Yabancı gelinlere Türkçe eğitimi
İzmir'in Menemen ilçesinde, çoğunluğunu evlenip Türkiye'ye yerleşen kadınların oluşturduğu yabancı uyruklu kursiyerler, Halk Eğitim Merkezi'nde Türkçe öğreniyor. Kursiyerler, Türkçenin yanı sıra Türk kültürüyle ilgili de eğitim alıyor. Türkiye'ye Rusya'dan 10 yıl önce gelen ve burada evlenen kursiyerlerden Darina Çoban (37) "Geçen yıl başladığım kurs sayesinde Türkçeyi daha düzgün bir şekilde konuşuyorum" dedi.
Nevra UÇKAÇ/İZMİR, (DHA)-
• 31 Ekim 2022 - 10:28 • Son Güncelleme:
Nevra UÇKAÇ/İZMİR, (DHA)-
• 31 Ekim 2022 - 10:28 • Son Güncelleme:
1
2
Genellikle evlendikleri için Türkiye'de yaşamayı tercih eden kursiyerler, Türkçe konuşmanın yanı sıra Türk kültürü ve tarihi yerleriyle ilgili de eğitim alıyor. Toplam 160 saat süren kurslara 2022-2023 Eğitim Öğretim Dönemi'nde 29'u kadın 42 kursiyer katıldı.
3
Menemen Halk Eğitim Merkezi Müdürü Murat Yavan, "Yabancılar kurslarımızdan ücretsiz faydalanıyor. Birçoğu evlendikleri için buraya gelenlerden oluşuyor. Ukrayna- Rusya savaşından sonra geçici olarak gelenler var. İran'dan gelip yerleşenler var.
4
Arap coğrafyasından gelenler var. Kurslarımız sayesinde buradaki yaşama kolaylıkla adapte oluyorlar" dedi. Yavan, Türkçe eğitimi alan bazı kursiyerlerin daha sonra diğer kurslara da geldiğine dikkati çekip, özellikle çini kurslarına ilginin fazla olduğunu söyledi.
5
'ÖNCE GÜNLÜK KONUŞMA DİLİNİ ÖĞRENDİLER'
Kursiyerlere sadece Türkçe öğretilmediğini, Türk kültür ve yaşamı hakkında da bilgiler verdiklerini dile getiren öğretmen Çayan Arıkan, "Kurs A1 ve A2 olmak üzere iki seviyeden oluşuyor. A1 programı 4 ay sürdü. Sınavdan sonra sertifikalarını aldılar. Daha sonra A2 kursuna başladık. Öğrencilerimize hem Türkçeyi hem Türk kültürünü hem de Türk tarihini geldikleri ülkenin öz kültürünü bilmeleri için aktarmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 7 farklı ülkeden gelen var. Kimi zaman takılsalar da dersleri akıcı bir şekilde işliyoruz. Birlikte sosyal etkinliklere de katılıyoruz. Başlangıçta basit günlük konuşma üzerine eğitim verdik. Daha sonra kendilerini nasıl tanıtacaklarını ve toplum içinde nasıl cümleler kurabileceklerine ilişkin konuşma eğitimi verdik" ifadelerini kullandı.
6
'KURSA GEÇEN YIL BAŞLADIM VE TÜRKÇEM GELİŞTİ'
Türkiye'ye Rusya'dan 10 yıl önce gelen ve burada evlenen Darina Çoban (37), "Rusya'dan 10 yıl önce geldim. Burada evlendim. Çocuğum var. Kursa geçen yıl başladım ve Türkçem gelişti. Başlangıçta çok zorlandım. Kurs sayesinde Türkçeyi daha düzgün bir şekilde konuşuyorum. Eğer konuşmakta zorlanırsam kendimi el işaretleriyle anlatıyorum" dedi.
7
'TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM'
Rusya'ya çalışmaya gelen eşiyle tanışıp, evlenince Türkiye'ye yerleştiklerini dile getiren kursiyerlerden Lıudmıla Znatnova Çal (44), "Eşimle, Rusya'ya çalışmaya geldiğinde tanıştık. 1,5 yıl önce evlenince Türkiye'ye geldim. Evde Türkçe konuşuyorum. Eşim Rusça bilmiyor. Türkçeyi çabuk öğreniyorum. Türkiye'yi seviyorum. Kendimi burada oldukça mutlu hissediyorum" ifadelerini kullandı.
8
Fas'tan Türkiye'ye gelip İzmir'e yerleştiğini ve burada evlendiğini belirten 1 çocuk annesi Sara Mouchrit de Türkçe konuşurken zaman zaman hala zorlandığını ancak kurs sayesinde her geçen gün kendini geliştirdiğini söyledi.
9
Rusya'dan 5 yıl önce Türkiye'ye gelen Anna Kayan (39), "Burada evlendim. Eşimle Rusça konuşuyordum. Çocuklar da Rusça konuşuyor. Türkçeyi burada pekiştiriyorum" dedi.
10
Türkiye'de yaşamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden kursiyerlerden Svetlana Petrovskaya (42) 1 yıl önce Belarus'tan gelip İzmir'e yerleştiğini dile getirerek şöyle konuştu:
"Geçen yıl bu kursa başladım. Türkçeyi Belarus'ta öğrenmeye başlamıştım. Burada aldığım kurs sayesinde öğrenmeye devam ediyorum. Çok zor değil ama bazen zorlanıyorum. Kelime bilgim zaman zaman yetmiyor. Böyle durumlarda hemen cep telefonumdaki çeviri programından faydalanıyorum."
11
Yaklaşık 4 ay önce evlenerek Fas'tan Türkiye'ye gelen ve İzmir'de yaşamaya başlayan Oumaima Tamzarti (18), kursa başlamadan kendi imkanlarıyla az da olsa öğrendiği Türkçeyi, aldığı ücretsiz kurs sayesinde ilerlettiğini ifade etti.
12
Cezayirli Kenza Guettar (28) ise 8 ay önce İzmir'e geldiğini ve yavaş yavaş Türkçeyi öğrenmeye başladığını söyledi.
13
Meryem Karyol (31) da "6 yıldır Türkiye'deyim. Faslıyım. Burada yaşamak çok güzel. Türkçe biraz zor ama öğreniyoruz" diye konuştu.
14
15
16
17
18