Üniversiteli safkan atların başarısı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'da (İÜC) dünyaya gelen atlar, yarışlarda elde ettikleri başarılarla onları yetiştiren öğretim görevlilerinin gururu oldu. Atların yetiştirilmesinde önemli rol oynayan Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, mezun ettikleri öğrencilerin yanı sıra yetiştirdikleri atların başarıları ile gurur duyduklarını söyledi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Avcılar Kampüsü'ndeki Veteriner Meslek Yüksek Okulu'nda 2002 yılında başlatılan 'Atçılık antrenörlüğü' programında; öğrencilerin mesleğe atıldıklarında sektörün her alanında bilgi ve deneyime sahip olmaları hedeflendi. Yüksek okulun o dönemdeki müdürü Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, 2017 yılında 3 safkan Arap atı ile yarış atı yetiştiriciliğine başladı.
Proje kapsamında 'Alkanlı', 'Kaşıkçıbeyi', 'Cangündüz', 'Cerrahpaşalı', 'Uç Hanım', 'Saruca', 'Ezerdöver', 'Okçu Güzeli' ve 'Doruka' isimleri verilen taylar, Avcılar'daki kampüs alanında öğrencilerle birlikte yetiştirildi.
Kısrakların gebeliklerinden doğumuna, tayların annelerinden ayrılıp yarışacakları pistlere gelişlerine kadar zorlu süreçte öğretim görevlileri ve öğrenciler her aşamada bir arada oldu. İki yıl önce açık arttırma ile atlar satılmalarına rağmen üniversite döner sermayesine para kazandırmaya devam etti. Üniversiteli atlardan biri 'Alkanlı' sahibine şimdiye kadar 3 milyon, İÜC'ye de 600 bin liraya yakın para kazandırdı. Diğer atlarla birlikte üniversiteye kazandırılan para 1 milyon lirayı geçti.
İÜC'de elde ettiği başarılı çalışmayı Balıkesir Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde sürdürmeyi hedefleyen Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, atların yetiştirilmesinde önemli görev alan öğretim üyesi İbrahim Kurban ile birlikte Veliefendi Hipodromu'na giderek yetiştirdikleri yarış atlarından 'Alkanlı'nın son durumunu yerinde gördü.
"BİRLİKTE MEZUN OLDUK"
Seyis Ali Turgut, bugüne kadar birçok derece elde eden 'Alkanlı'nın yanlarına getirildiğinde önemli bir zorluk çekmediklerini belirtirken, İÜC'de eğitimini tamamlayan, Veliefendi Hipodrumu'nda aynı üniversiteden tanıdığı atın antrenörlüğünü yapan Betül Yıldırım ise, "Alkanlı, çok güzel, çalışması çok zevkli. Benim için farkı onu tanıyor oluşum. Küçüklüğünü biliyorum, burada tekrar buluştuk. O bakımdan benim için daha özel" dedi.
Öğretim görevlisi İbrahim Kurban, üniversiteden mezun ettikleri öğrencilerin yanı sıra zorluklara rağmen doğumundan yetiştirilmesine kadar her aşamasında büyük zorluklara göğüs gererek pistlere kazandırdıkları atların başarısından büyük gurur duyduklarını ifade etti.
"TAYLARIMIZIN SAHADAKİ BAŞARILARIYLA YAŞIYORUZ"
Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, 22 yıllık İÜC'deki meslek yüksekokulunda öğrencilerine en iyi eğitimi vermenin yanı sıra mezun olduklarında sektörün her alanında bilgi ve tecrübeye sahip olmalarını hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Gündüz, "2017 yılında 3 safkan Arap atıyla yarış atı yetiştiriciliğine başladık, sonrasında bu sayı arttı.
'Alkanlı', 'Cerrahpaşalı', 'Cankurban', 'Can Gündüz', 'Sarıca', 'Uç Hanım' ismini verdiğimiz atlar elimizde doğan, büyüyen, evlat gibi gözlerimizin içine bakınca içimizi okuyan bir dost gibi canlılar. Gebeliklerinden sahaya gelişlerine kadar bütün işlemleri öğrencilerimizle beraber yaptık. Akademisyenler olarak öğrencilerimizin mezuniyeti ile gurur ve heyecan duyarken, şimdi aynı gurur ve heyecanı taylarımızın sahadaki başarılarıyla yaşıyoruz. Bu atımız Alkanlı, sahibine 3 milyon lira, üniversite döner sermayesine de 600 bin liraya yakın para kazandırdı. Yani atlarımız üniversitenin elinden çıksa da, satılsa da yine üniversiteye kazandırmaya devam ediyor.
Bilgi, sevgi ve tecrübeyle yetiştirdiğimiz atlarımızın sahadaki başarılarıyla bizleri en iyi biçimde temsil ettiklerine inanıyoruz. Edindiğimiz tecrübe ve başarıyı Balıkesir Üniversitesi'nde daha da yükseklere taşımayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.