Edirne’de sokak hayvanları için 72 dönümlük ‘doğal yaşam alanı’ oluşturuluyor
Edirne'nin Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne bağlı Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi'nin bulunduğu yerde, sahipsiz sokak hayvanlarına daha sağlıklı koşullarda bakılabilmesi için 72 dönümlük ‘doğal yaşam alanı’ hazırlanıyor.

Trakya'nın en büyük ve kapsamlı sokak hayvanları barınaklarından olan Keşan ilçesi kırsal Paşayiğit Mahallesi’ndeki Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nde sokak hayvanlarının yaşam kalitesini arttırmak amacıyla 12 dönüme ek olarak 50 dönümlük ‘doğal yaşam alanı’ oluşturuluyor.
'BİR İLKİ BAŞARDIK'
Bakımevi sorumlusu veteriner hekim Hasan Nural, tesisin 2021 yılında faaliyete geçtiğini belirterek, "Biz tesisi ilk kurarken doğal yaşam alanının da içerisinde olmasını düşünmüştük. Buna göre bir tesis kurduk. Yasanın değişmesiyle doğal yaşam alanlarının da oluşturulması gerekti.

Tesisimizin içerisinde böyle bir alan mevcuttu. Biz de hayvanların barınabileceği bir şekilde bu alanları düzenledik. Diğer ek alanı da hızlı bir şekilde düzenleyerek hayvanların daha rahat ve huzurlu bir ortamda barındırmayı planlıyoruz.

72 dönümlük bir alan doğal yaşam alanı olarak çevrildi. İlk etapta bu 12 dönümlük alanı faaliyete geçireceğiz. Hayvanları şu an içerisine saldık ve doğal yaşam alanlarında yaşıyorlar. Daha önce hayvanları kafes içerisinde, beton üzerinde tutuyorduk.

Böyle olunca hayvan toprak üzerinde serbestçe hareket edebiliyor. Onlar için daha iyi ve güzel bir ortam. Daha az stresliler. İçeride oldukça sakinler. Doğal yaşam alanlarının içerisinde zaten her şey mevcut. Sürekli mamaları var. Otomatik su odakları var. Soğuktan ve güneşten korunacak alanları var.

Onlar için en güzel ortamlardan biri diyebiliriz. Trakya’da şu anda doğal yaşam alanı bu büyüklükte olan bir bakımevi yok. Benzerleri yavaş yavaş oluşturulmaya çalışılıyor. Bir ilki başardık diyebiliriz. Mevcut şartlarda elimizden gelen en iyi şekilde sokak hayvanlarını barındırmayı düşünüyoruz. Eldeki imkanlar dahilinde en iyisini yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

VALİ SEZER'DEN İNCELEME
Edirne Valisi Yunus Sezer’in de doğal yaşam alanında inceleme yaptığını ifade eden Nural, "Geçen hafta Edirne Valimiz de barınağımızı ziyaret etti. Kendisi de bu çalışmalardan son derece memnun kaldı. Hayvanlar için ideal bir ortam olduğunu kendisi de gördü ve bizi de bu konuda takdir etti. İyi bir örnek olduğunu kendisi de bize beyan etti. Kendisine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI TURAN, ‘DOĞAL YAŞAM ALANI’NI İNCELEDİ
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’ndeki ‘doğal yaşam alanı’nda incelemede bulundu. Bakımevini ziyaret eden Turan, Edirne Valisi Yunus Sezer ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'dan planlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Edirne merkez, Keşan ve Uzunköprü ilçelerinde kurulacak doğal yaşam alanları projeleriyle ilgili bilgi alan Turan, daha sonra alanı gezerek incelemede bulundu. Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili sorunu çözmek için çalıştıklarını ifade eden Turan, “Bu kapsamda kanun hazırlandı. Eski yıllarda 'yakala, kısırlaştır ve sal' formülü vardı. Son çıkan kanundan sonra 'yakala, rehabilite et, sahipleninceye kadar barınakta tut' formatı başlamış oldu.

Sahipsiz hayvanlarla ilgili kanun kurumlara değişik görevler yükledi. Bu görevleri iyi uygulayan belediyeler olduğu kadar uygulamayanlar da var. Örneğin mutlaka binde 5 bütçenin bu hayvanlarımızın rehabilite edilmesine ayrılması gereği var. Mutlaka belli tarihte hayvan barınağı yapılması zorunluluğu var. Özetle Türkiye'nin sokaklarında artık sahipsiz hiçbir hayvanın olmamasını istiyoruz. Çocuklarımız güvenle gezsin, yaşlılarımız güzelce ibadetini yapsın, pazarda, parkta ve bahçede hiç kimsenin endişe duymayacağı bir ortam olsun istiyoruz" dedi.

‘ÇALIŞMALAR GÜVENLİK VE HUZUR MERKEZLİ OLARAK YAPILDI’
Bülent Turan, Keşan'daki 12 dönümlük mevcut barınağa ek olarak 50 dönümlük bir ‘doğal yaşam alanı’nın yapılacağını dile getirerek, “İl Özel İdaresi ve belediye iş birliğinde yapılacak çalışmalarla Keşan'da toplamda 120 dönümlük bir tesis oluşacak. Aynı zamanda Uzunköprü'de 38 dönüm, merkezde 40 dönüm olmak üzere 3 ayrı bölgede benzer çalışmalar yapılacak. Emeği geçen herkese özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Devletin asli görevlerinde bir tanesi sokak güvenliğidir.

İster insandan sokak eylemleri riski olsun ister hayvandan sokak riski olsun ister trafik güvenliğinden olsun. Nereden olursa olsun, bu güvenliği sağlamak kamunun devletin temel görevlerinden bir tanesidir. Bu görevi yerine getirirken biri diğerinden önce veya sonra değildir. Her risk bizim açımızdan eşittir. Tüm riskleri aşmak için gayret edeceğiz. Dünyada olmayan sorunun Türkiye'de olmasını kabul etmiyoruz. Hayvanlarımız ya sahiplenilip evde ve iş yerinde olacak ya da barınakta olacak. Sokaklarımızda insanlarımız olacak. Konu siyasi değil, çalışmalar güvenlik ve huzur merkezli olarak yapıldı” diye konuştu.

Vali Sezer ise çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü kaydederek, "Sahipsiz hayvanlarla ilgili sıkıntıların çözümüne yönelik kentte 3 yerde ‘doğal yaşam alanları’ oluşturulacak. Hem hayvanların refahı için hem daha iyi koşullarda sahiplendirilmesi hem de üzücü olaylarla karşılaşmamak üzere ilimizde çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.



