Geri Dön
Gündem6 yaşında evlendirme davası: UCÄ°M adliye önünde açıklama yaptı

6 yaşında evlendirme davası: UCÄ°M adliye önünde açıklama yaptı

6 yaşında evlendirilme davasında firari anne Fatma Gümüşel hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilirken, sanık Kadir İstekli hakkında toplamda 36 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel hakkında ise 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. UCİM İstanbul Anadolu Adliyesi önünde açıklama yaptı.

6 yaşında evlendirme davası: UCÄ°M adliye önünde açıklama yaptı

6 yaşındayken evlendirildiği öne sürülen H.K.G. davasının Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 23 Ekim 2023'te görülen karar duruşmasında, tutuklu sanık Kadir İstekli 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezanın arttırılması gerektiğini belirterek kararı bozdu. Mahkeme, sanık Kadir İstekli'nin 2004-2013 yılı için 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' 2020 yılı için ise 'Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı' suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirildi. Sanık anne ve baba Gümüşel için ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini kaydetti. Duruşmanın ardından adliye önünde toplanan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) açıklama yaptı.

6 yaşında evlendirme davası: UCİM adliye önünde açıklama yaptı

MAHKEME KARARINI VERDÄ°

Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve dini nikahlı eş Kadir İstekli bugün görülen karar duruşmasına tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS (Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile bağlandı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutukluluğa yönelik yakalama kararı bulunan anne Fatıma Gümüşel ise duruşmaya katılmadı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari anne Fatıma Gümüşel'e tutuklamaya yönelik yakalama kararının devamına karar verdi. Tutuklu sanık Kadir İstekli'nin 'zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 21 yıl, 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 15 yıl olmak üzere toplamda 36 yıl hapisle cezalandırılmasına, tutuklu sanık baba Yusuf Ziya Gümüşel'in ise 'zincirleme çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

6 yaşında evlendirme davası: UCİM adliye önünde açıklama yaptı

'BÄ°R GENCÄ°N HUKUK MÃœCADELESÄ°NDE YANINDA OLDUK'

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan, “Bir gencin hukuk mücadelesinde yanında olduk. Hep birlikte ülkemizin her yerinde çocuklar için mücadele edeceğiz. Bugün. Narin hayatta değil. Bugün Tekirdağ'da iki yaşında bir çocukta yaşam mücadelesi veriyor. Bizler ülkenin vicdanlı ve merhametli insanları olarak basın emekçileriyle birlikte çocuklar için topyekün bir mücadeleye başladık. Bu davada dik duruşuyla çocuğun bugünkü gencin çocukluğunun yanında olan mahkeme heyetine teşekkür ediyorum. Her dava mahkeme heyetine reddi heyet yapmak için bir mücadele verildi. İçeride İslam hukuku dendi Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk sistemi hiçe sayılmaya çalışıldı. Burası. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Ve bu hukuk devletinde de çocukların çocukluğu korunur. O çocukların yanında olunur ve ceza alınır. Buradan sesleniyorum. Çocuklara ezdirmeyi düşünen onlara zarar vermeyi düşünenlere bu kararlar emsal olacak. Onlara çocuklara yan gözle bile bakmaya engel olacaktır. Kaybetmek, korkanlar değil, mücadele edenler kazanırlar. Bugün İstanbul'da bir kadın polisimiz şehit oldu. Neden şehit oluyorlar? Bu ülkenin çocukları bu ülkenin kadınları, bu ülkenin topraklarında yaşayan insanlar için hep birlikte mücadele edeceğiz. Ve mücadelemize de devam edeceğiz dedi.

Â

6 yaşında evlendirme davası: UCİM adliye önünde açıklama yaptı

'TÜRK HALKI BU ÇOCUKLARIMIZA HEP SAHİP ÇIKTI'

UCİM Genel Başkan yardımcısı Yücel Ceylan, “Türk halkının pür dikkat izlediği aslında el birliğiyle merakla beklediği dava sonuçlandı. Adalet yerini buldu mu? Ben aslında bugün genç bir kadın olan, çocukluğu karartılmış o kadın arkadaşımızdan dinlemek isterdim kararı, mutlu mudur değil midir? Kendince Sevinçli midir bilemiyorum. Ama şunu biliyorum. Ağır dalıyla Tekirdağ'da Sıla, Diyarbakır'da Narin ve bu çocuğumuza kendi aileleri zarar verdi. Onun için de Türk halkı bu çocuklarımıza hep sahip çıktı. Bugün şunu anladık ki önce çocukların sorumlusu ailelerden çok devlettir. Devlet bu çocuklarımıza sahip çıkarsa eğer. Bunların failleri de suçluları da ceza alıyor. Ceza alacaktır. Devlet kurumları çocuklarınızın gerçek sorumlusudur. Aileler bir yere kadardır. Çünkü çocuklarımıza ne yazık ki aileler de zarar veriyor artık" ifadelerini verdi.


6 yaşında evlendirme davası: UCİM adliye önünde açıklama yaptı

'DOSYANIN HER CELSESÄ°NDE TÃœRK HALKIMIZIN YANINDA OLDUK'

Avukat Firdevs Çakır, “Yerel mahkemenin ilk kararı Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) tarafından daha fazla cezayı gerektirir halden gerektirir sebeple ve eşe karşı 'cinsel saldırı' suçunun işlenmemesi sebebiyle dosyada bozulmuştu. Mahkeme heyeti bu açıdan da dosyayı değerlendirdi ve Kadir İstekli'ye çocuğun 'nitelikli cinsel istismar' suçundan 21yıl eşe karşı 'cinsel saldırı' suçundan ise 15 yıl hapis cezası verildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel'e ise çocuğu 'nitelikli cinsel istismar' suçundan babası olması sebebiyle 18 yıl 9 ay hapis ceza verildi. Ayrıca velayet hakkını kötü kullanılması sebebiyle de bu infazlardan sonra bu cezanın yarı oranında da belirli haklardan yoksun bırakılmasına karar verildi. Biz UCİM Derneği olarak başından sonuna kadar bu davayı çocuğumuzun üstün yararı için sadece çocuğumuzun menfaati için her celsesinde titizlikle ve ivedilikle inceledik. Dosyanın her celsesinde Türk halkımızın yanında oldukö şeklinde konuştu.