Geri Dön
GündemBakan Ersoy: Amacımız gastronomi turizminde lider destinasyonlar arasında yer alabilmek

Bakan Ersoy: Amacımız gastronomi turizminde lider destinasyonlar arasında yer alabilmek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen 4. Global Gastro Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. Zirvede bir konuşma yapan Bakan Ersoy "Ülkemizin turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar olmuş; toplam gelir içerisindeki yeme-içme harcaması yüzde 19 oranında artmıştır" dedi.

Bakan Ersoy: Amacımız gastronomi turizminde lider destinasyonlar arasında yer alabilmek

Bakan Ersoy, "Amacımız, Türk mutfağını markalaştırmak, yemek kültürümüzü tanıtmak, gastronomi turizminde dünyada lider destinasyonlar arasında yer almaktır."diye konuştu.

Gastronomi ile ekonominin biraraya geldiği 4. Global Gastro Ekonomi Zirvesi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) tarafından düzenlenen zirve bu yıl ilk kez Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlendi. Zirvede tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’da "Tanzimattan günümüze yemek kültürümüz" konulu bir oturuma katıldı.

"İSTANBUL, İZMİR, BODRUM GASTROCITY OLARAK ÖN PLANA ÇIKTI"

Zirvede bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Türkiye olarak sunduğumuz eşsiz gastronomi deneyimleriyle dünya çapında fark yaratıyoruz. Ülkemizin coğrafi konumu, çeşitli iklim ve toprak yapısıyla harmanlanmış zengin mutfak kültürü, gastronomi turizmi açısından bizlere büyük bir avantaj sağlamakta. Bu benzersiz özelliklerimiz turistlere unutulmaz lezzet deneyimleri sunarak ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmekte. Bildiğiniz üzere Bakanlık olarak, Türkiye’nin bu eşsiz konumunu, kültürel çeşitliğini ve tarihsel birikiminin şekillendirdiği, zengin yeme-içme kültürünün dünyaya tanıtılması noktasında bir dizi projeyi yönetiyoruz.

Bakan Ersoy: Amacımız gastronomi turizminde lider destinasyonlar arasında yer alabilmek

Amacımız, Türk mutfağını markalaştırmak, yemek kültürümüzü tanıtmak, gastronomi turizminde dünyada lider destinasyonlar arasında yer alabilmek. Bu çerçevede attığımız adımlarla dünyada “Gastrocityö olarak da adlandırılan Londra, Paris, New York gibi büyük metropollerde olduğu gibi fine dining amacıyla Türkiye’ye gelinebileceğini anlatmak istiyoruz. Gerek tüm dünyada gösterilen tanıtım filmlerimiz gerekse de ülkemizde ağırladığımız gastronomi alanındaki kanaat önderlerinin etkileşimleri sonucunda, tüm dünyanın gözünü İstanbul, İzmir ve Bodrum destinasyonlarımıza çekmeyi başardık. Bakanlığımızın çok boyutlu yürüttüğü tanıtım süreciyle Michelin Rehberi tarafından kapsama alınan İstanbul, İzmir, Bodrum gibi destinasyonlarımız birer Gastrocity olarak ön plana çıktı." dedi.

"2023 TURİZM GELİRLERİMİZ YAKLAŞIK 56 MİLYAR DOLAR"

2023 yılı turizm gelirlerine de değinen Bakan Ersoy "Bu açıdan rakamları değerlendirdiğimizde ülkemizin turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar olmuş; toplam gelir içerisindeki yeme-içme harcaması yüzde 19 oranında artmıştır. Bu rakamlar titizlikle yürüttüğümüz turizm tanıtım ve geliştirme çalışmalarımızın başarıya ulaştığının da bir göstergesidir" diye konuştu.