İstanbul Adalet Sarayı'nda "Geçmişten günümüze yargı çalışanları giysileri" sergisi açıldı
İstanbul Adalet Sarayı'nda "Geçmişten günümüze yargı çalışanları giysileri" sergisi açıldı. Sergide, Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e yargı mensuplarının giydiği kıyafetler ve kullanılan malzemeler sergilendi. Sergide, Sultanahmet Adliyesi'nden getirtilen tarihi duruşma salonunda Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın da temsili olarak figürü yer aldı. Sergiyi gezen şehit savcının babası Hakkı Kiraz duygulandığını belirterek, "Olayın başladığı günden bu yana ilk gün, ilk saniye, duyduğumda dahi bu kadar duygulanmamıştım. Konuşamıyorum" dedi.
Özden ATİK - Özgür KUMANOVALI / İSTANBUL, (DHA)
• 03 Kasım 2022 - 17:09 • Son Güncelleme:
Özden ATİK - Özgür KUMANOVALI / İSTANBUL, (DHA)
• 03 Kasım 2022 - 17:09 • Son Güncelleme:
1
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı Şehit Mehmet Selim Kiraz Konferans Salonu fuaye alanında "Geçmişten günümüze yargı çalışanları giysileri" sergisi açıldı. Osmanlı döneminden günümüze hakim, savcı, avukat cübbeleriyle katip ve memurların kıyafetleri, adliyede kullanılan büro malzemeleri ve daktiloların yer aldığı serginin açılışına İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Bölge Adliye Başsavcısı Metin Sarıhan, başsavcı vekilleri, hakim, savcılar, avukatlar ve adliye personeli katıldı. Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz da serginin katılımcıları arasında yer aldı. Açılış konuşmasını yapan Başsavcı Şaban Yılmaz, serginin fikir sahibi ve tasarımının adliyede görev yapan Yazıişleri Müdürü Esin Öney tarafından yapıldığını ve serginin ileride müze olacağını ifade etti. Yaklaşık 29 yıldır adliyede görev yaptığını söyleyen ve 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Yazişleri Müdürü olan Esin Öney ise hayali olan tasarımcılık ve hukuk alanındaki çalışmaları birleştirdiğini belirtti. Konuşmaların ardından Başsavcı Yılmaz, Esin Öney'e plaket takdim etti. Sergiye katkıda bulunan Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerine de plaket verildi.
2
Hakkı Kiraz, Başsavcı Şaban Yılmaz ve Esin Öney eşliğinde sergiyi gezdi. Sergide 1955 yılına ait kapatılan Sultanahmet Adliyesi'nden getirtilen tarihi mahkeme salonu da yer aldı. Mahkeme salonunda Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, ilk kadın hakimlerden Adalet Yılmaz, hakim Orhan Gündem, avukat Aytekin Özveren ile katip ve mübaşirlerin temsili figürleri yer aldı.
3
"UNUTULMAZ BİR GÜN"
Mahkeme salonunda figürü yer alan hakim Orhan Gündem'in kızı avukat Nihan Gündem, "Bugün bizim için unutulmaz, inanılmaz bir gün. Çünkü kendisi 34 yıl boyunda adalete hizmet etmiş oldukça zor şartlarda bu mesleği icra etmiş önemli bir hukuk adamı. Zamanında 9 ayrı mahkemenin tek hakimi olarak yargı çevresinde tanınan ve bu şekilde basında yer alan önemli hakimlerimizden bir tanesi. Kendisini şu an ölümsüzleştirdiğimize inanıyorum. Gururlu ve mutluyum" diye konuştu.
4
HAKKI KİRAZ: "HİÇBİR ZAMAN BU KADAR DUYGULANMAMIŞTIM"
Mahkeme salonunda şehit oğlunun figürü karşısında duygulanan Hakkı Kiraz ise, "Duygularımı ifade etmekte zorlanıyorum. Hiçbir zaman için bu kadar duygulanmamıştım. Ama şu anda oğlum sanki arkamda ve canlı bir şekilde duruyor. İlk defa böyle duygulanıyorum. Olayın başladığı günden bu yana ilk gün, ilk saniye, duyduğumda dahi bu kadar duygulanmamıştım. Konuşamıyorum. Şu anda sanki arkamda canlı bizi izliyor.
5
Ama tabii ki o izlemiyor olsa da çok sağ olsunlar sayın başsavcılarımız, amirlerimiz her biri birer Selim benim için. Bakınız bugün de bile beni unutmamışlar, beni çağırıyorlar, beni yalnız bırakmıyorlar. Söylemem gerekir ki bana oğlumu aratmıyorlar. Olay günü dahi bu kadar duygulanmamıştım" dedi.
6
"ÇOK ANLAMLI KİŞİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR"
Başsavcı Şaban Yılmaz da, "Bu duruşma salonu 1955 yılında yapıldı. Sultanahmet Adliyesi'nin en eski duruşma salonlarından biri diyelim.
7
O adliyeden buraya aktarılan tek eser. Biz burayı hakim ve savcı adaylarının eğitimi için kullanıyorduk. Ama şimdi burada çok anlamlı kişilere ev sahipliği yapıyor. Şehit savcımız var, ilk kadın hakimlerimizden Adalet Yılmaz var, mahkeme başkanımız, hakimlerimiz, avukatlarımız, mübaşirlerimiz var.
8
Hepsi hakka yürümüş kişiler. Onları burada canlandırmış olduk. Temennimiz daha da geliştirip bir müze haline getirip adliyeye gelen herkesin ziyaretine açmak istiyoruz " şekline konuştu.
9
10