Tedavisi tamamlanan 3 deniz kaplumbaÄŸası KuÅŸadası'ndan törenle denize salındı
İzmir'de yaralı halde bulunan ve Muğla'daki, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderilip tedavileri yapılan 'iribaş' cinsi 3 caretta caretta, Kuşadası ilçesinde denize bırakıldı. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, denize bıraktıkları kaplumbağalarından birine bir takip cihazı yapıştırdıklarını söyledi.
Ä°zmir'de yaralı halde bulunarak MuÄŸla Ortaca'da tedavileri yapılan deniz kaplumbaÄŸaları için KuÅŸadası'nda denize bırakılma töreni düzenlendi. Törene MuÄŸla’nın Ortaca ilçesindeki faaliyet gösteren DEKAMER'in Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Ekosistemi Koruma ve DoÄŸa Sevenler DerneÄŸi (EKODOSD) BaÅŸkanı Bahattin Sürücü, KuÅŸadası Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Seyfi Seyhan Süvari, Aydın DoÄŸa koruma ve Milli Parklar Åžube Müdürü ve ÅŸefi ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Tedavileri tamamlanan 3 caretta caretta kutulardan çıkarılarak kumların üzerine bırakıldı. Carettalar suyun sesine doÄŸru yavaÅŸ yavaÅŸ ilerleyerek denizle buluÅŸtu. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Gerek Ä°zmir gerekse Aydın bölgesinden yaralı deniz kaplumbaÄŸaları DEKAMER'e getirildikten sonra tedavileri tamamlanıyor ve tekrar doÄŸal ortamına gönderiliyor. Biz bu deniz kaplumbaÄŸalarının tedavilerini tamamlandıktan sonra bulunduÄŸu bölgeye tekrar salınmasına önem veriyoruz. Çünkü yaralı deniz kaplumbaÄŸalarının tedavilerinin tamamlandığının bu bölge tarafından bilinmesi çok önemli" diye konuÅŸtu.
'DENÄ°Z KAPLUMBAÄžALARINDAN BÄ°RÄ°Â TAKÄ°P CÄ°HAZI TAKILARAK DENÄ°ZE SALINDI'Â
Prof. Dr. Kaska, "Bugün ilk defa 3 deniz kaplumbaÄŸasını bu ÅŸekilde doÄŸal ortamına gönderdik. Ä°çlerinden birine nerelere göç ettiÄŸini, nerelerde dolaÅŸtığını takip edecek ÅŸekilde bir cihaz yapıştırdık. Bunlardan 2'si genç diÅŸi bireydi. DiÄŸeri ise erkek birey. Deniz kaplumbaÄŸalarının bireylerinin her birinin önemi ayrı. Onun için erkek bireylerin korunmasına da önem veriyoruz. 'Kırık', 'Güzel Ä°zmir' ve 'Deniz' ismini verdiÄŸimiz bu 3 kaplumbaÄŸamızın bundan sonraki ekosistemde denizlerde baÅŸarılı bir ÅŸekilde yaÅŸamlarını saÄŸlayacağını düÅŸünüyoruz. Balıkların çoÄŸalması için bunların besinleri parçalayıp küçük balıkları beslemesi bakımından çok önemli. Bu yönüyle de balıkçı arkadaÅŸlarımız da bu kaplumbaÄŸaları gördükleri zaman aÄŸlarına takıldıkları zaman lütfen bize haber versinler. Tedavilerini tamamlayarak tekrar doÄŸal ortamına gönderelim. DoÄŸal ortamın korunması tek bir kurumun yapacağı bir iÅŸ deÄŸil. Burada DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸü veya bölge müdürlükleri, EKODOSD gibi sivil toplum kuruluÅŸlarının destekleri de önem taşıyor. Bölgeye KuÅŸadası Kaymakamlığı ve belediyesinin de destekleriyle bu bölgede hem yuvalarımız korunuyor hem de yaralı deniz kaplumbaÄŸalarının tedavilerini tamamlanarak doÄŸal ortamına gönderiliyor" dedi.
Carettaların tedavi aÅŸaması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kaska, ÅŸunları söyledi: "Biri 8 ay, ikincisi 6 ay, üçüncüsü de 4 aylık bir tedavinin sonunda doÄŸal ortamına gönderildi. Ortalama olarak 6 ay civarında tedavi devam ediyor diyebiliriz"
'KÃœRESEL ISINMA DENÄ°Z KAPLUMBAÄžALARININ YUVALARINI ETKÄ°LÄ°YOR'Â
Küresel ısınmanın deniz kaplumbaÄŸalarının yuvalarını da etkilediÄŸini belirten Prof. Dr. Kaska, “Yuvadaki yumurtaların Sıcakta geliÅŸmesinde yavruların hepsinin diÅŸi olmasına yol açıyor. Serin ortamda geliÅŸirse erkek yavruların ortaya çıkmasına yol açıyor. Ancak besinlerin bulunması da çok önemlidir. Özellikle serin ortamlarda balık, yengeçler ve midye gibi besin ortamı bol oluyor ve kaplumbaÄŸalar bu bölgelerde de yaz kış bulunmaya devam edebiliyor. Dolayısıyla KuÅŸadası ve Ä°zmir körfezi deniz kaplumbaÄŸalarının da yaÅŸam alanları içerisine girdi. Hatta KuÅŸadası bölgesinde 10 civarında geçtiÄŸimiz yıllarda yuva da çıktı. Ä°ÅŸte bu yönüyle hatta Arnavutluk'a kadar Çanakkale'ye kadar yuvalarımızın olduÄŸunu biliyoruz. Bu da küresel ısınmanın bir sonucunda kaplumbaÄŸaların sezonun sonuna doÄŸru bu bölgelere yuva yapması, besinlerini bulması ve yaÅŸama ortamları itibariyle suyun sıcaklığı onların yaÅŸam ortamına uygun olmasından kaynaklanıyor. Deniz kaplumbaÄŸalarının korunması yaÅŸam alanlarının da tam olarak anlaşılmasıyla mümkündür. Ä°ÅŸte bu yönüyle biz ÅŸimdi bu bir kaplumbaÄŸamızın uydu takip yöntemi ile takip ediyoruz.
Bu bölgeden gönderilen kaplumbaÄŸanın bundan sonra nerelere göçeceÄŸini, nerelerde besleneceÄŸini, nerede kışı geçireceÄŸi gibi bilgileri de su sayede elde etmiÅŸ olacağız" diye konuÅŸtu.
EKODOSD BaÅŸkanı Bahattin Sürücü ise, 2011 yılından bu yana carettalar KuÅŸadası'nda yuva yapmaya baÅŸladı. Sivil toplum örgütleri olarak koruma altına alıyoruz. Ölü kaplumbaÄŸalar da oluyor ve DEKAMER'e gönderip neden öldüÄŸü konusunda araÅŸtırmalar yapıyoruz" dedi.