Farklı ülkelerden lösemiyi yenen çocuklar Türkiye'de buluştu
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında farklı ülkelerden lösemi tedavisi gören ve hastalığı yenen çocukları Türkiye'de buluşturdu.
LÖSEV öncülüğünde bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası etkinliklerine Ukrayna, Hırvatistan, Hindistan, Macaristan, Uruguay, Bulgaristan, Polonya, Moğolistan, Bosna Hersek, Suriye gibi ülkelerden lösemiyi yenen ve tedavisinin son aşamasında olan çocuklar katıldı. Farklı ülkelerde aynı hastalıkla mücadele eden çocuklar, Türkiye'de hastalığı yenen çocuklarla buluştu.
Çocuklar, önce Anıtkabir'i ziyaret etti. Ardından Polonya Büyükelçiliğinde çocuklar içi resepsiyon verildi. Resepsiyona ülkelerin büyükelçileri, LÖSEV ve LÖSANTE yönetim kurulu üyeleri katıldı. Öğrencilerin modern dans gösterisi gerçekleştirdiği etkinlikte Hindistan'dan gelen lösemiyi yenen 13 yaşındaki Meet Jain, annesi Ritika ile Hint yerel dansı yaptı. Bosna Hersekli 8 yaşındaki Ajna şarkı söylerken, Ukraynalı Varvara ise jimnastik gösterisi sergiledi.
LÖSEV Uluslararası ilişkiler koordinatörü Arzu Celalifer Ekinci, "Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası, bizim her sene Mayıs'ın son haftasında yaptığımız, uluslararası kamuoyunun dikkatini konuya çekmeye çalıştığımız, bir farkındalık çalışması. Amaç lösemili çocuklarımızı dünyanın farklı ülkelerinden davet ederek bizim çocuklarımızla buluşturmak ve onlara aslında bunun tek onların kaderi olmadığını, dünyanın her tarafında böyle bir rahatsızlığın olabileceğini ve bunun üstesinden gelinebileceğinin kendilerine gösterilmesi. Onlara moral motivasyon olması ve aynı zamanda da uluslararası camianın dikkatini bu konuya çekmek" dedi.
SAVAŞTA LÖSEMİYE YAKALANDI
Çocuklar arasında Ukrayna'dan gelen ve savaş devam ederken 6 yaşında lösemiye yakalanan Varvara Shchyrova da (7) annesiyle yer aldı. Anne Alla Shchyrova, hastalık ve savaşı aynı anda yaşamanın çok zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Yüksek ateş nedeniyle Kiev’de devlet hastanesine gittik. O zaman lösemi tanısı konuldu Varvara’ya.
Kemoterapiden dolayı böbrekleri zarar gördü. Diyalize girmek zorunda kaldı. Savaş süresinde aynı zamanda tedavi olması böyle zor bir hastalığa yakalanması çok zor oldu. Savaş durumunda bile devlet çok güzel ilgilendi. Bombalama oldukça sığına indik ve bomba bitince tekrar hayatımıza devam etmeye çalıştık. Varvara’nın korktuğu çok an oldu" dedi.
Etkinliğin Ankara'daki kısmının son bulmasıyla, çocuklar gönüllüler tarafından İstanbul'a trenle uğurlandı. İstanbul'da da çocukları için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. (DHA)