Geri Dön
GündemBakan Kacır: Hedefimiz 10 yılda yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımı

Bakan Kacır: Hedefimiz 10 yılda yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptıkları proje ve çalışmalarla su kazanımının sağlanmasını desteklediklerini belirterek, "Tüm bu attığımız adımlarla ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle sanayimizin yeşil ve çevreci dönüşümünü tesis edeceğiz. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımının sağlanması" dedi.

Bakan Kacır: Hedefimiz 10 yılda yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımı

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) iş birliğiyle  Kocaeli Kongre Merkezi'nde 'Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması' programı düzenlendi. Programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, sanayiciler ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “İklim tehdidini somut şekilde hissettiğimiz bir çağda; seller, hava kirliliği, orman yangınları, kuraklık gibi afetler, ne yazık ki dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemekte, ekonomilere zarar vermekte ve doğal yaşam alanlarını tehdit etmektedir" dedi.

Bakan Kacır, "Bu nedenle, iklim politikalarında uluslararası yasal düzenlemelerin getirildiği, ekonomik değerlerin doğal kaynakları koruyacak biçimde dönüştüğü, çevre teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmaya başladığı bir dönemden geçiyoruz. Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemiz de maalesef iklim krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biri. Yapılan çalışmalar, iklim değişikliğine bağlı olarak ülkemizde su varlığının yüzde 25’e varan oranlarda azalabileceğini göstermekte. Türkiye bulunduğu coğrafyadaki birçok ülkeye göre daha şanslı bir konumda olmasına rağmen su stresi yaşayan ülkelerden birisidir. Suyun verimli ve etkin kullanımı, ülkemizde başarılı bir yeşil dönüşüm politikasının temel bileşenidir. Sektörler arası ortak kullanılan bir kaynak olarak suyun planlı yönetimi, tarımdan endüstriyel kullanıma kadar geniş bir yelpazede su ayak izini azaltıcı adımların hayata geçirilmesi, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümeyi tesis etmemiz için bir tercihten öte zorunluluktur. Bu bakımdan Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın başlattığı ‘Su Verimliliği Seferberliği’, su kaynaklarımızın akılcı, verimli ve sürdürülebilir kullanımı için bizlere önemli bir fırsat sunuyor” dedi.

'YÜRÜTÜLEN PROJELER İÇİN BUGÜNE KADAR 16 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK'

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak su kaynaklarını etkin ve verimli kullanımını destekleyecek adımları hayata geçirdiklerini belirten Bakan Kacır, "Teşviklerimizi, desteklerimizi, yatırım planlarımızı, projelerimizi bu doğrultuda kurguluyoruz. OSB’lerimizin ihtiyaç duyduğu arıtma tesislerini hayata geçirmek üzere 42 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip 75 atık su arıtma tesisi projesini destekliyoruz. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yaklaşık 82 kilometrelik kollektör hattını tamamlayarak Marmara Denizine deşarjını sağladık. Ayrıca Ergene Nehri’nin kirliliğini önleyecek olan Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Atıksu Arıtma Tesislerinden 5'ini tamamladık. Derin Deşarj Projesini de gerçekleştirerek günde 160 bin metreküp suyun Marmara Denizi’ne derin deşarj edilmesini sağlıyoruz. Yürütülen projeler için bugüne kadar toplamda 16 milyar lira destek sağladık. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağımız ‘Yeşil Dönüşüm Destek Programı’ ile sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik yatırımlarını öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceğiz. Sanayimizin yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişi için uluslararası finansman kaynaklarına erişimini de hızlandırıyoruz” diye konuştu.

'PROJEMİZ KAPSAMINDA 17 ARITMA PROJESİ İÇİN 3,5 MİLYAR LİRA KAYNAK AYIRDIK'

17 arıtma projesi için 3,5 milyar lira kaynak ayırdıklarını anlatan Bakan Kacır, “Dünya Bankası iş birliği ile hayata geçirdiğimiz ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ ile 450 milyon dolarlık finansmanı, sanayicilerimize, KOBİ'lerimize ve yeşil teknoloji girişimlerine sunarak, “Türk sanayisini yeşil dönüşümde örnek ve öncü hale getiriyoruz. KOSGEB’e ayrılan 250 milyon dolarlık kısmıyla; KOBİ’lerimizin su, enerji ve hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümüne yönelik yeşil dönüşüm projelerine ise 4 milyon liraya kadar destek veriyoruz. Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile OSB’lerimizin yeşil altyapı yatırımlarına 300 milyon dolar finansman sağlıyoruz.  Proje kapsamında OSB'lerimizin yeşil ve teknolojik çözümler içeren altyapı, ileri atık su arıtma tesisi, su geri kazanım, GES, sıfır atık, biyogaz tesisi projelerini destekliyoruz. OSB'lerimizin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırıyoruz. Projemiz kapsamında 17 arıtma projesi için 3,5 milyar lira kaynak ayırdık” ifadelerini kullandı.

‘HEDEFİMİZ 10 YILDA YÜZDE 50’YE VARAN ORANLARDA SU KAZANIMININ SAĞLANMASI’

Bakan Kacır yapılan çalışmalarla birlikte hedeflerinin 10 yıl içinde yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımının sağlanması olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kuracağımız veya modernize edeceğimiz tesislerle 29 milyon metreküpün üzerinde su arıtımı, 6,6 milyon metreküp su tasarrufu gerçekleştireceğiz. Yenilikçi su verimliliği çözümlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için TÜBİTAK destek programlarıyla son 22 yılda 183 projeye ve 286 bilim insanımıza 617,8 milyon Lira destek verdik. Yeşil büyüme odaklı “BiGG Yeşil Büyüme Çağrıları”yla, su kaynaklarını etkin ve verimli kullanımını sağlayan iş fikirlerine 900 bin liraya kadar girişimcilik proje desteği sağlıyoruz. Demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettiğimiz ‘Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası’ ile onların aynı zamanda su ayak izini azaltacak projeleri ortaya koyduk. Sanayi bölgelerimizin sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda uluslararası standartlara ulaşmasını sağlayacak ‘Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’ni hayata geçirdik. Tüm bu attığımız adımlarla ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle sanayimizin yeşil ve çevreci dönüşümünü tesis edeceğiz. Hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımının sağlanması.”

YUMAKLI: AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİ SÖYLEYEN DEĞİL, YAPAN BELEDİYECİLİKTİR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) iş birliğiyle düzenlenen 'Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması' programı sonrası Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır kentten ayrıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise Kocaeli'de ziyaretlerine devam etti. Bakan Yumaklı, AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı ziyaretinde gazetecilere açıklama yaptı. AK Parti belediyeciliğinin örnek belediyecilik olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, "Şu gerçeği hepimizin bilmesinde fayda var sadece Kocaeli değil, Türkiye'nin neresine gitsek AK Parti belediyeciliği ile AK Parti belediyeciliğinin olmadığı yerler arasında çok bariz bir fark görmüşsünüzdür. Bu tamamen hizmet bağlamından baktığımızda bizlere bugüne kadar ki AK Parti'nin yerel yönetimlerde, yerel siyasette uyguladığı hizmet kalitesini, vatandaşla hemhal olmayı ve onların sorunlarına derman olmayı getiren bir sonucu gösterir. Yani bir kısımda söylenilenler vardır; bir kısmında da yapılanlar vardır. İşte AK Parti belediyeciliği söyleyen değil, yapan bir belediyeciliktir. Bizler Kocaeli'nin AK Parti'nin ilçe belediyelerinde de bu farkın oluşturulduğunu biliyoruz. Genel anlamda bu memnuniyeti 2019'dan bu yana yerel seçimlerdeki başarı grafiğinden de görüyoruz zaten" dedi.

'21 YIL BOYUNCA BU ÜLKENİN İÇİNDEKİ CEVHERİ ORTAYA ÇIKARDI'

AK Parti'nin 21 yıl boyunca ülkenin içindeki cevheri ortaya çıkardığını belirten Yumaklı, "AK Parti 2001 yılında değişim sloganıyla yola çıkmıştı. Geçen 21 yılda nelerin değiştiğini hepimiz görüyoruz. Öz güvenimizden tutun da bizlerin faydasına, hizmetine sunulan havaalanları, köprüler, yollar, fabrikalar, barajlar, elektrik santralleri ve daha sayamayacağım birçok hizmette çığır açıldı. Son 21 yılda tarımsal ihracat rakamı 14 katına çıkmış. Bunlar yetiyor mu? Elbette yetmiyor. Yapılacak olan çok şey var, yatırımlar var. 21 yıl boyunca bu ülkenin içindeki cevheri ortaya çıkardı AK Parti. Bundan sonra da bunun kendi değerini bulması için çalışmaya devam edecek" diye konuştu.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin artık kendi projelerini hayata geçirdiğini belirterek, "İnsan hayret ediyor' diye bir laf var ya, bu da öyle. Bizler hep başkalarının yaptıklarını görerek, örnek verilerek büyümüş bir nesiliz ama Sayın Cumhurbaşkanımızın 21 yıl önce hatta 24 yıl önceki siyaset sahnesinde, gerçek belediyeciliği göstererek ondan sonra ülke yönetimindeki vizyonu, başarısı bizlere gıpta etmeyi değil, yapma, başarma ruhunu da verdi. Bugün Türkiye'den eğer bir kardeşimiz eğer uzay çalışması yapıyorsa, buna yani dil uzatmanın ya da farklı değerlendirmenin ya da küçümsemenin o işe herhangi bir zararı, bir etkisi olmaz ama artık bugün bu şekilde değerlendirenlerin tabiri caizse küçüldüğü bir noktaya geldiğini söylemek mümkün. Çünkü yine söylüyorum, bizler hep başkalarının yaptığı şeyler örnek gösterilirdi. Bugün artık bizim insanlarımızdan kendi mavi vatanlarını koruyor, kendi uzay projelerini yapıyor; savaş uçağını yapılıyor, yapay zeka yapılıyor; insansız hava araçları yapıyor. Bütün bunları birer birer hayata geçirirken en büyük ve de en önemli özelimiz, bizim kendimize olan güvenimiz. Bunlara biz inanıyoruz artık ve çocuklarımız da, bunları yerine getirecek olan bizim gelecekteki jenerasyonumuz" diye konuştu.

OTOMASYONLU TOPRAKSIZ TARIM SERASI PROJESİ’Nİ İNCELEDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kentteki son programını Derince Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan Otomasyonlu Topraksız Tarım Serası Projesi’ni inceleyerek tamamladı. İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, “Bizim için son derece mutluluk ve gurur verici bir husus. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla burada, bu genç arkadaşlarımız topraksız bir alanda, 750 metrekarelik bir alanda belli ürünleri yetiştirmek üzere çalışıyorlar. Şu anda çilek üzerine bir denemeleri var ancak şu konuyu özellikle belirtmek isterim. Türkiye olarak örnek alan değil örnek olan bir ülke olmak için her alanda yarışıyoruz, çalışıyoruz. Bu konudaki en büyük güvencemiz de gençlerimiz. Çünkü onlar teknolojik gelişmelere çok daha duyarlılar. Bu tür uygulamaların hayata geçirilmesi konusunda özgüvenliler ve biz gelecekte eğer geleneksel usullerin dışında iklim değişikliğinin bize dayattığı hem su anlamında hem de toprak kullanımı anlamında bazı kısıtları ancak bu şekilde aşabiliriz. Bizler de bakanlık olarak kent tarımı olarak vurguladığımız, altını çizdiğimiz husus da tam da bu. Şehirlerin öncelikle kendi ihtiyaçlarını, iklim değişikliğinin ya da gelişen şehirlerin kısıtlarından bağımsız olarak karşılayabilecek ortamlar oluşturması. Buralarda üretmiş oldukları ürünleri öncelikle kendi bulundukları şehrin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yetiştirmeleri, daha sonra da üretimlerini artırarak en yakındaki diğer şehirlere satışını yapabilmeleri ancak böyle mümkün” dedi.

‘ÖNEMİ SON DERECE BÜYÜK’

Organize tarım bölgeleri hakkında da konuşan Bakan Yumaklı, şunları söyledi:

"Kent tarımı diyoruz, bunun bir başka alt başlığı da organize tarım bölgeleri. Bizler organize tarım bölgeleriyle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu anda Türkiye'de planladığımız 60’a yakın organize tarım bölgesi var ve bunların neredeyse yarısına yakını tüzel kişilik kazanmış durumda hatta bunlardan bazıları üretime de geçmiş ve ürünlerini pazarlara iletmek üzere hazırlıklara yapmış durumda. Organize tarım bölgeleri bize ne kazandıracak? Özellikle jeotermal enerji kaynaklarına yakın olan yerlerde tercih ettiğimiz organize tarım bölgeleri, tarımsal üretimin içerisindeki en büyük maliyet talebi olan enerji giderlerini düşürecek. İklimlendirmeden tutun da 12 ay boyunca üretim yapılmasını sağlayacak. Üretimin gerçekleştirilmesi için alan sağlayacak aynı zamanda tarımsal sanayiyi de orada üretilen ürünlerin paketlenmesinden, farklı ürünlere dönüştürülmesinden, çok daha uzak pazarlara ulaştırılmasına kadar gerekli altyapıyı da sağlayacak bir şekilde dizayn edildi. Hem organize tarım bölgeleri hem de şu anda içinde bulunduğumuz topraksız tarımsal üretim yapılabilen seraların önemi son derece büyük."

’12 AY BOYUNCA HASAT YAPMAK, ÜRÜN ÜRETMEK MÜMKÜN’

Bakan Yumaklı, iklimlendirme ile birlikte 12 ay boyunca hasat yapılabildiğine dikkat çekerek, “Bu serada yüzde 95 oranında su tasarrufu mümkün. Dolayısıyla bu tür girişimleri de bakanlık olarak yakinen takip ediyoruz ve çok kısa bir zamanda özellikle üretimi olmayan tüketimi de yüksek şehirlerde tüketilmek üzere üretilen ürünlerin yer aldığı şehirlere, oradaki yerel yöneticilerle birlikte uygun alanların oluşturulması, oradaki girişimcilerin desteklenmesi, özellikle de belediyelerimizin üretilen ürünleri pazarlara ulaştırma yolundaki gayretlerine bizler de destek vereceğiz” ifadesini kullandı.