Pamuk fiyatlarıyla ilgili tahmin yapan yapay zeka destekli uygulama geliştirildi
Kahramanmaraş'taki Nazar Tekstil ile Hey Teknoloji, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki pamuk borsasını yüzde 0.56'lık bir sapma ile tahmin edebilen zeka destekli cotcast.ai uygulamasını geliştirdi. TÜBİTAK destekli uygulamanın kurucu ortaklarından Emre Balduk, dünyadaki pamuk fiyatlarını etkileyen 580 parametreyi uygulamaya yüklediklerini ve yapay zekanın bu parametrelerle borsayı tahmin ettiğini belirterek “Burada hata oranımız da binde 5.6 seviyesinde, yani yüzde 0.56 seviyesinde. Bunun gayet başarılı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
1960'lı yıllarda pamuk ticareti ve çırçırçılık ile ticaret adım atan, 90'lı yıllarda da iplik üretimine geçen Nazar Tekstil, tekstilin ham maddesi olan pamukta risk ve maliyet analizini yapmak amacıyla Hey Teknoloji firması ile bir uygulama geliştirdi. Teknolojinin son noktası olan yapay zekanın kullanıldığı cotcast.ai uygulaması, ABD'deki pamuk borsasının hangi fiyattan kapanacağını tahmin ediyor.
Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve cotcast.ai kurucu ortağı Emre Balduk, pamuk fiyatlarının petrol, gümüş gibi yurtdışındaki borsada belirlendiğini ve borsadaki ani düşüş ve yükselişlerin sanayici tarafından takip edildiğini söyledi. Bu nedenle sanayiciye ve satıcıya yol gösterecek bir uygulamayı geliştirme adına yola çıktıklarını belirten Balduk, “Aslında projemiz bir ihtiyaçtan doğdu. Bizim asıl aile işimiz Nazar Tekstil firması olarak pamuk ipliği üretimi yapıyoruz Kahramanmaraş'ta. Pamuk fiyatları da aynı petrol, altın, gümüş gibi yurt dışında belirleniyor.
Aslında biz ihtiyaçtan yola çıktık. Pamuk fiyatları çok dalgalı bir süre sahip. Sanayici olarak üretim yaptığımız için olası ani yükseliş ve ani düşüşleri takip etmemiz gerekiyor. Aslında buradaki ihtiyaçtan doğan bir proje. Biz bu projeyi TÜBİTAK projesi olarak geliştirdik. Fikir bizden çıktı, ortağımız Ertuğrul Kazancı ile birlikte gerçekleştirdik. Yapay zeka kullanarak pamukla ilgili parametreleri belirledik, yaklaşık 580 parametre var fiyatları etkilediğini düşündüğümüz. Bu parametreleri bir veri tabanında birleştirdikten sonra yapay zeka teknolojisi kullanarak önümüzdeki 5 gün içerisinde gerçekleşecek kapanış fiyatlarını tahminliyoruz. Bu parametreleri insan eliyle hesaplamak, aralarındaki ilişkiyi matematiksel olarak hesaplamak maalesef mümkün değil. Dolayısıyla yapay zeka teknolojileri de burada devreye giriyor. Belirli parametreler arasındaki etkileşimi hesaplayarak bir tahmin çıktısı veriyor" diye konuştu.
“YÜZDE 0.56'LIK SAPMA İLE GAYET BAŞARILI"
Uygulamayı bu sene geliştirerek devreye aldıklarını kaydeden Balduk, şöyle devam etti:
“Şu anda cep telefonlarında ve web sitemizde 30 gün boyunca ücretsiz olarak kullanabiliyorlar. Biz bu veri tabanını geliştirirken 2011 yılından bu yana, yaklaşık 13 yıllık veri setini sistemimize entegre ettik. Dolayısıyla neredeyse elimizde 3 bin 300 günlük bir veri seti var. Burada hata oranımız da binde 5.6 seviyesinde yani yüzde 0.56 seviyesinde. Bunun gayet başarılı olduğunu düşünüyoruz. Sanayiciler pamuğu hammadde olarak satın alıyorlar ve mamul olarak iplik haline getiriyorlar. Dolayısıyla pamuk fiyatlarında bir olası yükselişi görürlerse bizim uygulamamızda önümüzdeki 5 günlük trendini ve sistem yükseleceğini de gösteriyorsa bu sayede alımlarını öne çekebilirler. Dolayısıyla daha uygun maliyetle avantajlı satın alma yapabilirler. Tam tersi tarafından bakacak olursak, satıcı da uygulamadan yükseleceğini görüyorsa beklemeye geçecektir, dolayısıyla maksimum elde etmek isteyecektir. cotcast.ai uygulaması Amerika'daki ICE-2 pamuk borsasını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda pamuğun çok ciddi işlem hacmi olduğu ABD, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde de ürünümüzü pazarlamayı hedefliyoruz."