Geri Dön
GündemBakan Ersoy: Uludağ'ı eski ışıltılı günlerine geri getireceğiz

Bakan Ersoy: Uludağ'ı eski ışıltılı günlerine geri getireceğiz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Uludağ Alan Başkanlığı'nın, Uludağ'ın eski günlerine döndürüleceğini belirterek, "Burası çok önemli bir merkez. Hak ettiği yere tekrar gelmesi gerekiyor. Bakanlık olarak, yatırımlarla ilgili sorumluluklarımızın da farkındayız. Biz gerekli yatırım desteklerini vereceğiz. Burayı, eski ışıltılı günlerine getireceğiz" dedi.

Bakan Ersoy: Uludağ'ı eski ışıltılı günlerine geri getireceğiz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli etkinliklere katılmak üzere geldiği Bursa'da, 2 bin 543 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan, korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve yürütülen faaliyetlerin düzenlenmesini sağlamak üzere Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alan Başkanlığı'nın kurulduğu Uludağ'da inceleme yaptı. Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve beraberindeki heyetle, 1'inci ve 2'nci Oteller Bölgesi'ni gezen Bakan Ersoy, otelde düzenlenen toplantıda da sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Uludağ Alan Başkanlığı kurulması ile yetki karmaşasının önüne geçileceğini söyleyen Bakan Ersoy, "Uludağ alanında, farklı kurumlara tanınmış idari yetkilerden kaynaklanan yetki karmaşası, ziyaretçiler ve yatırımcılar açısından, çok uzun ve ağır bürokratik süreçlerin yaşanmasına sebep olması nedeniyle, çok eşsiz alanın hak ettiği şekilde korunması, kullanılması ve turizm açısından nitelikli standartların planlanmasının yapılması amacıyla Uludağ Alan Başkanlığı’nı Bakanlık olarak kurduk. 7432 Sayılı Uludağ Alanı Hakkında Kanun ile sınırları belirlenen alandaki yetki, Uludağ Alan Başkanlığı'na geçmiş, alanın tek elden yönetilmesi sağlanarak yetki karmaşasının önüne de geçilmiş oldu" dedi.

'KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLARI 2 YIL İÇİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK'

Uludağ Alan Başkanlığı'na personel alımı yapıldığını ve alımların süreceğini belirten Bakan Ersoy, şunları söyledi:

"Başkanlık hizmet birimleri oluşturarak, komisyon üyeleri görevlendirilmeleri tamamlandı. Uludağ Alan Komisyonu, 7 Eylül tarihinde ilk toplantısını yaparak geçiş dönemi koşullarını belirledi. 47 kişilik personel alımı Resmi Gazete'de yayınlandı. Alıma ilişkin çalışmalar devam etmekte. Hızla kadroyu da tamamlamış olacağız. Aralık ayı itibarıyla boş kadroların tamamını doldurmuş olacağız. Uludağ alan planlarının hazırlanması amacıyla, öncelikle doğal ve çevresel değerlerin korunmasına yönelik etüt çalışmaları başta olmak üzere, gerekli projelendirme, araştırma ve incelemelere ilişkin çalışmalar tamamlanarak, üst ölçekli planlarıyla, koruma amaçlı imar planlarının 2 yıl içerisinde yürürlüğe girmesi hedeflenmektedir. Bunu hızlandırabildiğimiz kadar en hızlı şekilde yapacağız."

'SUNİ KARLAMA VE OTOPARK DÜZENLEMELERİ YAPILACAK'

Kış sezonuna girmeye hazırlanılan Uludağ'da, 2024'te yapılacak yatırımlara ilişkin de bilgi veren Ersoy, "Uludağ alanında 2024 yılında yapılacak yatırımlara ilişkin çalışmalar ise hız kesmeden devam etmektedir. Bunların arasında suni karlama, otopark düzenlemeleri, muhalif işler ile alan planları yer almaktadır. Bugün özellikle ben sizlerle bir araya gelmek istedim. Sonuçta bu bölgede yaşayan sizlersiniz. Sizlerden de hepinize söz hakkı vereceğim, konuşmak isteyenlere. Acil sorunlarınız nelerdir, neler yapabiliriz onları da notlarımızı alacağız. Alan başkanımız da atandı bu hafta biliyorsunuz. Ataması gerçekleşti Çınar Bey'in de. Hem tanışmış oluyorsunuz bu vesileyle" dedi.

Tatilcilerin 'Beyaz Cennet' olarak tanımladığı Uludağ'ı eski günlerine döndüreceklerine dikkat çeken Bakan Ersoy, "Artık biz ciddi mesai ayıracağız bu bölgeye. El birliğiyle burayı tekrar, eski ışıltılı günlerine geri getireceğiz, diye düşünüyorum. Burası çok önemli bir merkez. Hak ettiği yere tekrar gelmesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak biz yatırımlarla ilgili sorumluluklarımızın da farkındayız. Biz gerekli yatırım desteklerini de vereceğiz. İnşallah hızlı bir şekilde burayı eski ışıltılı günlerine getireceğiz" ifadelerini kullandı.

BAKAN ERSOY, BURSA MEVLEVİHANESİ’NİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Uludağ’daki incelemelerinin ardından, Osmanlı Sultanı 1'inci Ahmed’in emriyle 1615 yılında Cünuni Ahmed Dede tarafından kurulan, 1925 yılında yasayla kapatılan ve zaman içinde kaderine terk edilip, büyük bir bölümü yıkılan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi’nin açılış törenine katıldı.  Hz. Mevlana’nın 22’nci kuşaktan torunu Esin Bayru Çelebi’nin de katıldığı törende konuşan Bakan Ersoy, mevlevihanelerin tarihte, sosyal dayanışma ve yardımlaşma görevi üstlendiklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Mevlevihaneler tarih boyunca, toplumun her kesiminden insanın manevî hayatına tesir etmişlerdir. Mevlevilik tabir-i caizse, hem iç hem de dış güzelliğe odaklanmıştır. Böylece müntesipleri bir yandan kâmil insan olurken, diğer yandan da güzel sanatlara verilen önemle dergahlardan pek çok sanatkar yetişmiştir. Özellikle musıki alanında Nutki Osman Selahaddin, Kutbünnayi Osman, Selim, Abdülbaki Nasır, Hamamizade İsmail, Ahmed Celaleddin, Zekai ve, Fahreddin dedelerle Itri, III. Selim ve Rauf Yekta Bey iz bırakmış isimlerdir. Ancak bu eğilim; mevleviliğin, dergaha kapanıp dışarıyla ilgilenmeyen bir yapı olduğu zannı da uyandırmamalıdır. Zira, Hz. Mevlana’dan feyzle devletin dirliği, milletin huzurunu esas alan mevlevilik, ülkenin bekası için her zaman hassas olmuştur. Devlet, millet her zora düştüğünde, mesela özellikle 18 ve 19’uncu yüzyıllarda peş peşe savaşlar yaşanırken, mevlevi dergahları sosyal dayanışma ve yardımlaşma görevi üstlenmiştir. 1'inci Dünya Savaşı’nda; tren hattına yakın Yenikapı Mevlevihanesi’nde bir hastane kurulmuş, Galata Mevlevihanesi’nde yardım toplanmış, Kıbrıs ve Girit gibi adalardaki mevlevihaneler, zulüm gören Müslümanlar için bir sığınak, Anadolu’ya bir geçiş noktası olmuş, ‘Mücahidin-i Mevleviyye Alayı’ adını taşıyan gönüllü alayı, Filistin cephesinde çarpışmıştır."

'DERGAHTA İLERLEYEBİLMEK HİZMETE ENDEKSLİYDİ'

Mevleviliği esasının çalışmak olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, "Mevlevilik’te tarikatın esası; aşk, marifet ve hizmettir. Mevlana Hazretleri’nin nezdinde en kutsi vazife çalışmak olduğundan, dergahta ilerleyebilmek hizmete endeksliydi. Bir yandan manevi yolculukta derinleşilirken, diğer yandan da hem dergah içi günlük işler görülür hem de bir sanatta ihtisas sahibi olunmaya gayret gösterilirdi. İşte içinde bulunduğumuz Bursa Mevlevihanesi de bütün bu özellikleri bünyesinde taşıyan bir dergahtı. 1615 yılında, Sultan 1'inci Ahmed’in isteğiyle Cünuni Ahmed Dede tarafından inşa edilen dergah, gerek Bursa’nın gerekse Bursa dışından gelenlerin manevi hayatını olgunlaştırırken, güzel sanatlar alanında da bir mektep vazifesi gördü. Burada, 4 asır boyunca; semah, meşkler, hat, duvar ve tavan işlemeciliği, ahşap oyma alanlarında incelikli çalışmalar yapıldı. Aynı yıllarda Bursa’ya gelen Evliya Çelebi, bu dergahın diğer dergahlardan daha büyük olduğunu yazmıştı. Bursa Mevlevihanesi’ne gösterdikleri ilgiden, ihtimamdan dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, Sayın Başkan Alinur Aktaş ve çalışma ekibine, bu güzide mekana emek veren işçi, usta ve sanatçı arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum" dedi. 

Protokol konuşmalarının ardından açılış kurdelesini kesen Bakan Ersoy, mevlevihaneye girerek sema gösterisini izledi.