Deniz Aslanı-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı başladı
Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinasyonunda düzenlenen Deniz Aslanı-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında ve hava sahasında başladı. Tatbikatı, 15 ülkeden 28'i yabancı toplam 39 gözlemci takip etti.
Deniz Aslanı-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, 39 gözlemcinin takibiyle başladı. Senaryo gereği iki arama kurtarma faaliyetinin gerçekleştirileceği tatbikatın ilk aşaması tamamlandı. Tatbikatta 1'inci senaryoda, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında, su alarak batmakta olan bir ticari gemiden tehlike sinyali alınması üzerine gemi mürettebatına yönelik arama ve kurtarma faaliyetleri yapıldı.
Arama kurtarma görevi için Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 korvet, 3 bot, 1 arama kurtarma uçağı, 2 arama kurtarma helikopteri görevlendirildi.
CASA ARAMA KURTARMA UÇAĞI TESPİT ETTİ
Arama kurtarma operasyonları ve geniş sorumluluk sahasının kontrolü ve maksadıyla görev yapan Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait CN235 Casa arama kurtarma uçağı, kazazedeleri tespit ve işaretleme görevini yerine getirdi. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait arama kurtarma uçağı da kazazedelerin bulunduğu bölgeye sar kiti attı.
Sar kitinde bulunan kazazedelerin kurtarılması için bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteri ve korveti sevk edildi. Denizde bulunan bir kazazede Sahil Güvenlik helikopteri tarafından kurtarılarak en yakın sağlık merkezine sevk edildi. Sonrasında sar kitinde bulunan iki kazazede TCSG GÜVEN tarafından hızlı kurtarma botları ile kurtarıldı. Kazazedeler gemiye tahliye edildikten sonra gemide bulunan sağlık personeli tarafından ilk tıbbi müdahale gerçekleştirildi.
YÜZÜCÜ KURTARICI SUDAN ÇIKARDI
Jandarma Genel Komutanlığı'na ait arama kurtarma helikopteri tarafından senaryo gereği sudaki bir kazazede kurtarıldı. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kurtarılan kazazede, TCSG GÜVEN korvetine tahliye edildi. Sonrasında bir kazazede Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarılarak en yakın sağlık merkezine sevk edildi.
Ardından bir kazazede Sahil Güvenlik botundaki yüzücü kurtarıcı tarafından sudan çıkarıldı. Sahil Güvenlik helikopteri tarafından kurtarılan kazazedenin de TCSG GÜVEN korvetine tıbbi tahliyesi gerçekleştirildi. Kurtarma platformunda bulunan kazazede de Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı. Denizde bulunan 2 kazazede de Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı.
KAZAZEDELER YANAN YOLCU MOTORUNDAN KURTARILDI
Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinasyonunda düzenlenen Deniz Aslanı-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nın 2'nci senaryosunda, Türk arama kurtarma bölgesi içerisinde tehlikede bulunan bir yolcu motorundan yardım çağrısı alınması üzerine telsiz irtibatı kuruldu. Yolcu motorunda yangın çıktığının öğrenilmesi üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından arama kurtarma faaliyeti başlatıldı.
Arama kurtarma görevi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 korvet, 3 bot, 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri görevlendirildi.
TATBİKATTA İKİNCİ SENARYO TAMAMLANDI
Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama kurtarma uçağı, kazazedelerin yerini tespit edip duman kandiliyle işaretledi. Yolcu motoruna ait kurtarma botundaki bir kazazede, Sahil Güvenlik helikopterleri tarafından kurtarıldı ve TCSG GÜVEN korvetine tahliye edildi. Sonrasında kurtarma botundaki bir kazazede Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarılıp, en yakın sağlık merkezine sevk edildi.
Ardından kurtarma botundaki bir kazazede de Jandarma Genel Komutanlığı helikopteri tarafından kurtarılıp, tıbbi tahliyesi TCSG GÜVEN korvetine gerçekleştirildi. Kurtarma botundaki bir kazazede de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama kurtarma helikopteri tarafından kurtarıldı ve en yakın sağlık merkezine sevk edildi. Panik yapıp yolcu motorundan denize atlayan 2 kazazede ise Türk Sahil Güvenlik botları tarafından kurtarıldı. TCSG GÜVEN ve TCSG-81 tarafından su topları kullanılıp yolcu motorundaki yangına müdahale edildi. Yangın söndürüldükten sonra yolcu motoru, TCSG GÜVEN tarafından emniyetli bir limana götürüldü. Bu aşamayla arama kurtarma faaliyetlerinin başarıyla tamamlandığı belirtildi.
TATBİKAT BAŞARI İLE TAMAMLADI
Deniz Aslanı- 2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'na katılan arama- kurtarma birimleri, tatbikatın tamamlanmasının ardından selamlama geçişi yaptı. Tatbikata katılan hava ve deniz unsurları, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir'i selamladı. Selamlama geçişinden sonra tatbikatı değerlendiren Kendir, "Deniz Aslanı- 2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nı başarı ile tamamlamış bulunuyoruz. Türk Arama- Kurtarma Bölgesi içerisinde, Ege Denizi'nin uluslararası sularında ve hava sahasında icra edilen Deniz Aslanı- 2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM), Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (DZAKKM), Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (HVAKKM) ve diğer ilgili kurum/ komutanlıklara ait acil durum/ harekat merkezleri arasındaki koordinasyon ile Türk arama- kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi, müşterek arama- kurtarma faaliyetlerinde iş birliği ve koordinasyonun üst düzeye çıkarılması, Türkiye'nin arama- kurtarma imkan ve kabiliyetleri ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi'ndeki uygulamaların uluslararası camiaya duyurulması, tatbikata katılan tüm unsurların arama- kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerinin geliştirilmesi, arama- kurtarma komuta kontrol sistemlerinin denenmesi, hedeflerine yönelik olarak icra edilmiştir" dedi.
'ÜST SEVİYEDEKİ KOORDİNASYONUNUN GÖSTERGESİ'
Tümamiral Ahmet Kendir konuşmasının devamında, "Tatbikatın fiili kısmına; kara, deniz, hava kuvvetleri komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi iştirak etmiştir. Bugün burada başarı ile icra ettiğimiz tatbikat, Türk arama kurtarma bölgesinde her türlü hava ve deniz koşulunda '7 gün 24 saat' arama- kurtarma faaliyeti icra edilebileceğini, ulusal ve uluslararası kamuoyunun gözleri önüne sermiştir. Ülkemizin arama- kurtarma teşkilatı içerisinde yer alan tüm kurumları, denizlerimizde oluşabilecek tehlike durumlarına karşı hazırlıklı olmak ve hızlı reaksiyon göstermek üzere sürekli olarak imkan ve kabiliyetlerini geliştirmektedir. Ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alarak global bir kriz haline gelen düzensiz göç olayları, dünya kamuoyunun gündemini her geçen gün bu yöne doğru kaydırmakta, denizde arama- kurtarma yapan tüm ülkelerin arama- kurtarma teşkilatlarını hızlı, etkin ve sürekli hazır halde olmaya zorlamaktadır. Türk Arama- Kurtarma Bölgesi'nde 7 gün 24 saat görev yapabilen arama- kurtarma unsurlarımızın başarı ile gerçekleştirdiği bu tatbikat, arama- kurtarma teşkilatının ve kurumlarının sahip olduğu üst seviyedeki koordinasyonun ve etkinliğin göstergesidir" ifadelerini kullandı.
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir'in konuşmanın ardından TCSG UMUT'in helikopter platformunda aile fotoğrafı çektirildi.