Ceyhan Nehri'ndeki balık ölümleri araÅŸtırılıyor
Adana'da, Ceyhan Nehri’nde balık ve çevresindeki arı ölümlerinin nedeniyle ilgili araştırma sürüyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, balıklar ve sudan numune alarak inceleme başlatıldı. Adana Organize Sanayi Bölge (AOSB) Müdürlüğü de atık su arıtma tesislerine gelen kirli suyun arıtıldıktan sonra alıcı ortama deşarj edilirken yönetmeliklere uyulduğunu, balık ölümlerinin tesisleriyle ilgisi olmadığını belirtti.
ADANA, (DHA)-
• 09 Aralık 2022 - 11:23 • Son Güncelleme:
ADANA, (DHA)-
• 09 Aralık 2022 - 11:23 • Son Güncelleme:
1
Ceyhan Nehri'nin Yüreğir ilçesi Özler, Yakapınar, Abdioğlu mahallerinden geçtiği bölümünde çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu. Aynı bölgedeki arılar da öldü. Sanayi bölgesi atıklarının da deşarj edildiği bölgedeki balık ve arı ölümleriyle ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nce inceleme başlatıldı. Balık ölümlerinin meydana geldiği sudan ve balıklardan incelenmek üzere numune alındı. Örnek incelemesinin 10 gün süreceği belirtildi.
2
AOSB Müdürlüğü'nce de yazılı açıklama yapılarak Ceyhan Nehri’nde balık ölümlerinin, tesislerinin doğusundan gelen kirli sudan kaynaklandığının tespit edildiği belirtilip, şöyle denildi:
3
“Ceyhan Nehri’ndeki kirliliÄŸin kaynağı OSB’miz olmayıp, arıtma tesisimiz mevzuata uygun olarak çalıştırılmakta ve çevrenin korunmasına yönelik önlemler tarafımızca hassasiyetle alınmaktadır. OSB’miz Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden birisi olmakla birlikte Atık Su Arıtma Tesislerimiz de gerek donanımı gerekse teknolojisi ve kapasitesiyle Türkiye’nin en iyileri arasındadır.Â
4
Arıtma işlemlerinde literatüre uygun kriterleri ve çevreye duyarlılığı ile örnek bir tesise sahibiz. Bölgemizde; 488 parselde üretim yapan 386 firmamıza hizmet veren Atıksu Arıtma Tesislerimize gelen kirli su, arıtıldıktan sonra alıcı ortama deşarj edilirken Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo-19 standartları harfiyen uyulmaktadır. Ayrıca, tesisimiz yönetmelik hükümlerine uygun olarak Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri (SAIS) ile 365 gün 24 saat online olarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca denetlenmektedir. Katılımcılarımıza sürdürülebilir tüm üretim imkânlarını sunarken kırmızı çizgimiz çevrenin korunmasıdır. Bu kapsamda, çeşitli projeler hayata geçirmekte, yeşil alanlar ağaçlandırılmakta, her yıl tüm tesislerimizden periyodik aralıklarla atıksu numuneleri alınarak, kirlilik oranlarını kayıt altında tutup, bir önceki yıla oranla azalan sanayi kuruluşlarımızı ödüllendirilmektedir.
5