25 yarışma finali, heyecanın zirveye çıktığı anlar. Ve inanıyorum ki buralarda geleceğin Aziz Sancarları var, geleceğin Selçuk Bayraktarları var. Türkiye'yi geleceğe taşıyacak, Türk gençliğinin hayallerini, ufkun ötesine taşıyan Alper Gezeravcı gibi tarihi adımları, milletimizle buluşturacak nice gencimiz var."

Bakan Kacır: TEKNOFEST yarışmalarında geleceğin Aziz Sancarları, Selçuk Bayraktarları var

ISPARTA'DA FABRİKA AÇILIŞINA KATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST ziyaretinin ardından Isparta'ya geçti. Valilik ve belediye ziyaretlerinin ardından Bakan Kacır, Isparta Organize Sanayi Bölgesi'nde özel sektöre ait halı, mermer ve palet fabrikalarının açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Vali Aydın Baruş, Isparta milletvekilleri AK Parti'li Mehmet Uğur Gökgöz, MHP'li Hasan Basri Sönmez, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve diğer protokol üyeleri de katıldı. Bakan Mehmet Fatih Kacır, açılışta yaptığı konuşmada, "Halı dokumacılığında marka şehrimizin mirasını dünyayla buluşturacak, mermer kaynaklarımızı katma değere dönüştürecek, yenilenebilir ve çevre dostu enerji üretim altyapımıza güç kazandıracak, toplam yatırım büyüklüğü 1,8 milyara yaklaşan ve 160 vatandaşımıza ekmek kapısı 3 tesisimizin Isparta'ya, milletimize ve ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda Türkiye'yi üretimde, yatırımda, Ar-Ge ve inovasyonda öncü ülkeler arasında yer almasını sağlayacak adımları kararlılıkla attıklarını aktaran Bakan Kacır, "Sanayide ve teknolojide son 22 yılda büyük kazanımlar elde ettik. Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan, 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayısını 29 binden, 272 bine yükselttik. Sanayide çalışan sayımız 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine çıktı. Sayıları 191'den 360'a yükselen organize sanayi bölgeleri ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesi, Türkiye'nin üretim üsleri haline geldi. Otomotiv üretimimiz yıllık 357 binden, 1 milyon 468 bine yükseldi. Türkiye, Avrupa'nın üçüncü büyük otomobil üreticisi oldu. Beyaz eşya üretimimiz 6,7 milyon adetten, 32,3 milyon adede yükseldi. Türkiye, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi oldu. Demir-çelik üretimimiz 16,4 milyon tondan, 33,7 milyon tona çıktı. Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan savunma sanayimizin milli ve özgün ürünleri bugün dünyada savaş paradigmalarını değiştiren ve jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar haline geldi. Uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemizi kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen bir seviyeye taşıdık" diye konuştu.

Bakan Kacır: TEKNOFEST yarışmalarında geleceğin Aziz Sancarları, Selçuk Bayraktarları var

Milletin 60 yıllık yerli ve milli otomobil hayalini Togg ile gerçeğe dönüştürdüklerini vurgulayan Bakan Kacır, şöyle devam etti:

"Bölgesinde güvenin ve istikrarın adresi ülkemiz, küresel ve bölgesel meydan okumalara rağmen yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğuna emin adımlarla ilerliyor. Sadece 22 yıla sığdırdığımız asra bedel kazanımlarımıza Türkiye Yüzyılı'nda yenilerini ekleyecek, Türkiye sanayisinin rekabetçiliğini güçlendirecek destek enstrümanlarını adım adım devreye alıyoruz. Katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, sanayimizin yeşil ve dijital dönüşümünü gerçekleştirerek, nitelikli insan kaynağımızı en üst düzeyde harekete geçirerek ülkemizin küresel üretim ve teknoloji geliştirme üssü rolünü perçinleyecek projeleri hayata geçiriyoruz. Hızla hayata geçirdiğimiz Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla ekonomimizin yükselişine katkı verecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkanı sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile Türkiye'yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı haline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programını devreye aldık. Yeşil ve dijital dönüşüm destek programlarıyla işletmelerin ikiz dönüşümde kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına cevap verecek destek mekanizmalarını kendilerine sunuyoruz. Başlattığımız Yerel Kalkınma Hamlesi ile de şehirlerimizin yerel potansiyelinin tamamını harekete geçirerek ülke sathına yayıyoruz." 

Bakan Mehmet Fatih Kacır'ın konuşmasının ardından açılış kurdelesi kesildi. Sonrasında OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut tarafından Bakan Kacır'a halıya dokunmuş Türk bayrağı tablosu hediye edildi. Bakan Mehmet Fatih Kacır, buradaki programının ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ITSO) iş insanlarıyla toplantıda bir araya geldi.