Geri Dön
GündemAydın'daki orman yangını 2'nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

Aydın'daki orman yangını 2'nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde dün çıkan ve geniş bir alana yayılan orman yangınını söndürme çalışmalarına 7 uçak, 8 helikopter, 32 arazöz, 11 su tankeri, 5 dozer ve 303 personel ile devam ediliyor.

Aydın'daki orman yangını 2'nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

Alhisar Mahallesi yakınlarındaki ormanda, dün saat 17.00 sıralarında yangın çıktı. Henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. İhbar üzerine bölgeye Aydın Orman İşletme Şefliği'ne ait arazözler ile itfaiye ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler sevk edildi. Alhisar Mahallesi'nde devam eden yangına 7 uçak, 8 helikopter, 32 arazöz, 11 su tankeri, 5 dozer ve 303 personel ile kontrol altına alındı.

3 YERDE YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Aydın, Didim ve İzmir Beydağ'daki yangınlar havadan ve karadan yapılan müdahaleler sonucu kontrol altına alındı. Yeşil Vatan'da devam eden yangınları ise en kısa sürede kontrol altına almak için mücadelemiz devam ediyor" denildi.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

HIŞIMLAR MAHALLESİNDE 3 EV, 1 ÇİFTLİK YANDI

Bozdoğan ilçesinde dün çıkan ve geniş bir alana yayılan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürerken, Bozdoğan'a bağlı Hışımlar Mahallesi'nde 3 ev, 1 ahır ve 1 çiftlik yandı. Çiftlikte bulunan 10 küçükbaş, 100'den fazla kümes hayvanı öldü. Bölgede bulunan ve kulağı yanan 1 keçi ise veteriner tarafından tedaviye alındı.


Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

Köylülerden Ebru Aslan, "Başımıza bu geldi; yandık. Evim, tavuklarım, keçilerim hayvanlarım yandı. Her şeyim yandı tükendi. Çocuklarımı ve kendimi kurtardım, Allah'a şükür bizde bir şey yok" dedi.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

5 milyon liraya yakın zararlarının olduğunu söyleyen Ekrem Arslan ise "Buğdaylarımız, 2 bin litreye yakın zeytinyağımız patladı, döküldü. Küçükbaş hayvanlarımız telef oldu. Evlerimizle beraber yaklaşık 5 milyon lira zararımız var. Evler kullanılmaz halde" diye konuştu. 

'5 AKTİF YANGINIMIZ VAR'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde devam eden yangın için bölgeye geldi. Bakan Yumaklı, ekiplerden yangınla ilgili bilgi aldıktan sonra basın açıklaması yaptı. 5 aktif yangın olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, "Bir önceki açıklamamızda İzmir'de 6 aktif yangından bahsetmiştik. Bunlardan bir tanesi olan Muğla Milas yangını kontrol altına alındı. Halihazırda 5 aktif yangınımız var. İzmir, Karşıyaka Yamanlar'la alakalı 3 uçak, 14 helikopterle yangın bir vadinin içerisine sıkıştı, orada ulaşım biraz zor. Bu şekilde uçaklar ve helikopterlerle bu alanda baskıyı azaltıp arkadaşlarımızın bir şekilde müdahale ederek söndürmesini bekliyoruz. Bununla ilgili müdahaleler devam ediyor" diye konuştu.

'3 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ, 69 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ'

Aydın Bozdoğan'da 10'u personel toplam 69 kişinin dumandan etkilendiğini belirten Bakan Yumaklı, "Şu anda içinde bulunduğumuz Aydın Bozdoğan'da 8 uçak 14 helikopter var. Bu uçaklardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde, haftalarda Türkiye'ye getirmiş olduğumuz B200 ağır sınıf yangın söndürme uçağı. Onu da buraya yönlendirdik. Şu anda arkamızda bulunan dumanlarını gördüğümüz kuzey hattı yangının çıkış noktası olan Alhisar köyüne yakın bir nokta. Maalesef burada da kırsal alanda başlayıp ormana sirayet eden bir yangın var. Kesin olmamakla beraber yine bir dikkatsizlik sonucu maalesef şu andaki duruma geldiğimizi düşünüyoruz. Dün gece bahsetmiştim adeta bayrak direğini yatıracak derecede çok ciddi bir rüzgar vardı. Şu anda da var ama dünkü gibi değil. Dolayısıyla kuzey hattına ve güney hattına şu anda iki noktamız var. Arkadaşlar yoğun bir şekilde müdahale ediyorlar. Kuzey hattı değil ama güney hattı bizim için kritik. Çünkü o noktayı aşması durumunda çok verimli ormanlar var. Orada bizi çok çok daha zorlayacak. Özellikle de rüzgarın çok ciddi bir şekilde artması durumunda hakikaten arkadaşlarımız için de müdahale eden ekiplerimiz için de zaman zaman hayati tehlikeler söz konusu olabiliyor. Güre, Hışımlar ve Malküpü mahalleleri burada tahliye edildi, Hışımlar'da 3 ev, Örmepınar'da da 2 ev hasar görmüş durumda. 10 personelimiz ve 59 vatandaşımız dumanlardan etkilendi ama sağlık durumları açısından herhangi bir risk yok" dedi.

'YAKIN BİR ZAMANDA İYİ HABERLER VERECEĞİZ'

Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim diğer yangınlarımız var, halihazırda müdahalelere devam edilen Bolu Göynük. İzmir'i söylemiştim, Karabük Ovacık ve Manisa Gördes. Burada da enerjileri düşürüldü. Hakikaten çok ciddi bir mücadele veriliyor yani bu gece büyük oranda bunları bitirmekle ilgili arkadaşlar uykusuz bir şekilde ama fedakar artık ne yapmaları gerekiyorsa fedakarca bunlara müdahale ediyorlar. Şu andaki halde yeni bir yangın çıkmazsa eğer ümit ve diliyorum ki biz bu yangınlara konsantre olarak yakın bir zamanda iyi haberler vereceğiz."

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

'ÖZELLİKLE AÇIK ALANLARDA BİR KİBRİT BİLE ÇAKMAYIN'

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Bakan Yumaklı, "Bizi zorlayan en önemli hususun meteorolojik şartlar olduğunu Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün bu haftadan itibaren önümüzdeki hafta pazar gününe kadar çok yüksek rüzgar, düşük nem ve yüksek sıcaklıkla alakalı uyardığını söylemiştim. Bütün vatandaşlarımıza özellikle açık alanlarda bir kibrit bile çakmamalarını, araçlarının pencerelerinden izmarit atmamalarını, piknik ateşi yakmamalarını ve aklıma gelmeyen daha yangına sebep olabilecek ortamı hazırlayacak herhangi bir unsura sebep olmamalarını özellikle rica ediyorum. Bu yangınların söndürülmesiyle ilgili hep söylüyorum. Bunu bıkmadan, usanmadan bir kez daha tekrar edeceğim; bizlerin kabiliyetini ve kapasitesini arkamda görüyorsunuz, hava gücü görmediğiniz yerde arkadaşlarımız var. Ancak vatandaşlarımızın duyarlılığı ve hassasiyeti olmazsa biz bu mücadeleyi başaramayız. İlk günden itibaren söylediğimiz bu, yangınla mücadeledeki en büyük başarı yangının çıkmamasını sağlamaktır. Bunun için de vatandaşlarımızın hassasiyetini özellikle istirham ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'9 KİLOMETRELİK BİR HAT OLUŞTU'

Yangında 9 kilometrelik hat oluştuğunu söyleyen Bakan Yumaklı, "Yangınların tamamında insani can kaybının olmadığını söyledim. Elbette ki bu dünyayı birlikte paylaştığımız bu yanan alanlarda, ormanlarda yaşayan canlıların yok olması, etkilenmesi hiç kimsenin arzu ettiği, kabul edebileceği bir şey değil. Onlar için de çok üzgün olduğumuzu ifade ediyorum. Bunu her seferinde söylüyorum ancak niyeyse 'Neden bunu ifade etmiyorsun?' deniyor bir kez daha altını çizerek söyleyelim. İnsan olan hiç kimse bu şekilde bir canın yok olmasına, yanmasına herhalde gönlü razı olmaz. Yaklaşık 9 kilometrelik bir hat oluştu. Yaklaşık yanan alanı şu anda söylemeyeyim. Söylediğim her şey yanlış anlaşılabilir. Sadece orman alanlar yok. Açık alanlar, tarlalar var. Her şey bittikten sonra teşkilatımız etkilenen alanları bildirmiş olacak. Biz de o zaman söyleyeceğiz. Ancak etkilenen alan, yanan alan değildir. Bunu hep söylüyoruz. Daha sonra kesin olarak hasar görmüş alanları arkadaşlarımız açıklamaya devam edecek" diye konuştu.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

YANGIN, MUĞLA KAVAKLIDERE SINIRINA ULAŞTI

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan yangına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Bölgede etkili olan rüzgar birlikte alevler Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi sınırına ulaştı. Alevlerin ilerlememesi için dozerler ve iş makineleri ile çalışmalar sürerken, itfaiye ekipleri hat üzerinde olası sıçramaya karşı hazır bekletiliyor. Mahalleli, kendilerine ait traktörlerle tedbir amaçlı bölgeden uzaklaştı. Jandarma ekipleri, iş makineleri, itfaiye ve yangına müdahale eden araçlar dışında bölgeye sivil araç almıyor.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

MAHALLELERDEKİ YAŞLI, ÇOCUK VE HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki yangına ekipler havadan ve karadan müdahaleyi sürdürüyor. Yangın rüzgarın hızıyla Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi'ne ulaştı. Çavdır ile yakınındaki Yeşilköy mahallelerinde yaşlılar, çocuklar ve hastalar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde tahliye edildi. Mahallelerdeki hayvanlar da güvenli alanlara götürüldü.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

BAKAN YUMAKLI: 8 AKTİF YANGINIMIZ VAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aydın Bozdoğan'da süren yangınla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde aktif yangın sayının 8’e çıktığını söyledi. Bakan Yumaklı, "Gün içerisinde yaptığımız bilgilendirmede aktif 5 yangınının olduğunu söylemiştik. Bu beş yangından bir tanesi olan şu anda halihazırda Aydın'dayız. Diğer yangınlar İzmir Karşıyaka idi, dün ve önceki günden devreden Manisa Gördes, Bolu, Göynük ve Karabük, Ovacık idi. Bu Aydın Bozdoğan haricindeki 4 yangının zaman zaman enerjisini düşürdük. Ancak o zaman da ifade etmiştim meteorolojik olaylar, rüzgarın çok şiddetlenmesi ya da kararsız bir şekilde farklı yönlere esmesi sebebiyle zaman zaman enerjiler yükselmişti. Gün içerisinde arkadaşlarımız gerçekten çok ciddi mücadele ettiler. An itibariyle enerjisi düşürüldü diyebilirim. Şu anda içinde bulunduğumuz alan içerisinde iki farklı nokta var, güney ve kuzey kanadı. Yaklaşık 9 kilometrelik bir hat yaptı. Maalesef o bir önceki gün o şiddetli rüzgarın oluşturduğu hasar çok geniş bir alana yayıldığı için bizlerin de müdahale şansını engebeli araziler sebebiyle güçleştirmişti. Ama arkadaşlarımız burada da çok yoğun bir mücadele ettiler. Ve bu 9 kilometrelik hatta orta alanlardaki büyük oranda kısımları hallettiler. Ben buradan 3 gecedir uyumayan arkadaşlarıma, kardeşlerime çok teşekkür ediyorum.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

Bizlere destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Bütün yangınlar için söylüyorum. Dualarını bizden esirgemeyen çok kıymetli vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum. İzmir Yamanlar'da gün içerisinde değişmekle beraber 3 uçak, 15 helikopter 60 arazöz ve 390 personel çalışmaya devam ediyor. Ben bunları söylerken direkt yangına müdahale eden arkadaşları ve ekipmanları söylüyorum. Onun dışında valiliklerimizin diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yerel yönetimlerinde bizlere katkı ve destekleri oluyor. Maalesef tabii biz bunları konuşurken tabii hatırlarsanız bazı uyarılar yapmıştık. Gün içerisinde 3 tane yangın oldu. Bir tanesi İzmir Menderes ve baraj yanında, hemen orada da 6 uçak 4 helikopter, 22  aracıyla 160 personel görevlendirdi. Tabii tüm bunlar bizim güçlerimizin de bölünmesine sebep oluyor. Enerji nakil hattı kaynaklı olduğunu tespit etti buradaki yangını arkadaşlar. 16.45’te başladı, 16.55’te ilk müdahale yapıldı. Şu anda da müdahale sürüyor. Biz de buradan İzmir'e gideceğiz. İkinci yangın Uşak Eşme'de başladı, 13.19’da çıktı 13.30’da müdahale edildi. Ormanlık alanda başladı, burada da 3 helikopter, 14 arazöz ve 79 personel görevlendirildi. İzmir Karaburun buraya gelirken bundan 15-20 dakika önce bunun da ihbarı yapıldı. Buraya da arkadaşlarımız şu an planlamalarını yapıyorlar. Şu anda 8 aktif yangınımız var. Bunlardan dördünün enerjisi düşürülmüş vaziyette şu anda içinde bulunduğumuz Aydın da dahil olmak üzere. Diğer üçü ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Gün boyu devam edecek. Gece boyu devam edecek" dedi.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

'AZERBAYCAN’DAN UÇAK GELİYOR'

Azerbaycan’dan yangın söndürme uçağı geleceğini söyleyen Bakan Yumaklı, "Gün içerisinde belki takip etmişsinizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi ve bu görüşmede Türkiye'deki yangınlar da gündem konusu oldu. Bunun akabinde Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir yangın söndürme uçağının Türkiye'ye tahsis edildiğini belirtti. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla biz de muhataplarımızla irtibata geçtik gereken işlemler yapıldı. B200 model bir yangın söndürme aracı saat 23.00 itibariyle Adnan Menderes Havalimanı'na inmiş olacak. Bizler yangınla mücadelede hiç yorulmayan, hiç acıkmayan hiç uykusu gelmeyen bir ne diyelim, düşmanla mücadele ediyoruz tabiri caizse. Ama bizim arkadaşlarımızın yorgunluğu oluyor. Uykusu oluyor, acıkıyor, susuyorlar. Yani hani bunların büyük birçoğunluğunu olabilecek en iyi şartlarda elbet karşılıyoruz. Ancak hep şunu söylüyorum. Bu mücadele siz ne kadar iyi olursanız olun. Sizin ne kadar kabiliyetleriniz yüksek olursa olsun vatandaşlarımızın desteği olmadan kazanılamaz. Biz hassasiyet istiyoruz. Biz vatandaşlarımızın belirttiğimiz tarihler arasında ilk etapta önümüzdeki pazar gününe kadar ama 15 Eylül'e kadar da mümkünse herhangi bir şekilde ateş alev oluşturacak bir unsuru kapalı alanların dışında gerçekleştirmemelerini istiyoruz. Yani çok basit şeylerden işte bir bahçe temizliği bir demir testeresiyle yapılan bir işlem bir sigara izmariti aklınıza ne gelirse bir şey olmaz dememektedir. Oluyor, çok küçücük basit bir önlem. Birazcık düşünceli olmak, biraz hassas olmakla, şu anda günlerce burada yüzlerce insanız. Devletin inanılmaz kaynaklarının harcanmasına sebep oluyor" diye konuştu.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI, YANGIN BÖLGESİNDE VATANDAŞLARI ZİYARET ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aydın Bozdoğan'da başlayan ve Muğla'nın Kavaklıdere'ye sıçrayan yangında Yeşilköy Mahallesine gelerek ziyarette bulundu.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var

Bakan Işıkhan, yangınla ilgili yetkililerden bilgi alırken yangından etkilenen vatandaşları da ziyaret etti. İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, "Burada sivil, özel tüm birimlerimiz yangına müdahale ediyorlar. Allah bu tür afetleri tekrar yaşatmasın inşallah en büyük dileğimiz bu. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ifade etti, 15 Eylül'e kadar da teyakkuz halinde olmamız lazım. Dikkatli olmalıyız. En ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor. Bu çerçevede inşallah vatandaşlarımızın teyakkuzda olmasını özellikle istirham ediyorum. Hep birlikte inşallah bu tür afetleri bir daha yaşamayız. Ama yaşadığımızda da siz de görüyorsunuz devletimizin tüm birimleri ve Tarım ve Orman Bakanımız da alanda Allah razı olsun. Allah bu tür afetleri bir daha yaşatmasın. Üzerimize düşen bir şey olursa da 24 saat çalışmaya hazırız, bu tür afetleri kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum" dedi.

Aydındaki orman yangını 2nci gününde; Bakan Yumaklı: 8 aktif yangınımız var