Görme engelli çocuklar, 'Erişebilir Müze ve Erişilebilir Müzik' kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesini gezdi
Ankara'da, sosyal sorumluluk projesi 'Erişebilir Müze, Erişilebilir Müzik' kapsamında görme engelli çocuklar, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezdi.
Gizem KARADAĞ- Celal ATALAY/ ANKARA, (DHA)-
• 02 Ağustos 2022 - 20:15 • Son Güncelleme:
Gizem KARADAĞ- Celal ATALAY/ ANKARA, (DHA)-
• 02 Ağustos 2022 - 20:15 • Son Güncelleme:
1
Müzelerin erişebilir olması için 'Erişebilir Müze, Erişilebilir Müzik' konseptinin ilk etkinliği gerçekleştirdi. Proje kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde görme engelli çocuklar için eğitim ve deneyim alanı oluşturuldu. İki bölümden oluşan programda, 15 görme engelli çocuğun Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki eserlere dokunarak drama etkinliği içerisinde keşfetmesi sağlanırken, seçilen eserler hikaye kapsamında klasik müzikle birleştirildi.
2
'UYGULAMANIN YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUZ'
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, müzeye gelen dezavantajlı çocukların müzedeki objeleri tanıyabilmelerini sağlayacak bir planlama yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
3
"Yaklaşık 20'ye yakın obje bu gruplar için organize edildi, dokunarak objeleri tanıyabilecekleri altyapı oluşturuldu. Amaç şu; hayatın her alanında özellikle dezavantajlı çocuklara her noktayı ulaşılabilir kılmak. Gelen tüm çocuklarımızı, bu müze alanı eğitimi içerisinde objelerle hem tanıştırıyoruz hem müzemizi anlatma fırsatı buluyoruz hem de çocuklarımızın müzelerdeki var olan objeleri yanından geçtikleri, göremedikleri, duyamadıkları veya dokunamadıkları o objelere dokunmalarını sağlıyoruz. Öte yandan yine dezavantajlı çocuklarımızın müzik aletlerini tanıma ve bunlardan yola çıkarak, müzik sesinin hangi aletten çıktığını kendilerine anlatma için bir etkinlik planladık. Konseri de müze deneyim alanıyla birleştirerek kendilerini ağırlamak istedik. Bunun gibi çalışmaların ve uygulamaların ülkemizin her tarafında yaygınlaşmasını istiyoruz."
4
'MÜZELERİ FARKLI FORMATLARDA DENEYİMLEME BİÇİMLERİ YARATIYORUZ'
Proje kurucusu Çiğdem Aslantaş, "Bugün bu alandaki etkinliğimiz 'Erişebilir Müze, Erişilebilir Müzik' kapsamındaki ilk etkinliğimiz. Burada 22 eseri çocuklarımız öncelikli olarak deneyimleyecekler. Aralarından seçtiğimiz 5 tane eserle, ilk defa Türkiye'de görme engelli bireylere özgü betimlemeleri olan bale ve klasik müzik konseri ile devam edeceğiz. Müzeleri farklı formatlarda, farklı yöntemlerle deneyimleme biçimleri yaratıyoruz" diye konuştu.
5
'FARKLI İLLERDE FARKLI MÜZELERDE BU PROJEYİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ'
Projesinin kurucu ortağı Burçin Erdem ise "Projemizin başından beri tüm çocuklara bunu yaygınlaştırmak, özel gereksinimleri olan çocuklara bunu sunabilmek için hayalimiz vardı. Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ilk defa görme engelli çocuklarımıza bu projeyi başlattığımız için çok mutluyuz. Farklı illerde farklı müzelerde bu projeyi devam ettirmek istiyoruz" dedi.
6