Kuru yemiş, baharat tezgahında 'kanser' riski
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, açıkta satılan kuru yemiş ve baharatın uygun ortamda muhafaza edilmemesinden oluşabilecek küf kaynaklı aflatoksin maddesinin karaciğer hasarına, ilerleyen dönemde karaciğer kanserine neden olabileceğini söyledi.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Åžube BaÅŸkanı Ali ManavoÄŸlu, kuru yemiÅŸ ve baharatı açıkta satılan yerlerden almayı tercih edenleri uyardı. Halk arasında açıkta satılan ürünlerin daha saÄŸlıklı, taze ve organik olduÄŸuna dair yanlış algı bulunduÄŸuna dikkati çeken ManavoÄŸlu, özellikle pazarda, market tezgahında açıkta satışa sunulan kuru yemiÅŸ ve baharatın üretim zamanı, tavsiye edilen tüketim tarihi, içeriÄŸi, etiketinin belli olmadığını dile getirdi. Açıkta satılan gıdanın menÅŸei, gerekli izin ve kontrolün yapıldığına dair bilgilerin yer almadığına deÄŸinen ManavoÄŸlu, satın alınan baharat, kuru yemiÅŸin hijyen açısından da saÄŸlığı tehlikeye atacak riskler taşıyabileceÄŸini vurguladı.
'KURU ORTAMDA, GÃœNEÅž IÅžINLARINDAN KORUYARAK SAKLANMALI'Â
Kış aylarında baharat tüketiminin arttığına dikkati çeken ManavoÄŸlu, "Tüketici, tezgahlarda açıkta satılan baharatları satın alırken düÅŸünmeli. Baharatları nemli olmayan ortamda kuru ÅŸekilde, güneÅŸ ışınlarından koruyarak saklamamız gerekiyor. Özellikle baharat ve kuru yemiÅŸte nemli ortamda çıkacak küfün ürettiÄŸi aflatoksin maddesi var. Aflatoksin insanların saÄŸlığını bozacak, ölümle sonuçlanabilecek toksindir. Yurt dışına gönderdiÄŸimiz ürünlerde de aflatoksin sıklıkla kontrol edilir. Açıkta nemli ortamda satılan ürünlerdeki en büyük tehlike aflatoksin" dedi.
AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERDE 'HİLE' TEHLİKESİ
Tüketicileri hileli gıdalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunan ManavoÄŸlu, "Taze görünen açıkta satılan ürünlerde istenmeyen yabancı maddeler de olabiliyor. Açıkta satılan ürünlerde gerekli kayıt, izin, onay ve ruhsatlandırma belirsizliÄŸi, içeriÄŸinde boya ve yabancı madde eklenmesi karşımıza sıklıkla çıkabiliyor. Karabiberde sap, çöp gibi yabancı maddeleri, öÄŸütülmüÅŸ üründe fark edemeyiz" diye konuÅŸtu.
'GÖZLE GÖRÜNMEYEN ZEHİR'
Uygun ortamda muhafaza edilmeyen kuru yemiÅŸ ve baharatta oluÅŸan aflatoksin maddesinin en zararlı küf toksini olduÄŸuna dikkati çeken Ali ManavoÄŸlu, etiketsiz ve ambalajsız alınan gıdada gözle görünemeyen küflenmenin kanserojen etkisine karşı ÅŸu uyarıda bulundu:
"SaÄŸlığa zarar veren aflatoksin özellikle pul biber ve kuru yemiÅŸte sıklıkla görülebilir. Kuru incir, kurutulmuÅŸ kayısı gibi ürünlerde en çok korkulan madde aflatoksin. Kuru yemiÅŸ ve baharatlarda sıkça karşımıza çıkan aflatoksin insanların karaciÄŸerinde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Ödem oluÅŸması, karaciÄŸer hasarı, ilerleyen dönemde de karaciÄŸer kanserine neden olabilir. Özellikle baharatlarda pul biber, kuru yemiÅŸte de incir, kayısı gibi kurutulan ürünleri çok iyi saklamamız gerekiyor. Bu ürünler küflerin oluÅŸturacağı aflatoksine maruz kalmamalı."