Dondurmadaki 'kristal' tehlike
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın, gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi. Manavoğlu, "Kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip, yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır. Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş, kusma, halsizlik belirtileri görülebilir" dedi.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)-
• 23 Mayıs 2022 - 10:36 • Son Güncelleme:
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)-
• 23 Mayıs 2022 - 10:36 • Son Güncelleme:
1
Dondurmanın protein, karbonhidrat, yaÄŸ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduÄŸunu belirten Ali ManavoÄŸlu, "Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliÄŸi nedeniyle sevilerek tüketilen dondurmanın sütten imal edilmesi nedeniyle her süt ürünü gibi bozulmaya, mikroorganizma üremesine elveriÅŸli gıda maddesi. Hijyenik ortamda muhafaza edilmeyen dondurma, gıda zehirlenmesine neden olabilir" diye konuÅŸtu.Â
2
Dondurmayı külaha servis yapmak için kullanılan kaşıkların iş bittiğinde satış elemanı tarafından bir bardak su içine konmasının önemli yanlışlardan biri olduğuna dikkati çeken Manavoğlu, su içinde oluşan mikroorganizmaların kaşıkla dondurmaya bulaştığını ifade etti. Manavoğlu, servis kaşıklarının sık sık yıkanıp, temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
3
KRÄ°STALLEÅžME, ERÄ°YÄ°P YENÄ°DEN DONDUÄžUNUN KANITI
Dondurmanın bozulmaya karşı hassas gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten sonra satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerektiÄŸini vurgulayan ManavoÄŸlu, şöyle devam etti:"Sütten üretilen dondurma uygun sıcaklıkta muhafaza edilmezse salmonella, listeria monocytogenes, enterobacteriaceae bakterileri oluÅŸabilir. Dondurma sıfırın altında 18 derecede muhafaza edilmeli. Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuÅŸ olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduÄŸunun en büyük kanıtıdır. Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateÅŸ kusma, halsizlik belirtileri görülebilir."Â
4