Kurbanlıkların sakatatlarında kist uyarısı
Çukurova Ãœniversitesi Halk SaÄŸlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ertan Kara kurbanlık kesimi sırasında hayvanın sakatatlarında bir kist görülmesi durumunda tüketilmemesi gerektiÄŸini belirterek, "Bu etleri tüketen insanlarda etkiler yıllar sonra ortaya çıkabilir. Sarılık ve safra kesesi tıkanıklığına yol açıyor" dedi.Â
GülÅŸah ÖZGEN-Eser PAZARBAÅžI/ADANA,(DHA)-
• 25 Haziran 2023 - 10:33 • Son Güncelleme:
GülÅŸah ÖZGEN-Eser PAZARBAÅžI/ADANA,(DHA)-
• 25 Haziran 2023 - 10:33 • Son Güncelleme:
1
ÇÜ Halk SaÄŸlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ertan Kara, Kurban Bayramı süresince bulaşıcı hastalıklar ve insan saÄŸlığı açısından risk taşıyan durumları anlatarak, uyarılarda bulundu. Kurbanlık alırken veteriner hekim kontrolünden geçmiÅŸ, saÄŸlıklı ve küpeli hayvanların tercih edilmesi, kesim yapılan yerlerin steril olması gerektiÄŸini anlatan Prof. Dr. Ertan Kara, aksi takdirde insanlarda tanımlanması güç, zaman zaman ölümle bile sonuçlanabilen hastalıklarla karşı karşıya kalınabileceÄŸini söyledi.Â
2
Kurbanlık alırken fark edilemeyecek birtakım hastalıkların kesim ve parçalama sırasında görülebileceÄŸine dikkat çeken Prof. Dr. Ertan Kara, "Mesela hayvanların bazı sakatatlarında, etlerin ya da kasların içerisinde ur gibi normal yapıdan farklı bir ÅŸey gördüklerinde onları yememeleri konusunda uyarmak istiyorum. Ayrıca karaciÄŸerde halk arasında köpek kisti olarak bilinen, kaya suyu manzarası olan farklı bir ÅŸey gördüğümüzde onun da özellikle insanlar açısından yenmemesi, aÄŸza, buruna, göze sıçramaması konusunda önlemlerin alınması gerekiyor. Bunları evimizde beslediÄŸimiz can dostlarımıza da vermememiz lazım. Çünkü onlar da hasta olabilir veya o hastalıkları kendi vücut içerisinde döngüsünü tamamlayıp daha sonra insanlara da bulaÅŸtırılabilir" diye konuÅŸtu.Â
3
'SAFRA KESESÄ° KANALINI TIKAYABÄ°LÄ°R'Â
Prof. Dr. Kara, kist görülen sakatatların tüketilmesi durumunda insanda oluşabilecek sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:  "Bunların belirtileri zaten erken dönemde olmaz. Bu kistli eti tüketen insanda etkiler yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bunu ya dikkatli bir hekim fark edebilir ya da tesadüfi olarak fark edilebilir. Yapılan bir ultrasonografide veya başka bir nedenle çekilen filmlerde anlaşılabilir. Karaciğer kisti veya köpek kisti, genellikle karaciğere yerleşir. Safra kesesinin açılma yerinde veya kanallarına yakın bir yere yerleştiğinde orada giderek büyüyerek safra kesesi kanalını tıkayabilir. Bu etleri tüketen insanlarda etkiler yıllar sonra ortaya çıkabilir. Sarılık ve safra kesesi tıkanıklığına yol açıyor. Bunun işlemi hem hekim açısından hem de kişi açısından oldukça güç ve meşakkatli bir iştir."
4
YAŞLI VE KRONİK HASTALIĞI OLANLARA HAŞLAMA ÖNERİSİ
Kurbanlık et tüketiminde de özellikle yaÅŸlı ve kronik hastalığı olanlara haÅŸlama yöntemini öneren Prof. Dr. Ertan Kara, "Özellikle yaÅŸlıların yüzde 90'ının en az bir tane tansiyon, ÅŸeker hastalığı veya sindirim sistemi gibi kronik hastalığı var. Taze etin sindirimi oldukça zor olur. Onun için kronik hastalığı olanlar ve yaÅŸlılar mümkünse az tüketmeli ve ilk gün kesilen hayvanların etlerinin uzun süre haÅŸlanarak yenmesi sindirimi kolaylaÅŸtıracaktır. Ä°nsanlara sindirim konusunda daha az zarar verecektir. PiÅŸirimde etlerin mümkünse 3-5 saat buzdolabının dondurucu kısmında bekletildikten tüketilmesi gerekir. Bu iÅŸlem hayvanın kas hücrelerinin ölü hale getirmek için ÅŸart. Bunları yaptıktan sonra hazırlanması ve piÅŸirilmesini öneriyoruz" diye konuÅŸtu.Â
5
Kentte ev önlerinde ya da kanal kenarlarında kesimlerin yapıldığı manzaraları hatırlatan Prof Dr. Kara, bu durumun şarbon gibi hastalıklara da neden olabileceğini belirterek, yerel yönetimlerin şimdiden önlem alması gerektiğini sözlerine ekledi.
6