Tekirdağ'da ayçiçeği tarlalarında çekirge istilası
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde yaklaşık 3 bin dekar ekili ayçiçeği tarlasına çekirge dadandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bölgedeki incelemelerinin ardından ilaçlama çalışması başlatıldı.
Abdullah YALÇIN/TEKİRDAĞ, (DHA)-
• 20 Temmuz 2023 - 17:13 • Son Güncelleme:
Abdullah YALÇIN/TEKİRDAĞ, (DHA)-
• 20 Temmuz 2023 - 17:13 • Son Güncelleme:
1
Muratlı ilçesi Hanoğlu Mahallesi'nde ekili ayçiçeği tarlalarında çok sayıda çekirge görülmeye başlandı. Çekirgelerin, ayçiçeği bitkilerinin yapraklarını yiyerek zarar verdiği görüldü.
2
Tarla sahiplerinin ihbarı üzerine gelen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, bölgeye gelerek inceleme yaptı. İncelemenin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı'nca ilaç gönderildi.
3
İlk belirlemelere göre yaklaşık 3 bin dekar alanda görülen çekirgeler için akşam saatlerinde ilaçlama çalışması başlatıldı.
4
'10 GÜNDÜR TARLALARDA GÖRÜLÜYOR'
Hanoğlu Mahallesi muhtarı Turgay Güngör, "Yaklaşık bir hafta, 10 gündür görünen bir haşere. Bugüne kadar tarlaya zarar vermiyordu ama uçmaya ve zarar vermeye başladılar. Şu anda çok abartılacak bir zarar yok ama en kısa sürede ilaçlama yapılması gerekli. Bu akşam ilaçlama planlanıyor. Bu akşam köylü, traktör, ilaç makineleri ile kendi imkanlarımızla arazimizi ilaçlayacağız. Daha önce hiç böyle bir şey görmedik. Yaklaşık 3 bin 500 dekar bir alanın ilaçlanması gerekiyor. Çünkü uçmaya başladıkları için yayılmaya başladılar" dedi.
5
Tarlalarda çekirgelerin sürü halinde ilerlemesi bazı çiftçiler tarafından da cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntülerde; yaprakları yiyen çekirgelerin tarlalara büyük zarar verdiği görüldü.
6
'İLAÇLAMA BAŞLATILDI'
Tekirdağ Valiliği, Muratlı ilçesinde yaşanan çekirge istilası ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Çekirge istilası yaşanan tarlalarda ilaçlama çalışması başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Tekirdağ Muratlı ilçesi Hanoğlu mahallesi merasında görülen çekirge yoğunluğunun, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bildirilmesiyle birlikte mahalle bazında inceleme ve tespit çalışmaları yapılmış, bölgede ekili arazi sahipleri konu hakkında bilgilendirilmiş, konu Tarım ve Orman Bakanlığı’na hemen intikal ettirilmiştir. Çekirge mücadelesi, devlet destekli mücadele programında olması sebebiyle ilaçlama için gereksinim duyulan bitki koruma ürünleri ücretsiz olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aynı günde yola çıkarılmıştır. Akabinde çekirge sorunu yaşanan bölgelerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ekipleri kontrol ve denetiminde toplu ilaçlama uygulaması başlatılmış ve devam edilmektedir." dendi.
7
'ARILAR ZARAR GÖRMESİN DİYE İLAÇLAMA AKŞAM SAATLERİNDE YAPILIYOR'
Açıklamada arıların zarar görmemesi için ilaçlamanın akşam saatlerinde yapıldığına vurgu yapılarak, "Üreticilerimizin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün teknik ekiplerinin yönlendirmesi ve tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri ve ilaçlamanın özellikle ayçiçeklerinin çiçek açtığı bu dönemde arıların da zarar görmemesi için günün akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir. İlimiz üreticilerinin özellikle meralara sınırı olan arazilerini zaman geçirmeden kontrol etmesi, çekirge yoğunluğu görülmesi durumunda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirilmesi büyük önem arz etmektedir" ifadeleri yer aldı.
8