İzmir'de yakalanan köpek balığı eğitim amaçlı mumyalanıp, sergilenecek
İzmir'in Urla ilçesinde yakalanan 10 metre boyunda, tonlarca ağırlıktaki camgöz cinsi köpek balığı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'ne (İKÇÜ) getirildi. İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, balığın mumyalanacağını belirterek, "Ölmesine engel olamadık ama hiç olmazsa eğitim amaçlı sergileyerek ölümsüzleştireceğiz" dedi.
Hande NAYMAN/İZMİR, (DHA)-
• 06 Ocak 2023 - 14:31 • Son Güncelleme:
Hande NAYMAN/İZMİR, (DHA)-
• 06 Ocak 2023 - 14:31 • Son Güncelleme:
1
Urla ilçesinde tekneyle ava çıkan balıkçılar, 10 metre boyunda, 2 ton ağırlığında camgöz cinsi köpek balığı yakaladı. Köpek balığı, bu sabah vinçle yüklendiği kamyonla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ne getirildi.
2
Balığın burada bilimsel açıdan incelenerek mumyalanacağı ve müzede sergileneceği bildirildi. Köpek balığına ilişkin açıklama yapan İKÇÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, "İnsanlar köpek balığı gördükleri zaman ön yargıyla yaklaşıyor.
3
Köpek balıkları, ülkemizde insanlara saldırıda bulunan canlılar değil. Yanlışlıkla ağlara takılan köpek balığımız da oldukça uysal. 10 metreye kadar uzanan bir boyutu var. Dişli bir hayvan değil. Planktonları süzerek beslenen, çok sakin, uysal bir deniz canlısı. Bu canlıların ülkemizde bulunması, doğal yaşamdaki tür çeşitliliği açısından bizim bir şansımız" dedi.
4
'EĞİTİM AMAÇLI KULLANILACAK'
Köpek balığını eğitim amaçlı kullanacaklarını da açıklayan Prof. Dr. Tanrıkul, "Bu canlılar, denizlerimizde bulunduğu sürece ekosistemin yürüdüğünü algılıyoruz. Bu canlıları görmek için insanlar çok uzaklardan geliyor. Urla'da bu şekilde bir canlılığın olması, ilerde dalış turizminin canlanmasına katkı sağlayabilir. Balığın ölü olarak elimize gelmesi, bizim açımızdan üzücü bir olay.
5
Bu canlıların sularımızda mevcut olduğunu belgelemiş olduk. Fakültemizin eğitim amaçlı bir müzesi var. Bu müzede 400 civarında mumyalanmış balığımız mevcut. Bu balığı da toplumun ilgisini çeken, nadir bulunan canlılardan olması nedeniyle müzemizde mumyalayarak sergileyeceğiz. Eğitim amaçlı kullanılacak. Ölmesine engel olamadık ama hiç olmazsa eğitim amaçlı sergileyerek ölümsüzleştireceğiz" diye konuştu.
6
'GÜNEŞLENEN KÖPEK BALIĞI OLARAK BİLİNİYOR'
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Öğretim Üyesi Dr. Erhan Irmak ise "Köpek balığı denince akla bunların birer canavar olduğu geliyor. Fakat böyle bir şey söz konusu değil. Bu balıkların bizim sularımızda olması hem ekosistem önemli hem de turizm açısından artı bir avantaj sağlıyor. 'Güneşlenen köpekbalığı' ismiyle anılıyor.
7
Bunun sebebi su üzerinde görünmesidir. Bundan 10 gün önce yine aynı bölgede bir birey görüldü. Aynı şekilde Midilli Adası civarındaydı. Aynı birey olabileceğini düşünüyoruz. Bu balık türü aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci köpek balığı. Bizim sularımızda bulunan en büyük köpek balığı türü. Yakalanan camgöz erkek bir birey.
8
1,5 ton ağırlığında olduğunu tahmin ediyoruz. Gerekli ölçümler yapılacak. Bilimsel çalışmalar yapacağız. Koruma altında olan bir tür ve yakalanması tamamen yasak. Balıkçılarca kazara yakalandı. Herhangi bir kasıt yok. Balıkçılar yasal ağ araçları ile istemsiz bir şekilde yakaladı. Gittiğimizde balık iskelede ve ölüydü. Bu balığın korunmasına yönelik bir makale yayınlanacak. Yaz sonu gibi balık müzemizde sergiye hazır hale gelecek" dedi.
9
10
11
12
13
14