Şile'deki Köy Yaşam Merkezinde 7'den 70'e herkes eğitim görüyor
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçirdiği köy yaşam merkezleri projesiyle kullanılmayan köy okulları; anaokulu, atölye, gençlik kampları ve aktivite merkezlerine dönüşüyor. Projenin örneklerinden Şile'de bulunan Çayırbaşı Köy Yaşam Merkezi'nden 7'den 70'e birçok kişi faydalanıyor. Mahallelerinde anaokulu olmayan çocuklar köy yaşam merkezindeki anaokulunda eğitim alırken, yetişkinler ise İstanbul'un ilk coğrafi işaretli ürünü Şile bezinden kıyafetler üretiyor.
Nedim BAYHAN - Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL, (DHA)-
• 14 Ocak 2023 - 10:15 • Son Güncelleme:
Nedim BAYHAN - Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL, (DHA)-
• 14 Ocak 2023 - 10:15 • Son Güncelleme:
1
Milli Eğitim Bakanlığı kullanılmayan köy okullarını değerlendirmek amacıyla köy yaşam merkezi projesi başlattı. Bu proje doğrultusunda köy yaşam merkezlerinin açılacağı mahallelerde ihtiyaçlara göre anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane gibi alanlarda hizmet veriyor.
2
Şile'de faaliyete geçirilen Çayırbaşı Köy Yaşam Merkezi'nde ise, mahallesinde anaokulu bulunmayan çocuklara okul öncesi eğitimi verilirken, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine kültürel aktarımın sağlanması amacıyla dokuma atölyelerinde ders veriliyor. Öğrenciler aynı zamanda spor ve zeka oyunları aktivitelerinden faydalandırılarak bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlanıyor.
3
Bunun yanı sıra yetişkinler için oluşturulan atölyelerde bal, reçel ve peynir üretimi için uygulama eğitimi verilirken, dokuma atölyesinde Şile'nin en meşhur ürünlerinden olan Şile bezinden kıyafetler ve havlular üretiliyor.
4
'EL EMEĞİYLE ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ'
10 yaşındaki Songül Barış, köy yaşam merkezinde keyifli zaman geçirdiğini belirterek "Burada olmaktan çok mutluyum. El emeğiyle ürünler üretiyoruz. Herkesin gelmesini isterim. Yaşıtlarım telefonla oynarken ben dokuma atölyesinde ürünler üretiyorum" dedi.
5
'KÜLTÜRÜ ÖLDÜRMEMEYE ÇALIŞIYORUZ'
Usta öğretici Dilek Gümrah, "Geçmişten geleceğe motiflerimizi çocuklarımıza ve sonrasında annelerine öğretmek çok güzel bir şey. Bu kültürü öldürmemeye çalışıyoruz. Yetişkin öğrencilerimiz çok hevesliler. Yeni teknikler öğreniyorlar" ifadelerini kullandı.
6
'KÖYLERİMİZDE KÜLTÜREL VE SOSYAL FAALİYLETLERE ETKİLEŞİM ARTIYOR'
Şile İlçe Milli Eğitim Müdürü Okan Ayhan, "Milli Eğitim Bakanlığımızın başlattığı proje kapsamında kapanan köy okullarının bakım ve onarımlarını yaparak köy halkımızın hizmetine açıyoruz.
7
Bu bakımdan Şile'de şu anda 16 köy okulumuzun bakımını yaparak köy yaşam merkezine dönüştürdük. Bununla beraber 8 köy okulumuzu da planlarımıza aldık ve 24'e çıkaracağız. Köy yaşam merkezlerimizin içerisinde çocuk oyun odalarımız var, köylerde yaşayan öğrencilerimiz okul öncesi eğitiminden faydalanıyor. Şile bezi kurslarımız var. Çayırbaşı Köy Yaşam Merkezi'nde olduğu gibi arıcılık eğitimi de yapılıyor. Buradaki tesisimizde uygulamalı bir şekilde kursiyerlerimiz eğitim alıyor. 7'den 70'e bir arada faaliyetlere katılım bekliyoruz.
8
Öğrencilerimiz çocuk oyun odalarında eğitim görürken anne ve babaları arıcılık ve şile bezi üzerine atölyelerde eğitim görüyorlar. Bu tabi topyekûn bir etkileşim doğuruyor. Köylerimizde kültürel ve sosyal faaliyetlere etkileşimi arttırıyor" dedi.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20